Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE 9.

2016.11.20

RECEPTEK CSERÉPEDÉNYEKRE

KALAPOS SUHAJDA LEVESE
Hozzávalók:
1,5 kg sertés lapocka, 1 fej nagy vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 db zöldpaprika, 2 csomó zöldpetrezselyem, 10 dkg füstölt szalonna
A gombócokhoz:
1 kg burgonya, 1 db tojás, 1 dl tejföl, 1/2 csomó petrezselyem, liszt, só
A kenyértésztához:
60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 3 dkg cukor, só
Az alapléhez:
1,5 dl füstölt-főzőlé, 2 dl tejföl, 1 csomó kapor, 2 evőkanál liszt, tárkony, tárkonyecet, babérlevél

Elkészítése:
Dagassz kenyértésztát a lisztből, a kevés, langyos, cukros vízben megfuttatott élesztőből, egy csipetnyi sóval. Szobahőmérsékleten hagyd megkelni. A füstölt-lét pótold vízzel, hogy 2,5 liter alap legyen. Tedd bele a babérlevelet, ízlés szerint tárkonyt, pici sót és forrald fel. Lisztből kevés vízzel készíts habarást, kevergetve csurgasd az alapléhez, hogy csomós ne legyen. Hagyd forrni, végül add hozzá a tejfölt, a tárkonyecetet és a vágott kaprot. Eközben daráld le a húst a szalonnával, hagymával, fokhagymával és zöldpaprikával, végül fűszerezd.
A burgonyát főzd héjában, pucold meg és törd össze. Dolgozd el a tojással, a tejföllel, sóval és finomra vágott petrezselyemmel. Végül annyi lisztet adj hozzá, hogy jó, gombócnak való tésztát kapjál. Innentől úgy tégy, mintha szilvás gombóchoz készülődnél, csak éppen a fűszeres darált hús legyen a töltelék. A gombócokat főzd bele a forrásban lévő alaplébe. Akkor jó, ha feljönnek a leves tetejére. Adagold cserépedényekbe Suhajda levesét a gombócokkal együtt és tedd fel a “kalapját”: az egyenlő adagokra elosztott kenyértésztát úgy húzd rá a csuprok szájára, hogy teljesen lezáródjanak.
Előmelegített sütőben addig hagyd, míg a tészta-fejfedő, ropogós piros nem lesz.

KÁLOMISTA FOKHAGYMÁS
Hozzávalók:
1 kg sertés lapocka (vagy comb), 3 fej fokhagyma, só, 10 dkg őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt bors, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál sertészsír, 1 dl víz, 60 dkg krumpli, 5 dkg vaj, fél dl tej

Elkészítése:
A húst felszeleteljük, és alaposan besózzuk. Egy tálban összekeverjük az őrölt paprikát, a borsot és a lisztet. Ebben forgatjuk meg a hússzeleteket.
Cseréptálat, vagy tepsit kizsírozunk, ebbe rakjuk egymás mellé a húsokat. Amikor egy sorral elkészültünk, gazdagon megszórjuk tisztított, durvára vágott fokhagymával. Újabb sor lapocka következik, majd a maradék fokhagymát is közé tesszük. Kevés vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk, és sütőben egy-másfél óra alatt készre sütjük.
A krumplipüréhez a krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leöntjük róla a vizet, összetörjük, és vajjal, majd tejjel habosra keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
A megpuhult húst krumplipürével kínáljuk.

KARAJ RÓMAI TÁLBAN
Hozzávalók:
1 kg kicsontozott hosszúkaraj, 5 dkg füstölt szalonna, só, 2 csokor újhagyma, 2 dl tejföl, bors

Elkészítése:
A beáztatott római tálba beletesszük a besózott húst. Az újhagymát zöldjével együtt kis darabokra vágjuk, és a hús tetejére szórjuk, a vékony csíkokra metélt füstölt szalonnával együtt. A tejfölt megsózzuk, megborsozzuk, majd meglocsoljuk vele a hagymát. A tálat lefedjük, és takaréklángon 110 percig sütjük.
“Ez az eredeti recept, a Magyar Konyha 1979. májusi számából. Én egy kicsit variáltam, mert a húst felszeletelem, sózom, borsozom, kicsivel több szalonnát használok, meg a hagyma is több, és rétegesen rakom a rómaiba a hozzávalókat, közben soronként tejfölözöm is.”
Krumplipürével tálalom.

KARÁCSONYI TÖLTÖTT PULYKA
Elkészítése: Egy evőkanálnyi olajon megpirítunk egy evőkanálnyi reszelt vöröshagymát, majd beleteszünk 15 dkg apróra vágott gombát és sóval, törött borssal addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte.
Ekkor a tűzről levéve belekaparjuk a pulyka máját, és összegyúrjuk két tejben áztatott, kinyomkodott zsemlével, két tojással, sóval, törött borssal, egy csokor apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és egy kiskanálnyi majoránnával.
Ezzel a töltelékkel töltjük meg a pulyka hasüregét, majd összetűzzük.
A szárnyas melléről a bőrt felhajtjuk, húsát párhuzamosan, 2 mm-es közökben bevágjuk, és a vágatokba felváltva tűzünk hajszálvékony szalonnaszeletet, illetve almaszeletet.
A bőrt ráhajtjuk, kívülről megvajazzuk, és a pulyka többi részét - ahol nem éri szalonna - megsózzuk.
A beáztatott cserépedénybe fektetjük és a fedőt rátéve, a pulyka nagyságától függően 3-4 órán át, sütjük.
(Különösen előnyös ez a pecsenye karácsonyra, mivel már órákkal vacsora előtt elkészíthetjük, a nélkül megsül, hogy ügyelnénk rá!)

KÁPOSZTÁS CSIRKE
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú csirke, 1 mokkáskanál őrölt babérlevél, 80 dkg savanyú káposzta, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 nagy fej vöröshagyma, egy csapott mk törött fekete bors, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só. 1 evőkanál piros fűszerpaprika

Elkészítése:
Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Ráöntünk egy evőkanál vizet. Visszatéve rátesszük az előzőleg darabjaira vágott, megsózott, és megborsozott csirkét, és erős tűzön mindkét oldalát lepirítjuk. Előzőleg fél órán keresztül vízbe áztatott római (cserép) tálat előkészítünk. A szükség szerint átmosott és lecsöpögtetett káposztát, összekeverjük a serpenyőben maradt hagymás olajjal, a csomborral, a babérlevélporral, sóval és 1dl tejföllel. A tálba terítjük. Tetején bőrével felfelé elhelyezzük a lepirított csirkedarabokat. A megmaradt tejföllel bekenjük, és a tál saját tetejét ráillesztve, betoljuk a hideg sütőbe. 10 percig takaréklángon, 20 percig valamivel erősebb fokozaton, majd bő egy órán keresztül közepes lángon pároljuk az ételt. Ezután a tetejét levéve, ropogósra pirítjuk a húsdarabokat. (Ha tűzálló tálban készítjük, kevés vizet öntsünk alá, és tegyük előmelegített, forró sütőbe, 1 óra alatt elkészül.)
Nagyon ízletes étel, nagyobb mennyiségben is érdemes készíteni, mert sokáig eláll a hűtőszekrényben.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RECEPTEK PATAKI TÁLAKRA
Forrás:

Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.