Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nevében a tavasz 2. rész

2016.03.16

RECEPTEK TAVASZRA


TAVASZI ALMASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej saláta, 2 nagy savanyú alma, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 2 dl kefir, 1 dl majonéz, 3 evőkanál száraz fehérbor, 1 csokor kapor, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só és csipetnyi porcukor

Elkészítése:
A majonézbe belekeverem a kefirt, bort, sót, őrölt fehér borsot és a megmosott, apróra vágott kaprot. Kevés cukorral ízesítem. Almareszelőn lereszelem az ecetes uborkát és a megmosott, kicsumázott héjas almát. A salátát leveleire szedem, megmosom, leszárítom, és kis darabokra tépkedem. Felhasználásig befedve teszem hűtőszekrénybe. Az uborkát meg az almát beleforgatom a mártásba. Jól átkeverem és lehűtöm. Közvetlenül tálalás előtt beleforgatom az összetépkedett salátaleveleket.

 

 

TAVASZI APRÓLÉKLEVES
Hozzávalók:
1 csirkeaprólék (kb. 50 dkg), 1 db zsenge karalábé, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, késhegynyi őrölt szerecsendió, só és törött fehér bors, ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, a meghámozott karalábét kis kockákra vágom, a tisztított sárgarépát pedig vékonyra karikázom. A megmelegített vajon megpirítom az aprólékot és a zöldségeket, majd a lisztet rászórom, és néhány percig tovább pirítom. Ezután felöntöm 1,2 liter hideg vízzel, és állandó keverés közben felforralom. Beleszórom a fűszereket és a zúzott fokhagymát, majd fedő alatt addig főzöm, míg a hús megpuhul. Tálalás előtt megszórom a finomra vágott petrezselyemzölddel, és lefedve hagyom 5 percig, csak azután kínálom. Elkészítési ideje: 50 perc

TAVASZI BÁRÁNYCOMB
Hozzávalók 4 - 6 személyre:
1 kg báránycomb, 1 ek liszt, 1 ek paradicsompüré, 1 ek zsír, 2 ek vaj, 4 db sárgarépa, 25 dkg zöldborsó, 25 dkg zöldbab, 25 dkg kelvirág, 25 dkg spárga, 10 dkg gomba, 1/2 cs petrezselyemzöld, só

Elkészítése:
A báránycombot megmossuk, megsózzuk, bográcsba tesszük, zsírt teszünk rá, és puhára sütjük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, és vastagabb gyufaszál formájúakra vágjuk. A megtisztított gombát kockákra vágjuk, a kelvirágot gerezdekre szedjük, majd a sárgarépával, gombával együtt sóval ízesített vajban puhára pároljuk. A zöldbabot, zöldborsót, spárgát lé nélkül hozzáadjuk, majd a finomra vágott petrezselyemzöldet is. A bárányhúst kiszedve, a zsírban a paradicsompürét és a lisztet megpirítjuk, 2 dl vízzel felöntjük, jól felforraljuk, és a lepárolt vegyes zöldségre szűrjük. A báránycombot felszeleteljük, és a párolt zöldséggel körítve tálaljuk.

TAVASZI BÁRÁNY-CSORBA
Hozzávalók:
70 dkg bárányhús, 2 murok, 1 zeller, 2 evőkanál rizs, 3 ek zsír, só, ecet, 10 szál zöldhagyma, 1 dl tejföl, 1 ek liszt, 5 szál tárkony, 5 szál petrezselyemzöldje

Elkészítése:
A megmosott és felszeletelt zöldséget a hagymával zsiradékban megpároljuk, vízzel felöntjük, és főni tesszük. Hozzáadjuk a megmosott és földarabolt húst, és tovább főzzük, amíg majdnem kész. Beletesszük a szemelt, megmosott, külön kissé keményre megfőzött rizst - hogy ne sűrítse be nagyon a csorbát - és fazékba töltjük, majd beletesszük az apróra vágott tárkonyt, és a tűzről levesszük. Sóval, ecettel utána ízesítjük, s apróra vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük, majd tejföllel összekeverjük, egyszer meglobbantjuk.

TAVASZI BORJÚ
Hozzávalók:
1 kg borjúlapocka, 1 kg sárgarépa karikára vágva, 5-6 db friss zöldhagyma karikára vágva, 1 csésze olaj (vagy egyéb zsiradék), friss ánizs vagy kapor, 1 citrom leve, só, bors

Elkészítése:
Üvegesre pirítjuk a hagymát az olajban. Hozzátesszük a kockára vágott húst, sót, borsot, sárgarépát, és hagyjuk még együtt főni 5 percig. Megkevergetjük. Föltöltjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst és hagyjuk egy és fél órát lassan főni. Kuktafazékban kevesebb vízzel fél óra alatt megpuhul. Mikor kész van, hozzátesszük a citromlevet és a kaprot és még 10 percig, lassú tűzön főzzük.

TAVASZI BORJÚBECSINÁLT
Hozzávalók:
1 evőkanál vaj, 20 dkg borjúlapocka egyforma darabokra vágva, 1 szál sárgarépa, 1 új karalábé, 1 petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, egy marék zöldborsó (fagyasztott is lehet), 1 teáskanál só, késhegynyi bors, egy evőkanál petrezselyemzöldje, 1 dl spárgafej, 3 dkg vaj, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
A vajon megfuttatjuk a húskockákat, hozzátesszük a karikára, kockára vágott zöldségeket. Felengedjük forró vízzel, és puhára főzzük. 3 deka vajat megforrósítunk, beletesszük a lisztet, világosra pirítjuk. Hideg vízzel feleresztjük, és a levesbe keverjük. Most tesszük bele a spárgafejeket. és már csak rövid ideig főzzük. Kendéné Toma Mária (Mária Anyók@) receptje Kakucsról

TAVASZI BORSÓLEVES
Hozzávalók:
1 csomó friss sárgarépa, 2-3 friss fehérrépa + petrezselyem, 1 friss zeller + a szára, borsó (friss vagy mirelit), tészta vagy daragaluska (1 tojás, búzadarával kikeverve), só, bors, szerecsendió, friss majoránna, kakukkfű, zsálya, kevés olaj

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, karikákra vágjuk, a zellert gyufaszál nagyságú darabokra, a szárát karikákra. Egy lefedhető edénybe kevés olajat öntünk, beletesszük a zöldségeket, ha friss borsónk van azt is, a száraz fűszereket, és lefedve pároljuk, amíg megpuhulnak, (kis vizet is önthetünk alá, nehogy leégjen). Ha mirelit borsónk van, azt ilyenkor tegyük csak hozzá, engedjük fel vízzel, tegyük bele az apróra vágott petrezselymet és a többi friss fűszernövényt, forráskor szaggassuk bele a galuskát, és hagyjuk még 5-10 percet a takaréklángon.

TAVASZI BURGONYAGOMBÓC-LEVES
Hozzávalók:
3 db közepes burgonya, 10 dkg friss vagy fél csomag mirelit zöldborsó, fél doboz konzerv kukorica vagy fél csomag mirelit kukorica, 2-3 db sárgarépa, 1-2 db fehérrépa, fél csokor petrezselyem, 2 evőkanál liszt, 1 db tojás, csipetnyi őrölt bors, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj, fél pohár tejföl, vegeta

Elkészítése:
A gombóchoz a burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, és burgonyanyomón átnyomjuk. Liszttel összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a borsot és egy kevés sót. Félretesszük. A leveshez megtisztítjuk, felaprítjuk a zöldséget, és az olajon kicsit megpároljuk. Felengedjük körülbelül másfél liter vízzel, és beletéve az ízesítőket, háromnegyed puhaságúra főzzük. (A borsót és a kukoricát később tegyük a levesbe) Ekkor vizes kézzel apró gombócokat formálunk a burgonyamasszából, és a fövő levesbe tesszük. Amikor a gombócok feljönnek a leves felszínére, az étel elkészült. Tejföllel tálaljuk.

TAVASZI CSIRKE 01.
Egész csirkéből, vagy csirkecombból is készíthető.
Elkészítése:
Kizsírozunk egy tepsit, belerakjuk a megsózott húst. Közé dugdosunk egy egész almát, egy sárgarépát felszeletelve. A hússzeleteket egy-egy mogyorónyi vajjal megkenjük. 1/2 dl. vizet öntünk alá, 40-50 percig lefedve sütjük. Mielőtt teljesen megsült, levesszük a fedőt, és pirosra sütjük.

Mártás:
3 dkg vajat, 3 dkg liszttel rózsaszínűre pirítunk. Ha már langyos, óvatosan 3 dl tejet öntünk hozzá. Újra feltesszük, és amikor főni kezd, 1 csokor apróra vágott petrezselymet, 1 kis fej vöröshagymát, 1 gerezd fokhagymát adunk hozzá, hozzákeverünk 2 dl tejfölt, sózzuk. Végül a húsra öntjük, és 5 percre visszatesszük a sütőbe.

TAVASZI CSIRKE 02.
Hozzávalók:
1 db közepes méretű csirke, 1 fej hagyma, 25 dkg zöldborsó, 4-5 sárga és fehérrépa, 1 dl tejföl, só, bors, paprika

Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk, fokhagymás olajban megforgatjuk, befűszerezzük és egy mély tepsibe, vagy hőálló tálba a tál szélén szorosan elrendezzük. A tál közepére, kitöltve a csirke által körülölelt helyet, először a negyedekre vágott hagymát, majd az ujjnyi karikákra vágott répát, végül a zöldborsót rakjuk le. A zöldséget is megborsozzuk és paprikázzuk, majd meglocsoljuk kb. 1-1.5 dl olajjal. 1-1.5 órai sütés után, s ha a csirke megpuhult, a zöldségre ráöntjük a tejfölt, s még 5 percig sütjük. Rizzsel, vagy rakott krumplival tálaljuk.

TAVASZI CSIRKE 03.
Hozzávalók 4 személyre:
egy egész csirke (bontott), 1 kg burgonya, 2-3 szem paradicsom, 1-2 db fehér paprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna, kakukkfű, zeller zöld

Elkészítése:
Megtisztítom a burgonyát és körülbelül 1/2 cm-es tallérokra vágom. A paradicsomot, paprikát, hagymát szintén tallérokra aprítom. A tepsi alját kevés zsírral meglocsolom, és arra rakom rá két rétegben a burgonya felét. Ezt a burgonyaréteget tetszés szerint befűszerezem, megsózom és rárakom a vöröshagymát, a paprika és paradicsom nagyobbik részét, egy kevés fokhagymával megszórom. Elhelyezem a csirke darabjait az alsó rétegen, és újfent megfűszerezem, megsózom, tetszés szerint rakok rá paradicsomot és/vagy paprikát, zeller zöldet. A tepsit légmentesen lezárom (alufólia) és a sütőben - attól függően, meg volt-e főzve a csirke előtte - egy-másfél óráig sütöm. A fóliát el kell távolítani az első fél-háromnegyed óra után. Aki megkóstolja, rögtön rájön, hogy az egészben az extra, a kisült burgonya.

Forrás:
VEGYES ÉTELRECEPTEK - TAVASZI ÉTELEK
Szerző:
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.