Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nevében a tavasz 3. rész

2016.03.16

RECEPTEK TAVASZRA



TAVASZI CSIRKE KÖRTÉVEL (BULGÁR)
Hozzávalók:
1 csirke kb. 1,3 kg, 50 dkg körte, 12 dkg vaj, 1 ½ ek cukor, 3 ek bor, 1 ek citromlé, 1 ek só, 1 ek vágott petrezselyemzöld, 1 kk bors

Elkészítése:
A csirkét vágja 4-6 darabra, dörzsölje be sóval. A vaj felét olvassza meg serpenyőben, süsse rajta a csirkét aranybarnára. A körtét mossa meg, héjastól szeletelje vékonyra, magházát vágja ki. Olvassza meg a vaj másik felét, süsse rajta a körtét 5 percig oldalanként, míg kissé meglágyul. Sütőedénybe fektessen egy réteg körtét, rá a csirkét, arra a maradék körtét. Oldja fel a cukrot a borban, öntse a körtére. Szórja meg a petrezselyemzölddel és borssal. Előhevített sütőben süsse kb. 45 percig, míg a csirke készre sül. Közvetlen a sütés vége előtt szórja be a tetejét citromlével.

Sopszka salátát adjon mellé. Sopszka: 4 paradicsom, 2 uborka, 2 friss édes paprika kockára vágva, 2 ek petrezselyem, 2 ek hagyma vagy zöldhagyma aprítva, 22 dkg sajt reszelve, keverve, sóval- ecettel-olajjal ízesítve.

 

 

TAVASZI CSIRKELEVES
Hozzávalók 10 főre:
1 db 80-90 dkg-os csirke, 20 dkg idei sárgarépa, 20 dkg idei petrezselyemgyökér, 30 dkg újburgonya, 1 db zöldhagyma, 2 dl tejföl, 5 dkg liszt, 5 dkg rizs, fél dl étolaj, só, egész bors, ételízesítő, tárkony, petrezselyemzöld, fél citrom, fehér bors

Elkészítése:
Az egészen fiatal csirkét feldaraboljuk, mintha pörköltnek készítenénk elő, besózzuk és hűtőben 1-2 órát, állni hagyjuk. 2.5-3 liter hideg vízben feltesszük a gázra, ha felforrt, lehabozzuk, és egészen is lángon beletesszük az ételízesítőt, tüllzacskóban az egész borsot, a kis csokor, összekötözött petrezselyem zöldet. Karikára vágjuk a sárgarépát, gyökeret és a kisebb újburgonyákat étolajon egy serpenyőben átforrósítjuk, és a leveshez öntjük. Beletesszük a vékony, karikára vágott zöldhagymát is. Ha a csirke majdnem megfőtt, behabarjuk a levest, lisztből és a tejfölből készült habarással. Az egész borsot és a petrezselymet kivesszük a levesből. Tárkonnyal, fehérborssal ízesítjük, citromlével enyhén besavanyítjuk, frissen vágott petrezselyemmel tálaljuk. Adjunk hozzá külön csészében friss házi tejfölt!

TAVASZI CSIRKERAGU
Hozzávalók:
2 nagyobb csirkemell filé, 1 közepes fej vöröshagyma, 30 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, 2 szál sárgarépa, 1 dl tejszín, 1 húsleveskocka, 3 evőkanál olaj, só, bors, citromlé, étkezési keményítő vagy liszt

Elkészítése:
A húst csíkokra vágjuk és besózzuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, a gombát és a sárgarépát felszeleteljük. A húscsíkokat a keményítőben megforgatjuk és a forró olajban, megpirítjuk. Előbb a hagymát, sárgarépát, majd a zöldborsót és gombát hozzáadva együtt pirítjuk és kevés vizet aláöntve a húsleveskockával ízesítve fedő alatt készre, pároljuk. Végül tejszínnel, borssal, citromlével ízesítjük, ha szükséges, sózzuk. Rizzsel vagy főtt tésztával tálaljuk.

TAVASZI CSIRKETÁL
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 1 kg-os), 4 db zsenge karalábé, 2 nagy csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, csipetnyi cukor, 2-3 evőkanál liszt, ízlés szerint só és őrölt fehér bors

Elkészítése:
A megtisztított csirkét megmosom, és feldarabolása után megsózom, majd lisztbe mártom. A felforrósított vajon a húsdarabok mindkét oldalát jól átsütöm. Melléteszem a meghámozott, kis kockákra vágott karalábét. Rászórom a borsot és egy csokor finomra vágott petrezselyemzöldet. Megsózom, rálocsolom a tejszínt, és az edényt lefedve előmelegített, forró sütőbe tolom. 45 percig párolom, majd a fedőt levéve pár percig pirítom. Végül rászórom a maradék apróra vágott petrezselyemzöldet. Ha a család nagyétkű, párolt rizst is kínálok mellé vagy több karalábét adok hozzá.

TAVASZI FASÍRT
Hozzávalók:
50 dkg darált borjúhús, 15 dkg darált borjúmáj, 1-1 sárgarépa, v. hagyma, zeller, 1 csokor petrezselyem, kakukkfű, 2 tejben áztatott zsemle, 1 tojás, 2 burgonya, reszelt szerecsendió, olaj, só, bors

Elkészítése:
A zöldségeket durvára vágjuk, és a petrezselyemmel egy kanál olajon megpirítjuk, sózzuk, majd kevés vízben megpároljuk. A darált húsokat a zsemlével és a zöldségek felével, a felvert tojással összekeverjük, a fűszerekkel ízesítjük. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, megtöltjük félig a hússal, ráterítjük a megmaradt zöldségeket, végül betakarjuk a hús másik felével. A burgonyát vékony karikákra szeljük és befedjük vele a hús tetejét. Közép meleg sütőben 50 percig sütjük, míg a burgonya, ropogósra pirul. Hidegen-melegen tálalhatjuk.

TAVASZI FINOMSÁG
Hozzávalók:
1 kg újburgonya, 2 csokor zöldhagyma, 1 csokor új sárgarépa, 1 új karalábé, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg füstölt szalonna, 2 csokor petrezselyemzöld, 2 pár virsli, 2 dl tejföl, só, törött bors

Elkészítése:
Az összes zöldséget megtisztítjuk, majd egy közepes nagyságú tepsibe karikázzuk a burgonyát és a sárgarépát. A karalábét kis kockákra vágjuk, a zöldhagymát pedig egy centis darabokra vágjuk, zöldjével együtt. A zöldborsót is hozzáadva, az egészet a tepsiben összerázzuk, és jól megsózzuk, megborsozzuk. A virslit vékony karikára vágva a tetején elosztjuk, tejföllel lelocsoljuk, és vékony szalonnaszeletekkel beterítjük. Alufóliával lefedjük a tepsit és az előmelegített forró sütőben 40 percig közepes lángon pároljuk. Ezután a fedelét levéve addig sütni, amíg a szalonna, ropogós nem lesz. A sütőből kivéve meghintjük zöldpetrezselyemmel, és forrón tálaljuk.

TAVASZI FŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma, só, 4 ek mogyoróolaj, 1 ek szójaszósz, 1 ek hoisin-szósz, 4 szál újhagyma kockára vágva, fél cső csíkokra metélt paprika, 5 dkg szójacsíra, 10 dkg felaprított cukorborsó, 1 dl szárnyas húsleves, 1 kk paradicsompüré, 1 kk étkezési búzakeményítő, szecsuani bors, néhány csepp citromlé, 1 csipet glutamát, 2 ek felaprított snidling

Elkészítése:
A fokhagymát dörzsöljük el a sóval, pirítsuk meg olajban és adjunk hozzá szószokat. Tegyük bele a zöldséget, és állandó keverés közben forrósítsuk fel. A szárnyas húslevest keverjük össze a paradicsompürével meg a keményítővel, adjuk a zöldséghez, és újból forraljuk fel. Ízesítsük és szórjuk meg snidlinggel.

TAVASZI FŐZELÉK 02.
Elkészítése:
Karottát vagy sárgarépát, petrezselyem-gyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát és zöldborsót kevés zsíron megpárolunk, liszttel meghintjük, felengedjük és fedő alatt puhára pároljuk. Jó sok aprított zöldpetrezselymet keverünk bele,

TAVASZI GOMBASALÁTA
Hozzávalók:
1 kg kemény húsú gomba, 1 csomag hónapos retek, 1 fej saláta, 1 db póréhagyma, 1 db zeller, 1 kisebb kígyóuborka, 20 dkg trappista sajt, 20 dkg füstölt sajt, egész fekete bors, babérlevél, ecetek, olajok, só

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, szeleteljük, és forrásban levő vízbe - melyet sóval, borssal, babérlevéllel, ecettel ízesítettünk - tesszük. Újraforrástól számítva 2-3 percet főzzük, leszűrjük, hűtjük. A retket, salátát, hagymát, zellert, uborkát, és a sajtokat azonos nagyságú darabokra felvágjuk. Egy nagy tálba összekeverjük, citrom és fokhagymaolajjal, ördög-, zöldséges-, kapros ecettel ízesítjük. 1 órát hidegen tartjuk, hogy a fűszerek átjárják a zöldségeket, ezután összekeverjük a gombával, ha szükséges utána ízesítünk. Egy üvegtálat salátalevéllel kibélelünk, beleöntjük a gombás-zöldséges keveréket, és legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt díszítjük főtt tojás szeletekkel, paradicsommal, zöldpaprikával, vagy az idénynek megfelelő egyéb anyagokkal.

TAVASZI GRILL-SALÁTA
Hozzávalók:
1 fejes saláta, 1 kígyóuborka, 4 paradicsom, 1 csomó újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál tartár, só, fehér bors, olívaolaj, borecet

Elkészítése:
A salátaleveleket vékony csíkokra vágjuk. Kevés fehér borssal, sóval, olívaolajjal és borecettel átforgatjuk. A felszeletelt uborkát, hagymát és paradicsomot elrendezzük rajta. A tartárhoz keverjük a zúzott fokhagymát, és ezzel leöntjük a salátát. A grillen sült húst a tetejére téve tálaljuk.

TAVASZI GYÜMÖLCSPARFÉ
Hozzávalók:
40 dkg eper, 25 dkg cseresznye, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, 10 dkg porcukor, 5 cl gyümölcslikőr (pl. meggy), 3 cl Amaretto vagy más mandulalikőr, vaníliaaroma

Elkészítése:
Az epret megtisztítjuk, megmossuk, villával összetörjük. A porcukor felével kikeverjük a tojássárgáját. A cukor másik felét 2-3 kanálnyi vízben feloldjuk és kis lábosban, nagy lángon néhány percig forraljuk. Beletesszük a megtisztított, kimagozott cseresznyét és 3-4 percig főzzük. Vaníliaaromával ízesítjük. Az eperpürét Amarettoval vagy más mandulalikőrrel ízesítjük és kikeverjük a tojáskrémmel. Belevegyítjük a kemény habbá vert tejszínt, majd a gyümölcspürét is. A masszát 2 órára fagyasztóba tesszük, majd habverővel átkeverjük, nehogy nagy jégkristályok képződjenek. További fél órára a fagyasztóba tesszük, majd fagylaltos kanállal tányérba adagoljuk. A cseresznye-kompótot gyümölcslikőrrel ízesítjük és az eperfagylalt köré halmozzuk.

TAVASZI GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók:
15 dkg ananászkonzerv (darabolt), 25 dkg jonatánalma, 15 dkg mandarin (pucoltan), 3 dkg mandulaforgács, 5 dkg meggybefőtt, 8 dkg porcukor, vagy ennek megfelelő édesítőszer

Elkészítése:
Az almát szeletekre vágjuk, kimagozzuk. A mandarint cikkeire szedjük. A gyümölcsöket üvegtálba tesszük, megszórjuk a porcukorral. Pár órára hűtőbe tesszük, és előhűtött üvegtálkára tálaljuk. Mandulaforgáccsal megszórjuk, és a tetejét egy-egy szem meggybefőttel díszítjük. Az így feldíszített és adagolt gyümölcssalátát egy tört jéggel megtöltött nagyobb üvegtálra helyezzük.

Forrás:
VEGYES ÉTELRECEPTEK - TAVASZI ÉTELEK
Szerző:
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.