Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK NYÚLHÚSRA 7.

2019.01.15

RECEPTEK NYÚLHÚSRA

Kukoricás nyúlragu (Bográcsétel)
Hozzávalók:
1 db házinyúl eleje és belsősége, 8 dkg kolozsvári szalonna, 1 póréhagyma (10 cm-nyi), 1 evőkanál liszt, 2-3 piros színű zöldpaprika vagy paradicsompaprika, 2 doboz konzerv csemegekukorica, só.

Elkészítése:
Az apró kockára vágott szalonnát félig kiolvasztjuk. Zsírjában átforrósítjuk a finomra szelt póréhagymát. Beletesszük a feldarabolt nyúl elejét, a gerinc- és combvégeket, valamint a kis kockára vágott piros színű zöldpaprikát. Megsózzuk, és zsírjára pirítjuk. Ekkor meghintjük kevés liszttel, kétszer-háromszor átkeverjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy az majdnem ellepje. Gondosan átkeverjük, hogy a liszt csomómentes legyen. Közepes lángon lassan pároljuk.
Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a konzerv kukoricát is.
Együtt készre pároljuk.

Magyaros nyúlgulyás
Hozzávalók:
1 vadnyúl eleje, 10 dkg húsos császár szalonna, 1 kis kanál kömény, 1 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 szem paradicsom vagy ennek megfelelő lecsó,1 kanál pirospaprika, 2 dl paradicsomlé, só, bors, 1 csokor borsikafű , 30 dkg burgonya, 15 dkg lebbencs vagy kockatészta.1 dl olaj, erős paprika.

Elkészítése:
A kockára vágott császár szalonnát zsírjára sütjük, beletesszük a köményt, majd az apróra vágott hagymát. Kicsit dinszteljük és hozzáadjuk a feldarabolt nyulat. Kevergetve rövid ideig pároljuk, majd megszórjuk pirospaprikával, felöntjük 2 l hideg vízzel. Ízesítjük sóval, borssal, borsikafűvel, paradicsomlével, karikára vágott paprikával, paradicsommal vagy lecsóval, puhára pároljuk.
Az elforrt vizet pótoljuk.
A tésztát forró olajon barnára pirítjuk, felengedjük forró sós vízzel, és puhára főzzük.
Közvetlen tálalás előtt a leveshez adjuk, leves betétként.
Aki szereti az erőset, friss csöves paprikát vagy paprikakrémet tehet bele.
Friss kenyérszeletekkel kínáljuk.

Mandarinos házinyúlérmék
Hozzávalók:
1,5 kg házinyúlgerinc, só, 4 dkg vaj, 2 evőkanál édes Tokaji szamorodni, 4 mandarin, 2 evőkanál mazsola, 2 evőkanál szójaketchup, 1 késhegynyi pirospaprika, 1 késhegynyi őrölt fehér bors,1 csapott evőkanál búzakeményítő, 4 evőkanál tejszín

Elkészítése:
A nyúlgerincet lehártyázom és a filéket lefejtem a csontról. A húst ferdén felszeletelem, és húskalapáccsal kissé kiverem. Megsózom, és vajban mindkét oldalát elősütöm. A bort aláöntve fedő alatt párolom.
Amikor a hús majdnem megpuhult, beleteszem a meghámozott, gerezdekre szedett mandarint és a megmosott mazsolát. Hozzáöntöm a szójaketchupöt, meghintem pirospaprikával és kevés borssal.
Ha a hús már puha, akkor öntöm hozzá a búzakeményítővel elkevert tejszínt.
Még egyszer felforralom, közben az edényt rázogatom, nehogy leégjen.
Párolt rizst vagy burgonyaropogóst adok mellé.

Mustáros házinyúl
Elkészítése:
Egykilónyi konyhakész házinyulat vásárolunk, lehártyázzuk, és kétujjnyi darabokra vágjuk. (Ha gerincet vettünk hozzá, a csontok találkozásánál át kell metszeni. Két deka vajat egy evőkanál olajjal megforrósítunk, megfonnyasztunk rajta egy kis fej, apróra vágott vöröshagymát, átsütjük rajta a húsdarabokat, és őrölt borssal, kakukkfűvel, szárított rozmaringgal meg majoránnával ízesítjük. Letakarva, kis lángon, 15 percig saját levében pároljuk, majd hozzáadunk egy gerezd tört fokhagymát, csipetnyi bazsalikomot meg gyömbérport, két babérlevelet, és letakarva, ismét 15 percig puhítjuk.
Ezután belekeverünk egy deci - lehetőleg csípős mustárt, amivel még 10 percig hagyjuk a tűzön, és ha a hús megpuhult, két deci tejfölt is belekeverve, már csak egyszer forraljuk fel, de nem pároljuk tovább.
Sós vízben főtt, utána vajban pirított burgonya vagy spagetti illik hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RECEPTEK NYÚLHÚSRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.