Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE 12.

2017.02.13

RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE

KÜLÖNLEGES RAKOTT HÚS
Hozzávalók:
Személyenként két szelet hosszúkaraj (csont nélkül), 5 dkg darált dió, 1,5 dl tejszín. 2 fej hagyma, 10 dkg füstölt kolbász, 1 dl ketchup, 60 dkg burgonya, só, bors

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, és ha szükséges eldaraboljuk. A római tál aljára terítjük a burgonyát, melyet sózunk, borsozunk. A hússzeletek felét (4 szelet) a burgonyára helyezzük egymás mellé úgy, hogy egyik se takarja el a másikat.
Sózás után a diót és a ketchupot összekeverve rákenjük a húsra (jó vastagon), erre hagymakarikákat terítünk, és a felkarikázott kolbászdarabokat fektetjük. Végül fedélnek hússzeleteket rakunk a tetejére. Kézzel kicsit lenyomkodjuk, és leöntjük az egészet a tejszínnel. A tálat lefedjük, és takaréklángon 100 percig sütjük.
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 100 perc

LIBACOMB KEMENCÉBEN
Hozzávalók:
4 kicsi pecsenyeliba-comb, 2 dl tejföl, 50 dkg húsos zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kg burgonya, 4 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
A libacombokat megtisztítom, megmosom és leszárítom, majd zsíros bőrét lenyúzva kis kockákra vágom. A húst kicsontozom, és ugyancsak kockákra vágom. A zöldpaprikát megmosom, csumáját kivágom, és vastagabb karikákra vágom. A paradicsomot héjától megfosztom és felnégyelem. Az előzőleg fél órán át áztatott cserépedénybe terítem a meghámozott és hasábokra vágott burgonyát, jól megsózom, beborítom a libahússal, rászórom a sót, borsot. Rákarikázom a megtisztított vöröshagymát, rászórom a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd leöntöm a sóval, borssal, zúzott fokhagymával és pirospaprikával elkevert tejföllel. Végül a tetejére szórom a libabőrkockákat, és a tálat saját fedelével letakarva hideg sütőbe teszem. Ezután a sütőt begyújtom. Tíz percig takaréklángon, 20 percig kissé erősebb lángon, majd egy órán keresztül közepes erősségű lángon sütöm.
A sütés végén a tál fedelét leveszem, és pirosra, ropogósra pirítom az étel tetején lévő libahájat.
Szűrőkanállal tálalom, hogy a felesleges zsír lecsöpöghessen.
(A tál alján maradó ízes mártást más étel készítésekor felhasználom.)

LYONI HAGYMALEVES (SOUPE LYONNAISE)
Hozzávalók:
60 dkg vöröshagyma, csomóba kötött fűszerzöldség (1 babér, 4 szál petrezselyem, 1 szál kakukkfű), 15 dkg vaj, 2 ek liszt, 25 dkg reszelt trappista sajt, 4 tojássárgája, só, bors, 6 szelet szikkadt (esetleg gyengén pirított) zsemlekenyér

Elkészítése:
Nagyon vékonyra felszeleteljük a hagymát, olvasztott vajon jól megpirítjuk. Szórjuk meg liszttel, keverjük össze, pirítsuk még 1-2 percig.
Öntsük fel 2,5 l hideg vízzel, jól keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszercsomót. Csendes tűzön főzzük 30 percig.
Hőálló levesestálba fektetjük a kenyérszeleteket, majd ráöntjük az átpasszírozott, szükség esetén utána ízesített levest.
Tetejét bőven szórjuk meg reszelt sajttal, tegyük előmelegített sütőbe, míg a sajt aranysárgára sül.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RECEPTEK PATAKI TÁLAKRA

Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.