Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK REMOSKÁRA 7.

2016.12.20

RECEPTEK REMOSKÁRA

Aki tehát ragaszkodik a villannyal történő sütéshez, jobban jár, ha Remoskát vesz, mivel igen sokoldalú, és a leggyengébb minőségű fritunál is olcsóbb. Ráadásul a teteje üvegből van, így könnyen figyelemmel kísérhető az ételkészítési folyamat. Ebből a mini tűzhelynek is nevezhető zománcozott fedelű edényből létezik 2, 4, és 6 személyes is.
A Remoskának van már egy modernebb változata, a japán Seiko cég D' Agostino Aurora típusú légkeveréses sütő-főző fazeka.
Ez a hőálló üvegből készült univerzális ételkészítő edény egy-két személyes háztartásokban úgyszólván minden hőkezelési igényt képes kielégíteni. Időközben a német Bosch cég is elkezdte ennek a minitűzhelynek a gyártását. Ami a különleges fazekakat illeti, évtizedekkel ezelőtt nálunk is létezett egy Cyrkotopf nevű készülék, amely légkeveréses elven működött. Ebben a sütésre és főzésre egyaránt alkalmas magyar találmányban jóval hamarabb készült el az étel, mint a hagyományos tűzhelyeken, és ez jelentős energia megtakarításával járt. A Cyrkotopfban ugyancsak elektromos fűtőtest által szolgáltatott levegőt cirkuláltattak, így minden oldalról azonos hőfokon történt az étel hőkezelése.

Érthetetlen, hogy miért hagyták abba a gyártását, mivel a jelenleg létező tűzhelyek egyikében sem lehet olyan egyenletesen sült tésztát és égés mentesen főtt ételt készíteni, mint ebben a korát jóval meghaladó készülékben.

Szarvas áfonyamártásban
(Venison Steak with Cranberry Sauce)
Hozzávalók:
3 evőkanál áfonya lekvár, 1-1 citrom és narancs leve, valamint reszelt héja, 1 kávéskanál mustár, 4 evőkanál portói bor, 1 evőkanál olívaolaj, 1 kis fej vöröshagyma, egész bors, 4 szelet szarvas comb Elkészítése:
A hússzeleteket dörzsölje be sóval és durvára tört borssal. Tegye félre. Keverje össze a lekvárt, a citrom és narancs lével. Ízesítse azok reszelt héjával, valamint a mustárral. Öntse hozzá a portóit, majd a keveréket töltse a Remoskába. Melegítse, de ne forralja fel. Keverje hozzá a finomra vagdalt hagymát. Fektesse az edénybe a szarvas filéket. Mintegy nyolc perc alatt párolja puhára.
Párolt rizzsel, a visszamaradt mártással meglocsolva - azonnal tálalja.

Töltött kelkáposzta
(Stuffed Savoy Cabbage)
Hozzávalók:
6 nagy kelkáposztalevél, 6 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2,4 dl húsleves, 1 kis doboz paradicsompüré, só, őrölt bors, 1 teáskanál cukor
A töltelékhez:
25 dkg darált sertéshús, 25 dkg marhahús, 1 gerezd fokhagyma, 1 maréknyi zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, 1 mokkáskanál majoránna Elkészítése:
Rövid időre mártsa szűrőkanállal sós, lobogó vízbe a kelkáposztaleveleket, hogy azok megpuhuljanak, és tölthetők legyenek. Tekerje fel a leveleket egy sodrófára, amíg elkészíti a tölteléket. Darálja össze a húsokat a vörös- és a fokhagymával. Adja hozzá a tojást és a zsemlemorzsát. Fűszerezze, majd kézzel dolgozza alaposan össze. Töltse meg vele a káposztaleveleket. (Szükség esetén kösse át a töltelékeket a főzés idejére.)
A Remoskát vajazza ki, és párolja üvegesre benne a finomra vágott vöröshagymát. Öntse fel a paradicsompürével és a cukorral elkevert húslevessel.
Fűszerezze ízlése szerint, majd fektesse bele a töltelékeket. Fedje be a készüléket, és 40-45 perc alatt főzze készre.

Zöldséges csábítás
(Janson'S Temptation)
Hozzávalók:
2 nagy fej vöröshagyma, 4 nagy burgonya, 1 doboz olajos szardella (levével), 2,5 dkg vaj, 1 dl tejszín, friss őrölt bors Elkészítése:
A Remoskát vékonyan vajazza ki. A meghámozott és vékonyan felkarikázott burgonyát és vöröshagymát, valamint a szardellafiléket rétegezze bele. Közben ízlése szerint őrölt borssal hintse meg. Legfölül burgonya legyen. A tejszín felét keverje ki a halkonzerv levével, és ezt locsolja a rakottra. A készüléket lezárva, süsse 20 perc alatt készre. Ekkor a tetejére öntse a maradék tejszínt, és pirítsa a tetejét aranybarnára.
A fedő alatt hagyja kihűlni, majd tálalja.

 

 

 

 

Forrás:
RECEPTEK REMOSKÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.