Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK NYÚLHÚSRA 9.

2020.03.22

RECEPTEK NYÚLHÚSRA

Nyúlcomb gombával
Hozzávalók:
4 db húsz dkg-os nyúlcomb, 20 dkg gomba, 1 fej hagyma, 2 gerezd fok-hagyma, petrezselyem, rozmaring, 1 pohár száraz fehérbor, l pohár húslé, olívaolaj, só, bors

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát pirítsa meg olajon serpenyőben.
Adja hozzá a tisztított, felkockázott gombát és egy fokhagymagerezdet.
Elkeverve az aprított petrezselyemmel sózza, borsozza, párolja puhára, majd a végén pirítsa át.
Hagyja hűlni a tölteléket.
A combokat óvatosan nyissa fel késsel, töltsön a résbe kanálnyi gombás hagymát.
Nagy varrótűvel, konyhai cérnával zárja le a nyílást, majd tekerje is át cérnával a töltött húst, hogy a ne folyjon ki a töltelék, ne repedjen szét a hús.
Sózza, borsozza a combokat.
Olajon pirítsa át mindkét oldalát.
Dobja hozzá a fokhagymagerezdet, a rozmaringot.
Tíz percig óvatosan süsse, hogy a fokhagyma ne égjen le.
Öntse fel fehérborral, húslével.
Forralja át, majd negyedórán át, süsse.
Távolítsa el a cérnát a sült combokról.
Előmelegített tálon forrón kínálja a maradék töltelékkel és sült burgonyával.
A nyúlhúst érlelheti páclében.
Három liter vízhez két dl ecet, két darabolt sárgarépa, két fehérrépa, három babérlevél, két dkg fekete-bors, 1 dkg koriander, tíz dkg szeletelt vöröshagyma és négy dkg só kell.
Forralja egy órán át, majd szűrje le.
Hűtve öntse a húsra.
Hűtőszekrényben pihentesse egy napig.

 

 

Nyúlcomb rántva
Csak igen fiatal nyulat használjunk rántani!
Elkészítése:
A combokat besózzuk, lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába mártjuk, és forró zsírban pirosra sütjük.
Amikor az első oldalát sütjük, fedjük le!
Burgonyával, reszelt sárgarépával, fanyar lekvárral tálaljuk.
A nyúl többi részéből becsinált levest készítünk.

Nyúlérmék ribizlimártással
Hozzávalók:
80 dkg vadnyúlfilé, 10 dkg szalonna, só, bors, liszt, 2 zsemle, olaj, 30 dkg ribizli, cukor, 1 mokkáskanál citromhéj reszelék, 1 dl tejföl, 1 púpozott teáskanál liszt

Elkészítése:
A ribizlimártáshoz két deci vizet kevés sóval, citromhéj reszelékkel és kevés cukorral felforralunk, utána tejfölös habarással besűrítjük, beletesszük a leszárazott, megmosott ribizlit, és még egy kis ideig együtt főzzük.
A csont nélküli nyúlfilét 6-7 dekás szeletekbe vágjuk, és hústű segítségével vékony szalonnacsíkokat húzunk bele.
Sóval, borssal megszórjuk, lisztbe forgatjuk, majd zsiradékban megsütjük.
A felszeletelt zsemlét a hús zsírjában megpirítjuk, és a húsokat erre a zsemlye krutonra téve tálaljuk, krokettel körítjük.
Ribizlimártást kínálunk hozzá.
Elkészítési idő: kb. 55 perc

Nyúlfilé aszalt szilvával
Hozzávalók:
1 kg nyúlgerinc, 5 dkg sovány nyers sonka, 20 dkg aszalt szilva, 2,5 dl vörösbor, fél dl tejszín, őrölt szegfűszeg, bors, étolaj, víz

Elkészítése:
A megmosott nyúlgerincet hártyázza le és válassza le a húst a gerincről.
Dörzsölje be a fél teáskanál őrölt szegfűszeg és bors keverékével.
Egy evőkanál felforrósított olajon hirtelen pirítsa meg a filék minden oldalát és adja hozzá a vékony csíkokra vágott sonkát.
Az aszalt szilvát vágja negyedekre, és rövid ideig süsse a hússal együtt.
Ezután öntse hozzá a vörösbort és egy dl vizet, ebben párolja a húst kb. fél óráig, majd sűrítse be a mártást a tejszínnel.
Burgonyakrokettel tálalja.

Nyúlgerinc angolosan
Elkészítése:
2 szem szegfűszeget, 5 szem fekete borsot, 1babérlevelet ledarálunk, és két pácolt nyúlgerincet ezzel bedörzsölünk.
Megtűzdeljük 10 dkg szalonnával, majd a húst tepsire fektetjük.
Leöntjük forró zsírral, és gyakran locsolgatva sütjük.
Ekkor a húst óvatosan lefejtjük a csontról, hogy az egyben maradjon, és aztán visszahelyezzük (így könnyebb lesz tálalni).
Tálra téve ***Cumberland mártással és burgonyapürével tálaljuk.

 

***Cumberland mártás
Elkészítése:
1 evőkanál mustárport elkeverünk 1 dl nehéz vörös borral, 1 dl könnyű vörös borral, 1 narancs és 1 citrom levével, 15 dkg ribiszkelekvárral, 1 késhegynyi Cayenne borssal, valamint a narancs puhára főzött, apróra vágott héjával.
Hozzáadunk egy kis konyakot, és az egészet jól elkeverjük.
Folyékonynak kell lennie.

Nyúlgerinc gombával töltve
Hozzávalók:
1 db házinyúlgerinc (kb. 1 kg), 25 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyem, 4 evőkanál olaj, 1 tojás, 1 evőkanál zsemlemorzsa, só, őrölt bors.

Elkészítése:
A húsról lefejtjük a hártyákat.
Az alsó, szűzpecsenye felőli oldalon kezdve kicsontozzuk, ügyelve arra, hogy a hús végül kiterítve egyben maradjon.
A csontból levest főzünk.
Mindkét oldalát sózzuk.
A két gerincfilére hosszában henger alakúra formázzuk a tölteléket.
Két oldalról beborítjuk, és olajjal kent alufóliába szorosan felgöngyöljük.
Forró sütőben 60 perc alatt megsütjük.
Töltelék:
A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk.
Hozzáadjuk a reszelt, vagy apróra vágott gombát.
Sózzuk, és gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg a kioldódott nedvek el nem párolognak.
A tűzről levesszük.
Ha kihűlt, hozzákeverünk egy nyers tojást, vagdalt petrezselymet, egy kanál zsemlemorzsát és csipetnyi borsot.
Így hidegen halmozzuk a kiterített nyúlgerincre.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RECEPTEK NYÚLHÚSRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.