Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE 20.

2020.05.10

RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE

Római tálas csirke
Hozzávalók:
4-6 csirkecomb, 1 csomag mélyhűtött zöldség (lehet frissel is helyettesíteni), 4-5 dl fehérbor l fűszerek.

Elkészítése:
Az előzőleg beáztatott római tálba öntjük a zöldséget, ráfektetjük a combokat, felöntjük annyi borral, hogy szinte ellepje.
Megszórjuk ízlés szerinti fűszerekkel. Lefedve tesszük a sütőbe.
Amikor a hús megpuhul, fedő nélkül ropogósra sütjük.

Római tálban párolt leves
Hozzávalók:
25 dkg laskagomba, 2 egész tojás, 8-10 dkg búzadara, késhegynyi sütőpor, 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zellergumó, 25 dkg kelbimbó, 40 dkg burgonya, 3 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál Vegeta. 1 pár műbeles virsli, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só, 1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése:
Először is egy nagyméretű római tálat egy órára tiszta, hideg vízbe áztatok saját fedelével együtt.
Közben a gombát megtisztítom, és nagyon apróra vágom.
A burgonyát meghámozom, és kis kockákra aprítom.
A sárgarépát és a zellert tisztítás után ugyancsak kis kockákra vágom, a kelbimbót megtisztítom, és a nagyobbakat félbevágom.

(Ha gyorsfagyasztott kelbimbót használok, akkor nem kell sem tisztítani, sem felolvasztani.)
Először is elkészítem a galuska masszáját.
A tojást habosra verve összekeverem 1 evőkanál olajjal, 1 mokkáskanál sóval és annyi búzadarával, hogy sűrű, de azért kenhető masszát kapjak.
Hagyom állni legalább egy óráig.
Serpenyőben a maradék olajat felforrósítom, ráteszem a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd üvegesre futtatom rajta.
Ezután a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet.
A tűzre visszateszem, rárakom a megtisztított és apróra vágott laskagombát, majd megsózom, és fedő alatt, saját levében puhára párolom.
A lecsurgatott cseréptálba beleszórom a zöldségeket, a finomra metélt petrezselyemzöldet, a párolt paprikás gombát, a megtisztított és kis kockákra vágott burgonyát, és a karikára vágott, bőrétől megfosztott virslit.
Kétliternyi vizet öntök rá.
Beleszórom a fűszereket, és a tálat saját fedelével lezárva hideg sütőbe tolom.
Ekkor begyújtom a sütőt, és takaréklángon 10 percig, majd a lángot közepesre felerősítve további egy óráig párolom az ételt.
Ezután a sütőből kivéve óvatosan leveszem a tetejét.
A gombócmasszát teáskanállal beleszaggatva úgy rakom a leves tetejére, hogy a gombócokat a lé ellepje, majd lezárva visszateszem az edényt a sütőbe.
További fél óráig hagyom benne.
A sütőből kivéve még 10 percig nem szedem le a tál tetejét.
A daragombócok gyönyörű nagyra megdagadnak, és az ízes leves egy részét beszívják.
Tálaláskor úgy osztom el a gombócokat, hogy mindenkinek egyformán jusson belőle.
Reszelt sajttal meghintve kínálom.
Laktató, finom egytálétel, amelynek a készítése kissé hosszadalmas, de magára lehet hagyni, hiszen a sütőben párolódik.
Elkészítési ideje: kb. 130 perc.

Római tálban sült hús
Hozzávalók:
1-1 1/2 kg marhalábszár, 1 csomag mexikói zöldség, 1 alma felkockázva, 1/2 csomag mazsola, 1-1 1/2 l testes félédes vörösbor, 1 citrom reszelt héja, só, bors, majoránna, késhegynyi curry, 1 csomag újhagyma felszeletelve.

Elkészítése:
Mindent bedobálsz a 10-15 percig előzetesen vízben áztatott római tálba, ráteszed a tetejét és cca. 1 1/2 óráig a sütőben sütöd.
Petrezselymes rizs, vagy sült krumpli passzol hozzá.
Nagyon finom és nagyon egyszerű.

Római rakottas
Hozzávalók:
4 vékony szelet sertéscomb, 2 apró fej vöröshagyma, só, őrölt bors, 10 dkg füstölt szalonna, 1 ág friss, 1 mk. szárított kakukkfű, 4 ek. lecsó (konzerv is jó), 40-50 dkg zöldbab, 2 dl tejföl, 2 szál sárgarépa

Elkészítése:
A húst kissé kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd a kakukkfűvel jól bedörzsölve félrerakjuk.
Az összes zöldséget megtisztítjuk, a babot kétcentis darabokra, a répát meg a hagymát karikákra vágjuk.
A szalonnát apró kockákra vágjuk és cserépedény (vagy római tál) aljára szórjuk.
Először a babot meg a répát, majd a hagymát szórjuk rá, végül a lecsóval beterítjük.
Erre kerülnek a hússzeletek.
Az egészet a tejföllel meglocsoljuk, és a tálat befedjük.
Hideg sütőbe tesszük, majd kis lánggal, kb. 1 óra 20 percig pároljuk.
Ekkor a fedelét leemeljük, a tálat a sütőbe visszatoljuk és a tetejét nagy lánggal, megpirítjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
RECEPTEK PATAKITÁLAKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.