Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK NYÚLHÚSRA 10.

2020.04.11

RECEPTEK NYÚLHÚSRA

Nyúlgerinc mustármártásban
Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma, 4 darab kicsontozott nyúlgerinc, bors, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, só, 2 evőkanál Dijoni mustár 1/8 l vörösbor, 1/8 l vadhús-alaplé, 1 teáskanál keményítő, 1 teáskanál kakukkfű, 1 evőkanál madeira, 3 evőkanál tejföl

Elkészítése:
Megtisztítjuk, szétzúzzuk a fokhagymát, a húst borsozzuk.
A forró olajba beletesszük a vajat, majd a hússzeleteket mindkét oldalukon átsütjük megsózzuk.
Hozzátesszük a mustárt és a fokhagymát, feleresztjük a borral.
Lefedve 8-10 percig mérsékelt tűzön pároljuk.
Kivesszük a hússzeleteket, és melegen tartjuk.
A keményítőt a hús-alaplében simára keverjük, és hozzáöntjük a pecsenyeléhez.
Sóval, borssal és madeirával ízesítjük. Hozzáadjuk a tejfölt is, majd az egészet 3 percig alacsony tűzön főzzük, ha szükséges, utána ízesítjük, fűszerezzük.
A nyúlhúst ferdén felszeleteljük, tálon elrendezzük és ráöntjük a mártást.
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 16 perc

Nyúlgerinc pácolva almamártással
Elkészítése:
A jó pár napig pácban tartott nyúlgerinceket kivesszük a léből, megsózzuk, tepsire tesszük, leöntjük forró zsírral, és pirosra sütjük igen gyakran locsolgatva.
Ekkor tálra tesszük, leöntjük almamártással, és kis burgonyagombóckákkal tálaljuk.

Almamártás
35 dkg almát megtisztítunk, magházát eltávolítjuk, és kis kockákra vágjuk.
Teflon edényben pici vajon megpirítjuk, majd felengedjük 0,5 l fehérborral, kis vízzel, hozzáadunk 5 dkg cukrot, kis citromlevet, és puhára főzzük.
Ekkor az almát áttörjük.
1 dl tejfölből és 1 evőkanál lisztből habarást készítünk, ezzel a mártást besűrítjük.
Mézsűrűségűre főzzük.

Nyúl gombásan
Elkészítése:
A nyúlgerincet pácoljuk*** pár napig, majd lefejtve a csontról, szeletekre vágjuk.
(A gerinccsontból levest készíthetünk.)
A húsokat kicsit kiverjük, megsózzuk, lisztbe forgatjuk, és mindkét oldalukat hirtelen kisütjük.
20 dkg gombát megtisztítunk, apróra vágunk, kis olajon megfonnyasztjuk.
Törött borsot adunk hozzá, felengedjük 1 dl vörös borral, hozzáadunk 3 dl húslét (készülhet leveskockából is), belekeverünk 1 kávéskanál paradicsompürét, ráöntjük az egészet a húsra, és fedő alatt puhára pároljuk.
Galuskával, rizzsel tálaljuk.

 

Nyúl pác
Hozzávalók:
2 db hagyma, 1 db sárgarépa, 1 db gyökér, 3-4 db babérlevél, 2 késh. só, 1 dl ecet, 10 szem bors.

Elkészítés:
A fiatal nyúl füle könnyen hasad.
A nyulat minden hártyájától meg kell tisztítani.
A jól megtisztított és megmosott nyulat bepácoljuk,
veszünk egy szál sárgarépát, egy szál gyökeret, szemes borsot, babérlevelet, hagymát, ecetet.
Mindezeket forrón forrázzuk a nyúlra, 3-4 napig állni hagyjuk benne.

Nyúl gombával
Hozzávalók:
4 db nyúlcomb, 1, 5 dl olaj, fél fej vöröshagyma, 1 késhegynyi só, bors, 15 dkg gomba

Elkészítése:
A hártyájától letisztított nyúlcombokat pár óráig hideg vízben hagyjuk állni, majd forró vízzel leforrázzuk.
Hosszúkás darabokkal felvágjuk és olajon finomra vágott hagymával, sóval, borssal puhára pároljuk.
Akkor sózzuk, ha már megpuhult a hús és párolt gombát adunk hozzá.

Nyúlgombóc leves
Elkészítése:
A szokásos módon zöldséglevest készítünk úgy, hogy mustárral ízesített tejfeles habarással sűrítjük be. Közben 40 dkg nyúlhúst ledarálunk, 1 db áztatott és kicsavart zsemlével, 2 tojással, sóval, törött borssal, borsikafűvel, pirospaprikával, 1/4 fej reszelt vöröshagymával jól összedolgozzuk. Apró gombócokat formázunk belőle, és a levesben kifőzzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RECEPTEK NYÚLHÚSRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.