Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK NYÚLHÚSRA 6.

2018.11.06

RECEPTEK NYÚLHÚSRA

Házinyúl vadasan
Hozzávalók:
60 dkg kicsontozott nyúlcomb, 1 v. hagyma, 2 ek olaj, 1 kk. liszt, 2 dl tejföl, 2 dl száraz fehérbor, 20 szem kapribogyó, só, 1 mk pirospaprika, bors, 1 ek mustár A hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott húst és erős lángon, addig kevergetjük, míg fehér színűvé nem válik. Paprikával meghintjük, a borral felöntjük, és puhára pároljuk.
A tejfölt a mustárral, az apróra vágott kapribogyóval és a liszttel kikeverjük, és ezzel sűrítjük be a hús levét. Ha kell, sózzuk, 3-4 percig forraljuk és daragaluskával tálaljuk.

Házinyúl zöldségmártásban
Hozzávalók:
4 db nyúlcomb, 1 nagy fej hagyma, 1 póréhagyma, 40 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg zeller, 2 dl fehérbor, só, egész bors, 1 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, 1 ek. liszt, 2 dl tejföl, citromlé, 5 dkg gomba A húst lehártyázzuk, és üvegtálba tesszük. A megtisztított és felaprózott zöldségeket öt percig forraljuk fél liter víz, a bor, 1 kávéskanál só, a babérlevél, az egész fokhagyma és 15-20 szem bors keverékében. Ha langyosra hűlt, a húsra öntjük, és lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap a combokat lecsepegtetjük, kevés lisztben megforgatjuk, és kevés olajon kissé lepirítjuk. Ráöntjük a páclét, és lefedve mintegy óra alatt puhára pároljuk. Kidobjuk a fokhagymát és a babért. A húst és néhány evőkanál zöldséget félreteszünk. A maradékot a tejföllel behabarjuk, majd újraforrás után pépesre mixeljük. Ízlés szerint citromlével savanyítjuk, és a húst visszahelyezzük bele.
Csöppnyi olajban a felszeletelt gombát megdinszteljük, és összekeverjük a félretett zöldség darabokkal.
A húst burgonya krokettel, a mártással, és a pirított gombás zöldséggel tálaljuk.

Kocsonyázott nyúl (század eleji szegedi recept)
Nyúlhátat kétujjnyi vastag szeletekre vágunk, és egy serpenyőbe tesszük, mely szalonnaszeletekkel van kirakva, aztán zöldséggyökerekkel, fél liter vörösborral lassanként megtöltjük, és puhára pároljuk.
Ha a nyúl puha, mély tálba tesszük megfagyni.

Kolbász házi nyúlból
Hozzávalók:
9 kg filézett nyúlhús, 3 kg húsos sertés hasa alja szalonna, 24 dkg só, 25 dkg piros paprika, 30 dkg fokhagyma, 5 dkg őrölt bors, 2,5 dkg őrölt kömény, kb. 20 m vékonybél. A nyúl gerincét és a hátsó combjait használjuk fel. A húst lefejtjük a csontról, Majd húsdarálón, közepes tárcsán megdaráljuk. A bőr nélküli szalonnát nagyon apróra daráljuk. A szalonnát és a húst jól összekeverjük. Kicsit együtt pihentetjük.
A megtisztított fokhagymát összezúzzuk, vagy turmixoljuk. Mindenképpen ügyeljünk, hogy teljesen pépes állagú legyen. Annyi langyos vizet öntünk rá, ami éppen ellepi.
Közben a sózott, vékony sertés belet langyos vízben többször kimossuk.
Tetszés szerint feldaraboljuk. A felhasználásig tiszta, langyos vízben tartjuk.
A pihentetett darált húst fűszerezzük a következő sorrendben.
Először a pirospaprikát, borsot, köményt tesszük hozzá.
A végén öntjük hozzá a fokhagymát a levével, ezáltal megnedvesítve az összes fűszert, hogy keverés közben ne csípjen a bors.
Alaposan elkeverjük. Először a széleit forgatjuk középre, majd gyúrva, dagasszuk Kb. 20 percig.
Ha túl kemény lenne, kevés langyos vízzel hígítjuk, ezzel megkönnyítve majd a töltést.
Rövid pihentetés után, újra átgyúrjuk. A belet lecsurgatjuk a víztől, és a kolbászokat megtöltjük.
Ha rövid páros debrecenit készítünk, középen a kolbászt megcsavarjuk, és úgy visszük a füstre.
Ha parasztkolbászt szeretnénk, nem csavarjuk meg szabadon hagyjuk a közepét.
A kész kolbászokat, 1 éjszakát hűvös helyen pihentetjük, rudakra feltéve.
Másnap közepes meleg füstön, pirosra füstöljük.
Vigyázzunk, mert a nyúlhús fehér és hamar megpörköli az erős füst.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RECEPTEK NYÚLHÚSRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.