Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TEKERCSEKRE 3.

2016.08.05

RECEPTEK TEKERCSEKRE

GESZTENYÉS GOMBÁS PULYKAROLÁD
Hozzávalók:
30 dkg pulykamell-filé (2 vékony, nagy szeletre vágva), 20 dkg gesztenyemassza, 20 dkg gomba, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és őrölt bors, 1 evőkanál konyak, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl

Előkészítése:
A pulykamell szeleteket húskalapáccsal kiveregetem és megsózom. A gombát megtisztítom és vékonyra szeletelem. A hagymát és a fokhagymát tisztítás után nagyon finomra metélem, és a forró olajon üvegesre futtatom, majd ráteszem a gombát. Megsózom-borsozom. Befedem, és a saját levében puhára párolom. Ezután egyharmad-kétharmad arányban kettéosztom. A kisebbik adagot összekeverem a finomra vágott petrezselyemzölddel, a kissé felvert tojással, 1 evőkanál tejföllel, a konyakkal és a szétmorzsolt gesztenyemasszával. 15 percre félreteszem.
A megmaradt párolt gombára ráöntök 2 dl vizet, megsózom, megborsozom, és felöntöm a tejföllel simára kevert liszttel.
Sűrűre főzöm.

Elkészítése:
A pulykamell szeleteket külön-külön alufólia lapra terítem. A húsra felkenem a tölteléket, és a húst az alufólia segítségével felcsavarom, majd be is csomagolom, és a két végét jól összezárom. Nagy lábosban annyi sós vizet forralok, amennyibe a két rolád úszva belefér. 40 percig kis lángon főzöm, majd a léből kivéve, hagyom kihűlni. Tálalás előtt ferdén felszeletelem, köré öntöm a gombamártást, és a sütőben átforrósítom.

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKAROLÁD
Hozzávalók:
60 dkg pulykamellfilé só, őrölt bors 25 dkg főtt, áttört gesztenye (tisztán mérve) 1 csokor petrezselyem 2 tojás 0,5 dl tej, 6-8 dkg zsemlemorzsa a bundázáshoz: liszt 2 tojás 15 dkg kukoricapehely

(Cornflakes)
A sütéshez:
olaj
A kompóthoz:
20 dkg vegyes aszalt gyümölcs 2 dl vörösbor

Elkészítése:
A pulykamellfilét 4 szép szeletre vágjuk, kissé kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk. A krumplinyomón áttört gesztenyét villával összetörjük, sóval, őrölt borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük, majd a tojásokkal, a tejjel és annyi zsemlemorzsával dolgozzuk össze, hogy könnyen kenhető krémmé váljon. A hússzeleteket a gesztenyés töltelékkel egyenként megkenjük, fölgöngyöljük, hústűvel megtűzzük. Lisztbe, felvert tojásba, majd apróra tört kukoricapehelybe bundázzuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. A vörösbort vízzel a kétszeresére hígítjuk, és az aszalt gyümölcsökre öntjük. Legalább fél órán át (de akár egy egész éjszaka) áztatjuk, és felforrósítva a felszeletelt pecsenye köré öntjük.
Még ünnepibbé tehetjük, ha burgonyából vágott csillagokat sütünk hozzá köretnek.

GOMBÁS SZŰZPECSENYE (CSEH - BEEF TENDERLOIN WITH MUSHROOMS)
Hozzávalók:
45 dkg gomba, 1 csomó újhagyma, 2 evőkanál vaj, 1 csokor petrezselyem, 2 kg marha szűzpecsenye, 1-1 teáskanál só és őrölt fehérbors, fél mokkáskanál citromfű, 10 dkg juhsajt, 3 dl vörösbor

Elkészítése:
A megmosott, lecsepegtetett gombákat vékonyan szeletelje fel. Az újhagymát zöldjével együtt vékonyan karikázza. Egy serpenyőben olvassza fel a vajat, s azon párolja üvegesre a hagymát. Dobja rá a gombát, s várja meg, amíg levet ereszt. Közben a szűzpecsenyét vágja 4-5 milliméter vastag szeletekre. Kissé veregesse ki, majd sózza, borsozza, és a morzsolt citromfűvel dörzsölje be a húsokat. A szeletekre szűrőkanállal ossza el a gombát. A lereszelt sajttal, valamint a finomra vagdalt petrezselyemmel szórja meg a töltelékeket. Szorosra tekerje fel és tűzze, vagy kösse át a roládokat. Fektesse tűzálló tálba a tekercseket. Locsolja meg a gomba visszamaradt levével, és öntse rá a bort. Letakarva párolja 175 fokos sütőben 35 percet. Végül a fedőt eltávolítva, 140 fokra csökkentve a hőt - pirítsa a tetejét pirosra.
Párolt rizzsel, és savanyúsággal tálalja.

GÖNGYÖLT FELSÁL
Hozzávalók:
4 szelet marhafelsál, 1-1 mokkáskanál só és őrölt bors, 2 fej vöröshagyma, 4 db csemege uborka, 1 evőkanál mustár, 2-2 szál sárga- és fehérrépa, 3 dl húsleves, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál liszt

Elkészítése: A hússzeleteket kissé klopfolja ki. Mindkét oldalukat dörzsölje be sóval és őrölt borssal. Egyik felüket kenje meg a mustárral összekevert reszelt hagymával. Rendezze el rajtuk a vékonyan felkarikázott uborkát és répákat. Göngyölje fel a húsokat és hústűvel tűzze össze. Serpenyőben forrósítson fel kevés olajat, és süsse körbe a roládokat, majd öntse fel a levessel. Fedő alatt gyöngyözve főzze puhára. Emelje a tekercseket tányérra. A visszamaradt pecsenyelevet a liszttel elkevert tejföllel sűrítse be. Ezzel meglocsolva a göngyölegeket, köménymagos burgonyapürével körítve adja asztalra.

GÖNGYÖLT HAL
Hozzávalók:
4-4 szelet tengeri halfilé és bacon szalonna, 4 szál újhagyma, 2 kávéskanál citromlé, 1 csokor kapor, ízlés szerint só és őrölt fehér bors

Elkészítése:
A halfiléket törölgesse szárazra. Sóval, borssal és finomra vagdalt kaporral hintse meg azokat. Csöpögtessen rájuk kevés citromlevet. Vágja zöldjükkel együtt az újhagymákat a filék szélességével megegyező hosszúságú darabokra. Ossza el a hagymákat a filéken, és szorosan tekerje fel a húsokat. Ezt követően a bacon szalonnával burkolja kívülről, és fokpiszkálóval tűzze is meg a tekercseket.
Teflonserpenyőben, kevés olajon süsse körbe a roládokat, majd alufóliával lefedve, 200 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt párolja készre.
Párolt rizzsel tálalja.

GÖNGYÖLTHÚS
Hozzávalók:
4 szelet sovány hátszín, 8 szelet bacon szalonna, 1 db vöröshagyma, 8 szál kapor, ízlés szerint mustár, só és őrölt bors, 0,6 dl olaj, 7,5 dl marhahúsleves, 1 evőkanál paradicsompüré, 0,6-0,6 dl sovány tej és főzőtejszín

Elkészítése:
Klopfolja ki a húsokat 3-4 mm vastagra. Sózza és borsozza be. Mindegyiket vékonyan kenje be egyik oldalukon a mustárral. Fektessen rájuk két-két szelet bacont, egy-egy szál kaprot, és rendezze el rajtuk a vékonyan szeletelt hagymakarikákat. Tekerje fel a húsokat, tűzze össze, vagy kötözze át azokat. Melegítse fel az olajat egy serpenyőben. Minden oldalukon pirítsa barnára a tekercseket. Öntsön alá 2,5 deci levest, és fedő alatt, gyöngyözve főzze 1,5 órán át. (Időnként fordítson rajtuk.) Emelje ki a roládokat. A visszamaradt pecsenyeléhez öntse hozzá a maradék húslevest. Addig forralja fedő nélkül, amíg egyharmada elpárolog. Ekkor keverje bele a paradicsompürét, a tejet és a tejszínt. Fűszerezze ízlése szerint. Folyamatosan kevergetve sűrítse be, de vigyázzon, hogy ne forrjon fel újra.
Ha elkészült a mártás, tegye vissza bele a hústekercseket, és melegítse át.

GÖNGYÖLT MARHASZELET
Hozzávalók:
4 szelet marhafelsál, 1 evőkanál mustár, 15 dkg baconszelet, 2 fej vöröshagyma, 2 db paradicsom, 1 db zöldpaprika, 2 evőkanál olívaolaj, ízlés szerint só és őrölt bors, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál liszt

Elkészítése:
Az enyhén kiklopfolt hússzeleteket hintse meg mindkét oldalukon sóval és őrölt borssal. Egyik oldalukat kenje meg mustárral és reszelt vöröshagymával. Rendezze el rajtuk a vékonyan felkarikázott paradicsomot és zöldpaprikát. Tekerje fel a húsokat és a roládokat kívülről csomagolja be a bacon szalonnával. Hűstűvel tűzze meg mindegyiket. A felforrósított olajon hirtelen süsse körbe a göngyölegeket, majd öntsön alá egy deci vizet. Fedő alatt, alacsony hőfokon párolja készre. Időnként fordítson a tekercseken egyet-egyet. Ha elfőné a levét, öntsön hozzá kevés vizet. Amikor kész, a hústűket szedje ki, és a tekercseket ferdén vágva szeletelje fel.
A visszamaradt levet kevés liszttel elkevert tejföllel sűrítse be.
Burgonyapürét adjon mellé.

GÖNGYÖLT PULYKACOMB
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg kicsontozott pulyka felső comb, 1 evőkanál olaj, 1,2 dl hűsleves (kockából), 8 evőkanál száraz vörösbor, 1 evőkanál étkezési búzakeményítő, 6 evőkanál ribizlizselé. 3 teáskanál mustár, 2 narancs és 1 citrom leve, 1 narancs és 1 citrom reszelt héja, édes-nemes paprika, 6 fél sárgabarack (befőtt), só, fehér bors, a díszítéshez petrezselyemzöld és sárgabarackcikkek, cérna

Elkészítése:
A húst olajjal bekenjük, sóval, fehér borssal bedörzsöljük, felgöngyöljük, és erős fehér cérnával összekötözzük. Mikrohullámú vagy jénai tálba fektetjük, és grillezős mikrohullámú készülékbe toljuk. 600 watton, 2-es grill fokozaton 10 percig, majd 360 watton további 20 percig sütjük. Időnként meglocsoljuk húslevessel. A göngyölt húst 5 percig pihentetjük, majd fel- szeleteljük. Közben a mártáshoz az étkezési búzakeményítőt 2 evőkanál száraz vörösborban csomómentesen elkeverjük. A maradék vörösbort a ribizli zselével, a mustárral, a kinyomott narancs- és citromlével, illetve a lereszelt - héjjal elkeverjük, és tűzhelyen vagy a mikrohullámú készülékben 600 watton felforraljuk. Hozzáadjuk a feloldott étkezési búzakeményítőt. A mártást sóval és édesnemes paprikával ízesítjük. A lecsöpögtetett sárgabarackot, apró kockákra vágjuk, belekeverjük a mártásba, és felforraljuk. Sóval, borssal fűszerezzük. A roládot tálra fektetjük, és kevés mártással leöntjük. Petrezselyemzölddel és sárgabarackcikkekkel díszítjük.
Hagyományos módon:
A fentiek szerint előkészített húst tepsire fektetjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon 60-80 percig sütjük, közben a húslevessel locsolgatjuk

GÖNGYÖLT TÖLTÖTT PULYKAMELL
Hozzávalók:
50 dkg pulykamell, 15 dkg sonka, 1 csokor petrezselyem, szerecsendió, 1 tojás, 1 ananászkonzerv, baconszalonna, olaj, vegeta, 15 dkg gomba

Elkészítése:
A pulykamellet felszeleteljük, és amilyen vékonyra lehet, kiverjük. Ételízesítővel megszórjuk. Olajon megpároljuk a gombát, a sonkát és a petrezselymet. Hozzáadjuk a szerecsendiót és a tojást. Megtöltjük vele a húst és szorosan felgöngyöljük, a végeit, ha szükséges összetűzzük hústűvel. Rátekerjük a szalonnacsíkot és egymás melle egy tűzálló tálba rakjuk. 30 percig sütjük. Közben elkészítjük a párolt rizst, amibe belekeverjük az apró kockákra vágott ananászt.
Tálalásnál a rizst a tál közepére tesszük és körberakjuk a felszeletelt, töltött pulykamellel.

HALAS CUKKÍNI-ROLÁD
Hozzávalók 2 személyre:
2 zsenge, arasznyi cukkini, só, 40 dkg tengeri halfilé (fagyasztott is lehet), 3-4 dkg vaj, 2 tojás, 2 dl tejszín, őrölt fekete bors, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 2 kisebb paradicsom

Elkészítése:
A cukkíniket megmossuk, leszárogatjuk, majd hosszában 2-3 milliméter vastagon fölszeleteljük. Ezt szeletelő géppel a legkönnyebb, de olyan uborkagyalu is megteszi, amin a szeletelés vastagsága állítható. Forrásban lévő, enyhén sós vízben 2 perc alatt előfőzzük, leszűrve lecsöpögtetjük. A tengeri halból a vastagabb darabokat lapjában félbevágjuk, majd a filéket nagyjából akkorára daraboljuk – igazítjuk, hogy olyan szélesek legyenek, mint a cukkini-szeletek. Megsózzuk, majd minden cukkíni-csíkra teszünk 1-1 (ha úgy jön ki, akár 2) szeletet is. Szorosan fölgöngyöljük, majd 2, egyszemélyes kivajazott, tűzálló tálba állítgatjuk. Akkor jó, ha a formát szépen kitölti, így a kis tekercsek nem nyílnak szét. A tojásokat felverjük, a tejszínnel simára keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és a finomra vágott kaporral fűszerezzük. Végül a reszelt sajtot és a meghámozott, kis kockákra vágott paradicsomot is beleforgatjuk. A tekercsekre öntjük, eligazgatjuk, előmelegített sütőben, nagy lángon (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 20-25 perc alatt megsütjük.
Meleg előételnek vagy könnyű vacsorának kínáljuk, de főétkezés is lehet belőle, ha párolt rizst is adunk hozzá.

HALLAL TÖLTÖTT BURGONYAROLÁD TEJFÖLÖS BESAMELMÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 1 tojás, 25 dkg liszt, 2 dl tejfölös besamelmártás.
A töltelékhez:
40 dkg halfilé, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dkg vaj, só ízlés szerint

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, lábasban, gőzben megfőzzük, forrón áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, lepény alakúra formáljuk, és nedves konyharuhára tesszük. Megfőzött, összevágott halfiléből és apróra vágott, vajon enyhén megpirított vöröshagymából elkészítjük a tölteléket. A lepényre tesszük, és elkészítjük a roládot. Sütőben megsütjük. Tejfölös besamelmártással tálaljuk.

HAVANNA-TEKERCS (ROLLO LA HABANA)
Hozzávalók:
70 dkg sertéscomb, 20 dkg ananász, 1 dl tejszín, 2 evőkanál liszt, 1-1 mokkáskanál gyömbér, só, őrölt bors és oregánó, 3 evőkanál olaj, 1,5 dl száraz vörösbor

Elkészítése:
A húst vékonyan szeletelje fel. Kissé klopfolja ki, majd a fűszerekkel hintse meg. Ossza el rajtuk a felkockázott ananászt. Göngyölje fel a szeleteket. Hústűvel tűzze meg, vagy cérnával kösse át mindegyiket. Lisztben jól megforgatva, a közben felforrósított olajon minden oldalukat pirítsa meg. Ekkor öntse alá a vörösbort, majd fedő alatt gyöngyözve főzze puhára. Időnként forgasson a tekercseken, s ha szükséges pótolja az elpárolgott folyadékot. Ha a hús már puha, akkor fedő nélkül süsse zsírjára. Emelje ki a roládokat. A visszamaradt levet forralja össze a tejszínnel.
Ezzel a mártással leöntve a húsokat, párolt rizzsel körítve, forrón adja asztalra.

HIDEG VAGDALT HÚS
Elkészítése:
1/4 kiló marhafelsált, 1/4, kiló disznócombot, 5 deka füstölt szalonnát megdarálunk, vagy egészen apróra vágunk. Megsózzuk, megborsozzuk, 2 kanál tejfölt és - ha akarjuk - kevés reszelt vöröshagymát vegyítünk bele. Kis szalvétába becsavarva hosszúkás rolád alakra formázzuk, spárgával átkötözzük és 2 óra hosszat savanykás, fűszeres páclében főzzük. Ha kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és
Remulád vagy mustármártással tálaljuk.

HÚSKROKETT (VLEESCROQUETJES)
Hozzávalók:
20 dkg zsírmentes darált hús, 2 dl marhahúsleves, 1 db babérlevél, késhegynyi szerecsendió és kakukkfű, 4 szem bors, 1 kisebb vöröshagyma és sárgarépa, néhány szál petrezselyem,. 2 evőkanál vaj, 1 citrom leve, 1 tojás, zsemlemorzsa

Elkészítése:
A felforralt leveshez adja hozzá a lereszelt zöldségféléket. Ízesítse a fűszerekkel. Gyöngyözve főzze, míg sűrűsödni kezd. Ekkor keverje hozzá a vajat, hintse meg a zsemlemorzsával, majd pár perces keverés után húzza el a melegtől. Dolgozza egybe a hússal és a tojással. Letakarva tegye hűtőszekrénybe 4-5 órára. Miután kiveszi a hidegről, formázzon a keverékből ujjnyi roládokat.
Bő, forró olajban süsse ropogósra mindegyiket.

HÚSROLÁD
Hozzávalók:
80 dkg sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, 1 kanál pirospaprika, 1 zsemle, 1 dl tej, 1 egész tojás és 1 tojás sárgája, 1 dl tejföl, só
A tésztájához:
20 dkg liszt, 10 dkg zsír, 1 dkg élesztő, 1 tojás sárgája

Elkészítése:
A sertéscombot apró kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymást a zsírban üvegesre fonnyasztjuk, meghintjük egy kanál pirospaprikával, feleresztjük 2-3 kanál vízzel, elkeverjük, majd ha zsírjára sült, beletesszük a kockára vágott húst, megsózzuk, és fedő alatt - szükség szerint egy-egy kanál vizet öntve alá - elkészítjük a pörköltet. Ha kissé kihűlt, megdaráljuk a tejbe áztatott és kifacsart zsemlével együtt. Teszünk bele egy egész tojást és 1 dl tejfölt, hogy jól kenhető masszánk legyen. A 20 dkg lisztből 10 dkg zsírral, 1 tojássárgájával és 1 dkg - egy kevés tejbe áztatott - élesztővel tésztát gyúrunk. Kb. 30 percig állni hagyjuk, azután kinyújtjuk, rákenjük a hústölteléket, majd felcsavarjuk, mint a roládot. A tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütőben megsütjük előbb alsó, majd felső lángon. Néhány percnyi állás után szeleteljük.
Ha melegen tálaljuk, burgonyapürét, céklát vagy fejes salátát, ha hidegen fogyasztjuk, akkor burgonya- vagy tojás salátát, esetleg vegyes-zöldség-salátát adjunk hozzá.

HÚS ROLÁD SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
1 alma, 2 fej hagyma, 6 szem borókabogyó, 50 g füstölt szalonna, 200 g savanyú káposzta, 2 ek aprított petrezselyem, 4 szelet (egyenként 180 g) sertéshús, só, bors, 4 tk paprikakrém, 2 ek olaj, 2 babérlevél, 125 ml almabor (Cidre), 375 ml leves
Erőleveskockából,
100 g tejföl, ételsűrítő

Elkészítése:
Az almát megmossuk, négybe vágjuk, kimagozzuk és durvára reszeljük. A megtisztított hagymát felaprítjuk. Szétnyomjuk a borókabogyót. A kockákra vágott szalonnát forró serpenyőben kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a borókabogyót, majd beleforgatjuk a savanyú káposztát, a reszelt almát és a petrezselymet. A húst leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet és laposra veregetjük. Sóval, borssal fűszerezzük, rásimítjuk a paprikakrémet. Rátesszük a szalonnás káposztát, feltekerjük és megtűzzük. A forró olajon jól átpirítjuk a hústekercset. Hozzáadjuk a babérlevelet, felöntjük az almaborral és a levessel. Fedő alatt 50-60 percig pároljuk. A tekercset kivesszük, a pároló lébe belekeverjük a tejfölt és felforraljuk. Beleszórjuk az ételsűrítőt és ízesítjük a mártást.
Zöldfűszerrel és pirított hagymával díszítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TEKERCSEK, ROLÁDOK HÚSOKRA
Szerző:
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.