Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE 7.

2016.09.29

RECEPTEK CSRÉPEDÉNYEKRE

HAGYMÁS CSIRKE
Elkészítése:
2 személyre kb. 1 kiló hagymát megpucolunk, és vastag karikákra vágjuk. Felét beletesszük a római tálba, erre rakjuk a csirkecombokat, amit fűszerezünk: só bors tárkony. Tetejére a maradék hagymát rászórjuk. Sózzuk, és egy csipet fahéjat teszünk bele, a szélére. Kevés száraz fehérbort öntünk alá. Kb. 2,5 órán keresztül kis lángon sütjük, lefedve.
Bármilyen körettel tálalhatjuk.

HAGYMÁS MARHARAGU (BEEF AND ONION STEW)
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek olívaolaj, 90 dkg tarja, 1,2 dl száraz vörösbor, 2 ek vörös borecet, fél kk só, őrölt bors, 1 babérlevél, 1 darab fahéj, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 csomó újhagyma, 15 dkg feta sajt

Elkészítése:
Előzőleg beáztatott cseréptálban a felforrósított olajon, párolja üvegesre, a finomra vagdalt hagymát és a zúzott fokhagymát. Szűrőkanállal vegye ki a hagymát, és tegye a helyébe a centisre felkockázott húst. Időnként megkevergetve mintegy 25 percig főzze benne, míg a saját levét elfövi. Ekkor tegye vissza a hagymát, és a sajt kivételével adja hozzá a többi hozzávalót.
Amikor felforr, takarja le, vegye közepesre a hőmérsékletet, és főzze 75 percen át. Vegye ki a babérlevelet és a fahéjat, szórja meg a zöldjével együtt vékonyan felkarikázott újhagymával, és párolja fedő alatt még 10 percet.
Tálaláskor szórja meg az elmorzsolt sajttal.

HAGYMÁS TARJA
Hozzávalók:
6-8 szelet sertéstarja, 1-1,5 dl olaj, 4-5 fej vöröshagyma, 10-15 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint só, mustár, sertéshús- fűszerkeverék

Elkészítése:
A húst megmossuk, és lecsöpögtetjük. Kissé kiverjük, besózzuk, vastagon bekenjük mustárral, és beszórjuk a sertéshús fűszerkeverékkel. Egy jénai tál aljára kevés olajat öntünk, belehelyezzük a hússzeleteket, majd meglocsoljuk olajjal, a tálat lefedjük, és a húst 10-12 órán át hűtőszekrényben tartjuk, azaz pácoljuk. A vöröshagymát karikára vágjuk. A füstölt szalonnából vékony szeleteket vágunk, kakastaréjszerűen bevagdossuk, és a felét a beáztatott római tál aljára fektetjük. Erre helyezzük a hússzeletek egyharmadát, és beterítjük hagymakarikákkal. Újabb hússzeleteteket teszünk rá, majd ismét hagymakarika következik, végül pedig betakarjuk a maradék hússzeletekkel.
A tetejére fektetjük a megmaradt kakastaréjokat, a tálat lefedjük, hideg sütőbe tesszük, és a húst magas hőmérsékleten 50-60 percig sütjük.
Ha a hús megpuhult, a fedőt levesszük, és a hússzeleteket pirosra sütjük. Időközben megfordítjuk, átrendezzük őket, hogy mindkét oldaluk megpiruljon.
Burgonyapürével forrón tálaljuk.

HEGYI CSÜLÖK
Hozzávalók:
2 első csülök, 2 babérlevél, 10 szem egész bors, 1 kg burgonya, só, 2 gerezd fokhagyma, 3 vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 2 teáskanál őrölt bors, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl fehérbor

Elkészítése:
A megmosott csülköt babérlevéllel, egész borssal, egy evőkanálnyi sóval, 2 gerezd fokhagymával, 1 vöröshagymával feltesszük főni annyi vízben, hogy a húst teljesen ellepje. Egy órán át főzzük.
A megfőtt húst kicsontozzuk. Egy cserépedényt kizsírozunk. A csülköt mindkét oldalán besózzuk, és őrölt borssal is megdörzsöljük. Bőrös felével a tálba helyezzük, és rávágunk két vöröshagymát. A burgonyát megtisztítjuk, nagyobb cikkekre vágjuk, és ezt is mellé tesszük. Enyhén megsózzuk, és vékony szeletekre vágott szalonna darabokat helyezünk rá.
Húsz percig fedő alatt pároljuk, ekkor levesszük a tetejét, öntünk alá egy dl száraz fehérbort, ezt 25 perc múlva megismételjük, és addig sütjük, míg szép pirosra sül.

HÚS, RÓMAI TÁLBAN
Elkészítése:
Bármilyen hús, fokhagymával, csomborral és sóval fűszerezve, mellé krumpli- és répadarabok. Ezeket berakom a kiáztatott tálba, és lassú tűzön kb. másfél órára a sütőbe teszem. Utána leveszem a tetejét, és 15 percre visszateszem még a sütőbe.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RECEPTEK PATAKI TÁLAKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.