Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek tavaszra 4. rész

2016.03.19

RECEPTEK TAVASZRA

TAVASZI HAGYMALEVES
Hozzávalók:
1 csomó sarjhagyma, 10 dkg vaj, 1.5 l csontlé, 3 dkg liszt, 5 dkg reszelt sajt, 1 kifli, só, bors

Elkészítése:
A vajat felolvasztjuk, benne az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Liszttel megszórjuk, újra átpirítva a csontlével felengedjük. Sóval, kevés borssal ízesítve kb. 10 percig lobogva forraljuk. Közben a kiflit vékony karikákra vágva a sütőben megpirítjuk, a pirított karikákat a tálba helyezett leves tetejére rakjuk, és a reszelt sajttal megszórjuk. Igen ízletes étel.

TAVASZI HAGYMÁS TARHONYA
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, 20 dkg főtt füstölt sonka, 25 dkg kifejtett zöldborsó, 1/2 doboz konzerv csemegekukorica, 2 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1/2 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A hagymát megtisztítom, és zöldjével együtt felkarikázom. A felforrósított olajon addig pirítom a tarhonyát, amíg világosbarna nem lesz. A tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd azonnal annyi vizet öntök rá, hogy az a tarhonyát kétujjnyival lepje el. Beleteszem a húsleveskockát, meghintem a törött borssal és kevés sóval. A tűzre visszateszem, és 25 percig kis lángon forralom. Közben a sonkát nagylyukú darálón ledarálom. Ha a párolási idő letelt, a tarhonyára öntöm a sonkát, a zöldborsót és a kukoricát (utóbbit levével együtt), valamint a zöldhagymakarikákat. Jól összekeverem, és még egyszer felforralva, befedve főzöm 5 percig. Ezután ugyancsak befedve hagyom állni további 15 percig, addigra az összes levét beszívja. Tálalás előtt óvatosan felkeverem, és a hagyma zölddel meghintve, salátával kínálom.

TAVASZI HALSZELETEK
Hozzávalók:
1-1 db sárga és piros paprika, 0,5 db cukkini, 2 ek fehérbor, 4 ek olíva olaj, só, bors, 600 gr tengeri halfilé, 1 db citrom leve

Elkészítése:
Vágjuk félbe a paprikákat és szedjük ki a magházát és az ereit, vágjuk kisebb darabokra. A cukkinit szeleteljük fel karikára. Egy nagyobb serpenyőbe tegyünk 2 ek fehérbort és 4 ek olívaolajat, tegyük bele a felvágott paprikát és a cukkinit. Pároljuk 4-5 percig, fűszerezzük őrölt borssal, sóval, bazsalikommal, majd tegyük a tetejére a citrommal, borssal és sóval fűszerezett halszeleteket. Dugjuk be az előmelegített sütőbe és pároljuk kb. 10 percig. Tálaljuk a halszeleteket a saját levében megpárolt cukkínivel és paprikával. Jól illik hozzá a friss fűszerekkel megkent ropogós bagett.

TAVASZI HALTEKERCSEK
Elkészítése:
Tengeri halfilét vásároljunk. Sóval, kaporral, hal fűszerkeverékkel fűszerezzük. Megfőzött sárgarépákat, tegyünk a halszeletek közepére, legalább 4-5 szálat, göngyöljük fel. Tegyük a megtöltött szeleteket egy kivajazott üvegtálba, majd öntsünk rá tejszínt. Szórhatunk rá reszelt sajtot, majd forró sütőben süssük pirosra. A legjobban illő köret hozzá a párolt rizs.

TAVASZI HÚSLEVES
Elkészítése:
Az e végre szedett, általánosan ismert tavaszi fűszeres füveket kiválogatjuk és megmossuk, apróra vagdaljuk s forró vajban egy kis lisztel meghintvén, párolni engedjük; ekkor a húslevest ráöntjük és felforraljuk, de csak egy forrást kell engedni, hogy a füvek színüket ne veszítsék. Ekkor 3 tojás sárgáját egy darabka írósvajjal s kevés savanyú tejföllel fölhabarunk a fűszeres lével, tűzhöz tesszük, s mindaddig habarjuk, míg sűrűsödni kezd; végre fölszeletelt zsemlyére a tálba öntjük.

TAVASZI HÚSTEKERCS
Hozzávalók:
2 tojás, só, bors, 2 kanál zöldborsó, 2 kanál kockára vágott sárgarépa, 1 óriás szelet sertéscomb vagy karaj

Elkészítése:
A húst nagyobb szeletekre vágjuk, kiveregetjük mindkét oldalán, fűszerezzük sóval, borssal. Felverjük a két tojást, hozzáadjuk a puhára párolt répát és zöldborsót, majd rántottaként kisütjük. Ráfektetjük a hússzeletekre, feltekerjük, erős fogvájóval összetűzzük, és tűzálló tálba tesszük. Felöntjük 2 dl vízzel, majd pirosra sütjük. Ha kihűlt, felkarikázva, salátalevélre téve tálaljuk

TAVASZI KARALÁBÉ-SALÁTA
Hozzávalók:
4-5 fej zsenge karalábé, 1 csomó sárgarépa, 4-5 ek olaj, 1 adag majonéz, só, 1 csokor petrezselyem, 2 citrom leve

Elkészítése:
A tisztított karalábét káposztareszelőn lereszeljük, és azonnal meglocsoljuk a citromlével, majd belereszeljük a tisztított sárgarépát. Kissé sózzuk, beletesszük a finomra vágott petrezselymet, majd összekeverjük az olajjal. A tetejére rács alakban majonézcsíkokat nyomunk, és így lehűtve jó néhány óra múlva tálaljuk.

TAVASZI KÖRÍTÉS
Hozzávalók:
40 dkg sárgarépa, vagy karotta, 20 dkg zöldborsó, 30 dkg kelvirág, 20 dkg gomba, 8 dkg vaj, 20 dkg kelbimbó, 40 dkg zöldbab, 25 dkg csirág, 2 csomó petrezselyemzöld, 5 gramm törött bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A megtisztított karottát kockákra, a megtisztított zöldbabot és a csirágot 2-2 cm-es darabokra vágjuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, beáztatjuk, majd megmossuk. A kelbimbó külső leveleit leszedjük, jól megmossuk, leforrázzuk. A zöldségeket majdnem puhára főzzük annyi sós vízben, amennyi ellepi, majd leszűrjük. Megfelelő méretű lábasban vajat melegítünk. Belerakjuk a szeletelt gombát. Sóval ízesítjük, törött borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. Puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket. Az egészet könnyedén összerázzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tavaszi körítés ne törjön össze! Egy kevés vajas pecsenyelevet öntünk rá. Jól összeforraljuk. Forrón előmelegített tálra tálaljuk. Tetejére, finomra vágott petrezselyemzöldet hintünk.

TAVASZI NYÚLRAGU
Hozzávalók:
1 kg házinyúl (comb, lapocka), 3 evőkanál olaj, 10 dkg póréhagyma, 10 dkg gomba, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 1 csomag zöldpetrezselyem, 1 fej primőr karalábé, só, őrölt borsikafű, 2 cikk fokhagyma

Elkészítése:
A húst kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk. Serpenyőben hevített olajon pirítjuk, míg fehér kérget nem kap. Sózzuk, majd hozzáadjuk a karikákra szelt hagymát, és néhány perc múltán a kockákra vágott gombát, zöldpaprikát és a zöldborsót. Egy-egy merőkanál víz hozzáadásával gyenge tűz fölött félig lefedve addig pároljuk, míg a hús megpuhul. Most tesszük bele a hámozott, kockákra vágott paradicsomot, a vagdalt petrezselymet, a zúzott fokhagymát és a borsikafüvet. További 5 perc párolás után "egytálételként" tálaljuk.

TAVASZI SALÁTAFŐZELÉK
Hozzávalók:
4 db fejes saláta, 6 dkg vaj, 8 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csomó kapor, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1/2 db citrom, 3 dkg cukor, só

Elkészítése:
A tavasz és a kora nyár egyik legkitűnőbb főzeléke. A salátafejeket alaposan megmossuk, ha a torzsa része erősebb, akkor kivágjuk, majd a fejeket nagyságuktól függően 4-8 darabra vágjuk. Lábasban vizet forralunk, beletesszük az összevágott salátát, és 1-2 percig forraljuk. A saláta forrázása azért szükséges, mert a benne lévő enyhén kesernyés íz anyagot ezzel eltávolítjuk, és a főzelék kellemes, enyhén édeskés lesz.
A leforrázott salátát leszűrjük, és hideg vízben átmossuk. Ezután kevés vízben tesszük fel főni, majd megsózzuk. Fedővel letakarva mérsékelt tűzön pároljuk. Közben rózsaszínű rántást készítünk, beletesszük az összezúzott fokhagymát és az apróra vágott kaprot. A rántást a tűzről levéve a hideg tejjel simára keverjük, és ezzel a főzeléket besűrítjük. Beleöntjük a tejfölt. Jól elkeverjük, és még néhány percig forraljuk.
Reszelt citromhéjjal, szűrt citromlével és egy kevés cukorral ízesítjük.
Elkészítési idő: 45 perc

TAVASZI SCSEVAPCSICSA – KOÓS MÓDRA
Hozzávalók:
5 fajta hús (30 dkg) marhanyak, marhaszegy, sertéscomb, sertésdagadó, birkacomb), 25 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:
már korán reggel legyen a hűtőben a ledarált ötfajta hús, jól összegyúrva (tetszés szerinti fűszerezéssel, fokhagyma, apróra vágott vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, kakukkfű, és a végén 2 evőkanál szódabikarbóna) egy normál virsli nagyságú és vastagságú rudacskákat formálni és jégszekrénybe - nem mélyhűtőbe - tenni.
Tálaláskor köretként a tálra lila hagyma, paradicsom, paprika.
A hús rudacskákat forgatva roston sütni.

TAVASZI SÜLT KÁPOSZTA
Hozzávalók:
2 félmaréknyi savanyú káposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 kanál színes paprika, 2 tojásnyi zsír, 1 mokkáskanál őrölt bors, só, 1 levesestányérnyi gomba (ha szárított gombánk van, abból egy fél marékkal), 1 bögre tejföl

Elkészítése:
A fele zsíron az apróra vágott hagyma felét üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a színes paprikát, kevés vízzel azonnal fölengedjük. Ha a káposztát nagyon savanyúnak találjuk, akkor egyszer mossuk meg, csavarjuk ki, és úgy tegyük a paprikás zsírba. A gombát többször megmossuk, lecsurgatjuk, a szárával együtt fölszeleteljük. A maradék zsírt fölhevítjük, és az összevágott maradék hagymát hozzátesszük. Kissé megfonnyasztjuk, rá tesszük a gombát, borsozzuk és sózzuk. A félig megpárolódott káposztához hozzátesszük a gombát, jól elkeverjük, és egy megfelelő edényben sütőbe tesszük, tejföllel meglocsoljuk, 20-25 percig sütjük, hogy az ízek összeforrjanak. Ha szárított gombát használunk, akkor előbb meleg vízben áztassuk meg, szűrjük le a vizet, és úgy tegyük a zsírba, így nem ég meg.

TAVASZI RAGULEVES
Hozzávalók:
2 csirkeaprólék, vagy fél kg kockára vágott borjúhús, negyed kg fejtett borsó, l zsenge új karalábé, negyed kg gomba vagy spárga, 1 csokor petrezselyem, 2 kanál liszt, 3 evőkanál liszt, só

Elkészítése:
Az apróra darabolt zöldséget a finomra vágott petrezselyemmel megpároljuk az olajban, meghintjük a liszttel, majd felengedjük vízzel. Beleadjuk a húst, majd puhára főzzük. Galuskával tálaljuk.

TAVASZI KARALÁBÉSALÁTA 01.
Elkészítése:
Meghámozunk, lereszelünk három fej zsenge karalábét, és összekeverjük egy csokor, zöldjével együtt finomra vágott újhagymával és a laskára vágott legzsengébb karalábélevelekkel. Megsózzuk, megborsozzuk, megöntözzük egy kevés borecettel, bővebben olajjal. Tálalásig néhány órára a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

TAVASZI KARALÁBÉSALÁTA 02.
Hozzávalók:
4-5 fej zsenge karalábé, 1 csomó sárgarépa, 4-5 ek. olaj, 1 adag majonéz, só, 1 csokor petrezselyem, 2 citrom leve

Elkészítése:
A tisztított karalábét káposztareszelőn lereszeljük, és azonnal meglocsoljuk a citromlével, majd belereszeljük a tisztított sárgarépát. Kissé sózzuk, beletesszük a finomra vágott petrezselymet, majd összekeverjük az olajjal. A tetejére rács alakban majonézcsíkokat nyomunk, és így lehűtve jó néhány óra múlva tálaljuk.

TAVASZI KÖRÍTÉS
Hozzávalók:
40 dkg sárgarépa, vagy karotta, 20 dkg zöldborsó, 30 dkg kelvirág, 20 dkg gomba, 8 dkg vaj, 20 dkg kelbimbó, 40 dkg zöldbab, 25 dkg csirág, 2 csomó petrezselyemzöld, 5 gramm törött bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A megtisztított karottát kockákra, a megtisztított zöldbabot és a csirágot 2-2 cm-es darabokra vágjuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, beáztatjuk, majd megmossuk. A kelbimbó külső leveleit leszedjük, jól megmossuk, leforrázzuk. A zöldségeket majdnem puhára főzzük annyi sós vízben, amennyi ellepi, majd leszűrjük. Megfelelő méretű lábasban vajat melegítünk. Belerakjuk a szeletelt gombát. Sóval ízesítjük, törött borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. Puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket. Az egészet könnyedén összerázzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tavaszi körítés ne törjön össze! Egy kevés vajas pecsenyelevet öntünk rá. Jól összeforraljuk. Forrón előmelegített tálra tálaljuk. Tetejére, finomra vágott petrezselyemzöldet hintünk.

TAVASZI LEVES 01.
Elkészítése:
1/2 kiló borjúcsontot, egy tisztított, kettévágott vöröshagymát, egy marék tisztított, jól megmosott sóskát, néhány szem borsot két liter vízben 2 óráig lassú tűzön főzünk. Kockára vágott apró újburgonyát, karottát, rózsáira szétszedett kis karfiolt, apró, kemény kelbimbót, gombát vajon puhára párolunk, azután meghintjük két evőkanálnyi sima liszttel. Lassú tűzre húzzuk a lábast, ott 5 percig hagyjuk sülni a lisztet, vigyázva, hogy meg ne égjen. Kavarni nem lehet, nehogy a zöldség benne összetörjön. Rászűrjük a csontlét és összefőzzük. A tálban két tojássárgát két deci tejfellel jól elkeverünk és ráöntve a levest, tálaljuk.

TAVASZI LEVES 02.
Elkészítése:
10-15 dkg főzelékfélét (sárgarépát, zöldborsót, karalábét, petrezselyemgyökeret, kelvirágot) használunk fel hozzá, de 2-3 féle főzelékből is készíthetjük. Apró darabokra vágjuk, ill. rózsáira szedjük. Finomra vágott zöldpetrezselyemmel együtt 1 kávéskanál olajon megpirítjuk. Felengedjük 3 dl forró vízzel vagy csontlével, vagy leveskockával ízesített vízzel. Puhára főzzük. Ha felforrt, kevés sóval ízesítjük.

TAVASZI LEVES HAJDINAGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
2 szál új sárgarépa, 1 karalábé, 5 szál újhagyma, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg hajdina, 10 dkg hajdinaliszt, 1 tojás, fél dl napraforgó olaj, só, fehér bors, zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A karalábét, sárgarépát és az újhagymát kb. 3 cm hosszú, vékony hasábokra vágjuk. Egy lábosban felhevítjük az olajat, beletesszük a zöldségeket, sózzuk, megszórjuk a zöldpetrezselyemmel, és félpuhára pároljuk, vízzel felöntjük, majd felforraljuk. A kész levesbe tálaláskor tesszük bele a hajdina gombócokat. Gombóc: a beáztatott hajdinát keverjük össze a hajdinaliszttel, tegyük bele a tojást, ízesítsük sóval, fehérborssal, finomra vágott petrezselyemmel és annyi vizet öntsünk hozzá, hogy jól formálható masszává tudjuk kikeverni. A tésztából formáljunk gombócokat, és forró sós vízben főzzük ki.

TAVASZI LIBARAGU
Elkészítése:
Vásárolunk egy libacombot-hátat, és feldaraboljuk. Kevés vízben feloldunk egy húsleveskockát, beletesszük a libadarabokat, egy gerezd fokhagymával, kevés törött borssal, csipet kakukkfűvel ízesítjük, és félig puhára megpároljuk. Belevágunk karikára 2-3 szál (vagy egy csomó idei) megtisztított sárgarépát, hozzáadunk 2 csomó, zöldjétől megtisztított újhagymát, és az edényt lefedve, a sütőben teljesen puhára pároljuk. Időnként ajánlatos megkeverni, és elfőtt levét kevés vízzel pótolni. Adhatunk hozzá petrezselymes rizs köretet.

TAVASZI MÁJ
Hozzávalók:
30 dkg sertésmáj, 20 dkg kifejtett zöldborsó (konzerv vagy mirelit is lehet), 15 dkg gomba, 1 sárgarépa, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, törött bors, só

Elkészítése:
A nagyon apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, majd zsírján üvegesre pirítjuk a tisztított és finomra vágott (vagy megreszelt) vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a megmosott, tisztított és vékony karikákra vagdalt sárgarépát, s az ugyancsak tisztított és felszeletelt gombát meg a zöldborsót. (Ha konzervborsót használunk, azt csak a végén adjuk hozzá.) Megsózzuk, és fedő alatt 8-10 percig saját levében pároljuk. Néhányszor megkeverjük, hogy ne égjen le. Közben egy másik edényben a bort felforraljuk, beledobjuk a csíkokra vagdalt májat, és addig forraljuk, amíg az, teljesen megfehéredett. A zsírjára sült zöldségekhez öntjük a boros főtt májat, egyet forralunk rajta, és máris tálalhatjuk sós vízben főtt burgonyával. A tányéron sózzuk.

Forrás:
VEGYES ÉTELRECEPTEK - TAVASZI ÉTELEK
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.