Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK REMOSKÁRA 1.

2016.08.09

RECEPTEK REMOSKÁRA

Aki tehát ragaszkodik a villannyal történő sütéshez, jobban jár, ha Remoskát vesz, mivel igen sokoldalú, és a leggyengébb minőségű fritunál is olcsóbb. Ráadásul a teteje üvegből van, így könnyen figyelemmel kísérhető az ételkészítési folyamat. Ebből a mini tűzhelynek is nevezhető zománcozott fedelű edényből létezik 2, 4, és 6 személyes is.
A Remoskának van már egy modernebb változata, a japán Seiko cég D' Agostino Aurora típusú légkeveréses sütő-főző fazeka.
Ez a hőálló üvegből készült univerzális ételkészítő edény egy-két személyes háztartásokban úgyszólván minden hőkezelési igényt képes kielégíteni. Időközben a német Bosch cég is elkezdte ennek a minitűzhelynek a gyártását. Ami a különleges fazekakat illeti, évtizedekkel ezelőtt nálunk is létezett egy Cyrkotopf nevű készülék, amely légkeveréses elven működött. Ebben a sütésre és főzésre egyaránt alkalmas magyar találmányban jóval hamarabb készült el az étel, mint a hagyományos tűzhelyeken, és ez jelentős energia megtakarításával járt. A Cyrkotopfban ugyancsak elektromos fűtőtest által szolgáltatott levegőt cirkuláltattak, így minden oldalról azonos hőfokon történt az étel hőkezelése.

Érthetetlen, hogy miért hagyták abba a gyártását, mivel a jelenleg létező tűzhelyek egyikében sem lehet olyan egyenletesen sült tésztát és égés mentesen főtt ételt készíteni, mint ebben a korát jóval meghaladó készülékben.

Almás sertéstál
(Pork and Apple Hotpot)
Hozzávalók:
45 dkg sertéscomb, 2 db savanykás alma, 1 fej vöröshagyma, 3 db paradicsom, 45 dkg burgonya, 2 evőkanál vaj, só, őrölt bors, bazsalikom, 2 húsleveskocka Vajjal kenje ki a Remoskát, és kissé melegítse fel a készüléket. Közben kis lábosban, kevés vajon párolja barnára a meghámozott és gerezdekre vágott almát, valamint a szálasra vagdalt hagymát. Öntse át a Remoskába.. Ugyanebben a lábosban pirítsa barnára a felkockázott húst is, majd azt is borítsa a Remoskába. Fűszerezze ízlése szerint. Takarja be a meghámozott és felkarikázott paradicsommal és burgonyával.
Morzsolja rá a leveskockákat, és a készüléket lezárva mintegy 60 perc alatt főzze puhára az ételt.

Almás sertés rakottas
(Pork and Apple Pie)
Hozzávalók:
1 nagy vöröshagyma, 1 citrom hámozott héja, 4 szelet sertéscomb, 2 db savanykás alma, 1 dl száraz fehérbor, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 tojás, só és őrölt bors A lehámozott citromhéjból és a vékonyan felszeletelt hagymából rendezzen egy réteget a Remoska aljára. Takarja be a hússzeletekkel. Fűszerezze sóval és őrölt borssal. Újra hagyma és citromhéj, majd hússzelet következzen. Keverje ki habverővel a bort kevés olvasztott vajjal, majd öntse a rétegezett ételre. Takarja be a meghámozott, kicsumázott és felkarikázott almával.
Tegye rá a készülék tetejét, és párolja 20-25 percen át, míg a teteje kezd megbarnulni.
Ekkor locsolja meg a tejszínnel, s újra letakarva, főzze puhára.

Almás sütemény
Hozzávalók:
2 dl cukor, 2 dl olaj, 3 tojás, majdnem 1 kk őrölt fahéj, 2 ek kakaó, citrom, 6 dl finomliszt,1 sütőpor, 3 nagyobb vagy 4 kisebb alma, 2-4 ek víz vagy tej Az egész tojásokat, cukrot és az olajat kikeverjük.
Hozzáadjuk a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a kakaót és összekeverjük.
Ezután belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a végén a meghámozott, vastagabb lyukú reszelőn megreszelt almát. Ha az alma nem lenne eléggé lédús, szükség szerint hozzáadunk 2-4 kanál folyadékot.
A masszát beleöntjük a kizsírozott és lisztezett (rétes liszttel) Remoska tálba. Ráhelyezzük a fedőt. Bekapcsoljuk, és 30 percig sütjük.
Utána kikapcsoljuk, és 5 perc múlva újból bekapcsoljuk, de csak 5 percre. Ezután a Remoskát még körülbelül 5 percig hagyjuk lefedve. Csak ez után vesszük le a fedőt, és a süteményt a formában hagyjuk kihűlni, utána óvatosan kivesszük a sütőtálból.
A tetejét és az oldalát csokoládémázzal bekenjük.
A fenti mennyiségek GRAND REMOSKÁHOZ vannak megadva.

Babos spenót
(Broad Beans with Spinach)
Hozzávalók:
45 dkg fejtett bab, 70 dkg spenót, 10 db gyöngyhagyma, 1 csokor petrezselyem, fél mokkáskanál morzsolt kakukkfű, kis csokor kapor, 12 db datolya, só, őrölt bors A tetejére: 3 dkg pisztácia, 5 dkg vaj A babot sós vízben főzze puhára. Szűrje és csepegtesse le. Közben forrázza le a megmosott, megtisztított spenótot. Tálban forgassa egybe a babot, a spenótot, a gyöngyhagymákat (amelyeket esetleg vágjon félbe), az ízlése szerint adagolt fűszereket és a vagdalt kaprot, meg a petrezselymet. Simítsa a keveréket a kivajazott Remoskába. Közben szórja bele a durvára vagdalt datolyát is. Tegye rá a tetejét, és húsz-harminc perc alatt párolja készre.
Ekkor emelje fel a tetőt, szórja rá a pisztáciát, tegyen rá néhány kisdarab vajat, majd a fedőt visszatéve hagyja hűlni.
Melegen kínálja.

Barackos kiflifelfújt
6-8 sima, sótlan kiflit felszeletelek ferdén. 7 dl tejet, 4 tojást, 15 dkg cukrot, 1 vaníliás cukrot összekeverek, a szeletelt kifliket belemártogatva lerakom a Remoska aljára, Utána egy sor sárgabarack (kimagozva, félbe vágva) következik. Utána megint kifli. A tetején mindig kifli legyen. A megmaradt tejes-tojásos keveréket a tetejére öntöm, kicsit áll, a kiflik magukba szívják a nedűt. Utána 30 percig sütöm.
Amikor kész még nem nyitom ki a Remoskát (vagy sütőt).
10-15 perc után szeletelhető.

Csirkefalatok
(Chicken Pieces)
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell, 20 dkg zöldbab, 2 sárgarépa, 1-1 kis fej karalábé és zellergumó, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor Ízlése szerint fűszerezze az ujjnyi darabokra vagdalt csontmentes csirkemellet. Tegye a Remoskába, és 15-20 perc alatt párolja a saját levében aranybarnára azokat. Szűrőkanállal szedje ki a húsokat, és tartsa melegen. A visszamaradt lébe tegye bele a közel egyforma méretre vagdalt zöldbabot, sárgarépát, karalábét, zellert és egyéb zöldségféléket. Párolja puhára, majd keverje össze a hússal. Amíg párolódik, a tejfölt keverje ki a zúzott fokhagymával és a finomra vagdalt kaporral. Ezt a mártást öntse a ragura, és a visszahelyezett (de kikapcsolt) fedő alatt hagyja hűlni 15 percen át.
Friss kenyérrel tálalja.

Csirke spanyol módra
(Spanish Style Chicken)
Hozzávalók:
1,25 kg csirkecomb és mell, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 4 evőkanál olívaolaj, 5 dl csirkeleves, késhegynyi sáfrány, 1 teáskanál pirospaprika, 1,5 dl száraz fehérbor, 20 dkg rizs, 1 csokor petrezselyem A Remoskában felforrósított olajon az előzőleg besózott csirkedarabokat hirtelen süsse körbe. Tegye bele a vékonyan felkarikázott hagymát és zöldpaprikát, valamint a zúzott fokhagymát. Fűszerezze, majd a megmosott rizst is öntse az edénybe. Locsolja rá a levest és a bort. A készülék tetejét rátéve 15-20 perc alatt párolja készre, mialatt a rizs megpuhul, és az összes folyadékot felszívja.
Vagdalt petrezselyemmel meghintve tálalja.

Currys baromfimell
Hozzávalók:
25 dkg pulyka- vagy csirkemell, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg gomba, 1 alma, ízlés szerint őrölt köménymag, gyömbér, só, bors és curry, olaj A csont nélküli húst vágja kedve szerint kisebb darabokra. A Remoskát olajozza ki, és melegítse fel. A vékony szálakra vagdalt hagymát párolja meg aranybarnára benne. Tegye rá a feldarabolt mellet. Sózza és borsozza, majd amikor a hús minden oldaláról kifehéredett, akkor hintse meg a többi fűszerrel és a zúzott fokhagymával. Kevergetve pirítsa 3 percet, végül dobja rá a felszeletelt gombát. Takarja le a fedővel, és 5 percre kapcsolja be a készüléket. Hagyja saját levében puhára párolódni.
Fedő alatt hűljön szobahőmérsékletre.
Párolt rizzsel tálalja.

Emeletes csirke
Hozzávalók:
egy 1,20 kg-os csirke, 80 dkg burgonya (újburgonya is lehet), 2 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 dl tej, só, őrölt bors, pirospaprika; az edény kikenéséhez zsír. A csirkét 8 darabra vágjuk, és besózzuk. A burgonyát megtisztítjuk, és kisujjnyi vastag karikákra vágjuk. A hagymát is meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük. A Remoskát vastagon kizsírozzuk, és a burgonyakarikák felét az aljára terítjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a csontosabb csirkedarabokat rárakjuk, majd a hagymakarikákkal befedjük. A tejfölt a tejjel összekeverjük - aki szereti, egy kevés pirospaprikával is színezheti - és a felét a hagymára locsoljuk. A második adag burgonyával betakarjuk, és a húsosabb csirkedarabokat ráfektetjük. A maradék tejfölös tejjel meglocsoljuk.
A tálat a tetejével lefedjük, és az emeletes csirkét körülbelül egy óra alatt megsütjük.

Fánk
(Scones)
Hozzávalók:
45 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 10 dkg margarin, 7,5 dkg cukor, 7,5 dkg mazsola, 2,8 dl tej, 1 tojás Szitálja keverőtálba a lisztet és a sütőport. Adja hozzá a puha margarint, a mazsolát és a cukrot, végül a tejjel elkevert tojást. (Ebből hagyjon meg keveset, a sütemények tetejének kenéséhez.) Könnyedén dolgozza egyneművé a tésztát. Nyújtsa lisztezett deszkán 2 cm vastagra, majd 4-5 centis korongokat szúrjon ki belőle. A tejes tojással megkenve a tetejüket fektesse a Remoskába.
Mintegy 15 perc alatt süsse készre.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RECEPTEK REMOSKÁRA
Szerző:

 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.