Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE 2.

2016.08.10

RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE

CASSOULET
Hozzávalók:
50 dkg fehér bab, só, 1 késhegynyi bors, 1 babérlevél, 3 szegfűszeg, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 libacomb, 25 dkg füstölt sertéshús, 4 evőkanál libazsír, 1 csomó leveszöldség, 20 dkg fokhagymás kolbász, 2 dl vörösbor, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma. 1 késhegynyi Cayenne bors, 1 csomó petrezselyem-zöld, 2 evőkanál zsemlemorzsa, póréhagyma zöldje

Elkészítése:
A megmosott babot másfél liter vízbe beáztatom. Másnap az áztatóvízben sóval, borssal, babérlevéllel, szegfűszeggel és a kockára vágott hagymával együtt egy óráig főzöm. Közben a kicsontozott, kockára vágott libacombot és sertéshúst két evőkanál libazsírban megpirítom. Hozzáadom az aprított zöldséget, a felszeletelt kolbászt, aláöntöm a vörösbort, és fedő alatt 40 percig párolom. Ekkor hozzáteszem a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát, a Cayenne borsot, a vágott petrezselyemzöldet. Még egyszer felforrósítom, majd az egészet összekeverem a babbal. Egy tűzálló cseréptálat libazsírral kikenek, az ételt beleöntöm, meghintem a zsemlemorzsával és az apróra vágott póré zölddel. Előmelegített sütőben 200°C-on egy órán át, sütöm.
Testes vörösbor illik hozzá.

CECEI PONTY CSERÉPEDÉNYBEN
Hozzávalók 4 személyre:
2 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 4 db cecei paprika, 2 paradicsom, őrölt pirospaprika, só, őrölt fekete bors, 20 dkg szeletelt bacon, 1 kg pontyfilé

Elkészítése:
Először lecsót készítünk. A hagymákat megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és a füstölt szalonna kiolvasztott zsírjában megpirítjuk. A feldarabolt paprikákat, és paradicsomokat is hozzákeverjük. Fűszerezzük pirospaprikával, sóval, őrölt borssal, és összefőzzük. Egy nagyobb cserépedényt baconszalonna szeletekkel kibélelünk. A pontyfilét kisebb szeletekre vágjuk, alaposan besózzuk, és a tálba pakoljuk.
Nyakon öntjük lecsóval, befedjük az edényt, és sütőben kb. 45 percig sütjük. Friss kenyérrel kínáljuk.

CITROMOS HAL RÓMAI TÁLBAN
Hozzávalók:
kb. 1 kg hal (csuka, süllő, egyéb száraz húsú hal), só, szerecsendió, majoránna, fokhagyma, füstölt szalonna, vaj, citrom, Adzsika (grúz csípős fűszerkeverék)

Elkészítése:
A megtisztított halat bevagdossuk, szalonnacsíkokkal tűzdeljük, fokhagymával és Adzsikával bekenjük. Az előzőleg egy órára beáztatott, és vajjal kikent tálba helyezve, meghintjük kívül-belül fűszerekkel.
Száraz fehérborral locsoljuk meg. A kb. 50-60 perces sütés alatt a borral, néhányszor locsoljuk meg, de csak felmelegített bort szabad használni ilyenkor. Ezután a fedőt levéve citromkarikákat helyezünk a halra és még 10-15 percig, sütjük.
Körítésnek legfinomabb a burgonyapüré és a fehérborral készített citromos fehér-mártás.

CSÁSZÁRSZELET RÓMAI TÁLBAN
Hozzávalók:
8 vékony, kis szelet sertésborda csont nélkül, 8 vékony szelet császárhús, 4 közepes nagyságú gombafej, 20 dkg reszelt márványsajt, 1 teáskanál vegeta, 1 mokkáskanál őrölt koriander, ugyanennyi mustármag, só és törött bors, ízlés szerint, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A római (cserép-) tálat fél órán keresztül hideg vízben áztatjuk. A hússzeleteket fűszerezzük, megsózzuk, és a tál aljára teszünk egymás mellé négy szeletet. Beborítjuk a megtisztított és felszeletelt gomba felével, megkenjük az összezúzott fokhagymával, mindegyikre egy-egy császárhús-szeletet teszünk, és megszórjuk a reszelt sajt felével. A maradék négy szelet fűszerezett hússal folytatjuk a rétegezést, erre ismét gomba, fokhagyma, császárhús és reszelt sajt kerül. A tálat saját fedelével lezárjuk, hideg sütőbe tesszük, takaréklángon melegítjük 15 percig,majd a sütőt közepes lángra állítva, 70 percig sütjük.
Körete párolt gyümölcs, esetleg vajas zöldség vagy burgonyapüré lehet.

CSERÉPEDÉNYES BAB
Hozzávalók:
30 dkg tarkabab, 15 dkg árpagyöngy, 20 dkg házi füstölt sonka (vagy tarja), 15 dkg füstölt kolbász, 3 fej lila hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika, 2 teáskanál só, diónyi sertészsír, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A cserépedényt előző este beáztatjuk.
A lila hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és zsírban megfonnyasztjuk. A füstölt kolbászt karikákra, a sonkát kockákra vágjuk. A babot nem kell beáztatni, szárazon tesszük az ételbe. Felét a cserépedény aljában elterítjük. Rászórjuk az átmosott gyöngyárpát, a sonkát, a kolbászkarikákat, majd betakarjuk a maradék babbal. Enyhén megsózzuk, őrölt paprikát, és lisztet szórunk a tetejére, a tisztított fokhagyma gerezdeket is rápakoljuk, és végül elegyengetjük rajta a párolt hagymát. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Teljes lángon, lefedve, egy órán át sütjük a sütőben. Ekkor kivesszük, megnézzük, hogy elpárologta-e a levét.
Ezt meleg vízzel pótoljuk, majd teljes tartalékon sütjük még további három órát.

CSEREPES BURGONYA
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 4 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál só

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, és négybe vágjuk. A zöldpaprikákat megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük, a megmosott paradicsomot felnégyeljük, a füstölt szalonnát egészen apró kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk. Egy cserépedényt (Römertopfot) fél órára vízbe áztatunk, majd lecsöpögtetjük. Evőkanálnyi füstölt szalonnát beleszórunk, majd elterítjük benne a burgonyahasábokat. Megsózzuk, megborsozzuk. A maradék füstölt szalonnát egy serpenyőben kiolvasztjuk, ezután rátesszük a vöröshagymát, és kevergetve üvegesre fonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 2 dl vizet. Jól összekeverjük, és a felét rácsorgatjuk a burgonyára. A tetejére rendezzük a zöldpaprikaszeleteket és a paradicsomgerezdeket. A tejfölben elkeverjük a megmaradt hagymás levet, megborsozzuk, és a zúzott fokhagymával meg kevés sóval ízesítve, nyakon öntjük vele az ételt. A tálat saját, ugyancsak beáztatott fedelével lezárjuk, és hideg sütőbe toljuk. A sütőt begyújtjuk, és 15 percig a lehető legkisebb takaréklángon melegítjük, majd fokozatosan emeljük a hőfokot, egészen közepesig.
Másfél óra hosszat hagyjuk az edényt a sütőben, addig az étel a gőzben csodálatos ízűre sikeredik.
Uborkasalátával, kovászos uborkával a legjobb.

CSEREPES CSIRKE (POULE OR POT)
Hozzávalók:
1 csirke, 2,5 l csirke alaplé, só, 4 kisebb vöröshagyma, 8 db közepes burgonya, 1 nagy póréhagyma (6 cm-re darabolva), 5 db zellerszár (5 cm-es), 4-5 db vékony sárga- és fehérrépa, 1 babérlevél, 1 csomó petrezselyem, 25 dkg zöldbab

Elkészítése:
Tisztítsa meg a csirkét, majd tegye egy nagy cseréptálba. Öntsön rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi, és forralja fel. Öntse le a vizet. Öntse rá az alaplevet, sózza ízlése szerint. Tegye a lébe a babérlevelet és a vöröshagymákat. Forralja fel, majd a keletkező habot szedje le a tetejéről. Takarja le, és 40 percre tegye az előmelegített sütőbe. Közben külön-külön főzze meg a meghámozott burgonyákat és a póréhagyma darabokat. A répákat, a zellert és a csomóba kötött petrezselymet tegye a csirke mellé, majd főzze további 10 percet. Következzen a megtisztított, de egyben hagyott zöldbab, s ezzel ötpercnyi főzés. Ekkor vegye ki a csirkét a léből, és darabolja fel.
Tálaláskor a főtt csirkedarabokat rakja körül a főtt zöldségekkel.
Szórja meg a tálat ízlése szerint friss zöld-fűszerrel.
(A főzőléből levest készíthet.)

CSEREPES KÁPOSZTA
Hozzávalók:
50 dkg füstölt disznóhús, 25 dkg füstölt kolbász, 75 dkg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg zsiradék, pirospaprika, köménymag, só

Elkészítése:
Az egyik hagymát felkarikázom, és kevés zsíron sárgára pirítom. Fél kávéskanálnyi köménymagot és a káposztát hozzáadom. Ráöntök 3-4 dl vizet, és fedő alatt, lassú tűzön puhára párolom. A másik hagymából pirospaprikával és zsiradékkal pörkölt alapot készítek, és abban párolom meg a felkockázott füstölt húst. Amikor a hús puha, beleadom a felkarikázott kolbászt, és röviden tovább párolom. A végén összekeverem a húsokat a káposztával.
Cseréptálba öntöm, s előmelegített sütőben alaposan összeforralom.
Tejfölt kínálok hozzá.

CSEREPES PAPRIKÁS KRUMPLI
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 5 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 pár virsli, 1 púpozott teáskanál Vegeta, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál lecsöpögtetett paradicsompaprika - saláta (savanyúság), 1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só

Elkészítése:
A cserépedényt (tetejével együtt) fél órára hideg vízbe áztatjuk. A füstölt szalonnát nagyon apróra összevágjuk, és serpenyőben kevergetve, a zsírját kiolvasztjuk. Ezután rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd fedő alatt üvegesre pároljuk. Ha már zsírjára sült, a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 4 evőkanál vizet, és jól összeforraljuk. A cserépedényből a vizet kiöntjük, majd elterítjük benne a hámozott és hasábokra vágott krumplit. Megsózzuk, és a Vegetát is rászórjuk. Ez után jól összerázzuk, hogy a fűszer mindenütt egyformán érje. A hagymás levet összekeverjük a tejföl felével, beletesszük a szétzúzott fokhagymát, majd rálocsoljuk a krumplira. A tetején elhelyezzük a bőrétől megfosztott virsliket, és a paprikasaláta-darabkákat is rászórjuk.
Az edényt saját tetejével befedjük, és hideg sütőbe toljuk.
Csak ezután gyújtunk be, és takaréklángon pároljuk 15 percig, majd a lángot fokozatosan felerősítjük közepes erősségig. Kb. 1 óra 20 percen keresztül pároljuk.

CSEREPES SONKA
Hozzávalók:
70-80 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (egy darabban), tej az áztatáshoz, 25 dkg vegyes leveszöldség, 4 dl száraz vörösbor, 1 szál torma, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kis babérlevél, mokkáskanálnyi törött fekete bors, 2 szem összetört szegfűszeg

Elkészítése:
A füstölt sonkát elkészítése előtt 2 nappal annyi tejbe áztatjuk, amennyi teljesen ellepi, majd lefedve, hűtőszekrényben tároljuk. Az étel elkészítése előtt a cseréptálat fél órára hideg vízbe áztatjuk, ezután a vizet kiöntjük, és elhelyezzük benne, a lecsöpögtetett, és felszeletelt sonkát. Köré rakjuk a megtisztított és karikára vágott zöldséget, a hajszálvékonyra karikázott vöröshagymát, beletesszük a babérlevelet és az összetört szegfűszeget, megszórjuk a törött borssal, majd ráöntjük a vörösbort. Annyi vízzel egészítjük ki, hogy a folyadék teljesen ellepje a sonkát. A cserépedényt saját tetejével lefedjük, és hideg sütőbe állítjuk. 15 percig takaréklángon, majd két és fél órán keresztül a közepesnél valamivel kisebb lángon sütjük. Ezután a sonkát saját levében hagyjuk kihűlni. A visszamaradt zöldséges levet turmixgépben pépesítjük, majd a sűrű mártásba belekeverjük a frissen reszelt tormát.
A sonkaszeleteket visszatesszük a mártásba, és burgonyapürével kínáljuk.
Ha hidegen akarjuk tálalni, akkor a sonkát a mártásból kivesszük, és majonézes tormával fogyasztjuk, a mártásból pedig sonkakrém-levest főzhetünk.

CSERÉP EDÉNYKÉBEN PÁROLT SERTÉSHÚS
Hozzávalók 5 személyre:
80 dkg sertéshús, 6 db közepes burgonya, 2,5 fej vöröshagyma, 10 dkg paradicsompüré, 5 dkg szárított gomba, 1 pohár húslé vagy víz, só, bors, babérlevél, fokhagyma - ízlés szerint

Elkészítése:
Adagonként 1 cserépedényt veszünk. A cserépedénybe beleteszünk 3-4 db húst, előzőleg vízben megnedvesített száraz gombát és 15 percre a sütőbe helyezzük. Azután hozzáadjuk a burgonyát, hagymát, paradicsompürét és a húslevest, feltesszük a lángra, felforraljuk és kb. 1 óráig pároljuk. A végén ízlés szerint sózzuk, és fűszerekkel meg fokhagymával ízesítjük.

CSERÉPTÁLAS
Hozzávalók:
2 db szűzpecsenye, 2 nagy fej vöröshagyma, 25-30 dkg gomba, 5-6 nagyobb burgonya, szeletelt szalonna

Elkészítése:
A tál aljára szalonna csíkokat terítek, erre kockázom a burgonyát, a hagymát, a gombát. Sózom, vegetázom ízlés szerint. A szűzpecsenyét ujjnyi vastagra felkarikázom, és rárakom a gomba tetejére úgy, hogy mindent betakarjon. Sózom, borsozom, és letakarom a szeletelt szalonnával. Egy óra alatt gyönyörű pirosra sül.
Egytálételnek kitűnő, laktató.
A burgonyából lehet többet is rakni, ha nagyobb létszámra készül.

CSERÉPVÁRALJAI HÚSLEVES
Hozzávalók:
1 csirke, 20 dkg sertéshús, 2 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 15 dkg gomba, gerezd fokhagyma, lángos-tészta, só, szemes bors, szerecsendió

Elkészítése:
A földarabolt húsokból és zöldségekből a fűszerekkel egy jó húslevest főzünk. A kész levest cserépkorsókba adagoljuk, és a tetejüket lezárjuk nyers lángos-tésztával.
Forró sütőben megsütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RECEPTEK PATAKI TÁLAKRA
Szerző:
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.