Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TEKERCSEKRE 4.

2016.08.08

RECEPTEK TEKERCSEKRE

KARDHALAS ROLÁD
Hozzávalók:
600 g vékony (kb. 3 mm) szeletekre vágott kardhal, 60 g zsemlemorzsa, 1/2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 400 g kisebb cékla, 1 db tojás, 2 evőkanál Bertolli Classico olívaolaj, 1dl fehérbor, 1 db érett paradicsom, 30 g fenyőmag, só, egy erős cseresznyepaprika

Elkészítése:
A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk, egy evőkanál olajban megpirítjuk, a megmosott és a lereszelt céklát hozzáadjuk, sóval ízesítjük, és 4 percig pároljuk.
A tűzről levéve a zsemlemorzsát, a tojást és a fenyőmagot hozzáadjuk, és alaposan elkeverjük.
Minden halszeletre teszünk egy keveset ebből a töltelékből, felgöngyöljük, és a roládokat hústűvel megtűzzük.
A paradicsom héját lehúzzuk, felszeleteljük, a roládokat egy teflonserpenyőben a maradék olajjal és a cseresznyepaprikával megpirítjuk, mihelyt pirulni kezdenek, a borral megöntözzük, kis ideig pároljuk, a paradicsomot hozzáadjuk, és még néhány percig a tűzön hagyjuk. Azonnal tálaljuk.
Egy jó tanács:
Szórjuk meg a megpirított roládokat friss majoránnalevéllel.

KÁPOSZTÁS AMUR
Hozzávalók:
60 dkg savanyú káposzta, 60 dkg amur-filé, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 4 szelet pontyfilé, só, őrölt fekete bors, 1 kisebb ecetes uborka, 1 dl tejföl, fél dl vodka, 3 tojás sárgája, só, citromlé

Elkészítése:
A savanyú káposztát átmossuk, és rövidre vagdaljuk. A finomra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd ezen a káposztát kevergetve megpirítjuk. Meglocsoljuk a vodkával, és fedő alatt hagyjuk kihűlni. A halfilék bőrét lefejtjük, sóval, borssal meghintjük. Káposztát teszünk a szeletekre, és szorosan föltekerjük. Fogvájóval rögzítjük a tekercseket. Kivajazott tepsibe rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben, 15 percig sütjük. Közben a tejfölt, a sört és a tojások sárgáját kikeverjük. Ízlés szerint fűszerezzük, a citromlével ízesítjük, és beleadjuk a nagyon apróra vágott uborkát. Az egészet vízgőz fölé állítjuk, és keverve mártássűrűségűre főzzük. Tálaláskor a töltött roládokat a mártással leöntjük.
Burgonyafánk illik hozzá.

KOLBÁSZOS ROLÁD 01.
Hozzávalók:
17,5 dkg vaj, 22,5 dkg liszt, csipet só
A töltelékhez:
1 reszelt vöröshagyma, 2 teáskanál zsálya, 1 tojás, 25 dkg darált hús, só, őrölt bors

Elkészítése:
A vajat fagyassza kőkeményre. A lisztet és a sót szitálja keverőtálba, majd reszelje rá a vajat. A vajat a liszttel egy széles pengéjű kés lapjával alaposan forgassa egybe. (Ne kézzel, vagy fakanállal csinálja!) Ez után adjon hozzá annyi vizet, hogy jól formázható, rugalmas tésztát kapjon. Formázza cipóvá, majd fóliába csomagolva tegye 30 percre a hűtőszekrénybe. Közben alaposan dolgozza össze a tölteléket. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsa ki, és vágjon belőle tenyérnyi háromszögeket. Mindegyikre tegyen a töltelékből, majd tekerje fel azokat.
Tegye sütőlemezre, kenje meg a tetejüket tojással, végül 20-25 perc alatt süsse barnára, a 220 fokra előmelegített sütőben.

KOLBÁSZOS ROLÁD 02. (SAUSAGE ROLLS)
Elkészítése:
Fél kiló szitált liszt közepébe készített mélyedésbe öntse bele az egy deci cukros tejben felfuttatott két deka élesztőt. Üssön bele egy tojást és sózza meg. Öt deka olvasztott vajjal és annyi vízzel, hogy laza, sima és rugalmas tésztát kapjon, dolgozza ki. Letakarva hagyja langyos helyen duplájára kelni. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtsa ki a tésztát. Vágja 6-8 centi oldalú háromszögekké. Fektessen minden háromszög egyik oldala mentén 4-5 centis fűszeres vékony kolbászt, amit előzőleg pár percre lobogó forró vízbe tett, majd lecsepegtetett. Tekerje fel a roládokat. Fektesse tepsibe, kenje meg pirospaprikával elkevert vajjal és ízlése szerint szórja meg köménymaggal.
Hagyja pihenni fél órát, végül előmelegített sütőben 25 perc alatt süsse készre.

KOLBÁSZ-ROLÁDOK (SAUCIJZENBROODJES)
Hozzávalók:
1 l liszt, 2 tasak sütőpor, 1 teáskanál só, 20 dkg margarin, 80 dkg sertés hús, grill fűszerkeverék

Elkészítése:
A lisztet szitálja a sütőporral és a sóval együtt keverőtálba. Morzsolja hozzá a margarint, majd annyi langyos vízzel dolgozza össze, hogy rugalmas tésztát kapjon. Nyújtsa ki félujjnyi vastagra, és vágja négyzetekre. Halmozzon mindegyikre a fűszerkeverékkel összedolgozott darált húsból.
Csavarja fel a tésztát kis hengerré, végül közepes hőfokon süsse aranybarnára a süteményeket.

KRUMPLIS ROLÁD (KÖRET)
Hozzávalók:
4 tojás sárgája, 4 púpos kanál sült áttört krumpli 1,5 kanál liszt, 4 kanál tejfel, 4 tojás habja

Elkészítése:
Vékonyra sütni, melegen összehajtani. Bármi húsfélével tölthetjük.

LEPÉNYHAL-TEKERCS VADRIZZSEL
Hozzávalók 4 személyre:
150 g sárgarépa, 2 szem mogyoróhagyma, 30 g diétás margarin, 50 g mélyhűtött spenót, 6 lepényhal filé (egyenként 50 g), citromlé, só, bors, 1 kisebb tojás, 1 ek mustár, 2 ek turbolyalevél, 125 g Riceland hosszú szemű előgőzölt és vad rizs, 300 g tök, 100 ml leves erőleveskockából, 4 ek zsírszegény tej, édes-nemes pirospaprika

Elkészítése:
A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és a répával együtt 20 g margarinon megpároljuk.
A spenótot hagyjuk felengedni. A halat leöblítjük, szárazra töröljük, meglocsoljuk citromlével és fűszerezzük. A maradék margarinnal bekenünk egy 40 x 30 cm-es alufóliát. Egymást kissé átfedve rárakjuk a halat. A tojást elkeverjük a mustárral és a turbolyával, sóval és borssal ízesítjük, majd összekeverjük a sárgarépa felével. A halat megkenjük a spenóttal, a sárgarépás masszával, és hosszában feltekerjük. A fóliát szorosan összezárjuk.
Megpároljuk a rizst. Nagy lábasba körülbelül 1 cm magasan vizet töltünk, belerakjuk a tekercseket és 15 percig pároljuk. Kiszedjük, 5 percig pihentetjük, majd felszeleteljük. A mártáshoz a maradék sárgarépát, a tököt, a levest és a tejet 7 percig forraljuk, majd pürévé törjük. Sóval, borssal és paprikával fűszerezzük.
Turbolyával díszíthetjük.

MANDULÁS PULYKAROLÁD
Hozzávalók:
40 dkg pulykamell, 8 dkg mandula, 2-3 dl húsleves, 2 tojás, 3-3 dkg liszt és vaj, 1 dl tejszín, 1 ek olaj, fehérbors, só

Elkészítése:
A kicsontozott pulykamellet kétszer ledaráljuk, hogy pépszerű anyagot kapjunk. Hozzákeverjük a darált mandulát és a tojásokat. Sóval, borssal fűszerezzük, és jól összekeverjük. Olajjal bekent alufóliára helyezzük a pépet és felgöngyöljük. Lábosba tesszük, és a húslevessel felöntjük. Fedő alatt, kis lángon 50-60 percig főzzük. Kiemeljük a léből, a fóliát eltávolítjuk, a húst felszeleteljük. A lét leszűrjük, ismét felforraljuk és belecsipegetjük a vajjal összegyúrt lisztet, amikor mártássá sűrűsödött, hozzáöntjük a tejszínt.
A mártással leöntjük a húst és párolt rizzsel tálaljuk.

MALMÖI ROLÁD
Hozzávalók:
8 szelethús, só, fokhagyma, bors, 2 törött babérlevél, 1 csípet rozmaring, gyömbérpor, olaj, 60 dkg burgonya, 1 evőkanál paradicsompüré

Elkészítése:
A hússzeleteket jól kiverjük, megsózzuk, borsozzuk. A többi fűszerfélét összekeverjük, és a hússzeletekre kenjük. Felcsavarjuk, hústűvel megtűzzük, és roston megsütjük. Közben olajjal kenegetjük.
A rács alá jól megmosott mélyen bevagdalt burgonyát rakunk erre fog csepegni az ízletes húslé.

MARHAHÚS-ROLÁD ZSEMLEGOMBÓCCAL (HÚSÉTEL)
Hozzávalók:
60 dkg marhahús, 5 kis fej hagyma, 2 dl rizs, 5 dkg szalonna, só, bors, olaj, 30 dkg sárgarépa, 30 dkg petrezselyemgyökér, 2 babérlevél, szemes bors, 1 dl tejföl, 1 szűk evőkanál liszt, 4 csapott teáskanál kristálycukor, kevés ecet
A zsemlegombóchoz:
4 zsemle, 1 fej hagyma, olaj, pirospaprika, 40 dkg liszt, 2 tojás, tej, só

Elkészítése:
A húst tenyérnyi szeletekre vágjuk, jól kiverjük, sózzuk. A megmosott rizst összekeverjük az egyik fej apróra vágott hagymával, a kockára vágott szalonnával, sóval, borssal fűszerezzük, megtöltjük vele a hússzeleteket és feltekerjük. Egy lábasban, bő olajban hagymát pirítunk, belerakjuk a roládokat. Amikor a zsírjára sül, kis vízzel felengedjük, borsozzuk, és puhára pároljuk. Sós, babérlevéllel ízesített vízben puhára pároljuk a feldarabolt zöldségeket és három fej hagymát, majd tejfölös habarással besűrítjük.
Közben a cukrot barnára pirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket, és ízlés szerint ecettel savanyítjuk. Miután összeforrt, turmixoljuk és a roládokra öntjük. Tálalás előtt még egyszer forraljuk össze az egészet.
A zsemlegombócokhoz kevés olajban megpirítjuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk az apró kockára vágott zsemlét, és együtt pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával. A lisztből a tojásokkal, sóval és a tejjel galuska sűrűségű tésztát keverünk. Belekeverjük a pirított zsemlekockát, és gombócokat formálunk belőle. Sós vízben kifőzzük.
A mártásos roládokat zsemlegombóccal tálaljuk.

MARHATEKERCS (ROTOLO DI BOVINI)
Hozzávalók 4 személyre:
45 dkg marhacomb, 4 szelet sonka, 1 evőkanál mogyoró, 2 evőkanál reszelt juhsajt, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó vagdalt petrezselyem, 1,2 dl olívaolaj, 50 dkg paradicsom, 2 evőkanál paradicsompüré, 2 babérlevél, 3 bazsalikomlevél, 2 durvára reszelt sárgarépa, 1 kis gumó zeller durvára reszelve, 2,4 dl száraz vörösbor, liszt, só, bors

Elkészítése:
Vágja négy egyforma szeletre a húst, majd klopfolja ki fél centi vastagra. Sózza, borsozza, majd mindegyikre tegyen egy szelet sonkát. Szórja meg a darált mogyoróval, a reszelt sajttal, a vagdalt petrezselyemmel és a zúzott fokhagymával. Tekerje fel szorosan a szeleteket, és hústűvel fogja össze azokat. Közepes hőmérsékletre melegítse fel az olaj felét egy serpenyőben. Tegye bele a lisztben megforgatott roládokat, és minden oldalukon süsse barnára. Közben egy másik edényben a maradék olajon párolja meg a hagymát, a sárgarépát és a zellert. Vigyázzon, ne barnuljon meg! Mintegy tízpercnyi párolás, sütés után tegye a zöldségekre a hústekercseket, ízesítse a babérlevéllel, sózza és borsozza ízlése szerint. Öntse fel a borral, és forralja fel. Keverje hozzá a paradicsompürét, majd tegye bele a meghámozott, apró kockákra vágott paradicsomot. Fedő alatt, alacsony hőfokon, gyöngyözve főzze egy-másfél órán át.
A legvégén szórja meg a vagdalt bazsalikommal, majd azonnal tálalja.

MÁJAS HÚSTEKERCS ZSÁLYÁS TÖLTELÉKKEL
Hozzávalók:
60 dk marha comb, 15 marhamáj, 12 szelet pármai sonka, 1 ek paradicsompüré, 2, 5 dl száraz fehérbor, 4 ek reszelt parmezán sajt, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 ek olaj, 1/2 csokor petrezselyemzöld, kakukkfű, 1 ág rozmaring, 8 zsályalevél, só, bors

Elkészítése:
3 zsályalevelet félreteszünk, a többit a megmosott fűszernövényekkel együtt felaprítjuk, 1 teáskanál zöld-fűszert félreteszünk, a többi összekeverjük a kockára vágott hagymával, zúzott fokhagymával. A megmosott marhamájat csíkokra vágjuk. A hússzeleteket kiveregetjük, besózzuk, megkenjük a zöld-fűszeres keverékkel.
Ráfektetünk 2-2 szelet sonkát, majd középen kettévágjuk. Beborítjuk a májcsíkokkal és összetekerjük. Fogvájóval összetűzzük.
Serpenyőben megforrósítjuk az olajat, és a hústekercseket körös-körül megpirítjuk. Paradicsompürével ízesítjük, majd felöntjük a húslevessel és a borral. Hozzáadjuk a félretett zsályaleveleket, és fedő alatt 15 percig pároljuk. A félretett zöld-fűszerekkel gazdagon meghintve tálaljuk.
Az olaszok elsősorban borjúcombból és májból készítik.

MÁRVÁNYTEKERCS
Hozzávalók:
60 dkg marhacomb, 10 dkg márványsajt, 4 db érett körte, 2 dl étolaj, 1 csokor petrezselyem, 2-2 dl erőleves és fehérbor, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só, őrölt bors és pirospaprika

Elkészítése:
A felszeletelt húsokat dörzsölje be sóval és őrölt borssal. Klopfolja ki fél centi vastagságúra a szeleteket. Keverőtálban forgassa össze a meghámozott, kicsumázott és kockákra vagdalt körtéket a belemorzsolt sajttal. Ezt a keveréket ossza el az előkészített hússzeletekre. Tekerje fel és hústűvel rögzítse a roládokat. Kevés olajon, serpenyőben pirítsa körben világosbarnára mindegyiket. Öntse alá a bor felét és kevés vizet. Fedő alatt, gyöngyözve párolja másfél órán át. Végül a maradék borral, a levessel és a tejföllel elkevert liszttel habarja be az edény tartalmát. Forraljon egyet rajta.
Burgonyapürével tálalja.

MECKLENBURGI ROLÁD TEPERTŐVEL, NÉMET MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg főtt burgonya, 25 dkg liszt, 25 dkg tepertő, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 1 pohár tej vagy tejföl, 1 evőkanál zöldpetrezselyem, törött bors és só ízlés szerint

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát reszelőn megreszeljük vagy húsdarálón megdaráljuk. Lisztet, sót, tojást adunk hozzá, és kemény tésztát gyúrunk belőle. A tésztát ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Apróra összevágott hagymát zsírban kissé megpirítunk, petrezselymet teszünk bele, jól megsózzuk, megborsozzuk, és összedolgozzuk a megdarált tepertővel. A keveréket egyenletesen szétkenjük a tésztán. Ezután a tésztát szorosan összecsavarjuk, és 5 cm hosszú darabokra vágjuk. Az így elkészített roládokat serpenyőbe tesszük, zsírral megöntözzük, és sütőben megsütjük. Időnként 1-2 evőkanál tejjel meglocsoljuk.
Forrón tálaljuk.

MEDVEHAGYMÁS TOJÁSLEPÉNNYEL TÖLTÖTT SERTÉSTEKERCS
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg csont nélküli karaj, 15 dkg friss medvehagyma levél, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 8 db tojás, 5 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, étolaj a sütéshez, só

Elkészítése:
A medvehagyma leveleket megmossuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát zsírjára sütjük, 5 db tojást kevés sóval és a medvehagymával elhabarunk, majd forró szalonnazsíron megsütjük. A karajból 4 nyitott szeletet vágunk, s vékonyra kiklopfoljuk. Ráhalmozzuk a medvehagymás omlettet, feltekerjük, és fogvájóval vagy hústűvel megtűzzük. Szokásos módon panírozzuk és kisütjük.
Tálaláskor ferdén félbevágjuk, rizzsel kínáljuk.

MEDVEHAGYMÁS TOJÁSLEPÉNNYEL TÖLTÖTT SERTÉSTEKERCS VITAMINSALÁTÁVAL
Hozzávalók:
80 dkg sertéskaraj, 15 dkg medvehagyma levél, 5 dkg sertészsír, 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna, 8 db tojás, 5 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, só
A sütéshez étolaj
A salátához:
1/2 fej saláta, 15 dkg reszelt káposzta, 20 dkg csíkokra vágott uborka és sárgarépa, 10 dkg pritaminpaprika, 2 paradicsom, só, cukor, 1 ek ecet, 3 dl tejföl

Elkészítése:
A zsírt a serpenyőben felhevítjük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és átpirítjuk benne. Közben 5 tojást felütünk, felverünk, belekeverjük a felaprított medvehagymát. Az egészet ráöntjük a kisült szalonnára, összesütjük, és félretesszük, hogy kihűljön.
A sertéskarajt szeletekre vágjuk, vékonyra kiklopfoljuk, enyhén megsózzuk, és mindegyik szelet végére hosszában tojásos tölteléket halmozunk. Szorosan feltekerjük, majd lisztbe, felvert tojásba, és zsemlemorzsába mártjuk. Felmelegített olajban, lassúbb tűzön sütjük, hogy a közepe is átsüljön. Tálalásnál a hús rudakat középen kettévágjuk, úgy helyezzük a tányérra. A vitaminsalátához a salátát keverőtálba tépkedjük, hozzáöntjük a káposztát, uborkát, sárgarépát, csíkokra vágott paprikát. Ízlés szerint sózzuk, és ecetes-cukros salátalével leöntjük. Alaposan összekeverjük, és a karikákra vágott paradicsomszeletekkel együtt a hús mellé kínáljuk.
Tejföllel is meglocsolhatjuk a saláta tetejét.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TEKERCSEK, ROLÁDOK HÚSOKRA
Szerző:
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.