Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE 21.

2020.07.12

RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE

SERTÉSCOMB RÓMAI TÁLBAN
Hozzávalók:
Kb. 1 kg ujjnyi szeletekre vágott sertéscomb, Kb. 10-15 dkg füstölt szalonna, Sok-sok fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, fehérbor, húsleves, tejföl

Elkészítése:
A sertéscomb-szeleteket mindkét oldalán bedörzsölöm sóval, pirospaprikával és sok-sok zúzott fokhagymával.
Jól zárható edényben legalább egy éjszakán át, érlelem.
A szalonnát vékony szeletekre (csíkokra) vágom és kibélelem vele az előzőleg 5 percig hideg vízbe áztatott, szárazra törölt cserépedényt.
Erre rárakom a vékony karikákra szeletelt vöröshagymát, majd az előző nap előkészített sertéscombokat.
Felöntöm 3 dl húslevessel (leveskockából) és kb. 2 dl fehérborral, hogy úgy nagyjából ellepje.
Lefedem, és forró sütőbe dugom. Kb. 1 óra múlva megnézem, nem párolgott-e el a leve, esetleg utána öntök még egy kis bort!
Ha megpuhult a hús és már kezd ropogós lenni, ráöntök még egy pohár tejfölt, óvatosan elkeverem, és már csak annyi időre dugom vissza, hogy egy picit összeforrjon.
Nagyon illik hozzá a vajas makaróni, de lehet tálalni rizzsel, sült burgonyával és salátával.
Rendkívül finom étel!

SERTÉSCOMB ZÖLDSÉGTÁLBAN
Hozzávalók:
20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg karfiol, 10 dkg karalábé, 10 dkg petrezselyemgyökér, 50 dkg burgonya, 50 dkg sertéscomb, 1 fej hagyma, 1 húsleveskocka, 5-10 dkg margarin vagy olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, só

Elkészítése:
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a karalábét megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vagy kockára vágjuk.
A karfiolt rózsáira szedjük, és megmossuk.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és karikára vágjuk.
A megtisztított, apróra vágott hagymát a zsiradékon megfuttatjuk, és hozzáadjuk az ugyancsak kockára vágott, megmosott húst, jól átkeverjük, megsózzuk, kevés víz hozzáadásával rövid ideig pároljuk, majd összekeverjük az előkészített zöldségekkel.
Az egészet beáztatott római tálba tesszük, ráöntjük a leveskockából főzött húslevest, és megszórjuk a megmosott, finomra vágott petrezselyemzölddel.
A tálat lefedjük, hideg sütőbe helyezzük, és a zöldséges húst magas hőmérsékleten készre pároljuk.

SERTÉSCSÜLÖK PÉKNÉ MÓDRA
Hozzávalók:
2 db kisebb csülök, 1 kg kockázott burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma

A fűszerezéshez:
fokhagyma, szerecsendió, kömény, őrölt bors és só, ízlés szerint

Elkészítése:
Az alaposan megtisztított, a csontnál kissé megnyitott és ízlés szerint besózott csülköket alaposan bedörzsöljük fokhagymával.
A porrá tört köménymaggal és kevés frissen őrölt borssal pedig beszórjuk.
Az előzőleg egy órára hideg vízbe áztatott tálba helyezve 2 evőkanál vízzel meglocsoljuk, majd közepes hőnél kb. 50 percig pároljuk befedve.
Ezután fedelét levéve ráhelyezzük a karikákra vágott vöröshagymát, a füstölt szalonnát, s végül a kockára vágott burgonyát, majd csipetnyi reszelt szerecsendiót hintünk a tetejére.
Visszafedve újabb 30 percig pároljuk.
Ezután fedelét levéve addig sütjük, míg szép piros nem lesz.
Megjegyzés:
A víz helyet meglocsolhatjuk száraz fehérborral is mely kellemes pikáns ízt ad neki.

SERTÉS JAVA RODOF MÓDRA
Hozzávalók:
1 szelet tarja személyenként (én legtöbbször sertéscombból készítettem), 5 dkg paradicsompüré, 20 dkg gomba, 10 dkg füstölt sonka, 1 fej vöröshagyma, 20 dkg sajt, 2 dl tejföl, 1 tojás, 25 dkg rizs, 10 dkg kelbimbó, 10 dkg sárgarépa, só, bors, ketchup, petrezselyem, olaj

Elkészítése:
A húst sózzuk, és kevés olajon elősütjük.
Ebben a zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a szeletelt gombát, sózzuk, megpároljuk.
Hozzáadjuk a csíkokra vágott füstölt sonkát, paradicsompürét.
Sóval, borssal, ketchuppal ízesítjük.
A rizst megmossuk, kevés olajon megpirítjuk.
A beáztatott cserépedény aljára tesszük az aprított zöldségekkel, petrezselyemmel összekevert, sózott, borsozott rizst.
A húsokat ráfektetjük.
A gombás raguból 1-2 kanállal a húsok tetejére teszünk, és annyi vízzel, amennyi a rizst jól ellepi, letakarva kb. 40 percig pároljuk.
Ha a rizs megpuhult, az edény tetejét levesszük, és a húsokat a következő mártással vonjuk be.
A tejfölt a tojással, a reszelt sajttal, sóval elkeverjük.
Bevonjuk vele a hússzeleteket, és még 5-10 percig sütjük, fedő nélkül.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
RECEPTEK PATAKI TÁLAKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.