Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nevében a tavasz 1. rész

2016.03.16

RECEPTEK TAVASZRA

 


A tavasz a mérsékelt öv egyik évszaka. A trópusi éghajlatú tájakon nem létezik. Tavasszal felélénkül az élet, virágba borulnak a növények, kizöldellnek az erdők és a mezők.
A Föld északi féltekéjén március, április és május, míg a Föld déli féltekéjén szeptember, október és november a tavasz hónapjai.

 

 

Alfons Mucha: Tavasz


A csillagászati tavasz a tavaszi napéjegyenlőségtől a nyári napfordulóig tart, tehát az északi féltekén közelítőleg március 21. – június 21, a déli féltekén pedig közelítőleg szeptember 23. – december 21. közé esik.

Ez az az időszak, mikor emelkedik az átlaghőmérséklet, hosszabbodni kezdenek a nappalok, és szeszélyessé válik az időjárás. Ebben az évszakban esik a legtöbb eső, ennélfogva a nagy áradások is erre az időszakra esnek. A vándormadarak általában ilyenkor térnek vissza fészkelőhelyeikre.

 

 

 

 

Virágzó cseresznyefa


A tavasz kezdete A tavasznak kezdetének többféle dátumot is szokás tekinteni:
- csillagászati (március 21. körül): a tavaszi napéjegyenlőség időpontja naptári (március 1.)
- meteorológiai: az idő enyhülésével és a virágzó növények virágzásával kezdődik (a dátumok az északi féltekére vonatkoznak)

Kialakulásának okai - Természet
Vannak madarak, melyek nem töltik az egész évet egy adott területen, hanem a tél idején melegebb éghajlatra vándorolnak (például: fecske, gólya). Ezen madarak a tavasz beálltával visszatérnek. Ilyenkor szoktak a fák rügyezni.

Csillagászatportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

 

 

 

 

Tavaszi virágok


Kategória:
Időjárás
Évszakok

 

 

 

 

wikipédia

 

 

 

 

 

 


BORJÚBORDA TAVASZIASAN
Hozzávalók:
80 dkg borjúkaraj, 10 dkg liszt, 6 dkg zsír, 8 dkg vaj, 30 dkg sárgarépa, 25 dkg zöldbab, 15 dkg zöldborsó, 2 csomó zöldpetrezselyem, 5 dkg cukor, 3 g őrölt bors, 15 dkg karfiol, 10 dkg gomba, só

Elkészítése:
A borjúkarajból 8 szeletet vágunk. Az így kapott borjúbordákat enyhén kiveregetjük, megsózzuk, lisztbe mártjuk és kevés zsírba téve, a szeleteket elősütjük, majd egy lábasban sorba rakjuk. A sütésből visszamaradt zsírban egy kevés lisztet kissé megpirítunk, felengedjük hideg vízzel, habverővel simára keverjük. Gyengén megsózzuk és kevés vajat beletéve, néhány percig forraljuk. Ezután finom szűrőn keresztül a húsra szűrjük, és letakarva puhára pároljuk.
Közben a sárgarépát hasábokra vágjuk és kevés vajon, fedő alatt roppanós puhára pároljuk. Az egy cm-es darabokra vágott zöldbabot sós vízben puhára főzzük. A fejtett zöldborsót kevés vajon, vágott zöldpetrezselyemmel, sóval, cukorral, őrölt borssal fűszerezve puhára pároljuk. A karfiolt rózsáira szedjük és enyhén cukros, sós vízben megfőzzük. Serpenyőben vajat hevítünk, rátesszük a vékony szeletekre vágott gombát, és puhára pároljuk. Ezután hozzákeverjük a leszűrt sárgarépát, a zöldbabot, a karfiolt, valamint a megpárolt friss zöldborsót. Az anyagokat összekeverjük, szükség szerint sóval és őrölt fehér borssal fűszerezzük, és meghintjük a vágott zöld-petrezselyemmel. Tálaláskor a tál egyik felére felhalmozzuk a tavaszi ragut, mellétesszük a megpárolt borjúbordákat, a vajas pecsenyelével meglocsoljuk, és külön párolt rizst vagy petrezselymes burgonyát adunk hozzá. Elkészítési idő: 90 perc

 

 

 

BORJÚCSÜLÖK TAVASZI KÖRETTEL
Hozzávalók:
2 borjúcsülök, só, 10 dkg zsír, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg gomba, 25 dkg kelvirág, 20 dkg zöldbab, 8 dkg vaj, 15 dkg konzerv zöldborsó, 10 dkg spárgafej, 1/2 csomó petrezselyemzöld

Elkészítése:
A csülköt gondosan megmosom, leszárítom és megsózom. Tepsibe teszem, és kevés forró sertészsírral leöntve, közepes hőmérsékletű sütőbe tolom. Közben a zöldségeket megtisztítom. A sárgarépát kis hasábokra vágom, a gombát felszeletelem, a kelvirágot rózsáira szedem, a zöldbabot 2 cm-es darabkákra vágom. A zöldségeket külön-külön sós vízben megfőzöm, leszűröm, egy edényben összekeverem, és olvasztott vajjal meglocsolom. A konzervborsót és a spárgát is ekkor keverem hozzá.
A zöldségleveket összeöntve apránként rálocsolom a sülő csülökre. Ha megpuhult, zsírjára sütöm. A húst lefejtem a csontról; felszeletelem. Vajas zöldséggel és hasábburgonyával körítve tálalom, és finomra vágott petrezselyemzöldet szórok a tetejére.

BORJÚRAGU TAVASZIASAN 01.
Hozzávalók;
1 kg borjúlapocka vagy szegye, 10 dkg zsír, 5 dkg vaj, 20 dkg vegyes zöldség, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanálnyi paradicsompüré, 8-10 dkg liszt, 2 dl fehérbor, 1/2 dl konyak, só, bors, 1 fűszercsomó (1 zeller szára, 1 zöldpetrezselyem szára, 1 babérlevél, 3 szál kakukkfű, cérnával összekötve)

Elkészítése:
A borjúhúst egyenlő nagyságú darabokra vágjuk. A vegyes zöldséget, a hagymát négyfelé vágjuk. Serpenyőben, felhevített zsírban, erős tűzön, hirtelen megpirítjuk a húst a zöldséggel és a hagymával, majd lábasba rakjuk. Ráhintjük a finomra vágott fokhagymát, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük, és néhány percre forró sütőbe tesszük.
Feleresztjük levessel vagy vízzel, hozzáadjuk a fehérbort, a paradicsompürét, a fűszercsomót, jól felforraljuk és fedővel letakarva, sütőben puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, villával másik edénybe tesszük. A mártást finom szűrőn rászűrjük, hozzáöntjük a konyakot, még egyszer felforraljuk, utánízesítjük és a megmaradt vajat belemorzsolva összerázogatjuk
A borjúragut olajbogyó nagyságúra formált főtt sárgarépával és fehérrépával, zöldborsóval, gerezdekre vágott, vajban megpirított gombával tálaljuk.

BORJÚRAGU TAVASZIASAN 02.(SAUTÉ DE VEAU PRINTANIÉRE)
Elkészítése:
A borjúragut olajbogyó nagyságúra formált főtt sárgarépával és fehérrépával, zöldborsóval, gerezdekre vágott, vajban megpirított gombával tálaljuk.

BORJÚSÜLT TAVASZIASAN
Hozzávalók:
Borjúhús 70 dkg, só 2 dkg, sárgarépa 20 dkg, karfiol 20 dkg, zöldborsó 20 dkg, gomba 20 dkg, paradicsom 2 db, zsír 5 dkg, petrezselyemzöld l csomó, vaj 3 dkg

Elkészítése:
A borjúhúst megmossuk, megsózzuk, és a cserépedénybe tesszük. A zöldségféléket megtisztítjuk, a sárgarépát hasábokra, a gombát szeletekre vágjuk, a kelvirágot kisebb rózsáira szedjük. A húst a felhevített forró zsírral leöntjük. A lezárt cserépedényt kb. 40 percre a sütőbe tesszük. Közben a vajat felhevítjük, és az apróra vágott petrezselyemzöldet megpirítjuk benne.
A cserépedény tetejét leemeljük, és a húst a vajjal meglocsolva kb. 10 percig pirítjuk.
Párolt rizzsel és sült burgonyával tálaljuk.

CSIRKEHÚSSAL TÖLTÖTT TAVASZI KARALÁBÉ
Hozzávalók:
csirkemell 40 dkg, karalábé 8 db, tej 2 dl, zsemle 2 db, tojás 1 db, vaj 5 dkg, liszt 5 dkg, tejszín 2,5 dl, zöldpetrezselyem 1 csomó, őrölt fehér bors, só

Elkészítése:
A fiatal, tavaszi karalábét megtisztítjuk, megmossuk, és karalábévájóval kifúrjuk, úgy, hogy tölthető legyen. A kicsontozott csirkemellet és a tejben áztatott, jól kicsavart zsemlét együtt ledaráljuk, sóval, fehér borssal, vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, és a tojást hozzáadva jól összekeverjük. A kifúrt karalábékat ezzel a töltelékkel megtöltjük, lábasba helyezzük, és mellé tesszük a kifúrt karalábéforgácsot. Annyi vizet öntünk alá, hogy a karalábékat 1/3 részig ellepje. Hozzátehetjük még a jól megmosott, zsenge karalábéleveleket is.
Letakarva, mérsékelt tűzön pároljuk. Amikor a karalábé megpuhult, ráöntjük a tejszínnel elkevert, világos, vajas rántást. Nem keverjük, hanem rázogatással néhány percig forraljuk. Mindegyik töltött karalábéhoz arányosan tálaljuk a tejszínes karalábémártást.

CSÜLÖK TAVASZIASAN
Hozzávalók:
2 db mellső csülök, 200 g sárgarépa, 200 g petrezselyemgyökér, 50 g vöröshagyma, 20 g paradicsompüré, 250 g fejtett zöldborsó, 150 g gomba, 20 g liszt, 30 g zsír, 30 g só, 1 csomó zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A zsírt felolvasztjuk, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, és megfonnyasztjuk. Az előkészített csülköket besózzuk, majd a hagymás zsírba téve, kevés folyadék aláöntésével, félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított és kockára vágott zöldségeket és a paradicsompürét. Az egészet majdnem puhára pároljuk. Beletesszük a cikkekre vágott gombát és a zöldborsót. A lisztet kevés pároló lével simára keverjük, majd a forrásban levő csülökhöz adjuk. Kiforraljuk. Forrón tálaljuk, tetejét finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.

CSÜLÖK TAVASZI MÓDRA
Hozzávalók:
1 db nagy hátsó csülök, 100 g zsír, 10 g fokhagyma, 3 g köménymag, 500 g sárgarépa, 500 g petrezselyemgyökér, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1000 g burgonya

Elkészítése:
Az előkészített csülköt hideg vízben feltesszük főni, megsózzuk, fűszerezzük köménymaggal és fokhagymával. Fedővel letakarjuk, és félpuhára főzzük. Amíg a csülök fő, a zöldségféléket megtisztítjuk, és hasábokra vágjuk. Amikor a csülök már félpuha, főzővizéből kiemeljük, tűzálló tálra tesszük, köré rakjuk a feldarabolt zöldségféléket, ráöntjük az olvasztott zsírt, és lefedve, közép meleg sütőben az egészet puhára pároljuk. A fedőt levesszük, a csülköt sörrel kenegetve forró sütőben ropogósra sütjük. Amikor megsült, kiemeljük, pihentetjük, majd éles késsel vékony szeletekre vágjuk, visszahelyezzük a csontra, és a párolt zöldségeket mellérakjuk. Tálaláskor finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk, paprika- és paradicsomkarikákkal díszítjük.

FECSKEFÉSZEK TAVASZI KÖRETTEL
Hozzávalók:
6 kemény tojás, 6 szelet marhahús (kb. 1 kg fehérpecsenye vagy felsál), 2 evőkanál mustár, 6 szelet húsos füstölt szalonna, 3-4 evőkanál olaj, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsompüré, 80 dkg burgonya, 1 csomó sárgarépa, 1 kínai kel, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 cs petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítése:
A sóval, borssal bedörzsöljük a hússzeleteket, mustárral megkenjük. Mindegyikre 1-1 szeletszalonnát és 1-1 tojást fektetünk. Feltekerjük és fogvájóval megtűzzük. A vöröshagymát apróra felkockázzuk. A felhevített olajon a tekercseket jól megpirítjuk. Hozzáadjuk a fele hagymakockát meg a paradicsompürét, és 3/4 liter vízzel felöntjük. Felforraljuk, majd legalább 1 órát pároljuk. A héjában megfőzött burgonyát meghámozzuk, és felszeleteljük. A sárgarépát 12 perc alatt megpároljuk. A kínai kelt feldaraboljuk. A többi hagymakockát és a kelkáposztát 2 dkg felhevített vajon rövid ideig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, 5 evőkanál vízzel felöntjük, majd kb. 5 perc alatt készre pároljuk. A tekercseket kivesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt levet a kevés vízben elkevert liszttel besűrítve felforraljuk és sózzuk, borsozzuk. A burgonyát a többi felhevített vajon megforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, és kevés kivételével rászórjuk a felaprított petrezselyemzöldet. A hústekercseket, a kínai kelt és a lecsöpögtetett sárgarépát tálra szedjük. Mártással leöntjük, és a félretett petrezselyemzölddel megszórjuk. A burgonyát és a megmaradt mártást külön kínáljuk. Elkészítési idő kb. 1 3/4 óra

GOMBÁS CSÜLÖK TAVASZI MÓDRA
Hozzávalók:
2 db kicsontozott csülök, 200 g gomba, 150 g zöldborsó, 150 g sárgarépa, 1 csomó zöldpetrezselyem, 0,5 dl olaj, 2 dl tejföl, 20g liszt, 10 g rozmaring, 10 g kakukkfű, 40 g só, 5 g törött bors

Elkészítése:
A megtisztított és megmosott csülökhúst megsózzuk, majd fedő alatt, kevés folyadék hozzáadásával félpuhára pároljuk. Amikor félpuha, a pároló léből kivéve felszeleteljük, majd kizsírozott tűzálló tálra rendezzük. Amíg a hús párolódik, a zöldségeket megtisztítjuk, vékony szeletekre feldaraboljuk, és a hús mellé tesszük a tálra. A hús párolólevét simára keverjük a liszttel, a tejföllel, a fűszerekkel és a finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Összeforraljuk, ráöntjük a húsra, majd a tálat lefedve, előmelegített sütőben készre pároljuk. Aztán a fedőt levéve, nagy lángon a készítmény tetejét pirosra sütjük. Köretként párolt rizst adunk. Forrón tálaljuk.

GORGONZOLA KRÉM TAVASZI ZÖLDSÉGEKKEL
Hozzávalók:
40 g gorgonzola, 1 dl sovány joghurt, 2 kávéskanál tejföl (10%-os), petrezselyem, jódozott só, bors, 2 sárgarépa, 20 dkg zöld spárga, fél piros húsú paprika, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér

Elkészítése:
A sajtot simára keverjük a joghurttal és a tejföllel. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket felszeleteljük, és kevés vízben 5 percig pároljuk. A zöldséget a mártással és a kenyérrel tálaljuk.

HÁZINYÚL-RAGU TAVASZIASAN
Hozzávalók:
1 kg nyúlcomb, lapocka, 3 ek olaj, 10 dkg póréhagyma, 10 dkg gomba, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 1 cs. zöldpetrezselyem, 1 karalábé, só, őrölt borsikafű, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A húst kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk. Serpenyőben hevített olajon pirítjuk, míg fehér kérget nem kap. Sózzuk, majd hozzáadjuk a karikákra szelt hagymát, és néhány perc múltán a kockákra vágott gombát, zöldpaprikát és a zöldborsót. Egy-egy kanál víz hozzáadásával gyenge tűz fölött félig lefedve addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Akkor beletesszük a hámozott, kockákra vágott paradicsomot, a vagdalt petrezselymet, a zúzott fokhagymát és a borsikafüvet. További 5 perc, és tálaljuk.

HIDEG TAVASZI LEVES
Hozzávalók:
40 dkg főtt marhahús, 1 csomó újhagyma, 1 csomó kapor, 5 tojás, 5 db apró uborka, 1 csomó hónapos retek, 1 l világos sör, 5 dkg torma, só, cukor, 1 pohár tejföl

Elkészítése:
A főtt húst, az uborkát és a kemény tojásokat vágja kisebb kockákra. A retket és az újhagymát vékonyan karikázza fel. A finomra vágott kaprot, a reszelt tormát, a fűszereket keverje a sörbe, és tegye fel melegedni. Egyet forraljon rajta, majd vegye le a melegről, tegye bele a húst és a zöldségeket. Letakarva hagyja teljesen kihűlni. Csomómentesen keverje el benne a tejfölt, és hidegen tálalja.

JOGHURTOS TAVASZI SALÁTA
Hozzávalók:
Fejes-saláta 1 db, spenót 20 dkg, retek 1 csomag, metélőhagyma 1 csomag, joghurt vagy kefir 2 teáskanál, só 1 mokkáskanál

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A salátát és a spenótleveleket apróra tépjük, a retket lereszeljük az almareszelőn.
Az egészet összekeverjük, rászórjuk a sót. A kefirbe keverjük a mustárt és az apróra vágott metélőhagymát. Ezt a mártást ráöntjük a zöldségekre. Tálalás előtt érdemes 1 órára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.

KARALÁBÉSALÁTA TAVASZIASAN KEMENESHÁT
Elkészítése:
10 db fiatal karalábét meghámozunk, lereszeljük. Két csokor petrezselymet, egy csomag újhagymát és a zsenge karalábéleveleket finomra vágunk, és a reszelt karalábéhoz adjuk. Az egészet összekeverjük, megsózzuk, borsozzuk és ízlés szerint ecettel és egy kevés olajjal leöntjük. Tálalásig néhány órára a hűtőszekrénybe rakjuk. hogy az ízek jól összeérjenek.

MANDULÁS TAVASZI PISZTRÁNG SONKÁS RIZZSEL
Hozzávalók 4 személyre:
4 db körülbelül 20 dkg-os pisztráng. Vaj a sütéshez, só, darált mandula. 15 dkg brokkoli, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg spárga, 5 dkg kockára vágott sárgarépa 15 dkg gomba (konzerv), 15 dkg mini kukorica (konzerv), 25 dkg rizs, 15 dkg gépsonka, citrom, szódabikarbóna, csipet cukor

Elkészítése:
Tisztítás után a pisztrángokat megsózva a hűtőbe teszem. Míg a só átjárja, elkészítem a tavaszi köretet, a sonkás rizst. Kevés sós-cukros vízben lefőzöm a zöld-féléket külön-külön, gondolatnyi szódabikarbónával, hogy üde, friss zöldjét megőrizze. Óvom a szétfőzéstől. Elkészítem a párolt rizst, apró, egyforma kockára vágott gépsonkával teszem ízesebbé és színesebbé. A szárazra törölt, darált mandulába forgatott pisztrángokat forró vajban ropogós pirosra sütöm, és igyekszem ízlésesen tálalni. A tavaszi köretet felhevített petrezselymes vajjal megöntözöm, külön tálkában konyakmártást adok mellé (2 dl tartárt 1 evőkanál ketchuppal és 0,05 dl konyakkal ízesítek.)

NYERS GOMBÁS TAVASZI SALÁTA (PRINTANIÉRE AUX CHAMPIGNONS)
Hozzávalók:
20 dkg csiperke, 1 fejes saláta, 3-4 friss zellerszár, 2 cs. retek, 20 szem fekete olajbogyó kimagozva, pár szem dióbél, 1 citrom, só, bors, 3 ek olívaolaj (kukoricaolaj), 1 ek vágott snidling (metélőhagyma)

Elkészítése:
A zellerszárakat 2 cm-es darabokra, a retket karikára vágjuk. Vagdaljuk durvára a diót. A gombát szeleteljük vékonyra. A salátát szedjük leveleire. Készítsük el a salátaöntetet: az olajat elkeverjük a citromlével, sózzuk, borsozzuk, metélőhagymát szórunk bele.
Mély tálat kibélelünk a salátalevelekkel, beletesszük az összekevert zöldséget, meglocsoljuk salátaöntettel. Tálalás előtt behűtjük. Ital: asztali fehérbor vagy rozé.

PÁROLT TAVASZI ZÖLDSÉGEK
Végy spenótot, főzd meg röviden úgy, hogy a fövő vízbe veted. Vedd ki aztán belőle, nyomkodjad ki belőle a vizet, és végy belőle kétcsomónyit. Süsd meg mindet olajban és vess hozzá fűszereket, úgy tálalhatod.
Hozzávalók 6 személyre:
700 g kisebb csokor tavaszi zöldség vagy spenót, 3-4 evőkanál olaj, 1/4-1/4 teáskanál tengeri só, frissen őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió és fahéj, csipetnyi világosabb barna cukor

Elkészítése:
Mossuk és tisztítsuk meg a zöldséget vagy a spenótot, vágjuk le szárait. Egy nagy lábasba úgy 5 cm-ig öntsünk főzővizet, ebbe egymás mellé rakjuk bele a zöldségeket; ha nem fér bele mind egyszerre, készítsük két adagban. Két fakanál segítségével 2-3-szor forgassuk a zöldségeket, amíg meg nem puhulnak.
Fedjük be a lábast, vegyük kisebbre a lángot, és forraljuk még 5 percig.
Mikor az összes zöldséget előfőztük, szűrjük le, a főzőlevet tegyük félre. Egy konyharuha segítségével itassuk fel róla a nedvességet, és felezzük meg a zöldségeket hosszában. Hevítsük fel az olajat egy mély (öntöttvas) serpenyőben, tegyük hozzá a fenti módon balsírozott zöldségeket, és engedjük fel a róla leszűrt 5 mm-nyi / 1/4 inchnyi főzőlével vagy vízzel. Adjunk hozzá cukrot és a fűszereket. Forgassuk meg a zöldségeket úgy, hogy minden oldalán érje az olaj, fedjük be a serpenyőt, lassú tűzön pároljuk az ételt addig, amíg az erezet és a szárak meg nem puhulnak. Előmelegített edényben, ízlés szerinti főzőlével vagy a nélkül adhatjuk az asztalra. Forrás: Chaucer utazásai

PEKINGI TAVASZI PALACSINTAROLÁD
Hozzávalók
12 palacsintaroládhoz: 4 tojás, 3 dkg liszt, 1 evőkanál víz, 1 késhegynyi őrölt fehér bors só, 1 evőkanál olaj
Töltelékhez:
25 dkg sovány sertéshús, 12 dkg szójababcsíra (lehetőleg friss), 1 közepes sárgarépa, 1 kis zellergumó, 2-3 fokhagyma zöld szára, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál rizsbor, 2 kávéskanál búzakeményítő, 1 evőkanál cukor, 1 1/2 kávéskanál szezámolaj, 1 késhegynyi őrölt fekete bors
Mártáshoz:
2 evőkanál ketchup, 1 evőkanál Worcester-mártás, 2 evőkanál édes szójamártás, 1 kávéskanál chili mártás, 1 kávéskanál fokhagymakrém, 1 kávéskanál cukor

Elkészítése:
Először a tojásokat a vízzel jól összedolgozzuk, majd belekeverjük a lisztet, a sót és az olajat is. Ebből a masszából vékony palacsintákat sütünk. Elég a palacsinták egyik oldalát megsütni, s azt sem szabad barnára pirítani. A kész palacsintákat zsírpapírra tegyük rá.
A töltelék készítésénél vékony csíkokra vágjuk a sertéshúst, megszórjuk kevés sóval, egy kávéskanál étkezési keményítővel, és meglocsoljuk rizsborral. Ha az nincs kéznél, tokaji szamorodni száraz borral is helyettesíthetjük. A húst legalább 10 percig hagyjuk pácolódni. Közben zsülienre (vékony csíkokra) vágjuk a megtisztított sárgarépát, a zeller gumóját és külön-külön blansírozzuk őket - a babcsírát is. Majd vízből kivéve, jól csepegtessük le és tegyük félre. Kevés olajat forrósítsunk fel a serpenyőben, ebben körülbelül 2 perc alatt pirítsuk fehérre a sertéshúscsíkokat. Ekkor tegyük bele, az előfőzött zöldségeket, valamint az apróra vágott fokhagymaszárat, a szezámolajat és sóval, őrölt fekete borssal fűszerezzük. Szórjuk rá a megmaradt étkezési keményítőt is. Többször megkeverve még körülbelül 2-3 percet erős tűzön pirítsuk. A tölteléket tegyük szűrőbe, hogy jól lecsepegjen, és minél szárazabb legyen.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tojásos palacsintákat, és két szélét behajtva feltekerjük. A végeket tojásos lisztkeverékkel megkenve leragasztjuk. Közép meleg, bő olajban aranysárgára és ropogósra sütjük.
Olajból kiemelve a roládokat hagyjuk jól lecsepegni.
Külön tálkában kínáljuk hozzá a következőképpen összeállított mártást: Egy tálkába keverjük össze a ketchupot, a Worchester-, a szója-, a chili-mártásokat a megadott mennyiségekben. A keveréket fokhagymakrémmel és cukorral ízesítjük.

RÁNTOTT CSIRKE TAVASZI VITAMINSALÁTÁVAL
Hozzávalók:
2 db csirkecomb, liszt, tojás, zsemlemorzsa é 5 dkg szezámmag a panírozáshoz, sütőolaj, 1 csomag zöldpetrezselyem
A salátához:
1 csomag ruccola, 1 db jégsaláta, 4 db endivia szirom, 4 db paradicsom, 2 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:
A tisztított csirkecombokat az ízületénél kettévágjuk. A felső combokat a csont mellett, az alsókat a felső végén, de nem végig bevágjuk, hogy szép kiterített szeleteket kapjunk, és jól átsüljön, ne maradjon belül véres. Aki koleszterin mentesebben kívánja, az a bőrt nyugodtan lefejtheti róla. Hagyományos módon panírozzuk, csak a zsemlemorzsát keverjük a szezámmaggal, és bő zsiradékban szép pirosra sütjük. Ebbe a zsiradékba beledobjuk a zöldpetrezselymet, és azt is ropogósra sütjük.
Köretnek tavaszi vitaminsalátát és vízkultúrán csíráztatott magvakat adunk mellé.
Tálalása: A tálra alulra jégsaláta leveleket rakunk. Baloldalára az endivia szirmokra a rucolát halmozzuk, köré a cikkekre vágott paradicsomot rakjuk. Balzsamecettel és olívaolajjal megöntözzük a zöldeket. Mellé a rántott combokat, tetejére a rántott zöldpetrezselymet, s azok köré a lucerna, zeller csíráztatott magvait helyezzük. A ruccola nem más, mint a pitypang frissen szedett zöld levele. Vértisztító hatásáról közismert. A csíráztatott magvakat 4000 éve fogyasztják Kínában, Japánban magas vitamintartalma miatt. A rántott zöldpetrezselymet sosem panírozzuk, csak azonmód frissiben a forró zsiradékban hirtelen megsütjük. Íze különleges zamatot ad szinte minden sültnek.

SAJTOS TAVASZI KARALÁBÉ
Hozzávalók:
6 zsenge karalábé, 10 dkg trappista sajt (egy darabban), 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 2 tojás, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, só és törött fehér bors, ízlés szerint; liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz; olaj a sütéshez

Elkészítése:
A karalábét meghámozom, megmosom, leszárítom, és 5 mm vastag szeletekre vágom. A sajtot akkorára szeletelem, hogy két karalábé-karika közé lehessen tenni egy megközelítően azonos nagyságú sajtszeletet. A karalábé-karikákat egy tésztaszűrőbe rakom, majd forrásban lévő, enyhén sós vízbe lógatva, az újraforrástól számított 3 percig előfőzöm, ezután a vízből kivéve, jól lecsöpögtetem. (A legegyszerűbb, ha egy lapos tálcára valamilyen nedvszívó papírt terítünk, így hamar kihűl, és le is csurog a leve.) Két karalábé-karika közé teszek egy sajtszeletet, majd egy hústűvel összetűzöm, hogy könnyebben lehessen vele bánni, így biztosan nem esik szét. A tojásokat habosra verem, megsózom, megborsozom. A sajtos karalábépárokat először lisztbe mártom, ezután a felvert tojásba forgatom, végül a zsemlemorzsába hempergetem, és bő, forró olajba teszem. Erős lángon, hirtelen, mindkét oldalán szép pirosra megsütöm, a hústűt kihúzom belőle (az olvadt sajt és a bunda már összefogja). A megsütött, sajtos karalábé-karikákat szorosan egymás mellé (nem egymásra) tűzálló tálra teszem, és a reszelt rokforttal meg a finomra metélt petrezselyemzölddel simára kevert tejföllel lelocsolom. Előmelegített, forró sütőben vagy grillsütőben addig pirítom, amíg egybefüggő színes (de világos) réteg keletkezik a tetején.

SAJTOS TAVASZI SZENDVICS
Hozzávalók:
1 korpás zsemle, 10 g margarin, 30 g ementáli sajt, 1 kis csokor snidling

Elkészítése:
A zsemlét félbevágva megkenjük a margarinnal, rátesszük a sajtot, és a tetejére szórjuk az apróra vágott snidlinget.

SZÍNES TAVASZI SONKÁS SALÁTA
Hozzávalók:
1 ek narancslé, vékonyra vágott narancshéj, 1 tk durvára vágott borskeverék, balzsamecet, színes paprika, vékonyra vágott (esetleg zsírjára sütött) füstölt sonka, radiccio, lolo-rosso, endivia, oroszlánfog, saláta levelek, cikória, jégsaláta, tölgylevél, csíkokra vágott sárgarépa, snidling (metélőhagyma), koktélparadicsom, újhagyma vagy póréhagyma, főtt fürjtojás, vajon pirított fenyőmag, búza vagy gabonacsíra

Elkészítése:
A megmosott, lecsepegtetett salátalevelet keverőtálban a balzsamecettel, a narancslével, a narancs reszelt héjával, valamint a színes borsőrleménnyel és a többi nyersanyaggal összeforgatjuk, majd ízlésesen a tálra, tányérra rendezzük. Díszítjük a magokkal, gabonacsírákkal, egyéb hozzávalókkal és a füstölt sonkákkal.
Kompozíciónknak csak a képzelet szab határt.

Forrás:
VEGYES ÉTELRECEPTEK - TAVASZI ÉTELEK
Szerző:
 
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.