Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TAVASZRA 8.

2016.04.15

RECEPTEK TAVASZRA

TAVASZI ZÖLDSÉGLEVES 01.
Hozzávalók:
1 l víz, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldség, 1 fej karalábé, 1 kis zeller, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 1 cs petrezselyemzöld, Vegeta, 2 evőkanál olaj, só, szemes bors

Elkészítése:
Egy kétliteres edénybe beletesszük az olajat. A megtisztított zöldségeket felkockázzuk, és a borsóval együtt az edénybe tesszük, majd 1 dl vizet öntünk rá. 10 percig 500 W-on pároljuk. Felöntjük a maradék langyos vízzel, megfűszerezzük, hozzáadjuk a kelbimbót, a petrezselyem zöldjét. 8 percig 500 W-on főzzük.

TAVASZI ZÖLDSÉGLEVES 02.
Hozzávalók:
1/4 kg zöldborsó, 2-3 db burgonya, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2-3 szál zsenge sárgarépa, és petrezselyem zöld, 1-1 paprika, paradicsom, 1 csokor petrezselyem zöld, 1 ek olaj, só, bors, fűszerek ízlés szerint, karalábé, karfiol, zeller (ezek elmaradhatnak)

Elkészítése:
A borsót, a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a petrezselyem zöldet, a karalábét, a karfiolt, zellert kockázva, kicsit megdinsztelem az olajon, majd felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje a zöldségeket, beleteszem a maradék hozzávalókat, fedő nélkül puhára főzöm. Grízgaluskával tálalom.

TAVASZI ZÖLDSÉGLEVES TOJÁSSAL
Hozzávalók:
1 fej endivia, 300 g kifejtett borsó, 1 db vöröshagyma, 15 g langyos vízben felfrissített, szárított tinórugomba, 3 tojás sárgája, 40 g reszelt parmezán, 1 evőkanál Bertolli Extra Vergine olívaolaj, egy csokor petrezselyem, néhány szelet francia kenyér, 1 liter húsleves-lé, só, bors

Elkészítése:
Az endiviát vékony csíkokra vágjuk, a gombát összetörjük, a hagymát összezúzzuk, a petrezselymet felaprítjuk.
A hagymát és a gombát fazékba téve olajban megpirítjuk, néhány perc után hozzáadjuk a borsót és az endiviát, egy csipet sóval ízesítjük, majd még néhány percig erős lángon pároljuk.
A húsleves lével felöntjük, felforraljuk, majd kb. 25 percig főzzük. A kenyérszeleteket forró sütőben vagy grillen megpirítjuk.
Levesestálban a tojássárgáját a parmezánnal, a petrezselyemmel, ízlés szerint frissen őrölt borssal és egy merítőkanál meleg levessel simára keverjük, majd a maradék lével felöntjük. Forrón, kenyérszeletekkel tálaljuk.
Kenjük meg vékonyan olívaolajjal a megpirított forró kenyérszeleteket.

TAVASZI ZÖLDSÉGRAGU BOGRÁCSBAN
Hozzávalók:
15 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér, 20 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, 1 csomag petrezselyem, 2 doboz vagdalthús (20 dkg), 10 dkg vaj vagy olaj, 1 mokkáskanál bors, 15 dkg paradicsom

Elkészítése:
Bográcsban vajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát, a fehérrépát és a zöldborsót. Sózzuk, és 15 percig együtt pároljuk. Ekkor beletesszük a rózsáira szedett karfiolt, a cikkekre vágott paradicsomot, végül a kockákra vágott vagdalthús konzervet. Megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel, és felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha már a karfiol is megpuhult, levesszük a tűzről és tálaljuk.

TAVASZI ZÖLDSÉGSALÁTA TEHÉNTÚRÓVAL
Hozzávalók:
1 fejes saláta, 2 szál sárgarépa, 4 retek, 4 szál újhagyma, 1 karalábé, 1 paprika, 1 uborka, 20 dkg túró, petrezselyem, só, citrom, olívaolaj

Elkészítése:
A zöldségeket gondosan megmossuk és lecsepegtetjük. A salátát leveleire szedjük, a többi zöldséget vékony szeletekre vágjuk, és egy salátás tálba helyezzük. Meglocsoljuk a citromléből, sóból, olívaolajból készült salátalével, majd a zöldségekre morzsoljuk a túrót és a finomra vágott

TAVASZI ZSÁZSASALÁTA
Hozzávalók:
személyenként fél marék zsázsa, 2 zöldhagyma, 2-3 retek, valamilyen saláta (radicchio, fejes, galambbegy stb.), 1 főtt tojás, fél deci mustáros- vagy majonézes mártás, só

Elkészítése:
Zsázsát, hagymát, salátát 2 cm-es darabokra vágjuk, a retket felkarikázzuk, az egészet összekeverjük, és enyhén megsózzuk.
5 percnyi pihentetés után a tojást durvára daraboljuk, s a salátához keverjük.
Nyakon öntjük a mártással.

TAVASZVÁRÓ MAKARÓNI
Hozzávalók:
1 csomag makaróni tészta (fél kg), 1 kis csomag mirelit zöldség, amiben van sárgarépa, kukorica, borsó, karfiol stb. (én spanyol mixet szoktam használni) 25 dkg darált hús, 1 nagy fej hagyma, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt
Ízesítéshez
ízlés szerint só, bors, pirospaprika, oregánó, ketchup, olaj

Elkészítése:
A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
Közben a finomra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a darált húst, kis ideig együtt pirítjuk. Pici vizet öntünk alá, beletesszük a felengedett zöldséget.
Ízlés szerint fűszerezzük, és fedő alatt rövid ideig készre pároljuk.
Amikor levesszük a tűzről, bőségesen keverünk hozzá ketchupot, majd a leszűrt tésztával összekeverjük, és vajjal kikent, morzsával beszórt tepsibe öntjük.
A tészta tetejét kevés tejföllel meglocsoljuk, bőségesen megszórjuk reszelt sajttal, előmelegített sütőben összemelegítjük. Addig sütjük, amíg a tetején a sajt megolvad.

TÚRÓS-TORMÁS TAVASZI SONKA
Hozzávalók:
8 szelet gépsonka, 20 dkg tehéntúró, 4 evőkanál mexikói zöldségkeverék, 2 evőkanál frissen reszelt torma, 1 tojás, ízlés szerint só, törött bors és csipetnyi porcukor, a bundázáshoz 2 kicsi tojás, liszt és zsemlemorzsa, a sütéshez olaj

Elkészítése:
A zöldséget előfőzzük és lecsöpögtetjük. A túrót a tojással, sóval, borssal, porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a leszűrt zöldséget. A sonkaszeleteket egyenként megtöltjük a keverékkel, hústűvel összetűzzük, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban megsütjük. A felesleges olajat leitatjuk, és krumplipürével tálaljuk.

VEGYES TAVASZI FŐZELÉK
Hozzávalók:
40 dkg kifejtett zöldborsó, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg fehérrépa, 30 dkg karalábé, 6 dkg olaj, 3 dl tej, cukor, zöldpetrezselyem, só

Elkészítése:
A sárgarépát, karalábét, fehérrépát, dobókockányi nagyságúra vágom, és a borsóval együtt olajban megpárolom. A főzelékhez valót, kicsit több liszttel meghintem, sózom, pirítom, és előbb hideg vízzel, majd tejjel felengedem. 8-10 perc alatt sűrűre főzöm. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítem, és cukorral édesíthetem.

VIETNAMI TAVASZI TEKERCSEK
Hozzávalók 4 személyre:
16 rizstészta lap (22 cm átmérőjű), 6 dkg üvegtészta, 2 evőkanál szezámolaj, 5 dkg gyöngyhagyma, 2 ecetes uborka, bors, 4 kínai kel- vagy jégsaláta levél, 15 dkg bambuszrügy (dobozos), 1 gerezd fokhagyma, diónyi friss gyömbér. 2 sárgarépa, 5 evőkanál paradicsompüré, 1 friss piros chili, 20 dkg ananászkarika (dobozos), 2 evőkanál gyenge ecet, 4 szárított gomba (pl. mu-err), 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál barna cukor
A sütéshez
7,5 dl olaj

Elkészítése:
A rizstészta lapokat egyesével meleg vízbe mártjuk, és nedves konyharuhára egymás mellé fektetjük őket. Egy másik nedves konyharuhával letakarjuk. A gombát leforrázzuk, és körülbelül 20 percig duzzadni hagyjuk. Az üvegtésztát rövid időre forrásban lévő vízbe mártjuk, kivesszük, lecsepegtetjük, és ollóval kisebb darabokra vágjuk.
A gyöngyhagymát lecsepegtetjük, és felszeleteljük. Az ecetes uborkát apróra felkockázzuk. A bambuszrügyet gyufaszélnyi csíkokra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és finomra reszeljük. Az ananászt lecsepegtetjük, és kis darabokra vágjuk. A kínai kelt vagy salátát megmossuk, lerázogatjuk róla a vizet, és csíkokra vágjuk.
A gombát lecsepegtetjük, kivágjuk a szárát, és apróra szeljük. A gombát, a gyöngyhagymát, az ecetes uborkát, a bambuszrügyet, a sárgarépát, az ananászt és a salátát összekeverjük az üvegtésztával, a szójaszósszal, 1 evőkanál szezámolajjal, és a borssal ízesítjük.
A rizstészta levelek alsó felére tesszük a tölteléket. Az alsó szélét és az oldalait ráhajtjuk a töltelékre, a rizstésztát szorosan, de óvatosan, egyforma tekercsekbe feltekerjük.
A mártáshoz meghámozzuk a gyömbért meg a fokhagymát, és finomra aprítjuk. A chilit megmossuk a magházát, és nagyon apróra szeljük. Ezeket, a hozzávalókat a paradicsompürével, az ecettel, a cukorral és 1 evőkanál szezámolajjal lassú tűzön körülbelül 2 percig főzzük, majd összeturmixoljuk. A sütőt 75° C-osra előmelegítjük.
A wokban felforrósítjuk az olajat a sütéshez. A tavaszi tekercseket adagonként 3-4 perc alatt aranysárgára sütjük benne, majd kivesszük, és konyhai törlőkendőn a sütőben melegen tartjuk.
Ideális étel mindenkinek - a gyerekeknek is biztosan ízlik. A töltelékbe természetesen más zöldséget is "belevarázsolhatunk".
Nyári ötlet: A tekercseket sütés nélkül, de jól lehűtve, a mártással tálaljuk. Ehhez esetleg még salátalevélbe tekerhetjük.

ZABPELYHES TAVASZI ÚJBURGONYA
Hozzávalók:
1 kg újburgonya, 2 csokor zöldhagyma, 10 dkg zabpehely, 10 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl, fél dl olaj, 1 evőkanál korpás liszt, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors

Elkészítése:
A megmosott burgonyát jól ledörzsölöm, de nem hámozom meg, hanem csak leszárítom. Beleszórom egy nagyobb tepsibe.
Kis tálkában a korpás lisztet összekeverem a sóval, a pirospaprikával és a borssal. A megmosott, megtisztított és karikákra vágott zöldhagymát a zabpehellyel együtt elosztom a nyers burgonya tetején, majd rászórom a fűszeres lisztet. Ügyelek arra, hogy egyformán jusson mindenhová. A tepsit kicsit össze is rázom. Ezután ráhintem a reszelt sajtot, és rálocsolom az olajjal elkevert, megsózott tejfölt. Fedetlenül teszem be az előmelegített, forró sütőbe, és addig sütöm, amíg a burgonyaszembe beleszúrt villa könnyen ki is csusszan. (Kb. 25-30 perc alatt megsül.) Saláta ne hiányozzon mellőle!

ZÖLDBORSÓS TAVASZI CSIRKE
Hozzávalók:
1 nagy csirkemell, 2 db egész csirkecomb, 25 dkg rizs, 1 zacskó mirelit zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, őrölt bors, 1 TV paprika, 1 nagyobb paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem, só, olaj, őrölt pirospaprika, alaplé

Elkészítése:
olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rátesszük a karikára vágott paprikát, és a paradicsomot, majd a csirkehúsokat. Körülbelül 6-7 percig pároljuk, amíg a csirkehús el nem kezd fehéredni. Megsózzuk, őrölt pirospaprikával megszórjuk, majd annyi vízzel vagy húsleves-alaplével felöntjük, hogy elfedje. Beleszórjuk a rizst, a zöldborsót, és fedő alatt, kevergetés nélkül, 30-40 perc alatt készre főzzük.

ZÖLDHAGYMÁS TAVASZI CSIRKE
Hozzávalók:
adagonként 20 dkg csirkehús (comb vagy mell), 2-3 szál zöldhagyma, ízlés szerint só, a sütéshez olaj vagy zsír

Elkészítése:
A felkarikázott zöldhagymát az olajon felhevítjük, hozzátesszük a megsózott csirkét, és hirtelen átsütjük.
Rizzsel, krumplipürével, vagy pirított darával körítjük. Tálaláskor megszórhatjuk finomra vágott snidlinggel, vagy vékonyra karikázott hagymaszárral.

ZÖLDSÉGES TAVASZI TEKERCS
Hozzávalók:
10 dkg búzaliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 2 evőkanál olaj, 2 dl víz, 1 dl tej
A töltelékhez:
2 sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 1 petrezselyemgyökér, 15 dkg fejes káposzta, 10 dkg kígyóuborka, szójacsíra, retek, 1 kaliforniai paprika, 2 evőkanál olívaolaj, kevés kifőzött cérnametélt, só, chili, mogyoróolaj, ízlés szerint szójaszósz

Elkészítése:
Az alapanyagokat összekeverjük. Teflon palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat. A zöldségeket apró csíkokra felvágjuk. A wokban megpirítjuk félig az olívaolajon, és hozzáadjuk az előre kifőzött cérnametéltet. Ízesítjük sóval, chilivel, majd amikor kihűlt, megtöltjük vele a palacsintákat. Szintén a wokban felhevítjük a mogyoróolajat, és kisütjük benne az immár megtöltött palacsintákat. Frissen, szójaszósszal fogyasztjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
VEGYES ÉTELRECEPTEK - TAVASZI ÉTELEK
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.