Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RANGOS RECEPTEK 11. - A PANDÚR, A PASA, A POLGÁRMESTER ÉS A POLITIKUS

2016.11.01

RANGOS RECEPTEK

PANDÚR
BÁRÁNYBÓL PANDÚRLEVES BAKONYI MÓDRA

Hozzávalók:
20 dkg báránylapocka, 15 dkg gomba, 8-10 dkg kolbász, 6 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, paprika, só, 1 dl vörösbor, 1 csokor petrezselyem
A reszelt tésztához:
10 dkg liszt, 1 tojás, só

Elkészítése:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, majd zsírját kiolvasztjuk és megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát. Megszórjuk paprikával, kevergetjük egy picit, majd felöntjük 1 dl vízzel és kiforraljuk. A lapockát kis kockákra vágjuk, kevés vízzel felengedjük, majd lefedjük, és félpuhára pároljuk. A kolbász fölkarikázzuk, a gombát kockára vágjuk, és a levesbe tesszük. Fölengedjük a kellő mennyiségű vízzel, sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát, hozzáöntjük a vörösbort és beletesszük a csokorban hagyott petrezselymet. Készre főzzük, közben a lisztbe beleütjük a tojást, sózzuk, és kevés vízzel keményre gyúrjuk. Nagy lyukú reszelőn a levesbe reszeljük és megfőzzük.
A petrezselymet ki is dobhatjuk a levesből, de ha valaki szereti, akkor merje ki magának.

KUNSÁGI PANDÚRLEVES

Hozzávalók:
3 fiatal galamb (esetleg csirke), 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5-5 dkg vöröshagyma, zeller, karalábé, néhány szem bors, só, pirospaprika, szerecsendió virág, pici gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, kevés paradicsompüré, 4 dkg zsír, 2 dl tejföl, 0,5 citrom

Elkészítése:
A galambokat negyedeljük. Hideg vízben feltesszük főni. Ha forr, lehabozzuk, bezöldségeljük, fűszerezzük. A puhára főtt húst kiszedjük a levesből.
A szűrt levet barnára pirított rántással és egy kevés, héjastól feldarabolt citrommal felfőzzük. Hozzátesszük a galambokat, a most karikára vágott zöldséget, tejfölt. Ízesítjük, ha kell, még néhány percig forraljuk.
Forrón tálaljuk Sós vízben főtt lúdgégetésztát teszünk bele.

PASA
PÁROLT CSIRKE ÖMER PASA-MÓDRA
(PILIÇ SOTE ÖMERPASA)

Hozzávalók 8 személyre:
2 csirke, 1 csésze olaj, 10 dkg paradicsom püré, 1 dl fehérbor, 3 dkg liszt, 10 dkg gomba, 10 dkg zöldpaprika, 4 fej hagyma, fél liter tejszín vagy tejföl, fél liter tyúkleves, fél citrom lereszelt héja, 1 db babérlevél, bors, szegfűszeg

Elkészítése:
A csirkéket feldaraboljuk, besózzuk, lisztbe forgatjuk. Az olajon a darabok minden oldalát rózsaszínűre sütjük. Minden darabot visszateszünk az olajra, és hozzáadjuk az összes hozzávalót. A hagymát apróra vágva, a paprikát és a gombát feldarabolva.
Összekeverjük, és 45 percig pároljuk.

POLGÁRMESTER
POLGÁRMESTER VÖRÖSBOROS BÁRÁNYPECSENYÉJE

Hozzávalók:
1 kg bárányborda, vegyes apró hús, 3 nagy vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 5 gerezd fokhagyma (ízlés szerint lehet több is), 30 dkg gomba, só, bors, ízlés szerint, 1 kávéskanál majoránna, 1 kávéskanál kakukkfű, 3-4 babérlevél, 2 evőkanál liszt, fél liter vörösbor (száraz, félszáraz), szükség szerinti húslé, 1 mokkáskanál cukor, 1 evőkanál zsír

Elkészítése:
Vágd apró kockára a vöröshagymát, pirítsd meg a zsiradékon. Rakd rá a bárányhúsokat. Fűszerezd sóval, borssal, majoránnával, kakukkfűvel, zúzott fokhagymával, dobd rá a babérlevelet. Pirítsd meg picit. Add hozzá a paradicsompürét, a cukrot, öntsd fel vörösborral és annyi húslével, ami ellepi a húsokat. Párold puhára fedő alatt, az elfőtt levet húslével pótold. Amikor majdnem kész, add hozzá a vastagabb szeletekre vágott gombát, és liszttel habard be, hogy bevonó képes mártást kapj.
Köret: házi tészta, főtt tészta, sós burgonya, krokett.

POLITIKUS
POLITIKUS SZELET

Elkészítése:
35 deka lisztet, melyhez 1 csomag Váncza-sütőport elegyítettünk, összegyúrunk 1 egész tojással, 22 deka zsírral, 12 deka cukorral, 1 citrom reszelt héjával és levével, azon kívül 2 szelet reszelt csokoládéval és 1/2 csomag Váncza-vanilin cukorral. A tészta kétharmad részét vajazott tepsi aljára tesszük, egyenletesen elnyomkodva és málnaízzel bekenjük. A lekváros bevonatra cukros-habos tölteléket kenünk az alábbi előírás szerint készítve: 20 deka porcukrot habosra keverünk 3 tojás sárgájával és 1 szelet csokoládéval, hozzáadunk még 10 deka őrölt mogyorót és a 3 tojás fehérjének kemény habját. A habos tölteléket befedjük a félretett egyharmad rész tésztából kinyújtott lappal és villával több helyen megszurkálva, közepes tűznél jól átsütjük.
Felszolgáláskor Vanilin-szórócukorral hintjük be.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
RANGOS RECEPTEK
Szerző:

 
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.