Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE 17

2019.07.02

RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE

PÁCOLT NYÚL
Elkészítése:
A nyúl gerincét és hátsó combjait minden bőrtől megtisztítjuk, cseréptálba téve forró páccal leöntjük.
A pácot gyönge ecetes vízből készítjük, melybe sót, vékony karikára vágott sárgarépát, hagymát, 1-2 babérlevelet, citromhéját, néhány szem egész borsot főzünk.
Ha a pác néhányszor már jól felforrt, leöntjük vele a nyulat, s hűvös helyen pár napig állni hagyjuk, közbe 1-2-szer megforgatva.
Használatkor kivesszük a nyulat a pácból, sűrűn megtűzdeljük szalonnával, s egy nagy kanál zsírral a sütőbe tesszük.
A pácot leszűrjük, s 2 decit belőle 2 deci tejfellel összekeverünk s a tűzhely szélére állítva, avval öntözgetjük a nyulat.
A megmaradt répa és hagyma keveréket zsírban 1-2 kanál porcukorral barnára pirítjuk, meghintjük egy kanál liszttel, s evvel is még kissé pirítjuk.
Páccal felöntjük, sűrűre befőzzük, fél citrom levét nyomva hozzá, jól elkeverjük, s a nyúlra szűrjük.
Gyakori öntözés mellett még addig sütjük, míg a nyúl egész puha s a mártás szép barna színt kapott.
Tálalásnál a nyúl gerincét egyforma, kétujjnyi vastag darabokra vágjuk.
A combokról a húst leválasztva azt is szeletekre vágjuk, s a tálon úgy rendezzük el, mintha egészben volna.
A gerincdarabok közé, 1-1 vékony citromszeletet teszünk, a többit külön adjuk hozzá.
Vajas tészta, burgonya, fánk, vagy zsemlyegombócot adunk hozzá.

PADLIZSÁNOS CSIRKE
Hozzávalók:
30 dkg padlizsán, 60 dkg csirke, 15 dkg paradicsom, 40 dkg burgonya, 10 dkg cukkini, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg zöldpaprika, 3 dkg margarin, só, bors, pirospaprika

Elkészítése:
A csirkét bedörzsöljük sóval, borssal.
A padlizsánt fél centi vastag darabokra vágjuk, besózzuk, és pihentetjük.
A paradicsom héját lehúzzuk, és cikkekre vágjuk.
A hagymát, burgonyát vékony szeletekre aprítjuk, a paprikát, cukkinit csíkokra.
A beáztatott cseréptálat 1 dkg margarinnal kikenjük.
A padlizsán szeleteket jól kinyomkodjuk, és összekeverjük a többi zöldségfélével.
Beletesszük a tálba, sóval, borssal, ízesítjük, majd ráhelyezzük a fűszerezett csirkét.
A maradék margarint rámorzsoljuk, és készre sütjük.
Pirospaprikával az egészet meghintjük.

PAPRIKÁS KRUMPLI CSERÉPEDÉNYBEN
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 5 dkg füstölt szalonna, 2 pár virsli, 2 dl tejföl, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál lecsöpögtetett paradicsompaprika-saláta (savanyúság), 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika, 1 púpozott teáskanál Vegeta, ízlés szerint só

Elkészítése:
A cserépedényt (tetejével együtt) fél óra hosszat hideg vízbe áztatjuk, azután lecsöpögtetjük.
Közben a füstölt szalonnát nagyon apróra összevágjuk, és serpenyőben kevergetve a zsírját kiolvasztjuk.
Ezután rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd fedő alatt üvegesre pároljuk.
Ha már zsírjára sült, a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát.
Ráöntünk 4 evőkanál vizet, és jól összeforraljuk.
A cserépedényben elterítjük a hámozott és hasábokra vágott krumplit.
Gyengén megsózzuk, és a Vegetát is rászórjuk.
Ez után jól összerázzuk, hogy a fűszer mindenütt egyformán érje.
A hagymás levet összekeverjük a tejföl felével, beletesszük a szétzúzott fokhagymát, majd rálocsoljuk a krumplira.
A tetején elhelyezzük a bőrétől megfosztott virsliket, és rászórjuk a paprika-salátadarabkákat is.
Végül a tejföl másik felét rákenjük a virslikre.
Az edényt saját tetejével befedjük, és hideg sütőbe toljuk.
Csak ezután gyújtjuk be, és az ételt 15 percig takaréklángon pároljuk, majd a lángot fokozatosan felerősítjük közepes erősségig.
Kb. 1 óra 20 percen keresztül pároljuk.

PARASZTOS SÜLT CSIRKE
Hozzávalók:
1 kg körüli csirke, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dkg zsír, 2 fejvöröshagyma, 80 dkg burgonya, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 dkg só, ízlés szerint bors. (Az eredeti recept 20 dkg szalonnát, 8 dkg zsírt, 30 dkg hagymát ír.)

Elkészítése:
A félbevágott csirkét megsózzuk, állni hagyjuk.
A szalonnát, hagymát, krumplit 1 cm-es kockákra vágjuk.
A szalonnát a zsíron kiolvasztjuk, rajta üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a krumplit.
Só, bor, petrezselyem.
A fél csirkéket a tál aljára tesszük, ráöntjük a ragut, és a tálat lefedve 70 percre sütőbe tesszük.

PERZSA SÓLET
Hozzávalók:
40 dkg nagy szemű, száraz bab, 1 csirke, 1 dl rizs, 4 evőkanál olaj, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanálnyi törött fehér bors, 1 teáskanálnyi pirospaprika, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
Egy jókora cserépedényt hideg vízbe áztatunk.
Az előző nap beáztatott és lecsurgatott babot beleöntjük az edénybe, és az egészet félretesszük.
A csirke aprólékát levágjuk, ráterítjük a babra.
Megsózzuk, megborsozzuk és rászórjuk a pirospaprikát.
Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és negyedóráig forraljuk.
Közben a csirke töltelékéhez a rizst kevés sós vízben megfőzzük, hozzákeverjük a fele olajat és a finomra vágott kaprot-petrezselymet.
Zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a csirke hasába betöltjük.
A töltött csirkét rátesszük a babos csirkeaprólék tetejére, és a csirkét megsózzuk, megborsozzuk.
Az edényt nagyon szorosan lefedjük és a lehető legkisebb lángon, a sütőben megpároljuk.
A párolás akár 16-20 órán át is tarthat.
Ez tipikusan szombati étel, amit még pénteken tesznek be a sütőbe.
Tálaláskor a töltött csirkét felszeletelve rakják a bab tetejére.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
RECEPTEK PATAKI TÁLAKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.