Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RANGOS RECEPTEK 10. - AZ UTOLSÓ KIRÁLYOK

2016.10.08

RANGOS RECEPTEK

KIRÁLY
KIRÁLYI TOJÁSOK

Elkészítése:
A megtisztított kemény tojások két végéből kicsit levágunk, és mindkettőre fogpiszkálóval 1-1 gombafejet erősítünk. Sózzuk, és a rántott szelethez hasonlóan bundázzuk, sütjük.
Ketchuppel vagy tartármártással tálaljuk.

KIRÁLY HALOM
Hozzávalók:
2 kg savanyú káposzta, 10 dkg rizs, 1 szál füstölt kolbász, 8 szelet tarja, olaj, fűszerek törött bors, só, majoránna, borsmenta, babérlevél, tárkony, zsálya

Elkészítése:
A káposztát kimossuk, ha szükséges és befűszerezve megfőzzük. A rizst is átpároljuk. Én ezt előző este szoktam elkészíteni. A húst befűszerezzük, öntünk rá egy kis olajt és betesszük a hűtőbe. Másnap egy tepsit kiolajazunk, és a kifacsart káposzta felét beletesszük, erre a megpárolt rizst, a felkarikázott kolbászt és az előkészített húst majd betakarjuk a megmaradt káposztával. Ezt fóliával letakarva megsütjük.
Tálaláskor tehetünk ízlés szerint tejfölt a tetejére.

KIRÁLYOK CSIRKECOMBJA
Hozzávalók:
4 szép, nagy csirkecomb, 10 dkg főtt füstölt tarja vagy, 10 dkg főtt füstölt sonka, 1 közepes nagyságú csemege uborka, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 2 db egész tojás, 1-2 evőkanál tejföl, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz

Elkészítése:
A csirkecombokat a forgóknál bevágjuk, de nem vágjuk el! A főtt sonkát és az uborkát vagy nagy lyukú darálón ledaráljuk, vagy nagyon apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a reszelt tormát, a tejfölt, a sót és a törött borsot. A combokon lévő bőrt ujjunkkal fellazítjuk, hogy a tölteléket a bőr alá betölthessük, majd a comb húsos részét sóval, borssal bedörzsöljük. A megtöltött húst lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába mártjuk, ezután a 170 fokra felforrósított olajban 8-10 perc alatt szép aranybarnára megsütjük. Vajas, párolt karfiol vagy kelbimbó és majonézes mártás a hozzáillő köret, vagy párolt rizs és ecetes savanyúság illik mellé.
Kissé munkaigényes, de nagyon finom.

KIRÁLYNÉ-TOJÁS
Elkészítése:
Maradék csirke- vagy borjúsültet vagdaljunk vagy őröljünk meg, adjunk hozzá egy áztatott zsemlyét, vajat, sót és két-három tojássárgát. Mindezt keverjük jól el és hígítsuk meg kevés tejföllel. Ezt a pépet kenjük ujjnyi vastagon egy tűzálló tál fenekére és készítsünk bele egy tojással annyi mélyedést, ahány tojást akarunk beleverni. Most mindegyik mélyedésbe beleverünk egy friss tojást, az egészet meglocsoljuk olvasztott vajjal, jó vastagon
Pármai sajtot hintünk rá, és a sütőben megsütjük.

KIRÁLY OLDALAS
Hozzávalók:
Egy egész oldalas, 2 dl sör, 1 dl olaj, flekkenfűszer, só, fehérbors, 2 evőkanál méz, 5 dkg vöröshagyma, 3 dl rizs, 1 kg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 2 evőkanál finomliszt, 1 szép alma

Elkészítése:
Az oldalas széleit úgy vágjuk le, hogy téglalapot kapjunk. A csontokra merőlegesen, koronaformára hajtjuk, hústűvel megtűzzük, és tűzálló tálra ültetjük. A sört az olaj felével, a fűszerekkel meg a mézzel simára keverjük, a korona alakú húst megkenjük vele, és alufóliával lefedve, 180 fokos sütőbe tolva puhára pároljuk. Sütés közben a maradék páclével meg-megkenjük, majd a puha húst fólia nélkül ropogós pirosra sütjük. Amíg az oldalas puhul, a hagymát összevagdaljuk, és az olaj maradékán megfonnyasztjuk. Az oldalasról levágott húst kockákra vágjuk, és a hagymán kissé megpirítjuk. Egy kevés vízzel félpuhára pároljuk, majd a rizst beleforgatva, sóval, borssal ízesítve, vízzel rizses húst főzünk belőle. A káposztát egy kevés pecsenyelével és vízzel puhára pároljuk, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, és tűzálló tálra halmozzuk. A ropogós húskoronát ráültetjük, a rizses húst a közepébe töltjük, és a tetejét a megtisztított, cikkekre vágott almával kirakjuk.
Még 5-10 percre a sütőbe visszatoljuk, csak utána tálaljuk.

KIRÁLY-PALACSINTA

Hozzávalók: palacsinta
Töltelék:
dió 10 dkg, cukor 15 dkg, tojás 5 db, vanília 1/3 rúd, tejföl 0.5 l

Elkészítése:
Készítünk palacsintatésztát, 3-4 db-ot üresen hagyunk, a többit kisujjnyi szélességű metéltre vágjuk.
A formát kikenjük, és az üres palacsintatésztával kibéleljük.

 

 

KIRÁLYSZELETEK
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 18 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 5 db tojás, 1 db citrom reszelt héja

Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, beletesszük kanalanként a cukrot, a lisztet, a tojássárgákat, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, és végül a kemény habbá vert tojásfehérjét. Vajjal kikent tepsiben sütjük, és szeletekre vágva tálaljuk.
A felvágott palacsintákat a következőkkel keverjük össze: 5 tojás sárgáját, 15 dkg porcukorral, kevés vaníliával habosra keverünk, teszünk bele fél l tejfölt, és az 5 tojás kemény habját.
A tésztával összekeverve a kibélelt formába tesszük, a palacsinta széleit ráhajtjuk, és sütőben kicsit átsütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
RANGOS RECEPTEK
Szerző:

 
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.