Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TEKERCSEKRE 5

2016.08.24

RECEPTEK TEKERCSEKRE

MEXIKÓI TEKERCS (ENCHILADA)
A tortillához: 20 dkg liszt, 10 dkg kukoricaliszt, 2 evőkanál olaj, langyos víz

A töltelékhez:
3 evőkanál olaj, 50 dkg sovány hús, 40 dkg mexikói zöldségkeverék, 1 tasak mexikói fűszerkeverék, 11 db sárga, piros és zöld húsú paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál erős paprikakrém, 2 evőkanál paradicsompüré, fél-fél mokkáskanál őrölt kömény és oregánó A tetejére: 15 dkg ementáli sajt

Elkészítése:
A tésztához a liszteket szitálja egybe, majd forgassa bele az olajat. Ez után annyi vizet dolgozzon bele, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjon. Formázza hengerré, és hagyja pihenni 30 percet. Vágjon belőle kétujjnyi korongokat, amelyeket lisztezett deszkán kerek lapokká nyújt. Zsiradék nélkül, teflonos serpenyőben mindkét oldalukon süsse világosbarnára. A felmelegített olajon párolja üvegesre a finomra vagdalt hagymát. Keverje hozzá a zúzott fokhagymát, majd azonnal forgassa bele, a darál húst. Kevergetve párolja fehéredésig. Pár percig az apróra vagdalt paprikával főzze, végül adja hozzá a zöldségkeveréket, a paradicsompürét és a fűszereket. Öntsön hozzá mintegy decinyi langyos vizet. Forralja össze, majd lehúzva az edényt a melegről, fedő alatt hagyja állni. Kenjen ki egy szögletes tűzálló tálat. A kisütött tésztákat töltse meg, és tekerje fel, mint a palacsintákat szokás. Fektessen egy sor tekercseket szorosan egymás mellé a tálba. Kanalazzon rá a töltelékből. Rendezzen el rajta még egy sor roládot, végül a maradék raguval takarja be az egészet. Gazdagon hintse meg reszelt sajttal. Közepes hőfokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsse készre.
Amikor szép piros a teteje, tegye félre hűlni 8-10 percre, majd tálalja.

OLASZ KÁPOSZTA
Hozzávalók:
1 kelkáposzta (kb. 75 dkg), 2 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 40 dkg darált hús, 5 dkg kemény sajt, 2,5 dl paradicsomlé, 2 paradicsom 1 kk. olasz fűszerkeverék, 1 ek olaj, 1 dl tejszín, 1 kis konzerv olajos hal, 1 ek vaj/margarin, 10 kimagozott fekete olívabogyó

Elkészítése:
A kelkáposztát külső sérült leveleit lehántjuk, és 8 ép levelet leszedünk. A maradék káposztát csíkokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk. A sajtot lereszeljük. A paradicsomot kis darabokra vágjuk. A kelkáposztaleveleket sós vízben 5 percig blansírozzuk.
Szűrőkanállal kivesszük a leveleket, és lecsepegtetjük őket. Az olajat felforrósítjuk, és a hagymát megpirítjuk benne. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. Az olajos halról leöntjük a levét, gerincét kiszedjük, majd az olívabogyóval és a fokhagymával együtt apróra vágjuk. Hozzákeverjük a hagymát és a húst, sózzuk, borsozzuk. A kelkáposztaleveleket kiterítjük, és elosztjuk rajtuk a húsmasszát. Mindkét oldalon behajtjuk a leveleket, feltekerjük, és cérnával összekötjük. A kelkáposztaroládokat mély tűzálló tálba tesszük. A paradicsomlevet felforraljuk, beletesszük a paradicsomot, a sajtot és az olasz fűszerkeveréket. 2-3 percig rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, majd az egészet ráöntjük a káposztára, és kb. 50 percig betesszük a sütőbe. Közben a vajat/margarin felforrósítjuk, és a csíkokra vágott káposztát megbarnítjuk benne. Hozzáadjuk 1 dl vizet, és a káposztát kb. 12 percig főzzük. Sóval és borssal ízesítjük.
A roládokkal és a paradicsomszósszal tálaljuk.
Sós vízben főtt burgonya illik hozzá.

PÓRÉHAGYMÁS PULYKAROLÁD
Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma, 2 db póréhagyma, 1 evőkanál méz, 5 evőkanál szójaszósz, 4 vékony szelet pulykamellfilé, 3 evőkanál olaj, 5 dkg földimogyoró (nem sózott), 2 teáskanál étkezési keményítő, 2,5 dl erőleves

Elkészítése:
A mézet elkeverjük 4 evőkanál szójaszósszal, és bekenjük vele a hússzeletek egyik oldalát. 1 evőkanál olajban világosra pirítjuk az áttört fokhagymát és a karikára vágott póréhagymát, hozzáadjuk a mogyorót, majd a maradék szójaszósszal és borssal ízesítjük.
A keverék egy részét elosztjuk a hússzeleteken, felgöngyöljük és hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük. A tetejét megszórjuk étkezési keményítővel.
A maradék olajat felforrósítjuk, ebben a roládokat minden oldalról megpirítjuk. Felöntjük az erőlevessel és fedő alatt kb. 50 percig pároljuk.
A maradék pórés keveréket megmelegítjük és a roládokat ezzel tálaljuk.

PÓRÉHAGYMÁVAL TÖLTÖTT PULYKAMELL, TEJSZÍNES BORSMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
40 dkg pulykamell, szelet bacon szalonna, 4 szelet trappista sajt

Elkészítése:
A pulykamell szeleteket fólia alatt, húsklopfoló segítségével megütögetjük. Sózzuk, ill. ételízesítővel tetszés szerint megszórjuk. Rátesszük a hosszában félbevágott sajt és szalonna szeletekbe tekert póréhagyma darabokat, majd szorosan felcsavarjuk. A hústűkkel megtűzött roládokat felhevített margarinon körülsütjük. Kevés vízzel felöntjük. Ételízesítővel, parányi borssal és szerecsendióval ízesítjük, majd fedő alatt puhára pároljuk. Tejszínből és lisztből készült habarással sűrítjük, és készre forraljuk.
Tálaláskor a rézsútosan felszeletelt roládokat körülöntjük a tejszínes borsmártással.
Burgonyafánkkal és párolt zöldséggel körítve tálaljuk.

PULYKAHÚS ROLÁD
Hozzávalók:
40 dkg pulykamell, 2 evőkanál mustár, 6 dkg sonka, 4 dkg sajt, 1 csokor bazsalikom, 2 dkg light margarin, 1,5 dl diétás almalé, 2 kávéskanál tejföl, só, bors, mustár

Elkészítése:
A húsokat megkenjük mustárral, mindegyikre teszünk egy szelet sonkát, és egy szelet sajtot. Elosztjuk rajtuk a bazsalikom levelet, összetekerjük, és hústűvel átszúrjuk. A tekercseket minden oldalukon megpirítjuk, leöntjük 1 dl almalével, és fedő alatt 15 percig pároljuk. A tekercseket kivesszük a pecsenyeléből, hozzáöntjük a maradék almalevet, és a tejfölt.
Felforraljuk, sóval, borssal ízesítjük.
Tálaláskor a húsra öntjük.

PULYKAMELL ROLÁD
Hozzávalók:
4 szép szelet pulykamell-filé, 15 dkg gesztenyemassza, 15 dkg pulykaszív és máj, olaj, 1 csapott evőkanál reszelt hagyma, 1 tejben áztatott zsemle, 1 tojás, só, bors, szerecsendió, fél liter leveslé

Elkészítése:
A pulykaszívet, májat ledaráljuk, vagy nagyon apróra összevágjuk. Kevés olajon megpároljuk a hagymát, rátesszük a szívet meg a májat, és forró olajon kevergetve megpirítjuk. A kiolvasztott gesztenyemasszához hozzákeverjük a kifacsart zsemlét, a langyosra hűlt hagymás belsőséget, a tojást, és jól összegyúrjuk, majd sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A mellszeleteket ezzel a masszával megtöltjük, feltekerjük, és hústűvel megtűzzük. A roládokat lábasba rakjuk, ráöntjük a leveslét, és fedő alatt megpároljuk.
Párolt gyümölcsökkel tálaljuk.

PULYKAMELL ROLÁD MANDULÁS KÖRTÉVEL
Hozzávalók 4 személyre:
4 vékony szelet pulykamell-filé, ételízesítő, 1 mogyorónyi friss gyömbér, 4 kelkáposztalevél, 4 db közepes körte, 1 ek citromlé, 4 szelet sonka, 4 szelet sajt, 5 dkg margarin, 5 dkg szeletelt, pirított mandula, 3 ek méz, 1 ek étkezési keményítő, 1 dl félédes fehérbor

Elkészítése:
A pulykamell-filéket fólia alatt húsverő kalapács segítségével megütögetjük. A hússzeleteket megszórjuk ételízesítővel, és friss gyömbért reszelünk rá. A kelkáposztaleveleket forró vízben két-három percig főzzük. A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, a húsát gerezdekre vágjuk és megcsepegtetjük citromlével. Mindegyik szelet húsra egy-egy kelkáposztalevelet, sonka, ill. sajtszeletet fektetünk, majd feltekerjük, és fogvájóval összetűzzük. A margarint felforrósítjuk, a hústekercseket körbe sütjük benne. Kevés vízzel (esetleg húslével) felöntjük, és készre pároljuk. A kész roládokat félretesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban megfuttatjuk a körteszeleteket és a pirított mandulát, meglocsoljuk a mézzel, és pár percig együtt pároljuk. A keményítővel elkeverjük a bort, ráöntjük a mandulás körtére, és készre forraljuk.
Tálaláskor a pulyka roládokat a párolt körtével, a boros szósszal és burgonyapürével körítve adjuk az asztalra.

PULYKAMELLROLÁD MÁJJAL TÖLTVE
Hozzávalók 8 személyre:
60 dkg pulykamellfilé, 30 dkg csirkemáj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kiskanál só, őrölt bors, majoránna, 10 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:
A fölaprított vöröshagymát a megolvasztott margarinon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított, darabokra vágott csirkemájat, őrölt borssal és majoránnával meghintjük és megsütjük. A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd ledaráljuk, sózzuk, és belekeverjük a két tojás sárgáját meg a zsemlemorzsát. A pulykamell filéből tenyérnyi nagyságú, vékony szeleteket vágunk, megsózzuk, és egyenként megkenjük a májas töltelékkel. Fölgöngyöljük, és kivajazott alufóliába csomagoljuk, majd tepsibe téve forró sütőbe tesszük. 240°C-on 30-35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd legalább fél napra hűtőbe tesszük.
A fóliából kicsomagolva vékonyan fölszeleteljük és párolt gyümölcsökkel vagy csinos gyümölcsfalatkák társaságában, a tálon szépen elrendezzük.

PULYKAMELL-TEKERCS ANANÁSSZAL
Hozzávalók 4 személyre:
4 vékony szelet (egyenként 160 g) pulykamell, só, bors, 1 avokádó, 1 mangó, 1 ek szójamártás, 2 ek olaj, 3 szelet kockára vágott ananász, 100 ml leves tyúkhúsleves-kockából, 1 tk currypor

Elkészítése:
A húst leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, sózzuk és borsozzuk. Kivájjuk az avokádó húsát, a felét szétnyomkodjuk, és megsózva a húsra kenjük. A maradék avokádót kockákra vágjuk. A mangót meghámozzuk, a gyümölcs húsát levágjuk a magról és kockákra vágjuk. A felét a kockára vágott avokádóval és a szójamártással elkeverjük és elosztjuk a négy szelet húson. A húst feltekerjük és összetűzzük.
Serpenyőben felhevített olajon pirosra sütjük a tekercseket, majd kivesszük. A pecsenyelébe beletesszük a maradék mangót és az ananászt, jól átsütjük, majd felöntjük a levessel. A tekercseket visszatesszük a serpenyőbe, és fedő alatt közepes tűzön 10 percig pároljuk. A húst kiszedjük, és a mártást curry-vel fűszerezzük.
Párolt rizzsel (például Riceland Opál rizs) tálaljuk.

PULYKAROLÁD
Hozzávalók:
40 dkg pulykamell, 5 dkg margarin, 1 evőkanál citromlé, 2 teáskanál mustár, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál étolaj, só, bors

Elkészítése:
A húst 4 darab vékony lapra vágjuk, és kicsit kiveregetjük. A petrezselymet apróra vágjuk és összekeverjük a margarinnal, és a fűszerekkel. Ezzel a keverékkel megkenjük a hússzeleteket, majd feltekerjük, és fogpiszkálóval rögzítjük. Az olajat serpenyőben megforrósítjuk, és a hústekercseket minden oldalukon megpirítjuk. Ezután kevés vizet öntünk alá, és letakarva (a hús vastagságától függően) 8-15 percig pároljuk.
Retek és paradicsomsalátával tálaljuk.

PULYKAROLÁD SZEZÁMBUNDÁBAN
Hozzávalók:
40 dkg pulykamell, 2 dkg lapkasajt, 4 dkg szezámmag, só, törött bors, tojásfehérje, zúzott fokhagyma, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A pulykamellből 4 szeletet vágunk, kiveregetjük, és mindegyikre egy szelet sajtot helyezünk, megkenjük fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, feltekerjük és összetűzzük fogpiszkálóval. A tekercseket tojásfehérjébe mártjuk, majd szezámmagban megforgatjuk és olajban szép aranybarnára sütjük.

PULYKAROLÁD TEJSZÍNES MEGGYMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
4 szép pulykamell-filé, só, 4 virsli, 8 szelet sajt, olaj, 1 üveg meggybefőtt, 2 dl tejszín, ízlés szerint pici cukor, citromlé, őrölt fahéj

Elkészítése:
A hússzeleteket közepesen vékonyra kiklopfoljuk és megsózzuk. Mindegyikre ráfektetünk két szelet sajtot, egy egész virslit és feltekerjük. (A műbőrös virsliről húzzuk le a héjat.) A hús szelet hajtsuk fel, hogy a sütés közben megolvadt sajt ne folyjon ki. A roládok akkor lesznek szép egyenletesek, ha a feltekerés után a vágódeszkán meg a kezünkkel is megsodorjuk. Egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk, belerakjuk a roládokat, minden oldalról elősütjük, majd mérsékeljük a tüzet. kevés vizet ontunk alá és fedő alatt, időnként megforgatva, puhára pároljuk. Közben a meggybefőttet levével együtt egy lábosba ontjuk, felforraljuk, majd hozzákeverjük a tejszínt és összeforraljuk. Ha szükséges kevés cukorral, citromlével, esetleg fahéjjal ízesítjük.
Tálaláskor a roládokat keresztben ferdén kettévágjuk s a tányér közepére állítjuk.
Mérőkanállal formázott rizsköretet teszünk melle és körbeöntjük meggymártással.

PULYKAROLÁD TÖLTVE
Hozzávalók:
1-1,5 kg pulykamell szelet, 50 dkg szeletelt bacon szalonna, 25 dkg feketeerdő sonka, 30-40 dkg trappista sajt, 8-10 kelkáposzta levél, 2-3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, bors.

Elkészítése:
A kelleveleket megfőzzük, majd kivéve a vízből lecsöpögtetjük. A munkaasztalra terítünk 2 csík alufóliát, s azon dolgozunk. A bacon szalonna csíkokat kis fedéssel egymás mellé fektetjük, majd ráterítjük az enyhén besózott, borsozott kinyomott fokhagymával bekent kiklopfolt pulykamellfilé szeleteket. A szeletek szorosan egymás mellé kerüljenek. Ezután a húsra terítjük a Fekete-erdő sonka szeleteket, majd a reszelt, vagy vékonyra szeletelt sajtot, s végül a káposzta leveleket. Az így előkészített íz kavalkádot ezután az alufólia segítségével föltekerjük, majd az elmozdult bacon szalonna szeleteket megigazítjuk, és hústűvel, vagy fogvájóval rögzítjük a roládon. A tepsi alját megkenjük egy kis zsírral, majd öntünk bele vizet, s belehelyezzük a húst. Alufóliával fedve puhulásig pároljuk, majd levéve a takarást készre sütjük. Ilyenkor én még rakok a tepsibe, negyedbe vágott vöröshagymát is, mire a hús szép pirosra sül, a hagyma is elkészül.
Tálalható rizs, vagy sült krumpli körettel, az én családom knédlivel, és párolt káposztával szereti.

PULYKATEKERCS GESZTENYEMÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
4 szelet pulykamell-filé, 1 ek olaj, 1 kis fej hagyma apróra vágva, 10 dkg gomba szeletelve, 4 ek zsemlemorzsa, 4 dl húsleves (lehet kockából), 10 dkg gesztenyemassza, 3 ek tejszín, só, őrölt bors

Elkészítése:
Az olajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, rövid ideig együtt sütjük. Beletesszük a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk. Ez lesz a töltelék. A melldarabokat kissé kiverjük, rákenjük a tölteléket, felgöngyöljük, végeit fogvájóval összetűzzük. Egy peremes edény szelein körberakjuk, leöntjük húslevessel, lefedjük és közben megfordítva a húsokat, puhára főzzük.
Szűrőlapáttal kiszedjük. A visszamaradt lébe belemorzsoljuk a gesztenyemasszát, beleöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, habverővel simára keverjük, pár perc alatt jól kiforraljuk. A pulyka roládokat leontjuk a gesztenyemártással, rizzsel körítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TEKERCSEK, ROLÁDOK HÚSOKRA
Szerző:
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.