Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE 5

2016.09.08

RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE

FŰSZERES ÚJBURGONYA
Hozzávalók:
1 kg újburgonya, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
Az étel készítése előtt a római tálat (vagy egyéb cserépedényt) a fedelével együtt fél órára hideg, tiszta vízbe áztatom. Amíg ázik, a burgonyát megtisztítom (jó ha nagyobb burgonyát vesznek erre a célra), és vékony karikákra vágom, a megmosott petrezselyemzöldet pedig finomra metélem. A kiöblített cserépedény aljára szórom a burgonyát, megsózom, ráhintem a fűszereket meg a petrezselyemzöldet, és jól összerázom, hogy a fűszerek mindenütt egyformán érjék. Egyenletesen rászórom a reszelt sajtot, és a tálat saját fedelével lezárom. Hideg sütőbe tolom, csak ezután gyújtom meg a lángot, és takarékra állítom.
Tíz percig kis lángon párolom, majd a lángot fokozatosan felerősítve, további tíz perc alatt egészen a közepes fokozatig felviszem, ezután ötven percig sütöm.

GEMENCI KÁPOSZTÁS SZARVASHÚS
Hozzávalók
8-10 dkg füstölt szalonna, 1 nagyobb vöröshagyma, 50 dkg kicsontozott, fagyasztott szarvascomb vagy lapocka, 1-1,2 kg fejes káposzta, 3 evőkanál árpagyöngy, só, őrölt fekete bors, 1-1 kis csokor kapor és csombor (borsikafű), 1-2 evőkanálnyi 10%-os ételecet

Elkészítése
: A szalonnát apróra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A fölengedett húst - miután esetleges hártyáit lefejtettük - egy centis kockákra, míg a kitorzsázott káposztát, kétszer akkorákra daraboljuk. A hozzávalókat egy közepes fazékba, cserépedénybe vagy kuktába rétegezzük: alulra szalonna, rá hagyma és káposzta, majd hús kerül. Evőkanálnyi árpagyöngyöt rászórunk, sóval, borssal, fölaprított kaporral és csomborral meghintjük. A rétegezést még kétszer megismételjük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi, azután nagy lángon fölforraljuk. Kis lángra állítva, lefödve kb. 1 óra 30 perc alatt megpároljuk, de sütőben is elkészíthetjük.
Tálalás előtt, ha kell, után fűszerezzük, az ecettel pikánsra ízesítjük.

GESZTENYÉVEL ÉS SZARVASGOMBÁVAL TÖLTÖTT FÁCÁN
Hozzávalók:
Egy idei fácán, só, bors, 30 dkg sertésmáj, 20 dkg szarvasgomba, 12 gesztenye, 10 dkg csiperkegomba, 1 kis vörös-hagyma, 2 mogyoróhagyma, 3 evőkanálnyi madeira bor, 3 evőkanálnyi konyak, 1 evő-kanálnyi olívaolaj, 1 kövér, friss szalonnacsík, 1 dkg fűszeres só, húslé

Elkészítése:
Tollazzuk, pörzsöljük le a fácánt, nyakán keresztül tisztítsuk ki, vegyük ki a “V” alakú, mellnél található csontot, rakjuk félre a májat és a szívet. Az állatot mossuk ki, belülről sózzuk, borsozzuk. Egy kis serpenyőben melegítsünk olajat, rakjuk bele az apróra vágott vöröshagymát és mogyoróhagymát, állandó keverés mellett futtassuk meg, adjuk hozzá a tisztított, megmosott csiperkegombát, majd nagy lángon pirítsuk, fakanállal állandóan keverve, míg ki nem szárad. Szórjuk meg sóval és borssal. A háj hártyáját vegyük le, vágjuk apró darabokra, törjük össze mozsárban, daráljuk le többször, kissé melegítsük, hogy a zsír megolvadjon, majd törjük át szitán. Tegyük a gombákat, a tisztított szarvasgombákat (amelyeket megmostunk, és negyedekre vágtunk) egy cseréptálba, szórjuk meg fűszeres sóval, öntsük le a madeira borral és konyakkal, és adjuk hozzá a fácán finom pürévé áttört máját. Az egészet erőteljesen kevergessük falapátkával, hogy egységessé váljon. Ezt a tölteléket töltsük a fácánba, időnként közé helyezve 1-1 héjától megszabadított és erőlevesben kissé átfőtt gesztenyét. A fácánt kötözzük össze és fedjük be szalonnacsíkokkal, süssük meg egy fácán méretű tűzálló agyagedényben a mellérakott szívvel együtt. Süssük állandó öntözés mellett fontonként 20 percet számítva. Vigyázzunk arra, hogy a hasi részt megvédjük, a sütést úgy fejezzük be, ahogy a töltött pulykánál ajánlottuk.
A készre sült fácánt néhány percig hagyjuk melegen.
A receptet szarvasgomba nélkül is el lehet készíteni.

GIBANICA 4 KÜLÖNFÉLE TÖLTELÉKKEL
Hozzávalók:
50 dkg rétestészta, 10 dkg mák, 20 dkg cukor, 20 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 50 dkg alma, 10 dkg dió, 2 dl tejföl, ízlés szerint fahéj, vanília és reszelt citromhéj, 2 db tojás, vaj, zsír

Elkészítése:
Egy cserépedényt kikenünk zsírral, a rétestésztát rétegenként belerakjuk, a rétegek közé tesszük a tölteléket. A töltelékek sorrendje a következő: dió, alma, túró, mák, túró, alma, dió. Minden réteget alaposan megkenünk olvasztott zsírral. A legfelső lapot meglocsoljuk tejföllel, majd közepesen meleg sütőben egy óra hosszáig sütjük.

A töltelékek elkészítése:
- Almatöltelék
A meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk, és cukorral félig megpároljuk. Még ne legyen nagyon puha! Fahéjjal és citromhéjjal ízesítjük.

- Túrótöltelék
A túrót villával összetörjük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejfölt, a megmosott mazsolát, és a cukrot.

- Diótöltelék
A diót megdaráljuk, a tésztára szórjuk. Meghintjük cukorral, és meglocsoljuk tejföllel.

- Máktöltelék
A mákot a tésztára szórjuk, meghintjük cukorral, vaníliás cukorral, és meglocsoljuk tejföllel.

 

GÖCSEJI DISZNÓTOROS LESIPECSENYE
Hozzávalók:
2-3 kg zsírosabb sertéshús (tokaalja, tarja), 4 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, csipetnyi kömény, 1 kk. őrölt bors, 1 kk. színes paprika, 0,5 l vörösbor, só, pici majoránna

Elkészítése:
A tenyérnyi szeletekre vágott húst gyengén zsírozott zománcos vagy cserép tepsibe rakjuk. Megsózzuk, köré tesszük a vastag karikára szelt hagymát, rászórunk minden fűszert. Ráöntünk 2 dl bor és 1 dl víz keverékét, forró sütőbe tesszük.
A maradék bort, sülés közben apránként kell rálocsolni a húsra.
Abban tálaljuk, amiben sült. A szaftjával sós vízben főtt burgonyát lelocsolunk, ezzel tálaljuk.
Kiváló hozzá a tökmagolajos savanyú káposzta.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RECEPTEK PATAKI TÁLAKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.