Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK, ŐFELSÉGE KONYHÁJÁBÓL 3.

2016.07.26

RECEPTEK ŐFELSÉGE KONYHÁJÁBÓL

021. SZALONNÁS BORJÚRAGU (VEAL CUTLETS AND BACON)
Előfordulhat, hogy a hentesnél borjú apró húst, nyesedéket vásárolhat. Ne hagyja ki, mert fenséges étket készíthet belőle! Vágjon apró kockákra füstölt szalonnát. Süsse üvegesre, majd a felaprózott vöröshagymával párolja rajta világosbarnára. A melegről félrehúzva forgassa össze a kis darabokra aprózott hússal és egy kanálnyi zsiradékkal. Öntsön alá egy deci száraz fehérbort, majd folyamatosan keverve, lassú tűzön párolja készre. Ekkor szűrőkanállal emelje a húsokat tálra. A visszamaradt pecsenyelevet ízesítse pár csepp ecettel és kiskanálnyi ketchuppal. Hintse meg egy evőkanál liszttel, és csomómentesen forralja össze öt perc alatt.
Forrón öntse a húsra és tálalja párolt rizzsel, vagy burgonyapürével.

SÜLT SERTÉSFEJ (BAKED PIG’S HEAD)
Hasítsa ketté az alaposan megmosott sertés fejet. Alaposan szórja meg sóval és őrölt borssal. Karikázzon fel pár fej vöröshagymát, és az ezzel kibélelt tepsibe fektesse bőrével felfelé a fejet. Keverjen össze húsz deka zsemlemorzsát, tíz deka apróra kockázott füstölt szalonnát, egy evőkanál vagdalt zsályalevelet és egy-egy mokkáskanál sót és őrölt borsot. Ezzel szórja be a fejet. Tegyen rá tíz deka vajat kisebb darabokban. Locsolja körbe egy evőkanál ecettel. Tolja fél-egy órára előmelegített sütőbe. Időnként locsolgassa meg saját levével.
Forrón, kicsontozva tálalja.

LIBASÜLT (BAKED GOOSE)
Alaposan tisztítsa és mossa meg a libát. Vágja le róla az aprólékokat, szedje ki a belsőségeket, amelyekből majd levest főzhet. Az előkészített szárnyast kívül-belül dörzsölje be sóval és őrölt borssal tegye félre 30 percre. Eközben készítse el a tölteléket. Négy fej vöröshagymát, négy meghámozott almát vagdaljon apróra. Adjon hozzá öt deka puha vajat, két héjában főtt és átpasszírozott krumplit. Fűszerezze ízlése szerint. Kézzel alaposan dolgozza össze, majd töltse a keveréket a libába. A nyílást összevarrva fektesse tepsibe. Adjon alá zsiradékot. Rakja körbe gerezdekre vágott hagymával, almával és zöldségekkel. Locsolja meg egy deci fehérborral.
Letakarva süsse 180 fokon egy órán át, majd fedő nélkül további 20-30 percig – mialatt ropogós piros lesz a teteje.
Azonnal tálalja.

FÁCÁNSÜLT (BAKED PHEASANT)
A kívül megtisztított fácán hasüregét dörzsölje be sóval és morzsolt majoránnával. A szárnyas hasüregét töltse meg reszelt alma, őrölt bors, egész tojás, egy csokor vagdalt petrezselyem és egy cikkekre vágott paradicsom - kézzel összedolgozott keverékével. Az egészet fektesse kivajazott tepsibe. Vékonyra szelt füstölt szalonna szeletekkel borítsa be a tetejét. Kevés száraz fehérbort aláöntve, közepes hőfokon, lassan süsse készre. Időnként saját levével locsolgassa meg.
Párolt zöldséggel, vagy gyümölccsel körítve tálalja.

MARHASÜLT BURGONYÁVAL (BAKED BEEF AND POTATOES)
Legjobb, ha vesz egy megfelelő darab fartőt. Alaposan dörzsölje be sóval és őrölt borssal. Fektesse jól kizsírozott tepsibe, és rakja körül meghámozott és gerezdekre szabdalt krumplival. Öntsön alá két deci száraz vörösbort, majd tolja az edényt előmelegített sütőbe. Ne feledje, hogy húsz percenként fordítsa meg a húst. (Ha a burgonya megpuhult, szedje szűrőkanállal tálra és tartsa melegen.) Folytassa a sütést, míg a hús teljesen megpuhul.
Felszeletelve, a visszamaradt pecsenyelével meglocsolva, a burgonyával körítve tálalja.

GYÜMÖLCSPUDING (FRUIT PUDDING)
Hozzávalók:
2 l tej, 45 dkg liszt, 4 tojás, 9 dkg cukor, 1 l vegyes, apró gyümölcs (málna, eper, meggy, cseresznye, szilva, ribizli), 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál só Először dolgozza simára a lisztet, a tojásokat, a cukrot és a sót a tej felével. Ha csomómentes, akkor forgassa bele a maradék tejet. Öntse kivajazott kuglóf- vagy tortaformába. Szórja a tetejére a gyümölcsöket.
Lassú tűzön 70-75 perc alatt süsse készre.

KELT GOMBÓC (YEAST DUMPLINGS)
Hozzávalók:
2 kg liszt, 5 dkg élesztő, egy csipet só, 1 l tej Szitálja a lisztet keverőtálba. A közepébe mélyedést csinálva morzsolja bele az élesztőt, hintse bele a sót, majd a langyos tejjel fokozatosan összedolgozva dagasszon belőle sima, rugalmas tésztát. Hintse meg kevés liszttel, és letakarva hagyja langyos helyen egy óra alatt duplájára kelni. Ezután lisztezett kézzel még dagassza tovább 10-15 percet. Készítsen a tésztából tizenkét egyenlő méretű gombócot. Egyenként eressze ezeket lobogó, sós vízbe. Ha újra felforrt, akkor gyöngyöző vízben főzze a felszínre emelkedésük után még öt percet, összesen körülbelül bő félórát.
Szedje szűrőkanállal tálra, végül forgassa meg kevés olvasztott vajban, és hintse meg fahéjas porcukorral.

ANGOLNAPÖRKÖLT (STEWED EELS)
Először a kopoltyújánál felkötött hal bőrét a feje alatt vágja körbe, és húzza le a hal bőrét. Ezután belül tisztítsa ki, karikázza fel ujjnyi darabokra. Serpenyőben melegítsen fel egy darab vajat. Tegye rá a haldarabokat. Ízesítse sóval, őrölt borssal, vagdalt petrezselyemmel és ketchuppal. Óvatosan keverjen hozzá pár feldarabolt gombát és egy evőkanál lisztet. Öntsön alá annyi vizet, ami éppen ellepi. Fedő alatt gyöngyözve főzze tíz percen át.
Az edényt - időnkét megrázogatva, hogy a hús ne törjön össze, keverjen egyet-egyet rajta.

FŐTT HAGYMÁS BIRKA (BOILED SHOULDER OF MUTTON WITH ONIONS)
Tegye a két-három nappal korábban alaposan letisztogatott, majd sóval bedörzsölt birka lapockát kétliteres fazékba. Öntse fel vízzel, tegyen bele egy marék sót, bőven egész borsot és egy babérlevelet. Forralja fel, majd alaplángon főzze két órán keresztül. Ha a hús megpuhult, darabolja fel és a következő mártással leöntve tálalja. Vágjon apróra 6-8 nagyobb fej vöröshagymát. Annyi főzőlében, amennyi éppen ellepi, gyöngyözve forralja húsz percet. Keverjen bele nyolc deka vajat, két deci tejben simára kevert két evőkanál lisztet, valamint ízlés és szükség szerint sót és őrölt fehérborsot.
Folyamatosan keverve mintegy tíz perc alatt főzze sűrűre.

030. HÚSOS PITE (MEAT PIE)
Tulajdonképpen bármilyen csont nélküli húsból elkészíthető ez a fogás. Néhány centis darabokra szabdalva a megtisztított és megmosott húst – tegye kevés, serpenyőben felforrósított zsiradékra. Hirtelen pirítsa a húsdarabokat barnára. Húzza félre a melegről és ízesítse sóval és őrölt borssal. Jól összeforgatva az egészet, öntse fel annyi vízzel, ami éppen ellepi. Lefedve főzze puhára egy-másfél óra alatt. Ekkor hintse meg két evőkanál liszttel, amivel csomómentesre keveri. Adjon hozzá, a krémszerű állag érdekében három deka vajat. Simítsa kissé kikent formába.
Végül tálalás előtt tolja az edényt fél órára közepes hőmérsékletű sütőbe.

 

 

Forrás:
RECEPTEK ŐFELSÉGE KONYHÁJÁBÓL
Szerző:
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.