Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TEKERCSEKRE 11.

2016.10.26

RECEPTEK, TEKERCSEKRE

TORMÁS SONKAROLÁD
Hozzávalók:
9 nagyon vékony gépsonkaszelet, 5 dkg juhtúró, 2 evőkanál natúr reszelt torma (vagy fél doboz nem túl savanyú ecetes torma), 1 közepes nagyságú alma, 1 evőkanál tejszín, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
A juhtúrót áttörjük, hozzákeverjük a tormát, a tejszínt, a sót, kevés cukrot és a meghámozott, lereszelt almát.
Mindegyik sonkaszeletet megkenjük a krémmel, szorosan felcsavarjuk, és hűtőszekrényben jól kifagyasztjuk.

TÖKKEL TÖLTÖTT MARHAROLÁD
Hozzávalók:
75 dkg marhacomb
A töltelékhez:
1,5 kg tök, 2 teáskanál só, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 db vöröshagyma, 1 db tojás, 1-1 mokkáskanál morzsolt zsálya és babér, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
A körítéshez:
50 dkg rizs, 15 dkg mazsola A tetejére: 1 evőkanál fenyőmag

Elkészítése:
A gyalult tököt sózza meg, forgassa át, majd hagyja pihenni 15-20 percig. Nyomkodja ki. A felmelegített olajon kevergetve párolja, míg összeesik. Ekkor forgassa bele a zúzott fokhagymát, a reszelt vöröshagymát és a fűszereket. Amikor újra forr, párolja barnára. Húzza félre a melegről, és hagyja kihűlni. Gyúrja bele a tojást, majd a közben felszeletelt, kiklopfolt hússzeleteket ezzel a keverékkel töltse meg. Tekerje fel a szeleteket. Fektesse kivajazott tepsibe a roládokat, és a 180 fokra előmelegített sütőben párolja pirosra. Mazsolás rizzsel tálalja.
Tálaláskor a tetejüket szórja meg a pirított fenyőmaggal.

TÖLTÖTT CSIRKE-ROLÁDOK
Hozzávalók:
60 dkg csirkecomb, 1 uborka, 1 szál sárgarépa, 3 db gomba, 1 dl húsleves, 2 evőkanál cukor, só, őrölt bors, 3 tojás, 2 teáskanál liszt, 3 evőkanál szójaszósz

Elkészítése:
A csirkecombokról húzza le a bőrt, majd az ízületnél vágja ketté. Éles késsel csontozza ki, majd enyhén kiklopfolva alakítson nagyobb szeleteket belőlük. Locsolja meg kevés sóval elkevert rizsborral, és tegye félre 15 percre. Az uborkát és a répát tisztítsa meg, és vágja gyufaszálra. A gombát hasonlóan darabolja. A húslevest keverje el a cukorral és az őrölt borssal, majd ebben főzze puhára a zöldségféléket. Fedő nélkül párolja, hogy elfője a levét. Hagyja kihűlni. Utána keverje hozzá a liszttel felvert tojást, a szójaszószt, és gyenge lángon főzze sűrűre. Ezzel a töltelékkel kenje meg a hússzeleteket, tekerje fel azokat, és kösse meg. Kevés 15 perc alatt süsse aranybarnára a tekercseket.
Sütés után távolítsa el a cérnát, majd vágja kétujjnyi karikák, s úgy tálalja.

TÖLTÖTT HALTEKERCS
Hozzávalók:
1 kg halfilé, 5 szelet bacon szalonna A töltelékhez: 1 fej reszelt vöröshagyma, 1 csokor vagdalt petrezselyem, 2 dl zsemlemorzsa, 1-1 kávéskanál só és őrölt bors, 1 db felvert tojás, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál oregánó, 1 kávékanál citromlé

Elkészítése:
A töltelék alkotórészeit alaposan dolgozza össze. Tegye félre 15-20 percre állni. Kenje meg a töltelékkel a halfiléket. Göngyölje fel azokat, és kívülről tekerje bele a bacon szeletekbe. Szorosan csomagolja a roládokat alufóliába, majd tepsibe fektetve tolja a 250 fokra előmelegített sütőbe. 35-40 perc múlva hasítsa fel és nyissa szét a fóliát, és tovább sütve pirítsa a tetejüket aranybarnára.
Ha megsültek, hagyja kissé hűlni, majd ferdén szeletelve, burgonyapürével és citromkarikával tálalja.

TÖLTÖTT MALACCOMB
Hozzávalók:
1 kg nagyon fiatal, bőrös malaccomb, 25 dkg fehér fejes káposzta, 1 tojás, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál csombor (borsikafű), 1 teáskanál szárított petrezselyem, 1 mokkáskanál törött bors, 1 teáskanál apróra vágott snidling (szárított is megfelel), ízlés szerint só

Elkészítése:
A malaccombot úgy terítjük ki, hogy a húsos fele legyen felül. Annyi húst vágunk le róla, hogy a lap felülete egyenletes legyen. (A csontot eltávolítjuk, ügyelve arra, hogy a bőr ne sérüljön meg). A húslapot megsózzuk, és félretesszük. A levágott húst megdaráljuk. A káposztát lereszeljük, majd az olajjal lábosba tesszük. Megsózzuk, és befedve üvegesre pároljuk. Rászórjuk a cukrot, és kevergetve szép világosbarnára pirítjuk. Megborsozzuk, belekeverjük a csombort és a petrezselymet. A tűzről lehúzva, hozzáadjuk a snidlinget és a mustárt is. Ha a káposzta kihűlt, belekeverjük a nyers tojást. A tölteléket a kiterített húslapra kenjük, majd összecsavarva átkötözzük, mint a sonkát szokták. A roládot egy beolajozott alufóliába csomagoljuk, és az előmelegített forró sütőbe toljuk. Legalább másfél órán keresztül pároljuk a közepesnél kisebb lángon. Ezután a fóliából kibontjuk, és fedetlenül tepsibe téve, levét melléöntjük. Minden oldalát addig pirítjuk, amíg szépen megpirul.
Még melegen felszeleteljük. (Hidegen a bőre megkeményedik, és eltörik.)
Rendkívül jóízű pecsenye, igazi szilveszteri étel, nemcsak melegen, de hidegen is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TEKERCSEK, ROLÁDOK HÚSOKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.