Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TEKERCSEKRE 13.

2016.11.13

RECEPTEK TEKERCSEKRE

VESEPECSENYE ROLÁD
Elkészítése: Vesepecsenyét hosszában felvágni, nyers húsból jól elkészített fasírozottat belerakni, összesodorni, bekötni, zsírban tejfellel megdinsztelni.

ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT PULYKAMELL-ROLÁD KAPRI MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 1-2 szál sárgarépa, 40 dkg paraj, Knorr Delikát fűszerkeverék
Mártáshoz: 2 ek kapribogyó, 1 dl tejszín, 2 ek vaj, 12 g liszt, petrezselyem, őrölt szerecsendió, fehér bors, őrölt zsálya, tyúkhúsleves kocka

Elkészítése: A pulykaszeleteket megütögetjük, fűszerezzük a grill fűszerkeverékkel, majd a leforrázott parajleveleket, csíkokra vágott sárgarépát teszünk rá, borssal, szerecsendióval, vágott zsályával megszórjuk, feltekerjük, alufóliába csomagolva a tyúkhúsleves kockából készült 1/2 l. alaplében készre pároljuk. Ha elkészült kivesszük a léből, és melegen tartjuk. A mártáshoz vajon megfuttatjuk a lisztet, hozzáadjuk a vágott petrezselymet, hozzáöntjük a húslevest, a tejszínt, és a kapribogyót. Ezt öntjük a felszeletelt rolád köré.

ZSÁLYÁS HÚSTEKERCS (SPANYOLORSZÁG)
Hozzávalók a hústekercshez: 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg vörös vöröshagyma, 60 dkg darált hús (marha és sertés vegyesen), 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 2 tojás, 50 g zsemlemorzsa, só, frissen őrölt bors, 1/2 kk. édes-nemes paprika, 28 zsályalevél, 28 vékony szelet nyers füstölt sonka, 8 fogvájó, 5 evőkanál olívaolaj

A paradicsommártáshoz: 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 80 dkg érett paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 1/2 dl sherry, 1 babérlevél, 1.2 dl zöldségleves, só, frissen őrölt bors

Elkészítése: A paradicsommártáshoz a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk; a paradicsomot forró vízbe dobjuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magjait eltávolítjuk, húsát apróra felkockázzuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a sherryt és a paradicsomot, összekeverjük. Rádobjuk a babérlevelet, felöntjük a zöldséglevessel és felforraljuk. Mérsékeljük a tüzet, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kb. 30 percig, szelíden főzzük. A hústekercsekhez a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk. A darált húst tálba tesszük, összedolgozzuk a hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel, tojásokkal, zsemlemorzsával és a fűszerekkel.

A húsmasszából 28 (egyenként kb. 2.5 dkg-os) gombócot, azokból pedig, kb. 6 cm hosszú rudakat formázunk. Minden (kb. 5 cm széles) sonkaszeletre 1 zsályalevelet és 1 hús rudacskát fektetünk, szorosan feltekerjük, és fogvájóval megtűzzük. Egy kifejezetten nagyméretű serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a "becsomagolt" hústekercseket minden oldalukon 4-5 percig sütjük. Tálra rendezzük őket, és a külön tálkába szedett paradicsommártással, friss fehér kenyérrel tálaljuk.

ZÖLDSÉGES ROLÁD
Hozzávalók:
1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 40 dkg vegyes leveszöldség, 2 egész tojás + 1 tojás sárgája, másfél dl tej, 2-3 evőkanál búzadara, 15 dkg főtt füstölt hús, 1 dl tejföl, 1 csokor kapor, só és törött fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, majd almareszelőn lereszeljük. Forrásban lévő sós vízbe dobjuk, 2 percig főzzük, azután szűrőkanálba téve lecsöpögtetjük. Ha kihűlt, összekeverjük a habosra felvert tojással, 1 dl tejjel, a búzadarával, a tejföllel, a finomra metélt zöldpetrezselyemmel, a nagyon apróra vagdalt füstölt hússal, a sóval és a borssal. A felengedett tésztát két részre osztjuk. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, a töltelék felét a tésztára kenjük, majd szorosan felcsavarjuk. A másik tésztalapot is ugyanígy készítjük el, majd sütőlemezre téve tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és előmelegített forró sütőben takaréklángon sütjük 25-30 percig.
Hidegen, melegen egyaránt nagyon finom. .

Forrás:
RECEPTEK TEKERCSEKRE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.