Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TEKERCSEKRE 12.

2016.11.07

RECEPTEK TEKERCSEKRE

TÖLTÖTT MARHAFELSÁL
Hozzávalók:
4 szelet marhafelsál, 4 szelet sonka, 4 db keménytojás, 4 db gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl édes vörösbor, 1-1 kávéskanál só, őrölt bors és pirospaprika, 1 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál liszt

Elkészítése:
A hússzeleteket enyhén klopfolja ki, majd hintse meg sóval és őrölt borssal. Fektesse rájuk a sonkákat, és takarja be a vékonyan felszeletelt gombafejekkel. Tegyen mindegyikre egy-egy kemény tojást. A hússzeletek oldalát hajtsa be, majd tekerje fel. A töltött káposztához hasonló kis csomagokat készítsen, amelyeket hústűvel tűzzön meg. A felforrósított olajon párolja üvegesre a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Ezen fehéredésig pirítsa a töltött csomagocskákat. Hintse meg pirospaprikával, végül öntse alá a vörösbort, és annyi vizet, hogy mintegy ujjnyi folyadék legyen az edényben. Fedő alatt gyöngyözve főzze puhára. (Időnként fordítson a roládokon.) Ha megpuhult, emelje tálra a húsokat, és a tűket húzza ki belőlük. A visszamaradt levet a tejfölös liszttel sűrítse be.
Az apróra vagdalt gombaszárakkal együtt párolt rizzsel tálalja.

TÖLTÖTT MARHASZELET (BLINDE VINKEN)
Hozzávalók:
4 vékony szelet borjú-, vagy marhaszelet, 2 nagyobb szelet kenyér, kevés tej, só, bors, szerecsendió, 25 dkg darált marhahús, 1 tojás, 4 bacon szelet, 1 evőkanál olaj, zsemlemorzsa A sütéshez: vaj vagy margarin

Elkészítése:
Morzsolja kevés tejbe a kenyérszeleteket, és villával nyomkodja pépesre. Fűszerezze ízlése szerint, majd teljesen dolgozza össze a darált hússal. A hússzeleteket klopfolja ki, és kenje meg egyik oldalukat tojásfehérjével. Fektesse a tojásos felületükre a bacon szalonnát. Ossza el a szeleteken a tölteléket, majd szorosan tekerje fel a húsokat. Kötözze, vagy tűzze meg azokat. A maradék fehérjét keverje ki a sárgájával és kevés tejjel. Forgassa meg benne a roládokat, amelyeket végül hengergessen bele a zsemlemorzsába. A vajat olvassza fel egy tűzálló tálban. Fektesse bele a tekercseket, és kenje meg a tetejüket is a vajjal. Forró sütőben hirtelen süsse aranybarnára a tetejüket. Ekkor öntsön alá kevés vizet, és lefedve, alacsony hőfokon párolja egy órán át.
A visszamaradt sütő lével meglocsolt burgonyapürével körítve tálalja.

TÖLTÖTT SERTÉSROLÁD
Hozzávalók:
4 sertésszelet kb. 125 g. 4 szelet nyers sonka, 1 gerezd fokhagyma, 4 ág petrezselyem, bors, 4 hagyma, 2 ek olaj, 1 db. lehéjazott paradicsom konzerv

Elkészítése:
A sonkaszeleteket apró kockákra vágjuk. A hagymát és fokhagymát felaprítjuk. A sonkát, fokhagymát, petrezselymet és borsot összekeverjük. A keveréket a húsra kenjük. Az újhagymát megtisztítjuk, olyan hosszú darabokra vágjuk, mint a hús és a darabokat elfelezzük. A hagymát a húsra fektetjük, majd a hússzeleteket óvatosan feltekerjük és vékony fonallal szorosra kötözzük. A hústekercset konyhatörlővel szárazra töröljük.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és ebben a húst minden oldalán pirosra sütjük. A paradicsomkonzervet hozzáöntjük és kb. 5 percig lassú tűzön sütjük.
Tálalhatjuk sült zöldségekkel vagy sült burgonyával.

TÖRŐCSIK MARI PULYKÁJA
Hozzávalók:
6 szelet pulykamell, 6 szelet bacon, 6 szelet Karaván sajt, 1 pohár tejföl, 2 db alma, 2 db narancs, 25 dkg aszalt szilva, 15 dkg mazsola, 2 ek cukor, 1/2 dl olíva olaj, 1.5 dl fehérbor, késhegynyi chili, 1 cs fahéj

Elkészítése:
A pulykamellet kicsit kiverjük, besózzuk. Az olívaolajat a fehérborral, a chilivel összekeverjük, felforrósítjuk. A hússzeleteket fehéredésig átforgatjuk. A lecsepegtetett szeleteket beleforgatjuk a fahéjba. Rátesszük a sajtszeletet, felgöngyöljük, körbetekerjük a baconnal. A két végét lezárjuk fogpiszkálóval, vagy a töltött káposztánál megszokott módon a felgöngyölésnél belülre csomagoljuk.
A tekercseket a sütőedénybe egymás mellé helyezzük. Megtisztítjuk az almát, narancsot, s felkarikázzuk. A beáztatott mazsolát, aszalt szilvát lecsepegtetjük. A gyümölcsöket ráhalmozzuk a hús roládokra. A két evőkanál kristálycukrot felmelegítjük. Amikor szép barna felöntjük a maradék boros olívaolajos sütő lével, simára keverjük. Lehúzzuk a tűzről, s belekeverjük a pohár tejfölt, ráöntjük a gyümölcsökkel borított húsra. Alufóliával betakarjuk, előmelegített sütőben 35 - 40 perc alatt készre sütjük.
Párolt rizzsel tálaljuk.

UBORKÁS PARADICSOMMAL TÖLTÖTT MARHAHÚS ROLÁD
Hozzávalók 4 személyre: 350 g hagyma, 100 g csemegeuborka, 150 g darált hús, pirospaprika, 1 cs aprított petrezselyem, só, bors, 8 szelet szalonna (bacon), 800 g paradicsom, 4 szelet (egyenként kb. 150 g) marhahús, 2 ek repceolaj, 250 ml leves Erőleveskockából, 3 ek tejföl, bazsalikomlevél

Elkészítése: Megtisztítjuk a hagymát. A felét vékony karikákra, a maradékot darabokra vágjuk. Az uborkát félbevágva apró hasábokra vágjuk. A darált húst összedolgozzuk a pirospaprikával, a petrezselyemmel, sóval és borssal. A szalonnát csíkokra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, megtisztítjuk és négybe vágjuk. 150 g-ot szeletekre, a maradékot nagyobb darabokra vágjuk.
A húst leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, fűszerezzük és rásimítjuk a darált húst. Megrakjuk az uborkával, a karikára vágott hagymával és a szeletelt paradicsommal. Feltekerjük és megtűzzük. Forró olajban, körben megpirítjuk, hozzáadjuk a darabokra vágott hagymát és együtt pároljuk. Aláöntjük a levest, és körülbelül 90 percig pároljuk. A húst kiszedjük és melegen tartjuk. A tejfölt a pecsenyelébe keverjük, kissé besűrítjük. Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot és a hústekercset, és 5 percig gyenge tűzön melegítjük. Szükség szerint fűszerezzük.
Bazsalikommal díszítve, pirított krumplival kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TEKERCSEK, ROLÁDOK HÚSOKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.