Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE 19

2019.11.10

RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE

Rakott hús
Hozzávalók:
római tál, 1 db teflonos serpenyő (én a 28 cm átmérőjűt használom, mert abban lehet rázással forgatni a kaját), 1 kg apró újburgonya (én utálom kaparni, ezért tisztítottat veszek), 2-3 szem paradicsom, 1 szál póréhagyma v. 1 csomag újhagyma (zöldjével együtt), 1-2 db paprika (ún. TV paprika), 30 dkg gomba, 30 dkg csirkemell, 30 dkg sertéscomb v. karaj (csont nélkül), 30-40 dkg kolozsvári szalonna, 1-2 gerezd fokhagyma, só (vigyázat, a húsos szalonna és a leves miatt egyébként is sós), bors, 1/2 l erős húsleves (esetleg leveskockából)

Elkészítése:
A szalonnát és a húsokat 1x1 cm-es, 2-3 cm hosszú csíkokra vágjuk, a serpenyőben kisütjük, kiszedjük, félretesszük.
A visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd borsozva megpirítjuk a sertéshúst, kiszedjük, félretesszük, majd a csirkemell húst, ezt is félretesszük.
A paradicsomot karikára, a paprikát kockára vagy karikára, a hagymát 2 cm hosszú darabokra, a gombát negyed vagy nyolcad darabokra vágjuk.
Ha a krumpli apró, akkor nem kell vágni.
A római tál tetejét kb. fél órára beáztatjuk.
Az aljába, egyik sarokba a krumplit, majd kupacokba a húsokat, szalonnát, zöldségeket (pikánsabb és finomabb is, ha 1-2 db ecetes savanyú (!) uborkát is csíkokra vágunk, és a tetejére szórjuk. felöntjük a levessel, ráöntjük a zsiradékot, majd beküldjük a sütőbe és lefedve kb. 1-1,5 órát sütjük.
Ehető kenyérrel, vagy ketchuppal, vagy majonézzel, vagy mustárral, vagy erős paprikával, sajtkockával (edami).

Rakott káposzta
Hozzávalók:
1-1,5 kg savanyú káposzta, 1,5 pohár rizs, az előző napról megmaradt pörkölt, 1szál füstölt kolbász, 1 pohár tejföl, 1 tojás és egy adag reszelt kemény sajt.

Elkészítése:
Az előzőleg beáztatott római tálat lecsepegtetjük, majd zsiradékkal kikenjük.
Az aljára, az előzőleg megvagdalt savanyú káposzta egyharmadát elterítjük.
Erre, a Vegetás vízben megpárolt rizs ráterítjük, majd befedjük egy újabb káposzta réteggel.
Erre folytatásként a ledarált pörköltet tesszük, melynek tetejére a felkarikázott füstölt kolbász helyezünk.
Végül a maradék káposztával beborítjuk, amit a tojással elkevert tejföllel megöntözünk. 40 percig közepes lángon lefedve a sütőben dinszteljük.
A végén a reszelt sajttal meghintjük, és fedő nélkül rápirítunk.
A készítés közben mindenki, az ízlése szerint fűszerezheti a káposztás ételekhez illő fűszerekkel, majoránna, csombor, bazsalikom, bors és pirospaprika.

Római marhasült
Elkészítése:
Vásárolunk egy szép, tömör, kilós marhahúsdarabot (fehérpecsenyét, vesepecsenyét, hátszínt vagy Stefániát) és sóval, törött borssal, mustárral meg olajjal bedörzsölve, alufóliába vagy zsírpapírba csomagolva, a hűtőszekrényben 5-6 napig érleljük.
Megtisztítunk 5-6 közepes szál sárgarépát meg feleannyi petrezselyemgyökeret, karikákra vágjuk, és a megáztatott edény aljára terítjük.
Rávágunk karikára egy fej vöröshagymát, és az egészet sóval, törött borssal, majoránnával, bazsalikommal, egy csokor összevagdalt petrezselyemzölddel, meg csipetnyi kakukkfűvel hintjük meg.
Ráfektetjük az érlelt húsdarabot (a papírból kibontva) és a fedőt rátéve a hideg sütőbe tesszük.
A sütőt begyújtva kb. 2,5 óráig sütjük
(Sütés előtt még ráönthetünk másfél dl vörösbort is, ettől egy kissé pikánsabb lesz az íze).

Rakott máj
Hozzávalók:
70 dkg sertésmáj, 15 dkg füstölt szalonna, 20 dkg szeletelt trappista sajt, 4 fej vöröshagyma, 4 tojás, 1 dl olaj, ízlés szerint só, őrölt bors, morzsolt majoránna.

Elkészítése:
A májat megmossuk, lecsöpögtetjük, leszárítjuk, majd kb. fél centiméter vastagságú szeletekre vágjuk, és forró olajban mindkét oldalukat átsütjük.
Az elősütött májszeletek felét a beázatott, római tálba fektetjük, erre terítjük a vékony szeletekre vágott szalonna felét, a megtisztított, karikára vágott vöröshagyma felét, majd a sajtszeletek felét. Megszórjuk sóval, borssal, majorannával, és a rétegezést megismételjük.
Úgy készítsük, hogy a felső réteg máj legyen.
A római tálat hideg sütőbe helyezzük, magas hőmérsékleten sütni kezdjük, majd kb. 15-20 perc elteltével ráöntjük a felvert tojást, és tovább sütjük, míg a tojás kellő keménységű nem lesz.
Melegen, párolt rizzsel kínáljuk.

Egyéni tapasztalatom alapján javasolnám, hogy a Cseréptálat - Patakitálat - előző este áztassuk be, hidegvízbe.

Fontos ismérv az is, hogy mindig hideg sütőbe tesszük, így elkerülhetjük, hogy a tál széttörik, a benne lévő étel a sütő aljába "landol". Sok bosszúságtól megkímélhetjük így magunkat.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
RECEPTEK PATAKITÁLAKRA
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.