Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TAVASZRA 7.

2016.04.14

RECEPTEK TAVASZRA

TAVASZI TÖLTÖTT KARALÁBÉ 01.
Hozzávalók:
8 db zsenge karalábé (leveleivel együtt), 400 g darált sertéshús, 80 g főtt rizs, 1 tojás, 1 nagy csokor petrezselyem, só, bors, ízlés szerint, 30 g vaj, 40 g liszt, 2 dl tejszín vagy tejföl, 1/2 l leves (húsleves kockából)

Elkészítése:
Igazán csak tavasszal jó, amikor még zsenge a karalábé. A karalábét meghámozzuk, kivájjuk - a gyökér felőli részén. A nagyobb levelekből néhányat félreteszünk - ugyanis a maradék tölteléket majd ezekbe göngyöljük bele (mint a töltött káposzta tölteléke) -, a zsenge, belső leveleket megmossuk, vékony csíkokra vágjuk.
A húst összedolgozzuk a tojással, a finomra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint sóval, borssal, végül hozzáadjuk a rizst.
A kivájt karalábékat és a leveleket lazán megtöltjük.
A karalábé-forgácsokat egy nagyobb lábas aljára szórjuk, a tetejére lerakjuk a megtöltött karalábékat, közéjük rakjuk a csíkokra vágott zsenge leveleket, aláöntjük a húslevest, forrásig hevítjük, majd fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük.
A megpuhult karalábékat (a levélgöngyölegekkel óvatosan bánjunk, könnyen szétesnek) szitakanállal kiemeljük a léből. A levét vajon világosra megpirított liszttel berántjuk, hozzáadunk 1,5 dl vizet és a tejszínt vagy a tejfölt, majd jól kiforraljuk.
Visszatesszük a főzelékbe a karalábékat, és még egyszer felforraljuk.
Vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

TAVASZI TÖLTÖTT KARALÁBÉ 02.
Hozzávalók:
4 db zsenge karalábé, 40 dkg darált borjúhús, 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, 1 szikkadt zsemle, 1 csésze húsleves, 6 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 2 dl tej, 2 dl tejszín

Elkészítése:
A karalábéról leszedjük a leveleket, középen a 2-3 legkisebbet- a felsőrész kis kalapjával együtt - levágjuk, és díszítésnek használjuk. A többi levél közül a zsengébbeket a petrezselyemmel együtt finomra vágjuk. A karalábét meghámozzuk, és az alsó részüknél kezdve a közepüket karalábévájóval kiszedjük, félretesszük. A tejszín felébe beáztatott zsemlét a darált hússal és a tojással, a vágott zöld levelek felével, a sóval összedolgozzuk, s ezzel megtöltjük a karalábékat. A kimaradt töltelékből gombócokat formálunk. A töltött karalábékat és a gombócokat helyezzük egymás mellé egy lábosba, öntsünk rá egy csésze húslevest, egy csésze vizet és pároljuk puhára. A kész töltött karalábékat és a gombócokat emeljük ki, és egy mély tálban tartsuk melegen. Az olvasztott vajban megpároljuk a kivájt karalábédarabokat, főzőkanállal kevergetve átforrósítjuk rajta a lisztet, hozzákeverjük a tejet, a maradék tejszínt és a maradék vágott zöldet, kis lángon készre főzzük. Ha kell, ízesítsük még sóval, egy kis cukorral. A forró mártást a melegen tartott töltött karalábéra öntjük.

TAVASZI TÖLTÖTT KARALÁBÉ 03.
Hozzávalók 4 személyre:
10 db kicsi új karalábé (kb. 1 kg), 1 db nagy csontos csirke-mell (kb. 0,5 kg), 2 csomag petrezselyem, 10 dkg rizs, 2 tojás, ételízesítő, 1 pohár tejföl (2 dl), 1 kávéskanál liszt (1 dkg)

Elkészítése:
A csontos csirkemellből kevés vízzel, zöldséggel húslevest főzünk. A meg-főtt csirkemellet a csontról lefejtjük, bőrét kidobjuk. Apró lyukú darálón megdaráljuk. Hozzáadjuk a rizst, az 1 tojást, 1 csomag apróra vágott petrezselymet, sót, valamint egy kis merőkanál húslevest. A karalábéból 8 db-ot karalábé-vájóval kifúrunk, a maradék 2 karalábét apróra vágjuk. Az elkészült töltelékkel a karalábékat megtöltjük. A karalábé-forgácsra ráhelyezzük (kicsit belefúrjuk) a megtöltött karalábékat, feleresztjük a húslevessel, amiben a csirkemell megfőtt. Lefedjük, megpároljuk. Amikor megfőtt, az 1 db tojássárgájával, 1 kávéskanál liszttel, 1 csomag apróra vágott petrezselyemmel összekevert tejföllel behabarjuk, majd ízlés szerint ízesítjük (só, ételízesítő).

TAVASZI TURBOLYALEVES 01.
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg csont, 15 dkg vegyes zöldség, 5 dkg vöröshagyma, 40 dkg turbolya, 5 dkg sóska, zsír, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, só, bors, 1 zsemle, 1 tojás

Elkészítése:
A csontból a zöldséggel levest főzünk és leszűrjük. A turbolyát jól megmossuk és zsírban kevés, szeletre vágott hagymával, a sóskával együtt megpároljuk, majd a csontlevessel felöntve megfőzzük. Világos vajas rántással berántjuk. Sózzuk, fűszerezzük, utána áttörjük. Tálaláskor tejföllel elkevert tojássárgáját keverünk bele, és citrommal ízesítjük.
Pirított zsemlekockát adunk hozzá.

TAVASZI TURBOLYALEVES 02.
Elkészítése:
Egy tojásnyi forró zsírba tegyünk egy nagy fakanál lisztet és pirítsuk azt meg szép zsemlyeszínűre. Egy fazékba tegyünk két liter vizet, egy kávéskanál sót, egy fél fej vereshagymát és egy jó marék igen apróra vágott friss turbolya levelet, a forró rántásba öntsünk fél pohár hideg vizet és borítsuk bele a turbolyás vízbe, főzzük fel tíz percig, aztán tegyük félre tálalásig. Mikor tálalni akarjuk, pirítsunk meg néhány zsemleszeletet zsírba, vagdaljuk fel apró kockákba és úgy öntsük reá a turbolya-levest.

TAVASZI TÚRÓKRÉM 01.
Hozzávalók:
4 dkg túró, 1 dl joghurt, csipetnyi szójaliszt, fél dl tej

Elkészítése:
A szójalisztet leöntjük tejjel, és rövid ideig állni hagyjuk, majd alaposan összedolgozzuk az áttört túróval. Joghurttal és ízlésünk szerint fűszerekkel.

TAVASZI TÚRÓKRÉM 02.
Hozzávalók:
sovány tehéntúró 35 g, kefir 10 g, újhagyma 3 g, hónapos retek 3 g, fejes saláta 4 g, petrezselyemzöld, bazsalikom, konyhasó

Elkészítése:
A túrót áttörjük. Hozzáadjuk a kefirt, a finomra vágott petrezselyem zöldjét, a vékony karikára vágott újhagymát, a bazsalikomot, sózzuk, és jól összedolgozzuk. A hónapos retket lereszeljük, és közvetlenül tálalás előtt keverjük a krémhez. Salátalevélre halmozva vagy rákenve, és felgöngyölve tálaljuk. A salátát vékony metéltre vágva, a retekkel egy időben a túrókrémbe keverve is fogyaszthatjuk.

TAVASZI VAGDALT
Hozzávalók:
2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 25 dkg darált hús, 1 dg tojás, petrezselyem, só, bors

Elkészítése:
A sárgarépát, fehérrépát, lereszeljük és összedolgozzuk 25 dkg darált hússal, 1 db tojással, sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. Vastag rudat formálunk belőle és kivajazott fóliába tekerve megsütjük. Ha átsült lehajtjuk róla a fóliát, reszelt sajttal meghintjük és a sütőbe visszatolva összemelegítjük.

TAVASZI VEGETÁRIÁNUS SZELET
Hozzávalók:
40 dkg zöldborsó, 20 dkg spárga, 2 fej zsenge karalábé, 1 zsemle, kevés tej, tojáspótló, fűszerek

Elkészítése:
Megtisztítjuk a zöldborsót, a spárgát, és a zsenge karalábét. Ezeket, a hozzávalókat külön-külön sós vízben puhára főzzük (a karalábét feldarabolva, a spárgát kis cukorral), majd leszűrjük. A karalábét és a spárgát egy tejben áztatott, kinyomkodott zsemlével átdaráljuk, összedolgozzuk a zöldborsóval, két csomó, zöldjével együtt finomra vágott újhagymával, egy nagy csokor összevagdalt petrezselyemzölddel, sóval, tört borssal, és két tojásnak megfelelő mennyiségű tojáspótlóval. Annyi zsemlyemorzsát adunk hozzá, hogy összeálljon. Bőséges, forró olajban kroketteket sütünk belőle.
Sajt-, vagy gombamártással önálló ételként, de feltétként is kínálhatjuk.

TAVASZI VITAMINSALÁTA
Hozzávalók:
2 csokor piros hónapos retek, 1 kisebb kígyóuborka, 2 csokor zöldhagyma szárával együtt, 1 közepes nagyságú sárgarépa, 2 dl kefir, 1 citrom leve, 4 evőkanál salátaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál méz, ízlés szerint só

Elkészítése:
Az összes zöld félét megmosom, megtisztítom, de sem a retket, sem az uborkát nem hámozom meg. A retket gyufaszálnyi csíkokra vágom, az uborkát pedig vékony szeletekre gyalulom. A petrezselyemzöldet és a zöldhagymaszárat nagyon finomra metélem, a hagymát vékonyra karikázom. A sárgarépát almareszelőn lereszelem. A mártáshoz a kefirbe keverem a mézet, a citromlevet, az olajat és a hagymás petrezselyemzöldet. Ezután megsózom, majd ráöntöm a salátástálba tett zöldségekre. Jól átforgatom, és 2 órára a hűtőszekrénybe teszem, hogy az ízei jól összeérjenek.

TAVASZI ZÖLDBORSÓS CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre:
1 db csirke 1,40 kg, vaj 8 dkg, vöröshagyma 5 dkg, fejtett cukorborsó 60 dkg, liszt 4 dkg, zöldpetrezselyem 1 csomó, őrölt fehér bors, só

Elkészítése:
A fele mennyiségű vajat felhevítjük, és a feldarabolt, megsózott csirkét beletéve elősütjük. Ezután egy tiszta edénybe átszedjük, és a sütésből visszamaradt vajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Rátesszük a csirkedarabokat, rászórjuk a frissen kifejtett zöldborsót, és együtt jól átpirítjuk. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor a hús és a zöldborsó megpuhult, a megmaradt vajból és a lisztből világos rántást készítünk, amelybe vágott zöldpetrezselymet pirítunk. Ezzel a zöldborsómártást besűrítjük, felforraljuk, és párolt rizzsel tálaljuk.

TAVASZI ZÖLDBORSÓS FALATOK
Hozzávalók:
12 dkg póréhagyma, 6 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 db fejes saláta, 3 g őrölt fehér bors, 3 dkg cukor, 40 dkg zöldborsó, 20 dkg gépsonka, só

Elkészítése:
A vékony szeletekre vágott póréhagymát kevés vajon üvegesre pirítjuk.
Hozzáadjuk a zúzott és apróra darabolt fokhagymát, majd a kisebb darabokra tépkedett fejes salátát. Megsózzuk, meghintjük egy kevés őrölt fehér borssal és cukorral. Fedővel letakarva 2-3 percig pároljuk, majd hozzákeverjük a zsenge, friss zöldborsót és még 4-5 percig pároljuk. Közben egy serpenyőben vajat hevítünk, benne a sonkaszeleteket kissé átsütjük. Tálaláshoz a megpárolt anyagokra tesszük a megsütött sonkát.
Elkészítési idő: 30 perc

TAVASZI ZÖLDBORSÓS ÚJKRUMPLI
Hozzávalók:
1 kg apró szemű (dió méretű) újkrumpli, 80 dkg tisztán mért, kifejtett zsenge borsó (ez héjastól körülbelül 1,5 kg), 1 csokor újhagyma, 2 paradicsom, 1 paprika (lehet 1-2 karika erős paprika is közötte), 1 nagy csokor petrezselyem Zöldje, pirospaprika, zsír, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
Megtisztítjuk, az újkrumplit. Ezt legkönnyebben úgy tehetjük meg, hogy egy nagy, vízzel telt tálba öntjük a krumplit és így, áztatva könnyen le tudjuk kaparni a héját. A borsót kifejtjük, a paradicsomot meghámozzuk,, apróra felvágjuk, a paprikát karikákra szeljük, az újhagyma vaskos zöld szárát eltávolítjuk, a zsenge fehér részét pedig felkarikázzuk, a petrezselyem zöldjét finomra aprítjuk.
Egy-két kanál zsíron megpároljuk az újhagymát, megszórjuk a pirospaprikával, rögtön rátesszük a paradicsomot és a paprikaszeleteket, rászórjuk a petrezselymet és rövid ideig együtt dinszteljük.
Ekkor rátesszük a krumplit és a zöldborsót, megsózzuk, kevés vizet öntünk alá, hogy jó leveses legyen. Készre pároljuk.
Kenyérrel és nagy tál salátával fogyasztjuk.
Megjegyzés:
Első ránézésre paprikás krumplinak látszik, de nem az! Különlegességét az újkrumpli és a friss borsó adja. Minél apróbb szemű krumpliból készítjük, annál finomabb. Fűszerezéséhez használjunk sok petrezselymet, lehetőleg frisset!

TAVASZI ZÖLDHAGYMÁS CSIRKE
Hozzávalók:
adagonként 20 dkg csirkehús (comb vagy mell), 2-3 szál zöldhagyma, ízlés szerint só, a sütéshez olaj vagy zsír

Elkészítése:
A felkarikázott zöldhagymát az olajon felhevítjük, hozzátesszük a megsózott csirkét, és hirtelen átsütjük.
Rizzsel, krumplipürével, vagy pirított darával körítjük. Tálaláskor megszórhatjuk finomra vágott snidlinggel, vagy vékonyra karikázott hagymaszárral.

TAVASZI ZÖLD-PUDING
Hozzávalók:
1 zacskó banános pudingpor, az elkészítéséhez szükséges hozzávalók, 3 tojás sárgája, 500 g rebarbara, 3 tojás fehérje, 3 ek porcukor

Elkészítése:
A megtisztított rebarbarát feldaraboljuk, 0.5 dl vízzel s ízlés szerinti cukorral lassú tűzön péppé főzzük. A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. A pudingot az előírás szerint, a 3 tojássárga hozzáadásával elkészítjük. Azon fonón, könnyedén belekeverjük a tojáshabot és a rebarbarapépet. Üvegtálba öntjük, kihűtjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük.

TAVASZI ZÖLDSÉGEK TURBOLYÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg brokkoli vagy karfiol, 2 kis fej vöröshagyma, 2 csapott teáskanál étkezési keményítő, 30 dkg cukorborsó vagy zöldbab, 2 gerezd fokhagyma, fél citrom, 10 dkg szemes kukorica (dobozos), só, bors, 15 dkg csiperkegomba, 2 dl zöldségleves, 3 evőkanál olívaolaj, 3 dkg turbolya vagy bazsalikom, 1,5 dl tejföl, 2 evőkanál fenyőmag, 20 dkg sárgarépa

Elkészítése:
A brokkolit (vagy a karfiolt) megtisztítjuk, a rózsákat levágjuk, a torzsáját meghámozzuk, és apróra vágjuk. A torzsáját forró sós vízben kb. 3 percig főzzük, majd hozzáadjuk a rózsákat, és együtt még kb. 2 percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, és jól lecsepegtetjük.
A sárgarépát ferdén vékonyan felszeleteljük. A cukorborsót vagy a zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, esetleg kisebb darabokra vágjuk. A gombát konyhai törlőkendővel tisztára dörzsöljük, és vékonyra felszeleteljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és felkarikázzuk. A fokhagymát is megtisztítjuk, és finomra vágjuk. a kukoricát lecsepegtetjük.
A zöldséglevest simára keverjük a tejföllel és az étkezési keményítővel. A citromot forró vízben alaposan megmossuk, a héját lereszeljük a levét kinyomjuk. A citromhéjat 1 evőkanál citromlével a mártásba keverjük, sóval és borssal ízesítjük.
A wokot felforrósítjuk, beleöntjük az olajat. a fenyőmagot kb. 1 perc alatt aranybarnára pirítjuk benne, majd kivesszük. A vöröshagymát és a fokhagymát kb. 1 percig folytonos keverés mellett pirítjuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, és további 3 percig együtt sütjük. Ezután beletesszük a brokkolit, a cukorborsót, a gombát meg a kukoricát, és 3-4 percig tovább sütjük.
Felengedjük a mártással, és még egyszer felforraljuk, majd elzárjuk a lángot. A tüzet elzárjuk, a zöldségeket még további 3 percig lefedve puhulni hagyjuk.
Közben leszárazzuk a turbolyát vagy a bazsalikomot, és megmossuk. Néhány szebb levelet félreteszünk a díszítéshez, a maradékot finomra vágjuk, és a zöldséghez keverjük. Az ételt fenyőmaggal és turbolyával megszórva tálaljuk.
Jól illik hozzá a rizs vagy a kuszkusz.
Elkészítési idő: 45 perc

TAVASZI ZÖLDSÉG-KROKETT
Hozzávalók:
40 dkg zöldborsó, 20 dkg spárga, 2 zsenge karalábé, 1 zsemle, kevés tej, 2 csomó újhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 tojás, fűszerek, zsemlemorzsa

Elkészítése:
Megtisztítjuk a zöldborsót, a spárgát és a zsenge karalábét. Ezeket a hozzávalókat külön-külön sós vízben puhára főzzük (a karalábét feldarabolva, a spárgát kis cukorral), majd leszűrjük. A karalábét és a spárgát egy tejben áztatott, kinyomkodott zsemlével átdaráljuk, összedolgozzuk a zöldborsóval, két csomó, a zöldjével együtt finomra vágott újhagymával, egy nagy csokor összevagdalt petrezselyemzölddel, sóval, törött borssal és a tojásokkal. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól összeálljon. Bőséges, forró olajban kroketteket sütünk belőle. Sajt- vagy gombamártással önálló ételként, de feltétként is kínálhatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
VEGYES ÉTELRECEPTEK - TAVASZI ÉTELEK
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.