Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK, ŐFELSÉGE KONYHÁJÁBÓL 7.

2016.10.31

RECEPTEK, ŐFELSÉGE KONYHÁJÁBÓL

061. PÁROLT PACAL (BOILED TRIPE)
Vágja fel 3-4 centis négyzetekre a megfelelően előkészített és megmosott pacalt. Rakja lábosba és öntsön rá annyi sovány- vagy feles tejet, ami éppen ellepi. Tegyen hozzá meghámozott vöröshagymát is. Sózza és borsozza. Ízesítse egy szál kakukkfűvel. Fedő alatt gyöngyöztesse egy órán keresztül. Ha megpuhult, szűrje le, és mustárral, valamint főtt burgonyával fogyassza.
De elkészítheti cserépedényben is. Ekkor a feldarabolt pacalt cserépedényben rendezze el. Tegyen közé szálasra vágott vöröshagymát és felkarikázott zöldpaprikát, majd egy-egy arányban öntsön rá annyi világos sört és almabort, ami éppen ellepi. Ízesítse sóval, őrölt borssal és egy csipet szegfűborssal. Lefedve süsse alacsony hőfokú sütőben két órán át.
Burgonyapürével és mustárral fogyassza a leszűrt pacalt.

062. KOLBÁSZOS ROLÁD (SAUSAGE ROLLS)
Fél kiló szitált liszt közepébe készített mélyedésbe öntse bele az egy deci cukros tejben felfuttatott két deka élesztőt. Üssön bele egy tojást és sózza meg. Öt deka olvasztott vajjal és annyi vízzel, hogy laza, sima és rugalmas tésztát kapjon, dolgozza ki. Letakarva hagyja langyos helyen duplájára kelni. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtsa ki a tésztát. Vágja 6-8 centi oldalú háromszögekké. Fektessen minden háromszög egyik oldala mentén 4-5 centis fűszeres vékony kolbászt, amit előzőleg pár percre lobogó forró vízbe tett, majd lecsepegtetett. Tekerje fel a roládokat. Fektesse tepsibe, kenje meg pirospaprikával elkevert vajjal és ízlése szerint szórja meg köménymaggal.
Hagyja pihenni fél órát, végül előmelegített sütőben 25 perc alatt süsse készre.

063. HÚSOS KÁPOSZTA (BUBBLE AND SQUEAK)
A meghámozott és apróra vagdalt vöröshagymát kevés zsiradékon párolja üvegesre. Közben adjon hozzá kevés köménymagot, hogy kipattoghasson. Sózza, borsozza és dobjon bele egy babérlevelet. Kevés víz hozzáadásával forralja át. Amikor már majdnem zsírjára sült, forgassa össze a két centis kockákra darabolt sertés lapockával. Kevergetve párolja a hús kifehéredéséig, majd annyi vízzel öntse fel, ami éppen ellepi. Fedő alatt gyöngyöztesse negyedórán keresztül. Ekkor megmosott, leveleire szedett és szálasra vágott fehér káposztát, valamint 1-1 gyufaszálra metélt zellergumó szeletet, sárga- és fehérrépát összeforgatva rendezzen el a tetején. Ha a lé kevésnek bizonyul, annyi vízzel öntse fel, hogy éppen ellepje. Csepegtesse a tetejére némi ketchupot – csupán az étel színezése céljából. Lassú tűzön főzze tovább. Amikor minden hozzávaló megfőtt, forrón, azonnal tálalja.
A tányérban kinek-kinek ízlése szerint locsoljon rá kevés tejszínt.

064. NYÚLRAGU (JUGGED HARE)
Darabolja fel használható részekre a megpucolt és megmosott nyulat. A darabokat kevés zsiradékon minden oldalukon pirítsa hirtelen barnára. Emelje a húsokat tálra. A visszamaradt zsiradékon párolja rózsaszínűre a szálasra vágott vöröshagymát. Fűszerezze sóval, őrölt borssal és morzsolt majoránnával. Tegye vissza a húsokat, és öntsön alá annyi 1-1 keverési arányú fehérboros vizet, ami majdnem ellepi. Dobjon rá mindenféle friss zöldséget (felkarikázott répákat, zöldborsót, gyufaszálra vagdalt zellergumót stb.) Ízesítse vékonyan szeletelt fokhagymával. Fedő alatt, gyöngyözve főzze puhára.
A főzés végét megelőzően dúsítsa a ragut kevés tejszínnel összeforralva.

065. SKÓT TOJÁS (HAGGIS EGGS)
Főzze keményre a szokott módon a tojásokat. A két végükön megrepesztve a tojáshéjat tegye mindegyiket hideg vízbe. Így, ha lehűltek könnyedén meghámozhatja azokat. A darált marhahúst ízesítse finomra vagdalt petrezselyemmel, reszelt citromhéjjal, morzsolt majoránnával, sóval és borssal. Az alaposan összedolgozott keverékkel „vakolja” be a tojásokat. A húsba csomagolt tojásokat panírozza be. Forgassa meg felvert tojásban, majd zsemlemorzsában. Forró olajban öt perc alatt süsse ropogós barnára.
Sült burgonyával és savanyúsággal kínálja.

066. HAGYMALEVES (ONION SOUP)
Apróra kockázza fel a vöröshagymákat, és forró vajon párolja üvegesre. Hintse meg liszttel és kevergetve pirítsa két percen át. Öntse fel elegendő vízzel. Ízesítse sóval, őrölt borssal, babérlevéllel és ételízesítővel. Mintegy tíz percen át forralja, majd a tűzről levéve, kézi habverővel keverve dolgozza össze ecettel és kevés levessel felvert tojás sárgájával. Állandóan kevergetve kissé melegítse össze, de már ne forralja.
Pirított zsemlekockával megszórva adja asztalra.

Forrás:
RECEPTEK ŐFELSÉGE KONYHÁJÁBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.