Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RAKOTTAK LEXIKONJA - A TARHONYÁK 1.

2016.11.24

RAKOTTAK LEXIKONJA

Bácskai rakott tarhonya
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, só, két evőkanál zsír, pirospaprika, 2-3- fölszeletelt paprika, ugyan annyi paradicsom, tejföl, 6 kemény tojás.

Elkészítése:
Az egyik lábosban egy evőkanál zsíron megpirítjuk a tarhonyát, megsózzuk, majd forró vízzel fölengedve, puhára pároljuk. Közben a másik lábosban, ugyancsak egy evőkanál zsíron, sóval és pirospaprikával ízesítve megpároljuk a felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot, majd ha már puha, elkeverjük 1 dl tejföllel. Tűzálló tál aljára terítjük a tarhonya egyharmadát, erre simítjuk a tejfölös paprika felét, a megtisztított karikára vágott kemény tojást, majd ismét tarhonya, paprika, tojás és végül a tetejére tarhonya kerül. A maradék tejfölös lével megöntözzük, és a sütőben átsütjük.
El lehet jó előre készíteni, tálalás előtt csak meg kell sütni.

Rakott tarhonya 01.
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, 25 zöldpaprika, 15 vöröshagyma, 15 paradicsom, 2 dl tejföl, 4 db főtt tojás, 2 pár virsli, 15 dkg reszelt sajt, 1 dl olaj, pirospaprika, só, bors

Elkészítése:
A tarhonyát kevés olajban aranysárgára pirítjuk, és dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük. Fedő alatt, takarékon puhára pároljuk. Az apróra vágott hagymát kis olajban megfonnyasztjuk, pirospaprikával megszórjuk, beletesszük a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot, sózzuk, borsozzuk (lecsót készítünk belőle). Amikor elkészült, belekeverjük a tejfölt. A virslit felkarikázzuk. Kivajazott tűzálló tál aljára terítjük a tarhonya 1/3-át, rátesszük a lecsó felét, majd a karikára vágott tojás felét és a virsli felét, aztán megint a tarhonya, lecsó, tojás, virsli, végül tarhonya.
A tetejét meglocsoljuk a tejfölös lével, reszelt sajtot hintünk rá és jól átsütjük.

Rakott tarhonya 02.
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, egy alma nagyságú hagyma, 20 dkg tarhonya, pirospaprika, 2 db zöldpaprika, egy nagyobb paradicsom és 1 db leveskocka, 80 dkg burgonya, 10 dkg kolbász, olaj, főtt tojás, 2 dl tejföl, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A füstölt szalonnát kisütjük, ráaprítjuk a hagymát és aranysárgára sütjük. Hozzáadjuk a tarhonyát, és addig pirítjuk, amíg a tarhonya piros nem lesz. Ekkor pirospaprikával megszórjuk, és annyi vízzel engedjük fel, hogy bőven ellepje. Addig pároljuk, míg puha nem lesz. Közben a burgonyát megfőzzük, és karikákra vágjuk. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, az aljára rakjuk a burgonya felét, és megsózzuk. A tetejére, karikára vágott kolbászt terítünk, erre öntjük a tarhonyát és a karikára vágott főtt tojást. A burgonya maradékkal befedjük, tetejét 2 dl tejföllel meglocsoljuk.
Addig sütjük, amíg a tejfölt magába szívja.
Savanyúsággal kínáljuk.
A maradékot le lehet fagyasztani.

Rakott tarhonya 03.
Elkészítése:
Kicsi olajon megpirítom a tarhonyát, majd mindig 1-1dl vizet öntök hozzá, amíg elfő. Ha kész, akkor tepsibe leteszem:

3-4 szelet sült szalonna, rá egy réteg tarhonya, rá 2-3 karikázott kemény tojás, rá tarhonya, majd füstölt kolbász-szeletek, rá tarhonya, tojás, tarhonya.
A tetejére:
a szalonna zsírját összekeverem egy doboz tejföllel és piros paprikával, majd be a sütőbe fél órára.

Forrás:
RAKOTTAK LEXIKONJA - A TARHONYÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.