Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK, ŐFELSÉGE KONYHÁJÁBÓL 4.

2016.08.06

RECEPTEK ŐFELSÉGE KONYHÁJÁBÓL

APRÓLÉK PITE (GIBLET PIE)
Vásároljon a vacsorához szárnyas aprólékot. Először is alaposan nézze át, tisztítsa meg és darabolja alapvető részeire. Bő folyóvízben mossa át. Válassza külön a belsőségeket és a testrészeket. Az aprólékot tegye kevés vajon serpenyőbe. Hintse meg finomra vagdalt kakukk- és borsikafűvel, sóval és őrölt borssal. Öntse fel vízzel, majd fedő alatt, lassú tűzön főzze egy órán keresztül. Ezt követően fedő nélkül forralja a levét felére. Az aprólékot emelje ki és csontozza le.

A nyesedéket tegye vissza a serpenyőbe. Folyamatosan keverve hintse meg két evőkanál liszttel. Ízesítse ketchuppal és keverve forralja össze. Tegye hozzá a belsőségeket és a felszelt gombát. Végül simítsa az egészet kivajazott formába.
Fólia alatt közepes hőfokon süsse 40-45 percet, majd fedés nélkül 10 perc alatt piros ropogósra a tetejét.

HALAS PITE (A FISH PIE)
Bármilyen szálka nélküli halfilét vagdaljon kockákra. Ízesítse finomra vagdalt petrezselyemmel és vöröshagymával, morzsolt kakukkfűvel, sóval és őrölt borssal. Simítsa ezt a keveréket kivajazott tűzálló tálba. Öntsön alá három deci, két evőkanál liszttel simára kevert vizet. Forgasson még hozzá kevés ketchupot is. A tetejét hintse meg zsemlemorzsával, majd a tálat tolja közepes hőfokú sütőbe egy órára.
Amikor ropogós pirosra sült, akkor a sütőből kivéve hagyja hűlni 15 percet, majd szeletelve adja asztalra.

KRUMPLIS PITE (POTATO PIE)
Vágjon vékonyan fel négy fej vöröshagymát. Párolja üvegesre 10 deka vajon. Sózza és hintse meg ízlése szerint őrölt borssal és köménymaggal. Forgassa egybe másfél kilónyi meghámozott és nagyon vékony gerezdekre szabdalt krumplival. Öntsön alá egy deci vizet, majd időnként megrázogatva az edényt főzze puhára. Ekkor borítsa kizsírozott tepsibe. Tolja meleg sütőbe, és süsse ropogósra.
Forrón tálalja, friss savanyúsággal.

SZALONNÁS TEKERCS (BACON ROLL-PUDING)
Negyed kiló húsos bacon szalonnát abáljon két liter vízben, majd vékonyan szeletelje fel. Tisztítson meg egy nagyobb fej vöröshagymát és hat almát, és azokat is szeletelje. Szitáljon egy kiló lisztet keverőtálba, és két tojás és víz hozzáadásával készítsen rugalmas tésztát. Lisztezett deszkán nyújtsa ki. Terítse be először a szalonnával, majd az almával és végül a hagymával. Óvatosan, mint a rétest, szorosan tekerje fel. Szorosan csomagolja be tiszta konyharuhába. A két végén kösse meg. A szalonna lobogó, abáló levébe fektetve, újraforrástól számítva két óra alatt gyöngyözve főzze készre.
Ha kissé kihűlt, akkor felszeletelve tálalja.

NYÚL-PUDING (RABBIT PUDDING)
A megpucolt nyulat alaposan mossa meg, majd darabolja fel kisebb részeire. Kevés vajon minden oldalát hirtelen süsse barnára. Adjon hozzá finomra vagdalt vöröshagymát és petrezselymet. Ízesítse ketchuppal, sóval, őrölt borssal és morzsolt borsikafűvel. Öntsön alá bő egy deci vizet, majd gyöngyözve főzze fedő alatt, míg a hús leválik a csontokról. A húsdarabokat vegye ki és csontozza ki. A visszamaradt lébe keverjen csomómentesre egy evőkanál lisztet, majd forgassa bele a leválasztott húsokat. Az egészet simítsa kivajazott tűzálló tálba. A tálat tegye vízzel teli tepsibe, majd mindezt tolja előmelegített sütőbe.
Mintegy másfél óra alatt süsse a tetejét ropogós pirosra.

PÁROLT MARHAVESE (STEWED OX KIDNEY)
A folyóvízben alaposan átmosott és kiáztatott vesét vékonyan szeletelje fel. Serpenyőben felforrósított vajon hirtelen süsse barnára. Szórja meg vagdalt petrezselyemmel, fűszerezze sóval, őrölt borssal és morzsolt majoránnával. Hintse meg egy evőkanál liszttel, majd öntse fel egy-egy deci száraz fehérborral és vízzel. Ízesítse két csepp ecettel. Folyamatosan keverje, míg felforr, majd fedő alatt, gyöngyözve főzze negyed órán át.
Főtt, vagy sült burgonyával kínálja.

SÜLT MARHASZÍV (BAKED BULLOCK’S HEART)
A megmosott és szárazra törölt szívet vágja négy egyenlő részre. Fűszerezze sóval, borssal, finomra vagdalt kakukkfűvel és csipetnyi őrölt babérral. Melegítsen fel kétkanálnyi vajat egy serpenyőben. Ebben pároljon üvegesre nyolc fej szeletekre vágott vöröshagymát. Tegye rá az ízesített szívet. Adjon hozzá egy szál gyufaszálra vágott fehérrépát. Ha összeforrt a ragu, öntsön alá egy deci vizet. Amint összeforrt, öntse a ragut agyagtálba, majd tolja előmelegített sütőbe. Alacsony hőfokon, fedő alatt párolja két óra alatt puhára.
Párolt rizzsel, vagy burgonyapürével adja asztalra.

TÖLTÖTT MARHASZÍV (BULLOCK’S HEART STUFFED)
Vagdaljon apróra négy fej vöröshagymát és tizenkét zsályalevelet. Tegye megfelelő méretű serpenyőben felolvasztott kávéskanálnyi vajra. Pár perc alatt párolja kevergetve üvegesre. Ekkor adja hozzá az előzőleg tejbe beáztatott, majd alaposan kinyomkodott negyedkilónyi zsemlét, üssön rá egy egész tojást és ízesítse sóval, őrölt borssal és majoránnával. Hagyja kihűlni a keveréket. Közben a megtisztított és megmosott szívbe mélyítsen nyílást. Ezen keresztül töltse be a keveréket. A nyílást fogpiszkálóval tűzze össze. Csomagolja megvajazott sütőpapírba, fektesse tepsibe, öntsön alá négy deci vizet, végül tolja előmelegített sütőbe.
Süsse készre másfél óra alatt, majd a papírt levéve ropogósra.

PÁROLT BIRKACSÜLÖK (STEWED SHEEP’S TROTTERS)
Alaposan mossa és súrolja tisztára a csülköket. Tegye két liter vízbe, amelyet sóval, egész borssal, egy szál kakukkfűvel és egy evőkanál fehér borecettel ízesít. Fedő alatt, lassú tűzön főzze két és fél-három órán át. Ekkor emelje ki a csülköket és csontozza ki. A főzőlevet forralja felére, majd csomómentesre kevert lisztes tejföllel habarja be. Tegye vissza a nyesedéket. Forralja össze a levest egy kávéskanál vajjal, végül hintse meg vagdalt petrezselyemmel.
Azonnal tálalja.

SÜLT SERTÉSBELSŐ (PIG’S FRY)
A sertés belsőségeket (máj, vese, tüdő, szív stb.) alaposan mossa meg, és szelje fel vékonyan mindegyiket. Sózza, borsozza, végül szeletenként forgassa meg lisztben. Kizsírozott serpenyőben mindegyiket hirtelen süsse oldalanként barnára. Amikor megsültek, emelje szűrőkanállal előmelegített és vajjal kikent tűzálló tálra. Szórja meg szálasra vágott vöröshagymával, frissen morzsolt zsályalevéllel, őrölt fehér borssal és sóval. Lefedve, alacsony hőfokon süsse puhára a belsőségeket. Ha minden puha, emelje tálra a húsokat. A visszamaradt pecsenyelevet hintse meg kevés liszttel. Keverje simára pár csepp ecettel, végül forralja össze a húsokkal együtt.
Ízlése szerint körítve azonnal adja asztalra.

Forrás:
RECEPTEK ŐFELSÉGE KONYHÁJÁBÓL
Szerző:
 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK! 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.