Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK, ŐFELSÉGE KONYHÁJÁBÓL 5

2016.08.24

RECEPTEK ŐFELSÉGE KONYHÁJÁBÓL

BUNDÁZOTT PACAL (COATED TRIPE)
Elkészítése:
A megtisztított pacalt folyóvízben alaposan mossa meg. Lobogó forró vízben 10-15 percig főzze, majd újra öblítse át. Annyi friss vízben, ami éppen ellepi, tegye fel főni. Dobjon a vízbe néhány fej egész vöröshagymát és pár gerezd fokhagymát. Ízesítse sóval, egész borssal, babérlevéllel és pár csepp citrommal. Gyöngyözve főzze puhára. Szűrje le, majd hagyja kihűlni. Ekkor vágja tenyérnyi szeletekre. Mártsa a pacaldarabokat sűrű palacsintatésztába, hogy mindenütt jól bevonja azokat. Végül nyomkodja zsemlemorzsába. Bő, forró zsiradékban süsse ropogósra. Sült burgonyával kínálja.

KOLBÁSZOS GOMBÓC (SAUSAGE DUMPLINGS) Elkészítése:
Készítsen fél kiló lisztből, egy tojásból, 10 deka olvasztott vajból víz hozzáadásával rugalmas tésztát. Lisztezett deszkán ossza tizenkét egyenlő darabra. Nyújtsa ki kis négyzetekre, majd mindegyik közepébe tegyen egy-egy darabka puha, bőrétől megfosztott füstölt kolbászt. Formázzon belőlük gombócokat. Bő, lobogó, sós vízben főzze készre. Amint feljöttek a víz tetejére, attól számítva még fél órát gyöngyöztesse tovább. Apróra vagdalt és kisütött füstölt szalonna zsírjával és pörcével megöntözve – azonnal tálalja.

SERTÉSSÜLT (ROAST PORK)
Elkészítése:
Amennyiben egy nagyobb darab bőrös sertés combot vásárol, akkor alapos mosást követően éles késsel vagdalja be másfél centinyi távolságra a bőrt. Dörzsölje be sóval és őrölt borssal. A bevágásokba nyomjon bele szálasra vágott vöröshagymát és vékony gerezd fokhagymákat. Vágjon a közepébe akkora zsebet, hogy azt be tudja tölteni zsemlemorzsa, tojás és reszelt sajt keverékével. A nyílást tűzze össze fogpiszkálóval. Locsolja meg az egészet olvasztott vajjal. Hagyja állni öt percet. Fektesse kikent tepsibe. Rakja körbe szeletelt almával, aszalt szilvával és hagymával. A 180 fokra előmelegített sütőben süsse készre 100-120 perc alatt készre. Közben bőszen locsolgassa saját levével.

FŰSZERES MARHASÜLT (SEASONED STEAK)
Elkészítése:
A marhafartőt alaposan mossa meg, dörzsölje be sóval és őrölt borssal. Tegye félre egy órára pihenni. Ezután ecsetelje be olajjal. Terítsen ki egy nagyobb alufóliát. Hintse meg kevés őrölt babérral és köménnyel, valamint morzsolt kakukkfűvel. Szorosan tekerje bele a húst a fóliába. Fektesse kiolajozott serpenyőbe. Tegyen köré szálasra vagdalt vöröshagymát, vékonyra szabdalt fokhagymagerezdeket és hámozott paradicsom csíkokat. Öntsön alá két deci száraz fehérbort. Lefedve párolja 180 fokos sütőben másfél órán át. Ekkor bontsa ki a húst a fóliából, majd fektesse vissza a raguba. További 10-15 perc alatt süsse pirosra. A puha húst szeletelje fel. A visszamaradt ragut kevés tejszínes liszttel forralja össze. Párolt rizzsel, vagy burgonyapürével tálalja.

NYÚLRAGU (JUGGED HARE)
Elkészítése:
Először is darabolja fel a megnyúzott, megtisztított és megmosott nyulat. Vágjon kisebb kockákra fél kilónyi húsos szalonnát. Nagyobb edényben öt perc alatt süsse ki. Forgassa bele, majd hirtelen süsse a nyúldarabok minden oldalát barnára benne. Ekkor hintse meg egy evőkanál liszttel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, morzsolt majoránnával. Szórja rá a szálasra vagdalt vöröshagymát, sárgarépát és zellert. Öntsön alá annyi vizet, ami éppen ellepi. Fedő alatt, gyöngyözve főzze egy-másfél órán át. Időnként kevergesse meg. Burgonyapürével, vagy burgonyaropogóssal körítve tálalja. A tetejét szórja meg finomra vagdalt snidlinggel és díszítse egy-egy kávéskanál tejföllel.

SZALONNÁS KÁPOSZTA (BOILED BACON WITH CABBAEGES)
Elkészítése:
Jó két literes lábosban süssön ropogósra 30 dkg felnagyolt húsos szalonnát. Szedje a pörcöt tányérra. A visszamaradt zsiradékon rendezzen el egy fej, szálasra vagdalt fehér káposztát, pár darab gyufaszálra vágott sárga- és fehérrépát, valamint zellergumót. Ízesítse babérlevéllel és szemes borssal. Öntsön alá két deci vizet és egy deci édes fehérbort. Fedő alatt gyöngyözve főzze egy-másfél órán át. Ekkor takarja be az egészet kockára szelt burgonyával. Párolja készre. Forrón tálalja a tetejére szórt sült szalonnával. Friss kenyeret adjon hozzá.

HÚSVÉTI BÁRÁNYSÜLT (ROASTED LAMB AT EASTER)
Elkészítése:
Keverőtálban dolgozzon össze zsemlemorzsát, néhány gerezd zúzott fokhagymát néhány szál vagdalt rozmaringgal, egy-egy mokkáskanál őrölt borssal, sóval és fél deci olívaolajjal. A báránygerincet kívül-belül dörzsölje be só, őrölt bors és majoránna keverékével. Jól kikent tepsiben süsse hirtelen barnára minden oldalát. Hagyja kissé kihűlni, majd vékonyan ecsetelje be mustárral és forgassa alaposan bele a zsemlemorzsás keverékbe. Előmelegített sütőben mintegy 20-25 perc alatt süsse pirospozsgásra. Ha puha, vegye ki a sütőből, takarja le és pihentesse 5-10 percen át. Ekkor tálalja.

GAZDASÁGOS ZÖLDSÉGTÁL (ECONOMICAL VEGETABLE POTTAGE)
Elkészítése:
Sokszor előfordul, hogy nem telik húsételre. Ilyenkor javaslom a következő, laktató, finom és olcsó étel elkészítését. Öt-hat személy esetén vegyen elő három literes fazekat. Öntse fel félig vízzel. Tegyen bele csomóba kötve petrezselymet, kakukkfüvet, turbolyát és mentát – amelyeket majd kidobhat. Fűszerezze sóval, őrölt borssal és majoránnával, majd, amikor felforrt dobjon bele mindenféle, egyforma méretre darabolt zöldségfélét, így sárga- és fehérrépát, zellergumót, burgonyát, póréhagymát, káposztát, brokkolit és karfiolt. Még tartalmasabbá teheti zöldbabbal és zöldborsóval. Mindent beletehet, amit otthon, vagy kiskertjében talál. Lassú tűzön, fedő alatt 50-60 perc alatt főzze készre. Friss kenyérrel tálalja.

CURRYS HAL (FISH CURRY)
Elkészítése:
Finomra vagdaljon fel hat fej vöröshagymát. Lassú tűz felett egy evőkanál vajon párolja egészen enyhe rózsaszínre. Ekkor dobjon rá három meghámozott és vékonyan felkarikázott zöldalmát. Amint a gyümölcs megpárolódott, tegye hozzá a tetszése szerinti darabokra vágott haldarabokat. Hintse meg egy mokkáskanál sóval és egy kávéskanál curryvel. Kevergetni nem szabad, csak az edény rázogatásával forgathatja. Fedő alatt, alacsony hőfokon, fél óra alatt párolja készre. Közben a körethez szűrje le az előző este hideg vízbe beáztatott hosszúszemű rizst. Öntsön rá friss vizet, sózza meg és tegyen bele egészben egy fej vöröshagymát, amit a végén kidob. Fedő alatt, gyöngyözve 30 perc alatt főzze puhára. Végül szűrje le és fogyasztás előtt keveset pihentetve hagyja elpárologni a maradék nedvességet.

RIZSGOMBÓC (RICE DUMPLINGS)
Elkészítése:
A szokott módon főzzön meg 45 deka rizst. Szűrőkanálba öntve a főtt rizst, hagyja szobahőmérsékletre hűlni, így a felesleges folyadék kicsepeg, illetve elpárolog belőle. Ezután keverőtálba öntve villával dolgozza masszává a főtt rizst. Reszeljen bele 2-3 meghámozott almát, adjon hozzá egy tojást, majd kézzel alaposan dolgozza össze. Tiszta konyharuhát kenjen meg kissé vajjal. Erre rakja a vizes kézzel formázott gombócokat. Lazán kösse össze a ruhát, és óvatosan engedje bele lobogó, sós vízbe. Újraforrástól számítva 45 perc alatt gyöngyözve főzze készre. Mártásos húsok és halak mellé adja körítésként.

Forrás:
RECEPTEK ŐFELSÉGE KONYHÁJÁBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.