Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TEKERCSEKRE 7.

2016.10.02

RECEPTEK TEKERCSEKRE

SÁRGABARACKOS SZARVASCOMB ROLÁD
Hozzávalók 4 személyre:
kb. 1 kg szarvascomb (csont nélkül), bors, 150 g aszalt sárgabarack, 75 ml sherry, 1 kisebb kelkáposzta, 3 fej hagyma, só, 2 ek olaj, 500 ml leves erőleveskockából, 150 ml tejszín

Elkészítése:
A húst leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, és éles késsel nagy lapos szeletté vágjuk. Bedörzsöljük borssal, és hideg helyre tesszük. A kockákra vágott sárgabarackot megpuhítjuk a Sherryben. A kelkáposzta leveleit leválasztjuk, megmossuk és blansírozzuk. A megtisztított hagymát durvára aprítjuk.
A húst szétterítjük és megsózzuk. Rárakjuk a kelkáposztaleveleket és a sárgabarackot, és nagy tekerccsé felcsavarjuk. Cérnával összekötjük, és forró olajon pirosra pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és aranybarnára sütjük, aláöntjük a levest, és fedő alatt körülbelül 1 ¾ órát pároljuk.
A roládot kivesszük és melegen tartjuk. A pecsenyeléhez öntjük a tejszínt, a mártást ízesítjük, majd átszűrjük. A tekercset szeletekre vágva tálaljuk. Köretként galuskát kínáljunk mellé.

SERTÉSHÚSSAL TÖLTÖTT SÜLT TÉSZTAROLÁDOK - KÍNA
Hozzávalók:
40 dkg sertéscomb, 20 dkg kínai kel, 10 dkg húsos paprika, 1 csokor újhagyma, 10 dkg gomba, 2 chili-paprika, 3 evőkanál ketchup, diónyi friss gyömbér, 3 evőkanál kukorica olaj, 1 evőkanál szezámolaj, 1 tojás, só, bors, a sütéshez bő olaj.
A tésztához:
3 csésze liszt, 1 csésze meleg víz, 1 teáskanál só

Elkészítése: Az átszitált lisztből a hozzávalókkal kemény tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle, és nedves ruhába tekerve körülbelül két órán át pihentetjük. Eközben wokban kevés felhevített olajon megfuttatjuk az apróra vágott gyömbért, rátesszük a darált húst, sóval, borssal meghintjük. Állandóan kevergetve, erős tűzön megpirítjuk, majd hozzátesszük az apróra vágott újhagymát, paprikát, gombát és a metéltre vágott kínai kelt. Szójaszósszal, ketchuppal, pár csepp szezámolajjal ízesítjük, és jól összerázzuk. A tésztacipót 2 mm vastagságúra nyújtjuk, majd 15X13 cm-es téglalapokra vágjuk. A széleket megkenjük felvert tojással. Közepükre halmozunk egy-egy evőkanálnyi tölteléket. A tésztát szorosan feltekerjük, hogy sütéskor szét ne nyíljon. Bő olajban aranysárgára sütjük, tálaláskor félbevágva tesszük a tányérra. Külön kínálunk hozzá szója-, chili- és édes-savanyú mártást.

SONKÁS PULYKAROLÁD
Hozzávalók:
4 szelet pulykamell, 2 evőkanál közepesen csípős mustár, 4 szelet füstölt sonka, 4 szelet lágy sajt, 1 csokor bazsalikom, 1 evőkanál olvasztott vaj, 1,5 dl almabor, 2 teáskanál tejföl, 1 teáskanál étkezési keményítő

Elkészítése:
A húsokat megkenjük egyik oldalukon mustárral, egy-egy szelet sonkát és sajtot helyezünk rá, megszórjuk az apróra vágott bazsalikommal, feltekerjük és hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük.
A tekercseket forró zsiradékban minden oldalról megpirítjuk, leöntjük 1 dl almaborral és fedő alatt, lassú tűzön 15 percig pároljuk.
A roládokat kivesszük, majd a pecsenyeléhez öntjük a maradék almabort és a tejfölt.
Felforraljuk, hozzáadjuk a keményítőt és sóval, borssal ízesítjük.

SONKÁS-SAJTOS ROLÁD
Hozzávalók:
60 g vaj vagy margarin, 60 g liszt, 450 ml tej, só, fekete bors, 6 tojás, 0,5 csokor vízitorma, 12 szelet lapkasajt (200 g), 6 szelet főtt sonka (150 g), ízlés szerint petrezselyemzöld Előkészítés: 15 perc
Főzés: 29 perc

Elkészítése:
Közepes nagyságú lábasban mérsékelt lángon megolvasztjuk a vajat. Állandó keverés mellett 1 percig áthevítjük benne a lisztet. Levesszük, majd lassanként hozzáöntögetjük a tejet. Ismét a tűzhelyre tesszük a lábast, a mártást gyenge hőfokon kb. 4 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ismét levesszük, és sóval, borssal ízesítjük. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. Szétválasztjuk a tojássárgáját és fehérjét, a sárgákat tálban jól elkeverjük. Először csak egy kevés mártást keverjünk bele, majd ezt a keveréket dolgozzuk össze a mártással.
Kb. 40x25 cm-es nagy sütőlapra, tegyünk sütőpapírt. A tojásfehérjéket nagy tálban verjük kemény habbá. Ezután óvatosan vegyítsük a habot a tojássárgás mártásba, majd egyenletesen osszuk el a masszát a tepsiben. 20 percre toljuk be a sütőbe, ha a felszíne kissé megbarnult, kivehetjük. A sütőt ne kapcsoljuk ki!
Mossuk meg a vízitormát; töröljük szárazra, vágjuk durvára. A tojáslepényt a felső oldalával lefelé borítsuk egy megfelelő nagyságú fóliára. Húzzuk le róla a sütőpapírt, tegyük rá a sajtszeleteket. Szórjuk rá a vízitormát, takarjuk le a sonkaszeletekkel.
A fólia segítségével a keskenyebbik oldalánál fogva tekerjük fel a tojáslepényt. A roládot tegyük hőálló lapra úgy, hogy a tekercs kezdete alul legyen. Süssük még 3-4 percen át. Mossuk meg és töröljük szárazra a petrezselymet.
A tekercset vágjuk szeletekre, helyezzük tálra, díszítsük petrezselyemmel, és tálaljuk.

SONKÁS, VAGY VELŐS ROLÁD
Elkészítése:
Egy meszely (0,42 l) tejbe, ha felforrt, folytonos kavarás mellett belekavarunk lassankint egy meszely lisztet vigyázva, hogy csomós ne legyen. Ha kihűlt, hat tojássárgáját egyenként keverünk hozzá s utoljára a hat tojás keményre vert habját. Egy serpenyőt jól kikenünk vajjal, vagy zsírral, liszttel behintjük s a kész tömeget beletéve, szétsimítjuk, s a sütőben világos barnára megsütjük. Ahogy kivesszük, rögtön megkenjük a már elkészített sonka-vagdalékkal, vagy velőpéppel, összegöngyöljük, mint egy bisquit-roládot, hosszúkás tálra téve, parmezánnal hintjük be és forró vajat adunk külön csészében hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
TEKERCSEK, ROLÁDOK HÚSOKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.