Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek, tavaszra 5

2016.03.25

RECEPTEK TAVASZRA

TAVASZI MÁRTÁS 01.
Elkészítése:
Féltubusnyi majonézt két deci sűrű tejföllel simára keverünk (a tejföl savóját előbb gondosain leöntjük), és másfél evőkanál citromlévett, csipetnyi sóval, porcukorral, reszelt szerecsendióval vagy curry borssal ízesítjük.
Végül 1-1 nagy csokor finomra vágott petrezselyem, metélőhagyma meg kapor kerül bele, és tálalásig jégbe hűtjük.

 

TAVASZI MÁRTÁS 02.
Elkészítése:
12-12 dkg karalábét és sárgarépát felaprítunk. Hozzáadunk 5 dkg zöldborsót, és sós gőzben megpároljuk. 1 evőkanál sajtmártás-alapot elkeverünk 0,5 dl tejben és összefőzzük. Belekeverünk 1 kanál zsírszegény tejfölt, majd a lecsöpögtetett zöldségeket. Frissen vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

TAVASZI OMLETT (FRANCIA RECEPT)
Elkészítése:
Felolvasztunk, levétől kinyomkodunk egy csomag gyorsfagyasztott parajt, megborsozzuk, és 5 deka vajon vagy margarinon néhány percig pároljuk. Simára keverünk 2 evőkanál lisztet 2 evőkanál tejjel, beleütjük 6 tojássárgáját, hozzáadjuk a tojások habbá vert fehérjét, és sóval, kevés törött borssal fűszerezzük. Ebből a masszából vajon vagy margarinon omlettet sütünk (több kerek lapot sütünk belőle), megkenjük a vajas parajjal, meghintjük reszelt sajttal meg kis kockákra vágott sonkával és félbehajtjuk. Tetejét ismét reszelt sajttal hintjük, úgy tálaljuk. (Aki szereti a fokhagymát, a parajt tört fokhagymával ízesítheti.)

TAVASZI ŐZGERINC
Elkészítése:
Szerezzünk be 1,5 kg őzgerincet v combot. Ha gerincünk van és felszeletelt, akkor áztassuk be, amennyiben egészben kapjuk, szeleteljük fel előtte nagyon éles bárddal - kerülendő a csontszilánk!
Comb esetében kockázzuk fel nagyobb darabokra, és szintén áztassuk be hideg vízbe. Bográcsba zsír, ha sistereg apróra vágott 2 fej vöröshagyma, egy ek pirospaprika, és kevés víz kerül. Lassú tűzön pároljuk mindaddig, míg a hagyma pépesre nem fő. Ekkor tegyük bele a húst, megsózzuk és pároljuk. Ha a hús félpuha bezöldségeljük a következőkkel: 2 paprika karikára vágva, 2 paradicsom gerezdekre vágva, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg karfiol rózsáira szedve, 20 dkg gomba szeletelve. Pároljuk tovább, míg a leve lecsószerűvé válik.

TAVASZI PAELLA
Hozzávalók 4-6 személyre:
30 dkg rizs, 10 dkg füstölt sonka, 8 dkg zsír, 1/2 fej karfiol, 3-5 szál fiatal spárga, 1 szál póréhagyma, 7 dl húsleves vagy víz, 5 dkg vaj, egy kevés porított sáfrány, só

Elkészítése:
Forró vízben megfőzzük a rózsáira szedett karfiolt, a darabokra szeletelt spárgát és a póré-hagyma fehér részét. Leszűrjük, és félretesszük. Közben lábasban megmelegítjük a zsírt, beletesszük a kockákra vágott füstölt sonkát és a rizst, és állandóan keverve aranyszínűre pirítjuk. A húslevessel, leöntjük a rizst, ízesítjük a sáfránnyal és megsózzuk. Amikor felforr, óvatosan összekeverjük a zöldségfélékkel, és takaréklángon pároljuk, amíg a leve el nem fő, és a rizs meg nem puhul. Nem szabad keverni, de a lábast néha rázogassuk meg, nehogy odaégjen! Tetejére vajdarabokat téve 5 percre az előmelegített sütőbe tesszük, így a teteje ropogós lesz.

TAVASZI PARAJSALÁTA
Hozzávalók:
30 dkg paraj, 20 dkg ementáli sajt, 4 db paradicsom, 1 csomag zöldhagyma, mustár, ecet, olaj, só, cukor

Elkészítése:
Alaposan megmossuk, kierezzük a parajt és összekeverjük a csíkokra vágott ementáli sajttal meg a cikkekre vágott paradicsommal. Egy evőkanál ecetet simára keverünk egy csapott evőkanál mustárral, egy csokor finomra vágott zöldhagymával, sóval, csipet cukorral meg 5 evőkanál olajjal. A parajra öntjük, és tálalás előtt 10 percig hideg helyen állni hagyjuk.

TAVASZI PISZTRÁNG
Hozzávalók:
6 db közepes pisztráng, 2-3 db sárgarépa, 1 marék illatos fűszernövény (pl. bazsalikom), 1-2 db karikára vágott hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva, 200 gr margarin vagy olívaolaj, 2 db citromnak a leve

Elkészítése:
Megmossuk, megtisztítjuk a pisztrángokat. Megsózzuk, megborsózzuk a halakat, majd mindegyiket külön-külön egy-egy négyszögletes alumíniumfóliára helyezzük (akkorára hogy bele lehessen göngyölni a halat), meglocsoljuk a citromlével és megkenegetjük a margarinnal.
A halakra és a halak köré pakoljuk a zöldséget, az egészet begöngyöljük az alumíniumfóliába és betesszük a sütőbe (rácsra vagy egy tepsibe hogy nehogy a kifolyó leve összepiszkítsa a sütőt). Közepes előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, majd melegen tálaljuk.

TAVASZI PUDING
Elkészítése:
Külön-külön lábasokban vajjal és finomra vágott zöldpetrezselyemmel puhára párolunk fél kiló spárgafejet, negyed kiló zöldborsót, negyed kiló kockára vágott karottát és 20 deka apróra vágott gombát. 2 deci tejet, 10 deka olvasztott vajjal, 4 tojássárgával, 4 csapott evőkanál morzsával simára habarunk, összekeverjük a párolt főzelékkel; mikor már hideg, hozzávegyítjük a 4 tojás kemény habját és vajjal kikent, lisztezett formába töltjük. Meleg sütőbe tesszük és fél óra alatt pirosra sütjük.
Tálra borítva előételnek tálaljuk. Meg lehet szórni egy kis reszelt sajttal vagy vagdalt sonkával, de a nélkül is jó.

TAVASZI RAGULEVES
Hozzávalók:
2 csirkeaprólék, vagy fél kg kockára vágott borjúhús, negyed kg fejtett borsó, l zsenge új karalábé, negyed kg gomba vagy spárga, 1 csokor petrezselyem, 2 kanál liszt, 3 evőkanál liszt, só.

Elkészítése:
Az apróra darabolt zöldséget a finomra vágott petrezselyemmel megpároljuk az olajban, meghintjük a liszttel, majd felengedjük vízzel. Beleadjuk a húst, majd puhára főzzük. Galuskával tálaljuk.

TAVASZI RAKOTTAS
Hozzávalók:
30 dkg friss vagy fél csomag mirelit zöldborsó, 4 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 2 db zöld, zsenge karalábé, 3 db közepes burgonya, 1 db tojás, 2 pohár tejföl, 1 kávéskanál curry, 10 dkg füstölt vagy trappista sajt, 1 kávéskanál vaj, só, vegeta

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük és - a borsót kivéve - lobogó sós vízben körülbelül 10 percig főzzük. Közben a tejfölt kikeverjük a felvert tojással és az ízesítőkkel. A zöldséget leszűrjük, és a kivajazott tepsibe terítjük. Ráterítjük a zöldborsót. Ráöntjük a tejfölös masszát, gazdagon megszórjuk a reszelt sajttal, és forró sütőben körülbelül 20 percig sütjük.

TAVASZI RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók:
1 kg újburgonya, 2 csokor zöldhagyma (zöld szárával együtt), 1 csokor új sárgarépa, 1 új karalábé, 10 dkg kifejtett, friss zöldborsó, 5 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg füstölt szalonna, 2 csokor friss petrezselyemzöld, 2 pár virsli, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és törött bors

Elkészítése:
Az összes zöldséget (a burgonyát is beleértve) megtisztítom, megmosom. Egy közepes nagyságú tepsibe karikázom a burgonyát és a sárgarépát. A karalábét kis kockákra aprítom, a zöldhagymát zöldjével együtt pedig egy centis darabokra vágom. A zöldborsót is hozzáadva, az egészet a tepsiben összerázom, és jól megsózom, megborsozom. A virslit bőrétől megfosztva ugyancsak vékonyra karikázom, és a tetején elosztom. Az ételt tejföllel lelocsolom, majd a hajszálvékony szeletkékre vágott füstölt szalonnával betakarom. Alufóliával lefedem a tepsit és az előmelegített forró sütőbe tolva, negyven percig közepes lángon párolom. Ezután a fedelét levéve addig pirítom, amíg a szalonnából ropogós pörc nem válik. A sütőből kivéve meghintem a megmosott és finomra aprított petrezselyemzölddel, és azonnal tálalom. Elkészítési ideje: kb. 85 perc

TAVASZI RAKOTT KEL
Elkészítése:
Sós vízben megfőzünk egy kiló cikkre vágott zsenge tavaszi kelt, és szitára téve lecsurgatjuk. Hajszálvékony szalonnaszeletekkel kibélelünk egy mély tűzálló tálat, az aljára sorba rakjuk a kelcikkelyek felét. Közben evőkanál olajon megpirítunk 15 dkg vékony laskákra vágott főtt füstölt húst, hozzáadunk 4 tojást egy fél deci tejföllel nyersen simára keverve, és kevergetve lágy rántottát készítünk belőle. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, és rásimítjuk a lerakott kelre. majd tetejére ültetjük sorban a maradék keldarabokat. és az egészet leöntjük 2 deci tejföl, 5 deka reszelt sajt meg egy tojás sárga keverékével. (Ennek a tojásnak a fehérjét is a rántottába keverhetjük.) A sütőbe téve addig sütjük, míg a teteje halványrózsaszínűre pirul.

TAVASZI RAKOTT ÚJBURGONYA
Hozzávalók:
60 dkg újburgonya, 1 szál kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 db tojás, 3 doboz tejföl, fél köteg petrezselyemzöld, csipet liszt, só

Elkészítése:
A tojásokat keményre, a megmosott újburgonyát félkeményre főzzük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és előhevített serpenyőben kisütjük. Hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt és vöröshagymát. Együtt kissé átpirítjuk. Kivajazott jénai tálba rakjuk az újburgonyát, ráhalmozzuk a szalonnás-kolbászos- hagymás ragut. A tejfölt kikeverjük kevés liszttel, sóval, finomra vágott petrezselyemzölddel és ráöntjük a burgonyára. Meleg sütőben sütjük.

TAVASZI RÁNTOTT KARALÁBÉ
Hozzávalók:
40 dkg zsenge karalábé, 10 dkg edami sajt, 2 dkg liszt, 1 db tojás, 4 dkg zsemlemorzsa, só, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A karalábét meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük, lecsorgatjuk, majd fél centi vastagra szeleteljük. Két-két karalábé közé egy vékony szelet sajtot fektetünk, és jól összefogva bepanírozzuk. Forró olajba fektetjük, és ha az alsó fele megpirult, óvatosan megfordítjuk.

TAVASZI RIZOTTÓ
Hozzávalók:
25 dkg gomba, 25 dkg zöldpaprika, 25 dkg paradicsom, 5 dkg vaj, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg sajt, 1 cs. zöldhagyma. 20 dkg rizs

Elkészítése:
A cserépedényt vajjal kikenjük, és a sütőbe tesszük, ha kellőképpen felforrósodott, beletesszük a karikára vágott hagymát, zöldpaprikát, és a friss zöldborsót. Sóval törött borssal és petrezselyem zöldjével ízesítjük. A lefedett cserépedényben körülbelül 10 percig pároljuk a zöldségféléket, majd beletesszük a rizst és a karikára vágott paradicsomot. Óvatosan felengedjük forró vízzel, de arra vigyázzunk, hogy a cseréptál már ne legyen túl forró.
Tetejét visszarakva sütőben még 15-20 percig sütjük. Ha a rizs megpárolódott a tetejére szórhatjuk reszelt füstölt sajtot. Ezután fedő nélkül 10-15 percre a sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul. Igazi tavaszi hangulatot kelt, ha fiatal zöld salátával tálaljuk.

TAVASZI RIZSGÖMBÖK
Hozzávalók:
20 dkg rizs, 1 szál sárgarépa, 10 dkg mélyhűtött zöldborsó, só, cukor, 1 zeller, 10 dkg darabolt konzerv ananász, 2 alma

Elkészítése:
A rizst és a megtisztított, apróra vágott sárgarépát és a zöldborsót külön-külön (utóbbiakat enyhén sós-cukros vízben) megfőzzük. A rizst és a sárgarépát összekeverjük. Közben a zellert megtisztítjuk, majd egycentis kockákra vágjuk, és sós vízben roppanósra főzzük. Az ananászt és az almát felkockázzuk. A köretes tálra egy kicsi, gömbölyű aljú kávéscsésze segítségével rizskupacokat halmozunk. A zellert az ananásszal, az almával és a zöldborsóval, valamint a majonézzel összekeverjük, majd a tál közepére kanalazzuk.
Elkészítési idő: 35 perc

TAVASZI ROKFORTOS SALÁTA
Hozzávalók:
1 fej saláta, 1 csomó retek, 1 csomó újhagyma, 1 dl kefir, 5 dkg rokfort, 1 főtt tojás, 5 dkg sonka, só, őrölt fekete bors

Elkészítése:
A fejes salátát megmossuk, majd kisebb darabokra tépkedjük. A retket és az újhagymát karikára vágjuk, a tojást felszeleteljük, a sonkát pedig, vékonyra metéljük. A márványsajtot áttörjük, majd elkeverjük a kefirrel és sóval, borssal fűszerezzük. Az így elkészített dresszinget a salátára öntjük, és hűtőszekrényben tartjuk tárolásig.

TAVASZI ROPOGÓS
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók:
10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 20 dkg karalábé, 10 dkg brokkoli, 20 dkg zöldbab, 10 dkg zöldborsó, 15 dkg gomba, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 2 dl tej, 2 db tojássárgája, 5 g törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, só

Elkészítése:
A megtisztított és megmosott zöldségféléket apró kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, óvatosan kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb vizet tartalmazzon. Az apró kockákra darabolt gombát vajban megpároljuk. Hozzáadjuk az összevágott zöldségeket, átforrósítjuk, meghintjük 10 dkg liszttel. Kissé átpirítjuk, és felengedjük forró tejjel. Addig kevergetjük, amíg sűrű masszává áll össze, ekkor hozzáadjuk a tojássárgákat, elkeverjük, és még 1-2 percig forraljuk. Sóval, törött borssal, zöldpetrezselyemmel fűszerezzük, majd a tűzről levéve kihűtjük, a hűtőbe tesszük és megdermesztjük. Formázás után bundázzuk, és olajban megsütjük. Tartármártással vagy paradicsommártással kínáljuk.

TAVASZI ROQUEFORT SALÁTA
Elkészítése:
3 fej salátát metéltre, 15 dkg sonkát csíkokra, 1 csomag retket, 1 csomag újhagymát, 3 főtt tojást pedig karikákra vágunk. 3 dl kefirt elkeverünk 10-15 dkg reszelt roqueforttal, sóval, borssal ízesítjük. Ráöntjük az összevágott zöldekre, összekeverjük, és hűtőben jól lehűtjük.

TAVASZI SAJT-FONDÜ
Hozzávalók:
30 dkg ementáli, 30 dkg sonkasajt, 1 gerezd fokhagyma (akik szeretik, többet is használhatnak belőle), 2 dl fehérbor, 5 cl cseresznyepálinka, 1 púpozott kávéskanál rizsliszt, 1 késhegynyi őrölt bors (fehér), fehér kenyér vagy sós stangli, 4 zöldpaprika, 2 csomó piros retek, 2 csomó újhagyma

Elkészítése:
A fondü tálat bedörzsölöm fokhagymával, beleöntöm a bort és felmelegítem. Ezután beleteszem a 2 fajta reszelt sajtot. Ezeket egyenletesen úgy keverem, mintha nyolcasokat írnék a kanállal. Folyamatosan addig keverem, amíg a sajt teljesen fel nem olvad, és a krémszerű massza lassan forrni kezd. Ekkor a cseresznyepálinkával összekevert rizslisztet fondü tálba öntöm. Keverés közben még egyszer felforralom, és őrölt fehér borssal vagy reszelt szerecsendióval ízesítem.
A kész fondüt asztali rezsóra állítom, és még egy kis cseresznyepálinkát keverek bele. Kockára vágott pirított kenyeret vagy sós stanglit, megtisztított piros retket, zöldpaprikát, újhagymát kínálok hozzá. (Úgy mártogatjuk a fondüt, mintha finom pörköltszaftot tunkolnánk.)
Étkezés közben kis lángon tartom a fondüt, és jól behűtött, könnyű, fehér borokat kínálok hozzá. Gyermekeknek savanykás szörpöt.

TAVASZI SAJTOS TORTA
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1/2 zacskó vaníliás cukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
A töltelékhez, díszítéshez:
5 dkg eperdzsem, 40 dkg tejszínkrémsajt, 15 dkg porcukor, 6 evőkanál liszt, 5 tojás, 3 csomag vaníliás cukor, 15 dkg eper

Elkészítése:
A tésztához lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a tojás sárgáját és az ízesítőket, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és 1/2 órára hűtőbe tesszük. A tészta felével kibéleljük egy kivajazott, kilisztezett csatos tortaforma alját, megszurkáljuk villával, majd 175°C-on félkészre sütjük. A maradék tésztát visszatesszük a hűtőszekrénybe. A krémsajtot cukorral és liszttel kikeverjük, utána egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és vaníliás cukorral ízesítjük.
A kihűlt tortaalapot megkenjük eperdzsemmel. A tortaforma oldalát is vajazzuk, lisztezzük, majd az aljához rögzítjük, és a maradék tésztával kibéleljük. Beletöltjük a krémet, és 1 óra alatt készre sütjük. Kihűlés után a tetejét megrakjuk eperrel. Legjobb előző nap megsütni a tortát, majd 1 éjszakán keresztül hűtőszekrényben tárolni, és csak utána díszíteni, szeletelni.

TAVASZI SAJTTORTA
Hozzávalók:
400 g mélyhűtött leveles tészta, 200 g mélyhűtött vegyes zöldség 200 g tehéntúró, 100 g kemény sajt, 3 db tojás, 1 dl vaj, kevés vaj, só, bors

Elkészítése:
A fagyasztott zöldséget felengedés nélkül, pici sós vízben puhára pároljuk, ha nem fövi el a levét, alaposan lecsorgatjuk, majd egy mély tálba tesszük. Hozzáadjuk az elmorzsolt túrót, a vékony szeletekre vágott sajtot, 2 tojást, a tejszínt, ízlés szerint sót, borsot és alaposan, de óvatosan összekeverjük. A tésztát felengedjük, s akkora kerek lapra nyújtjuk, hogy a tortaforma kibélelése után a visszahajtott szegély teljesen befedje a tölteléket. A tortaformát kivajazzuk, meglisztezzük, belesimítjuk a tésztát. Olvasztott vajjal megkenjük, belesimítjuk a tölteléket, felhajtjuk a szegélyt, tetejét megkenjük felvert tojással és előmelegített sütőben mérsékelt tűznél, pirosra sütjük.
Elkészítés: körülbelül 40 perc

TAVASZI SALÁTA 01.
Elkészítése:
Megmosunk 10 deka zsenge parajt meg egy fej leveleire szedett fejes salátát, és megszárítjuk. Tálra téve, összekeverjük egy csokor karikákra vágott retekkel, meghintjük egy csokor finomra vágott petrezselyem-zölddel, megsózzuk, borsozzuk, és megöntözzük egy kevés borecettel, bővebben olajjal. Tetejére rokfort sajtot reszelünk, úgy kínáljuk sült húshoz, halhoz.

TAVASZI SALÁTA 02.
Hozzávalók:
1 fej saláta, 1-2 db uborka, 1 db sárgarépa, 1 db karalábé, 2 szál újhagyma, 1 cs retek, 2 db paradicsom, 1 db paprika, 2 db joghurt, só, olaj

Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk. A salátát apróra tépjük, az uborkát, retket legyaluljuk, a répát, a karalábét apróra lereszeljük, a hagymát daraboljuk. Kevés sóval, olajjal és 2 csésze joghurttal leöntjük. A tetejét paradicsommal, paprikával, ill. metélőpetrezselyemmel díszítjük.
Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

TAVASZI SALÁTA 03.
Elkészítése: 2 fej jól megmosott salátát felszeletelünk, és egy tál közepére rakjuk. 10-15 dkg megtisztított, megmosott és lecsurgatott gyenge parajt nagyon vékony metéltre vágunk, a saláta korul elrendezzük, tetejére néhány szem megmosott, vékonyan felkarikázott piros retket teszünk. Citromos-sós (esetleg gyengén cukros) salátalével meglocsoljuk (aki szereti, karikára vágott zöldhagymát vagy apróra vágott metélőhagymát is keverhet a lébe.) Egy kevés olajat is csepegtethetünk rá. Kiadósabbá tehetjük a salátát, ha 1-2 szeletekre vágott főtt tojással díszítjük.

TAVASZI SALÁTA 04.
Hozzávalók:
1 kis kemény fej saláta, 1 kígyóuborka, 1 csokor hónapos retek, 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 4 db keményre főtt tojás, 4 evőkanál zabpehely, 2 dl majonéz, 1 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl, só és törött fekete bors

Elkészítése:
Az uborkát megmosom és héjastul vékony szeletekre gyalulom. A megtisztított retket ugyancsak héjastul felcsíkozom. A megmosott, leszárított, leveleire szedett salátát laskára, a megtisztított zöldhagymát pedig vékony karikákra vágom. Az összes felaprított zöldséget salátástálba teszem. Ráreszelem a kemény tojásokat, majd a tálat befedve teszem be a hűtőszekrénybe. A mártáshoz a majonézt simára keverem a borral meg a tejföllel, majd beleforgatom a zabpelyhet, és sóval, borssal fűszerezem. A mártást külön edényben, ugyancsak a hűtőszekrényben lehűtöm, és közvetlenül csak tálalás előtt öntöm rá a salátára.

TAVASZI SALÁTA 05.
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy kígyóuborka, 1 fejessaláta, 1 citrom, 1 csomó friss retek, 1 cs. új hagyma, 2 tojás, 4 db paradicsom, 1 dl joghurt, 1 cs. Petrezselyem, 1 db zöldpaprika, 3 evőkanál olaj, 1 cs tárkony, 1 kávéskanál mustár, só, bors

Elkészítése:
Az uborkát megmossuk, és nem túl vékony szeletekre vágjuk. A retket megtisztítjuk, megmossuk, és cikkekre vágjuk. A paradicsomot gerezdekre, az újhagymát, paprikát karikákra szeleteljük. A fejes salátát gondosan megmossuk, a leveleket leszárítjuk és bélelünk vele egy mély salátástálat, melyben az előkészített zöldségeket összekeverjük. A tojásokat keményre főzzük, majd szeletelve a zöldség tetejére rakjuk. A joghurthoz hozzáadjuk az olajat, citromlevet, borsot, sót, tárkonyt, mustárt és a többi apróra vágott fűszert, jól összekeverjük és megöntözzük a salátát.

TAVASZI SALÁTA 06.
Hozzávalók 4 személyre:
3 db savanykás alma, 20 dkg nem túlérett camembert-sajt, csipetnyi só, 1 csomó újhagyma, 1 csokor snidling, 2 dl tejföl, 2 evőkanál citromlé, csipetnyi őrölt fekete bors, 1 kiskanál cukor

Elkészítése:
Az almát megtisztítjuk, a magházat kivágjuk, és héjastul kis kockákra vagdaljuk. A camembert sajtot felkockázzuk, az újhagymát megtisztítjuk, és a zöldjével együtt fölaprítjuk. A tejfölt elkeverjük a sóval, a citromlével és a cukorral, megborsozzuk, végül az almát, a sajtot és az újhagymát is beleforgatjuk. Néhány órára behűtjük, majd tányérra halmozzuk, és az apróra vágott snidlinggel gazdagon meghintve kínáljuk.

TAVASZI SALÁTA 07.
Hozzávalók:
20 dkg retek, 60 dkg uborka, 20 dkg zöldpaprika, só, ecet, folyékony édesítőszer

Elkészítése: A retket, uborkát, zöldpaprikát vékony szeletekre aprítjuk, kicsit besózzuk. Közben elkészítjük az ecetes, édesítőszeres salátalevet. A salátaféléket kicsit kinyomkodjuk és ráöntjük a salátalevet.

TAVASZI SALÁTA 08.
Hozzávalók: fejessaláta (vagy friss saláta-boglárkalevél), retek, kígyóuborka, paprika, natúr joghurt, só, apróra vágott kapor

Elkészítése:
A friss zöldségeket tetszés szerinti arányban, és méretre összevágjuk, és frissen tálaljuk húsokhoz, sonkához, vagy csak magában.

TAVASZI SALÁTA 09.
Hozzávalók:
3 fej saláta, 3 csomag újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 kemény tojás, 30 dkg konzerv kukoricaszemek, csipet só, bors
Mártás:
10 dkg márványsajt, 2 dl joghurt, 1 citrom leve, 1 dl. olaj, mustár, só

Elkészítése:
A salátát 2-3 cm-es darabokra tépkedjük, az újhagymát vékony karikákra szeljük, kukoricával, karikázott tojással lazán összekeverjük, fűszerezzük.
Elkészítjük a salátaöntetet: a márványsajtot lereszeljük, hozzákeverjük a joghurtot, mustárt, citromlevet. Simára keverjük, majd lassú csepegtetéssel hozzáadjuk az olajat, állandó keverés mellett.
A salátát leöntjük, és egész lazán két villa segítségével összekeverjük. Hidegre tesszük.
Grillhúsokhoz, sült virslihez tálaljuk, vagy előételként szervírozzuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
VEGYES ÉTELRECEPTEK - TAVASZI ÉTELEK
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.