Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TAVASZRA 6

2016.03.26

RECEPTEK TAVASZRA

TAVASZI SALÁTA ÁGI MÓDRA
Hozzávalók:
1 fejes saláta, 1 csomag Újhagyma, 1 csomag retek, 20 dkg sajt

Elkészítése:
A zöldséget és a sajtot apró kockákra vágni, összekeverni és az alábbi szósszal meglocsolni. Hideg helyen, 1-2 órán át érlelni. Szósz: 1 kanál mustár, 2 kanál cukor, só, 5 kiskanál olaj, kevés citromlé. Jól összekeverni.

TAVASZI SALÁTAFŐZELÉK
Hozzávalók:
4 db fejes saláta, 6 dkg vaj, 8 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csomó kapor, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1/2 db citrom, 3 dkg cukor, só

Elkészítése:
A tavasz és a kora nyár egyik legkitűnőbb főzeléke. A salátafejeket alaposan megmossuk, ha a torzsa része erősebb, akkor kivágjuk, majd a fejeket nagyságuktól függően 4-8 darabra vágjuk. Lábasban vizet forralunk, beletesszük az összevágott salátát, és 1-2 percig forraljuk. A saláta forrázása azért szükséges, mert a benne lévő enyhén kesernyés íz anyagot ezzel eltávolítjuk, és a főzelék kellemes, enyhén édeskés lesz.
A leforrázott salátát leszűrjük, és hideg vízben átmossuk. Ezután kevés vízben tesszük fel főni, majd megsózzuk. Fedővel letakarva mérsékelt tűzön pároljuk. Közben rózsaszínű rántást készítünk, beletesszük az összezúzott fokhagymát és az apróra vágott kaprot. A rántást a tűzről levéve a hideg tejjel simára keverjük, és ezzel a főzeléket besűrítjük. Beleöntjük a tejfölt. Jól elkeverjük, és még néhány percig forraljuk.
Reszelt citromhéjjal, szűrt citromlével és egy kevés cukorral ízesítjük.
Elkészítési idő: 45 perc

TAVASZI SALÁTA, TÁLBAN
Hozzávalók:
1 kis fej saláta, 1 csomó zöldhagyma, 1 csomó piros, hónapos retek, 1 kígyóuborka, 1 paradicsom, 3 evőkanál olaj, 1/2 citrom, 1 késhegynyi bors, 1 késhegynyi pirospaprika, só

Elkészítése:
A friss salátát és a zöldségféléket gondosan megtisztítom és megmosom. Az uborkát vékony karikákra szeletelem. A fejes saláta leveleit szétszedem. Egy fatálban ízlésesen elrendezem a salátákat. Megsózom. A salátaleveleket és az uborkakarikákat olajjal, citrommal meglocsolom. Az uborkára frissen őrölt borsot és kevés pirospaprikát is hintek.

TAVASZI SERTÉSSZELET
Elkészítése:
Felszeletelünk egy kilós sertésdiót vagy felsált, kiverjük, megsózzuk, kissé megborsozzuk. 5 deka margarinon vagy vajon üvegesre párolunk 2-3 szál karikákra vágott újhagymát, átsütjük rajta a hússzeleteket (vigyázzunk, nehogy megpiruljon a hagyma!), mellévágunk karikákra 2-3 szál megtisztított sárgarépát, 2 karalábét, és enyhén megsózva, kevés vízzel majdnem puhára pároljuk. Ha félig megfőtt, tehetünk bele 25 deka megtisztított, ujjnyi darabokra vágott spárgát - később majd karfiolrózsákat -, amelyet együtt párolunk meg a hússal meg a zöldséggel. Végül beleöntünk egy doboznyi mirelit zöldborsót, és azzal készre pároljuk. (Ha konzerv borsót használunk hozzá, csak akkor öntjük bele a levétől leszűrt borsót, mikor a belevalók már megpuhultak.) Közvetlenül tálalás előtt meghintjük a tavaszi sertésszeleteket két csokor friss apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Adjunk hozzá petrezselymes burgonyát, vagy csak a párolt zöldséget.

TAVASZI SÓSKALEVES
Elkészítése:
30 dkg friss sóskát megtisztítunk (lehúzzuk a szárával együtt az ereit), megforgatjuk 5 dkg vajon. Felengedjük 1 l vízzel, 1 zöldségleveskockával ízesítjük, megfőzzük (kb. 10 perc). Ahány személyre főztük, annyi mélytányért veszünk elő. 1 csomag újhagymát megmosunk, megtisztítunk, és vékony karikákra vágjuk. 1 kemény tojás vékonyra felszeletelünk. Ezután a tányérok aljára elosztjuk a tojáskarikákat, rászórunk mindegyikre 1-2 ek-nyit az újhagymából, és erre merjük rá a forró levest.
Ezt a levest elkészíthetjük fiatal csalánlevelekből is.

TAVASZI SÓSKÁS-TÁL
Hozzávalók:
8 tojás, 50 dkg apró újburgonya, 50 dkg sóska, 3 evőkanál olaj, 1 dl tejszín, 1 dl tej, késhegynyi őrölt fekete bors, 1 csapott evőkanál cukor (vagy egyéb mesterséges édesítőszer), ízlés szerint só

Elkészítése:
Az újburgonyát alaposan megmosom, ledörzsölöm, de meghámozni nem szükséges. Lapos tepsibe vagy tűzálló tálba terítem, leöntöm 2 evőkanál olajjal, és a forró sütőben ropogós pirosra megsütöm. (Időnként megrázogatom a tepsit, hogy mindenütt egyenletesen süljön.) Közben a megmosott, lecsöpögtetett és apróra vágott sóskát a maradék olajon, fedő alatt, kis lángon megfonnyasztom, majd a liszttel leszórva együtt pirítom néhány percig. Ráöntök 2 dl vizet és a tejet, felforralom, majd a tejszínt is hozzáöntöm. Megsózom, kevés cukorral szelídítem savanyú ízét, és ismételten felforralom, közben kevergetem, hogy le ne égjen. A megsült ropogós burgonyára ráöntöm a sóskafőzeléket. Evőkanállal mélyedéseket vájok bele, és egy-egy tojást - óvatosan, hogy ne folyjon szét - ráütök. Mindegyik tojást megsózom, megborsozom, és az előmelegített forró sütőben addig sütöm az ételt, amíg a tojás megkocsonyásodik. A savanykás sóska, a sült burgonya és a tojás remekül kiegészítik egymást.

TAVASZI SPÁRGALEVES
Elkészítése:
A tavaszi spárgaleveshez 30 deka, lehetőleg vastagabb szálú spárgát veszünk, a talpáról egy milliméternyit levágunk, és a törzsét burgonyahámozóval vagy kis éles késsel lehántjuk (különben keserű lesz). Egy csirkeaprólékot feldarabolunk, és annyi vízzel leöntve, hogy éppen ellepje, fél óráig főzzük. Ekkor a levet hideg vízzel liternyire hígítjuk, és a két centis darabokra vágott spárgát belerakjuk. Öt deka cukorral meg sóval ízesítjük, és puhára főzzük. Öt deka vajból két csapott evőkanál liszttel világos rántást készítünk, és besűrítjük vele a levest. Egy tojás fehérjét csipetnyi sóval és annyi liszttel keverjük el, hogy a szokásosnál hígabb galuskatésztát kapjunk, és apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe. A tojás sárgáját két deci tejszínnel simára keverjük, és 2-3 evőkanálnyit öntünk minden tányérba. Erre merjük a forró levest.

TAVASZI SÜLT BURGONYA
(Egytálétel)
Hozzávalók 4 személyre:
1,25 kg burgonya, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tej, 1 db tojás, 1 evőkanál liszt, 1 csokor friss kapor, 1 csokor friss petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, olaj a burgonya sütéséhez

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, és vékonyka hasábokra vágjuk. Leszárítva forró olajban ropogós-pirosra sütjük. Amíg a burgonya sül, a zöldfűszereket megmossuk, lecsurgatjuk, és apróra vágjuk. A tojást a tejjel habosra verjük, belekeverjük a lisztet, a sót, a törött borsot, végül összekeverjük a zöldfűszerekkel. Ezután a reszelt sajtot hozzáadjuk. A megsült, lecsurgatott burgonyát egy nagy tepsibe egyenletesen beleterítjük, ráöntjük a sajtos-tojásos masszát, és előmelegített, forró sütőben addig pirítjuk, amíg a sajt világosbarnára sül. Vigyázat! Nem szabad megbarnítani, mert keserűvé válhat. Friss salátával vagy savanyúsággal finom vacsora.
Elkészítési ideje: kb. 1 óra.

TAVASZI SÜLT KÁPOSZTA.
Hozzávalók:
2 félmaréknyi savanyú káposzta, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 kanál színes paprika, 2 tojásnyi zsír, 1 mokkáskanál őrölt bors, só, 1 levesestányérnyi gomba, ha szárított gombánk van, abból egy fél marékkal, 1 bögre tejföl

Elkészítése:
A fele zsíron az apróra vágott hagyma felét üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a színes paprikát, kevés vízzel azonnal fölengedjük. Ha a káposztát nagyon savanyúnak találjuk, akkor egyszer mossuk meg, csavarjuk ki, és úgy tegyük a paprikás zsírba. A gombát többször megmossuk, lecsurgatjuk, a szárával együtt fölszeleteljük. A maradék zsírt fölhevítjük, és az összevágott maradék hagymát hozzátesszük. Kissé megfonnyasztjuk, rátesszük a gombát, borsozzuk és sózzuk. A félig megpárolódott káposztához hozzátesszük a gombát, jól elkeverjük, és egy megfelelő edényben sütőbe tesszük, tejföllel meglocsoljuk, 20-25 percig sütjük, hogy az ízek összeforrjanak. Ha szárított gombát használunk, akkor előbb meleg vízben áztassuk meg, szűrjük le a vizet, és úgy tegyük a zsírba, így nem ég meg.

TAVASZI SZENDVICSKÖLTEMÉNY
Hozzávalók:
4 kemény tojás, 1 francia kenyér, 1 doboz konzerv spárga, 5 dkg gomba, 1 zöldpaprika, 10 dkg trappista sajt, 2 evőkanál majonéz, só
A tetejére: fél dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A franciakenyér tetejét vékonyan vágja le, majd a közepén kanállal kissé kaparja egy keverőtálba. A kenyérbélre reszelje a kihűlt tojásokat. Adja hozzá a majonézt, valamint a nagyon apróra vágott paprikát és gombát.
Fűszerezze ízlése szerint. A kikevert tölteléket kanalazza vissza a kenyérbe. Bőven szórja meg a reszelt sajttal, és a tetejét díszítse a felkarikázott spárgával.
Tegye egyben sütőlapra, majd tolja be 180 fokos sütőbe. A sajt barnulásáig süsse.
Közben a tejszínt keverje össze a zúzott fokhagymával, és ezzel a keverékkel kenje be a kenyér levágott felső részét.
Ha a sütőben megbarnult a szendvics, tegye rá a beáztatott felső részt, és pár percre tegye vissza a sütőbe. Ha kész, vegye ki, és hagyja kéz melegre hűlni. Ekkor éles késsel vágja öt centis darabokra és kínálja.

TAVASZI TÁL
Hozzávalók:
2 zsenge karalábé, 25 dkg mirelit zöldborsó, 1 csomó fiatal sárgarépa, 1,5 dl tejföl, 10 dkg ementáli sajt, 2 dkg vaj, 5 dkg sós mogyoró, fél csokor petrezselyem, néhány szál metélőhagyma, só

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk. A karalábét félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük, a sárgarépát hasábokra vágjuk.
A zöldborsóval együtt sós gőzben 10 percig pároljuk. A lecsöpögtetett zöldségeket kivajazott tűzálló tálba halmozzuk. Leöntjük a reszelt sajttal elkevert tejföllel, meghintjük a durvára vágott sós mogyoróval és forró sütőben 20 percig sütjük. Frissen vágott petrezselyemmel és metélőhagymával meghintve kínáljuk.
Barnarizs illik hozzá.

TAVASZI TARTÁRMÁRTÁS
Hozzávalók:
2 db kemény tojás, 2 dl tejföl, 1 csomó újhagyma, 1 ek mustár, 1 kk porcukor, só, pár csepp citromlé

Elkészítése:
Az újhagymát, a kemény tojásokat és a többi hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

TAVASZI TEKERCS 01.
Kínai meleg előétel
Töltelékek sorszámozva!
Elkészítése:
A szokásos módon tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk, palacsinta-méretű négyzet- vagy téglalap alakú lapokra vágjuk. Használhatunk helyette kész réteslapot, de nagyon finom "közönséges" palacsintával is.
A lapok közepére helyezünk két púpos kanálnyi tölteléket, hosszúkásan elrendezzük, a tészta három oldalát felhajtjuk, majd a negyedik oldal irányába feltekerjük A tekercset, felvert tojásfehérjébe forgatjuk, majd bő, forró olajban pirosra, ropogósra sütjük.
Forrón tálaljuk, külön tálkában szójamártást adunk hozzá.

1. EGYSZERŰ
Hozzávalók 6 tekercshez:
Egy kg kínai kel, két kanál száraz fehérbor, egy kávéskanál gyömbérpor, egy kávéskanál öt-fűszerpor vagy édeskömény, egy kevés olaj, ízlés szerint só

Elkészítése:
A káposztát csíkokra vágjuk, kevés zsiradékon kissé megpirítjuk, a borral felengedjük, megfűszerezzük, és puhára pároljuk.

2. GOMBÁS
Hozzávalók 6 tekercshez: Fél kg kínai kel, 25 dkg gomba (csiperke), két cm póréhagyma (vagy két szál zöldhagyma), két kanál száraz fehérbor, egy kávéskanál gyömbérpor, egy kávéskanál öt-fűszerpor vagy édeskömény, egy kevés olaj, ízlés szerint só

Elkészítése: A káposztát csíkokra, a gombát vékony szeletekre, a póréhagymát vékony karikára vágunk. Kevés zsiradékon előbb a hagymát, majd a gombát és a káposztát is kissé megpirítjuk, a borral felengedjük, puhára pároljuk.

3. ZÖLDSÉGES
Hozzávalók 6 tekercshez:
Fél kg kínai kel, egy-egy szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, egy kis fej karalábé, 10 dkg zöldborsó, két cm póréhagyma (vagy két szál zöldhagyma), két kanál száraz fehérbor, egy kávéskanál gyömbérpor, egy kávéskanál öt-fűszerpor vagy édeskömény, egy kevés olaj, ízlés szerint só

Elkészítése:
A zöldségféléket vékony csíkokra vágjuk, evés zsiradékon a kissé megpirítjuk, a borral felengedjük, hozzátesszük a zöldborsót, fűszerezzük, puhára pároljuk.

4. ZÖLDPAPRIKÁS
Hozzávalók 6 tekercshez:
80 dkg kínai kel, két nagyobb (lehetőleg piros-húsú) paprika, öt cm póréhagyma (vagy egy csokor zöldhagyma), két kanál száraz fehérbor, egy kávéskanál gyömbérpor, egy kevés olaj, ízlés szerint só, bors

Elkészítése:
A zöldségeket csíkokra, a póréhagymát vékony karikára vágjuk. Kevés zsiradékon előbb a hagymát, majd a paprikát, végül a káposztát is kissé megpirítjuk, a borral felengedjük, fűszerezzük, puhára pároljuk.

5. HÚSOS
Hozzávalók 6 tekercshez:
80 dkg kínai kel, 20 dkg apróra vágott főtt hús, egy kávéskanál szójamártás, két kanál száraz fehérbor, egy kávéskanál gyömbérpor, egy kevés olaj, ízlés szerint só, bors

Elkészítése:
A káposztát csíkokra vágjuk, kevés zsiradékon kissé megpirítjuk, a borral felengedjük, megfűszerezzük, puhára pároljuk. Hozzákeverjük a húst és a szójamártást, és összeforraljuk.

6. PÖRKÖLTES
Hozzávalók 6 tekercshez:
80 dkg kínai kel, 20 dkg darált (vagy apróra vágott) pörkölt (lehet darált húsból készült "gyorspörkölt"), két kanál száraz fehérbor, egy kávéskanál gyömbérpor, egy kevés olaj, szükség szerint só

Elkészítése:
A káposztát csíkokra vágjuk, kevés zsiradékon kissé megpirítjuk, a borral felengedjük, megfűszerezzük, puhára pároljuk. Hozzákeverjük a húst, és összeforraljuk.

TAVASZI TEKERCS 02.
Hozzávalók 8 személyre:
A tésztához:
20 dkg kukoricaliszt, 2 dkg finomliszt (búza), víz, csipet só, fél felvert tojás
A töltelékhez:
4 szárított kínai fekete gomba, 20 dkg csirkemell, 1 teáskanál kukoricaliszt, 1 sárgarépa, 1-2 újhagyma, 1 evőkanálnyi mogyoróolaj, 7 dkg babcsíra, 1-2 evőkanálnyi csípős szójaszósz, 1 evőkanál száraz cherry, 5 dkg főtt garnélarák, csipetnyi ötfűszer-keverék, só, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból keverjünk sűrű palacsintatésztát, és hagyjuk állni fél óráig. A gombát áztassuk meleg vízben öt percig.
A kicsontozott csirkemellet vágjuk keresztben csíkokra, kis tálba téve hintsük meg kukoricaliszttel, forgassuk át, és ezt is hagyjuk állni néhány percig.
A meghámozott sárgarépát előbb vágjuk 4-5 centis darabokra, majd vékony csíkokra. A hagymát is vágjuk fel csíkokra, vagy vékony karikákra. Aprítsuk fel a lecsepegtetett gombát is, amelyről levágtuk a szárát. Serpenyőben forrósítsunk kevés olajat, és folytonosan kevergetve együtt pirítsuk benne 2-3 percig a gombát, a sárgarépát, a hagymát és a babcsírát.
Tegyük bele a csíkokra vágott húst, a szójaszószt, az öt-fűszer keveréket, és pirítsuk együtt még 2-3 percig, illetve addig, amíg a hús kifehéredik. Az egészet öntsük ki egy tálba, keverjük hozzá az apró, főtt rákokat, és hagyjuk kihűlni.
A pihentetett tésztából süssünk nyolc palacsintát. A tölteléket osszuk nyolc részre, formázzunk belőle kis rudakat, helyezzük a palacsintára, s hajtogassuk rá a tésztát úgy, hogy előbb két oldalról hajtjuk rá a töltelékekre, megkenjük tojásfehérjével, ráhajtjuk a visszamaradt két szél egyikét, azt is megkenjük, s ráhajtjuk az utolsó szélét. Az egészet nyomkodjuk össze, hogy a palacsinták ne nyíljanak szét sütés közben. Bő forró olajban süssük ki 4-5 perc alatt minden oldalán aranybarnára, de egyszerre csak keveset téve a serpenyőbe. Ami már kisült, tartsuk a sütőben melegen, hogy egyszerre adhassuk forrón az asztalra. Önmagában is kitűnő, még inkább különböző ízű mártásokba mártogatva.

TAVASZI TEKERCS 03.
Hozzávalók:- tésztához:
8 dkg búzaliszt, 1,5 dl tej, 1 tojás, 1 csipet só, mogyoróolaj a sütéshez
A töltelékhez:
1 csirkemell, 1 ek mogyoróolaj, 1 szál újhagyma, 10 dkg szójacsíra, 2 beáztatott kínai gomba, 1-2 ek hoisin-szósz, 1/2 kk étkezési búzakeményítő, 3/4 dl szárnyas-húsleves, 1 késhegynyi őrölt chili, só, egy kevés glutamát
Továbbá:
1 tojás sárgája, fogpiszkáló, zsiradék a sütéshez

Elkészítése:
A hozzávalókból készítsünk sima tésztát, kicsit sózzuk meg. Egy serpenyőben, olajban süssünk belőle vékony palacsintákat, és tartsuk melegen. A csirkemellet metéljük vékony csíkokra, és állandó kavargatással kevés olajban pirítsuk meg erősen a wokban. Az újhagymát vágjuk csíkokra, a szójacsírát csepegtessük le, és a gombát aprítsuk fel. Mindezt további egy percig pirítsuk. Adjuk hozzá a hoisin szószt, a keményítőt keverjük simára levessel és habarjuk be vele a levest, majd ízesítsünk a fűszerekkel. A masszát osszuk el a palacsintákon, melyek alsó végét hajtsuk a töltelékre, oldalait jobbról és balról borítsuk rá, kenjük meg tojássárgájával, tekerjük fel, és fogpiszkálóval tűzzük össze. Wokban, bő zsiradékban süssük ki, fektessük konyhai papírtörlőre és itassuk le róla a felesleges zsiradékot.
Előkészítési idő körülbelül 3/4 óra

TAVASZI TEKERCS 04.
Hozzávalók: bő olaj, a sütéshez.
A palacsinta készítéséhez:
10 dkg sima liszt, 2,5 dl víz, 1 csipet só A töltelékhez:
2 ek olaj, 22 dkg darabolt sovány sertéshús, 10 dkg vágott zeller, 10 dkg vágott gomba, 1 ek szójaszósz, 0,5 kk só, 1 ek kukoricakeményítő (feloldva 3 ek vízzel)

Elkészítése:
A palacsinta elkészítéséhez a lisztet öntsük egy edénybe és keverjük össze a vízzel, amíg tésztaszerű nem lesz. Sózzuk meg és hagyjuk állni legkevesebb 30 percig. Kenjünk be olajjal egy palacsintasütőt, majd öntsük bele a tésztát és süssük addig, amíg meg nem keményedik. Ha közben kiszakadna, öntsünk hozzá még a tésztából. Ha elkészült, vegyük le a sütőlapról és tartsuk melegen.
A töltelék elkészítéséhez melegítsünk olajat a serpenyőben, tegyük bele a húst, és folyamatosan keverve süssük addig, amíg meg nem barnul. Tegyük bele a zöldséget, a szójaszószt és a sót. Keverjük hozzá a kukoricakeményítőt és süssük addig, amíg meg nem szikkad. Vegyük le a sütőlapról és tartsuk melegen.
Tegyünk két evőkanállal a töltelékből a palacsintába, göngyöljük össze (mint a töltött káposztát), majd a két végét zárjuk le a keményítőpéppel.
Bő, forró olajban süsük a tekercset arany barnára.
Utána itassuk fel az olajat a tekercsekről, majd melegen tálaljuk.

TAVASZI TEKERCS 05.
Hozzávalók:
40 dkg pulykamell, 8 dkg sárgarépa, 8 dkg gyökér, 8 dkg paradicsom, 8 dkg zöldpaprika, 2 ek olaj, 1 db tojás, só, petrezselyemzöldje, kakukkfű

Elkészítése:
A pulykamell szeletet jól kiverjük, sóval, kakukkfűvel jól bedörzsöljük. A sárgarépát, a gyökeret, paradicsomot, zöldpaprikát apró kockákra vágjuk. Összekeverjük a nyers tojással, finomra vágott petrezselyemmel. Megsózzuk, és a húsra kenjük. A húst összetekerjük és megtűzzük. A hústekercset olajon, pici apróra vágott vöröshagymával együtt átsütjük, megkenjük Piros Arany krémmel, és kevés vízben, fedő alatt puhára pároljuk.

TAVASZI TEKERCSEK 01. (SPRING ROLLS)
A tésztához:
16 db rizslap, 2 ek liszt, 2 ek víz, 2 ek olaj
A töltelékhez:
15 dkg sertés szűzpecsenye, 1 tk kukoricakeményítő, bor, fél tk só, 5 dl szójacsíra, 5 dl metélőhagyma (2,5 cm-re darabolva), 2,5 dl sárgarépa (gyufaszálra vágva), 1 ek cukor, fél ek szezám olaj, fél tk őrölt bors

Elkészítése:
Alaposan keverje össze a darált húst, a keményítőt, a sót és a bort. Melegítse fel a serpenyőt, aztán tegyen bele 2 ek olajat, és ebben párolja kifehéredésig a húsos keveréket. Tegye szűrőkanálba a szójacsírát, a répát és a metélőhagymát, mártsa 10 másodpercre lobogó, sós vízbe, majd merítse hideg vízbe, végül csepegtesse le. Tegye a húshoz, adja hozzá a cukrot, a szezám olajat, sózza és borsozza, majd alaposan dolgozza össze a tölteléket. Ossza 16 egyenlő részre.
Keverje össze a lisztet a vízzel és az olajjal. Terítsen ki egy rizslapot, és a tésztával kenje meg a lapocska egyik szélét. A közepére tegye a tölteléket. A kenetlen szélét hajtsa a megkentre, óvatosan tekerje fel a roládot, végül a két végét tűrje be. A kész tekercs 9-10 centiméteres legyen. Hasonlóan készítse el a többit is.
Bőven melegítsen fel olajat közepes hőmérsékletre, és süsse négy percet a tekercseket, amíg arany-barna lesz. Csepegtesse le, és forrón tálalja szójaszósszal vagy ketchuppal.

TAVASZI TEKERCSEK 02.
A töltelékhez:
15 dkg sertés szűzpecsenye, 1 teáskanál kukoricakeményítő, bor, fél teáskanál só, 5 dl szójacsíra, 5 dl metélőhagyma (2,5 cm-re darabolva), 2,5 dl sárgarépa (gyufaszálra vágva), 1 evőkanál cukor, fél evőkanál szezám olaj, fél teáskanál őrölt bors
A tésztához:
16 db rizslap, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál olaj

Elkészítése:
Alaposan keverje össze a darált húst, a keményítőt, a sót és a bort. Melegítse fel a serpenyőt, aztán tegyen bele 2 evőkanál olajat, és ebben párolja kifehéredésig a húsos keveréket. Tegye szűrőkanálba a szójacsírát, a répát és a metélőhagymát, mártsa 10 másodpercre lobogó, sós vízbe, majd merítse hideg vízbe, végül csepegtesse le. Tegye a húshoz, adja hozzá a cukrot, a szezám olajat, sózza és borsozza, majd alaposan dolgozza össze a tölteléket. Ossza 16 egyenlő részre.
Keverje össze a lisztet a vízzel és az olajjal. Terítsen ki egy rizslapot, és a tésztával kenje meg a lapocska egyik szélét. A közepére tegye a tölteléket. A kenetlen szélét hajtsa a megkentre, óvatosan tekerje fel a roládot, végül a két végét tűrje be. A kész tekercs 9-10 centiméteres legyen. Hasonlóan készítse el a többit is.
Bőven melegítsen fel olajat közepes hőmérsékletre, és süsse négy percet a tekercseket, amíg arany-barna lesz. Csepegtesse le, és forrón tálalja szójaszósszal vagy ketchuppal.

TAVASZI TEKERCS GYORS MÁRTOGATÓKKAL
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag tavaszi tekercs-lap, 15 dkg szójacsíra, fél kígyóuborka, 3-4 friss chili, 10 dkg csiperkegomba, egy húsos paradicsom, fél csokor petrezselyem, 2 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál ketchup, fél csokor kapor, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál citromlé. 2 szál újhagyma, 1 citrom,1 vékony póréhagyma, 1-2 friss zöld chili, 8 evőkanál édes szójaszósz, 3 evőkanál olaj, 1 alma, 2 evőkanál szójaszósz, 2 dl joghurt, 6 evőkanál fehérborecet, 1 evőkanál sherry (vagy száraz tokaji), 1 evőkanál bazsalikomlevél, 2 evőkanál méz, cukor, cayenne-i bors, só, bors
7,5 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:
A tavaszitekercs-lapokat felengedjük. Közben a chilis mártogatóhoz megtisztítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, a piros chilinek kivágjuk a magházát. Mindegyiket apró kockákra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, finomra aprítjuk. A citromot kifacsarjuk, a levét elkeverjük az édes szójaszósszal és az apróra vágott hozzávalókkal
Az uborkás mártogatóhoz felforralunk 1 csésze vizet az ecettel, mézzel, sóval és borssal, majd hűlni hagyjuk. Az uborkát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. Az újhagymát és a zöld chilit megmossuk, megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A kaprot apróra vágjuk, a chilivel, az újhagymával és az uborkával az ecetes keverékhez adjuk.
A paradicsomos mártogatóhoz a paradicsomot leforrázzuk, lehúzzuk a héját, és apró kockákra vágjuk. Az almát meghámozzuk, és finomra reszeljük. A paradicsomot és az almát összekeverjük a joghurttal, a ketchuppal és 1 evőkanál citromlével, sózzuk, borsozzuk. A bazsalikomot finomra aprítjuk, és rászórjuk.
A töltelékhez a szójacsírát hideg vízzel leöblítjük. A gombát konyhai törlőkendővel tisztára dörzsöljük, a póréhagymát megmossuk és megtisztítjuk, mindkettőt csíkokra vágjuk.
A wokot felforrósítjuk, beleteszünk 1 evőkanál olajat. A csírát, a gombát és a póréhagymát 1-2 percig pirítjuk benne.
Szójaszósszal, sherryvel, sóval, cukorral és cayenne-i borssal ízesítjük. A sütőt előmelegítjük 75°C-osra.
A tésztalapokra 1-1 evőkanál zöldséget teszünk. Ráhajtjuk a két oldalát, és óvatosan feltekerjük. A wokban felforrósítjuk az olajat a sütéshez.
A tavaszi tekercseket adagonként 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük benne, majd konyhai törlőkendőn a sütőben melegen tartjuk. A mártogatókkal tálaljuk.
A tészta készítése:
Elkeverünk 20 dkg lisztet körülbelül 4,5 hideg vízzel és fél teáskanál sóval, majd rövid ideig pihentetjük. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan beolajozunk. Beleöntünk 2 evőkanálnyi tésztát, és forgatva szétosztjuk benne. A tésztát lassú tűzön inkább szárítjuk, mint sütjük, amíg a szélei kezdenek felpúposodni.

TAVASZI TOFULEVES
Hozzávalók:
30 dkg zeller, 30 dkg póréhagyma, 50 dkg sárgarépa, 10 dkg finomra vágott vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1 kis fej karfiol, só, szójaszósz, 30 dkg tofu, 1 babérlevél, 2 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A vajban röviden megpároljuk a megmosott és finomra vágott zöldséget (a pórét 1 cm-es karikákra vágjuk, hogy ne főjön szét). Felöntjük 1 liter vízzel. A megmosott karfiolt rózsáira szedjük, és a zöldséghez adjuk. 15 percig lassú tűzön főzzük. Sózzuk, ízlés szerint szójaszószt teszünk hozzá. A kockára vágott tofut és a babérlevelet hozzáadjuk, újra felfőzzük. Frissen vágott petrezselyemmel tálaljuk. Illik hozzá a teljes őrlésű lisztből készült leveles tészta.

TAVASZI TOJÁSLEVES
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej scarola saláta (széles, zöld levelű, fejes salátafajta), 300 g borsó, 1 újhagyma, 15 g porcini gomba meleg vízbe áztatva, 3 tojássárgája, 30 g (1 evőkanál) reszelt parmezán sajt, 1 evőkanál Bertolli Extra Vergine olívaolaj, egy szál petrezselyem, néhány szelet francia kenyér, 1 l húsleves, só, bors;

Elkészítése: Vágjuk a salátát vékony csíkokra, majd vágjuk fel külön-külön a gombát, a hagymát és a petrezselymet. Öntsünk olajat egy serpenyőbe, süssük ki a hagymát és a gombát, majd néhány perc múlva adjuk hozzá a borsót, a salátát és egy csipetnyi sót. Kevergetés közben pároljuk tovább néhány percig.
Adjuk hozzá a húslevest, majd 25 percig tartsuk enyhe forrásban. Pirítsuk meg a felszeletelt francia kenyeret.
Egy leveses tálban keverjük össze a tojást a parmezán sajttal, a petrezselyemmel, ízesítsük kevés borssal, adjunk hozzá egy kanál húslevest, majd a leves maradékát. Tálaljuk forrón francia kenyérből készült pirítóssal.
Cseppentsünk egy csepp Bertolli Extra Vergine olívaolajat a pirítósra.

TAVASZI TÖLTÖTT HALTEKERCS BUSÁBÓL, GOMBAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
40 dkg busa lé, 20 dkg főtt busahús, 20 dkg gomba, 1 szól sárgarépa, 1 db zöldpaprika, étolaj, fűszerek: só bors, Delikát 8

Elkészítése:
A töltelékhez a főtt busahúst, a főtt sárgarépát, 10 dekányi főtt gombát, a darabolt zöldpaprikát, ízlésszerinti sóval, borssal, delikáttal összekavarjuk és 20 percig állni, hagyjuk. A sóval, borssal, delikáttal előfűszerezett busafilét feldaraboljuk akkorára, hogy a belehelyezett tölteléket elfedje. A haltekercseket alufóliára helyezzük és betekerjük úgy, hogy a főzés közben ne essen szét. A kész tekercseket a főtt halhúslével leöntjük, és 20 percig főzzük. (Ha a lé már nem lenne elég, azt pótoljuk.) Ezután a levet leszűrjük, s a főtt haltekercseket mindaddig a fóliában hagyjuk, míg a mártást el nem készítjük.
A mártáshoz a leszűrt levet a megmaradt földarabolt gombával és sóval, fehérborssal ízesítve főzzük 15-20 percig, majd rántással sűrítjük, és zöldség zölddel díszítjük. A fóliából kibontott tekercseket a mártással leöntve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
VEGYES ÉTELRECEPTEK - TAVASZI ÉTELEK
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.