Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK REMOSKÁRA 3.

2016.08.26

RECEPTEK REMOSKÁRA

Kelt tészta
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt, 1 tojás sárgája, 1 egész tojás, 5 dkg vaj vagy margarin, 4 dkg kristálycukor, tej, 2 dkg élesztő, só; a tetejére és a tál kikenéséhez zsír.

Elkészítése:
A lisztet a cukorral meg csipetnyi sóval egy tálban összekeverjük. Az élesztőt langyos tejben megkelesztjük, és a tojással meg a tojássárgával a cukros liszttel meg annyi tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Amikor a tészta az edény falától elválik, az olvasztott de nem meleg zsiradékot is apránként beledolgozzuk, és letakarva, langyos helyen körülbelül egy óráig kelni hagyjuk. Ezután a tésztát meglisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, és egy nagy kerek kalácsot vagy lekvárral töltött buktákat - kiszaggatva pedig aranygaluskákat - formázunk belőle. A Remoskát jól kizsírozzuk, a kalácsot belefektetjük, illetve a buktákat egymás mellé belerakjuk. Ha aranygaluskát készítünk, akkora kis tésztadarabokat darált dióval rétegezve rakjuk az edénybe.
A tetejüket olvasztott zsírral megkenjük, még 10 percig kelni hagyjuk, majd 20-25 percig sütjük.

 

Kerti rakottas
Hozzávalók:
60 dkg apró szemű újburgonya, 50 dkg zöldborsó, 3-4 szál sárgarépa, 1-2 zsenge karalábégumó, 1 csomó újhagyma, 2 dl tejszín (vagy 1dl tej meg 5 dkg vaj, illetve Rama margarin), 2 tojás, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem zöldje, az edény kikenéséhez zsír.

Elkészítése:
Az újburgonyát megtisztítjuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk. A zöldborsót kifejtjük, a megtisztított sárgarépát meg az újhagymát karikákra vágjuk. A karalábét meghámozzuk, és megfelezve vékonyan felszeleteljük. A Remoskát vastagon kizsírozzuk, és az újburgonya felét az aljára terítjük. Megsózzuk, majd a karalábét, a zöldborsót, a sárgarépát meg a hagymát vegyesen ráhalmozzuk, az apróra vágott petrezselyem felével megszórjuk és a maradék burgonyával beborítva, újra sózzuk. A tojást a tejszínnel összekeverjük, és a tetejére locsoljuk. (Ha a tejszín helyett tejet veszünk, akkor a burgonyára vajat illetve margarint is morzsolunk.)
A tálat befedjük, és a rakottast 40-60 percig sütjük.
A maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Korpás kenyér
(Wholemeal Bread)
Hozzávalók:
50 dkg korpás liszt, 1-1 teáskanál só, cukor és olaj, 1 tasak élesztőpor, 5 dkg darált dió, 1 evőkanál szirup, 2,8 dl langyos víz

Elkészítése:
Keverje össze a lisztet, az élesztőport, a sót és a cukrot. Adja bele az olajat. Addig keverje, míg egynemű, sima tésztát kap. Keverés közben folyamatosan adagolja bele a darált diót, a szirupot, és annyi vizet, hogy rugalmas, sima tésztát kapjon. Letakarva pihentesse öt percen át. Tegye át a tésztát a kissé kilisztezett Remoskába. Takarja le, és langyos helyen hagyja duplájára kelni. Tegye rá a fedelét, kapcsolja be, és 30 perc alatt süsse készre.
Ha megsült, a Remoskában pihentesse öt percet, végül rácsra borítva hagyja kihűlni.

Különleges ragu
(Delicious Goulash)
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 2 pár virsli, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 köménymag és mokkáskanál pirospaprika, fél mokkáskanál majoránna, olaj, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
Melegítse fel az olajjal a Remoskát. Párolja enyhén zsemleszínűre rajta a finomra vágott hagymát. Tegye hozzá a zúzott fokhagymát és a köménymagot. Hagyja ez utóbbit kicsit kipattogni. Hintse rá a pirospaprikát, a sót és az elmorzsolt majoránnát. Keverje össze, tegyen hozzá fél deci vizet. Adja bele a meghámozott és felkarikázott burgonyát. A fedőt rátéve az edényre, főzze félkészre. Ekkor tegye hozzá a karikákra vagdalt virslit. Hintse meg a liszttel, s az edényt rázogatva, forgassa egybe az ételt.
Tegye rá a fedőt, melegítse fel, végül kikapcsolt állapotban hagyja pihenni fedő alatt 15 percet.
Melegen tálalja.

Lazac fokhagymás burgonyával és vegyes zöldségkörettel
(Salmon with Garlic Potatoes and Mixed Vegetable Parcel)
Hozzávalók:
30 dkg (2 db) lazacfilé, 2 nagy burgonya, 2 sárgarépa, 1 fél szál póréhagyma, 2 db fehér káposzta-levél, 2 evőkanál tejföl, 1 csokor snidling, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, vaj, só, bors, oregánó, 1 citrom, alufólia

Elkészítése:
Az apróra vagdalt káposztaleveleket halmozza egy 30 centis, olívaolajjal kikent alufólia közepére. Fektesse rá a meghámozott és hasábokra vágott sárgarépákat és a vékonyan felkarikázott póréhagymát. Ízesítse a fűszerekkel, majd helyezzen a halom tetejére egy kisebb darab puha vajat. Ekkor hajtsa középre a fólia két oldalát, majd a végeit, így kialakítva kis csomagot. Egy másik alufóliát is olajozzon meg. Ennek közepére kis átfedéssel csigavonalban rendezze a meghámozott, hosszában félbe vágott, majd vékonyan felszeletel burgonyát. Fűszerezze, szórja meg a zúzott fokhagymával, majd kenje meg a tejföllel. Szórja rá a finomra vagdalt snidlinget, végül hajtogassa rá a fóliát. Helyezze a csomagokat egymás mellé a Remoskába. Kapcsolja be a készüléket, és 30 percig párolja a zöldségféléket. Közben a lazacfiléket egymás mellé fektesse a harmadik, kiolajozott fóliára. Fűszerezze, tegyen kis vajdarabokat a tetejükre, végül ezeket is csomagolja be. Amikor letelt a zöldségek párolási ideje, akkor fektesse a halas fóliát a zöldségek tetejére, és újabb 20 percig együtt párolja a csomagokat.
Tálaláskor bontsa fel a fóliákat, és a forró tartalmukat két tányérra rendezze.
Citromgerezdekkel díszítve kínálja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
RECEPTEK REMOSKÁRA
Szerző:

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.