Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DERELYE RECEPTEK 4.

2019.07.25

RECEPTMIX

Gombás-derelye
(Mami szakácskönyve)
Úgy készül, mint akár milyen más derelye, csak vastagabbra nyújtjuk a tésztát.
A szeleit jobban megkenjük tojás fehérjével, és óvatosabban főzzük ki.
A töltelékhez való gomba csak zsíron párolt, nincs berántva és nincs feleresztve.
Azonban mikor megvagdostuk a készre párolt gombát, szilárd rántottával elkeverjük, ami tartalmassá teszi.

Húsos derelye 01.
Hozzávalók (8-10 személyre):
5 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 40 dkg sertéshús, 1 csomó zöldpetrezselyem, 5 g törött bors, 1 db tojásfehérje, a gyúrt tésztához: 20 dkg liszt, 3 db tojás, só.

Elkészítése:
Kevés zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a ledarált sertéshúst. Sóval, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, törött borssal fűszerezzük és lefedve, mindig csak egy kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk. Elkészítjük a gyúrt tésztát és vékonyra kinyújtjuk. Négyzet alakú darabkákra vágjuk, majd mindegyik közepébe kis hús-halmocskát rakunk és a tészta széleit tojásfehérjével megkenve, háromszögletűre hajtjuk.
Húslevesben vagy sós vízben külön kifőzzük, majd az elkészített levesbe tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc

Húsos derelye 02.
Hozzávalók:
a tésztához 50 dkg finomliszt, 3 tojás, 1 teáskanál só, kb. fél dl víz; A töltelékhez
30 dkg (bármilyen fajta) darált hús, fél dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál Vegeta, 1 késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint mustár, a tésztalap kenéséhez 1 tojás; a tetejére 3 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejföl.

Elkészítése:
Az átszitált lisztet összegyúrom a tojásokkal, a sóval és a vízzel, majd egy nagy cipóba formálva legalább 2 órán keresztül pihentetem.
Közben elkészítem a tölteléket: a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát 1 evőkanál olajon megfuttatom, és ráteszem a darált húst.
Addig kevergetem a tűzön, amíg az egész megfehéredik.
Hagyom, hogy kihűljön, majd összekeverem a Vegetával, a mustárral és a törött borssal.
A tésztacipót vékonyra, egy nagy lappá nyújtom, és elfelezem.
A tölteléket kis diónyi kupacokban, egymástól kb. 3 centiméter távolságra felhalmozom.
Az üresen hagyott, tehát töltelék nélküli részeket egy felvert tojással, ecsettel bekenem. Ezután az üres, levágott tésztalapot a töltelékre ráborítom.
A tojással bekent, töltelék nélküli részeken a tésztát összenyomkodom, majd egy recés derelyemetszővel elvágom.
A kis derelyéket a lisztezett deszkán pár percig hagyom szikkadni, majd forrásban lévő, sós vízben 10-12 percig főzöm.
Míg a derelyék főnek, az olajon szép pirosbarnára pirítom a zsemlemorzsát.
A megfőtt, lecsurgatott tésztácskákat egyenként megforgatom a morzsában, és tejföllel meglocsolva kínálom.
Egyszerre érdemes nagyobb mennyiséget is készíteni belőle, és kifőzés előtt adagonként lefagyasztani.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.

Húsos rakott derelye
Elkészítése:
Összegyúrunk 35 deka lisztet egy egész tojással, csipet sóval meg annyi vízzel, hogy rugalmas, de kemény tésztát kapjunk, és cipóban, letakarva egy óráig pihentetjük.
Ezután nagyon vékonyra nyújtjuk, egyik felére egyenlő közökben töltelékhalmokat rakunk, és az üres tésztalapot ráborítva a közöknél lenyomkodjuk.
A tésztát derelyemetszővel szétvágjuk.
(A töltelékhez ledarálunk 25 deka párolt vagy sült marha-, illetve sertéshúst. és egy kis fejnyi, apróra vágott vöröshagymán átpároljuk, sóval, törött borssal ízesítjük.)
Két liter vizet forralunk. két húsleveskockával meg egy kiskanál sóval ízesítjük. és kifőzzük benne a derelyéket. Szűrőkanállal kiszedve, négy deci tejföl, egy tojássárga, 10 deka reszelt sajt, meg csipet reszelt szerecsendió keverékével rétegezve, tűzálló tálba rakjuk. Tetejére is mártás kerüljön.
Tálalás előtt a forró sütőben addig sütjük, míg a teteje szép piros nem lett.
(A főzővizét átszűrjük. belevágunk apróra egy csokor friss petrezselymet, és a nélkül, hogy felforralnánk, levesként tálaljuk.)

Juhtúrós barátfüle
Recept Öreglakról - Kedvelt étel a juhtúrós barátfüle.
Hozzávalók:
60-65 deka gyúrt tészta, 25 deka juhtúró, 40 deka burgonya, egy késhegynyi őrölt bors, 1 deci tejföl, 8 deka húsos szalonna, egy tojás és só.

Elkészítési módja:
a tésztát vékonyan kinyújtjuk, és a felére négy centi távolságra dió nagyságú halmokat rakunk az áttört, főtt burgonya és juhtúró keverékéből, amit borssal fűszereztünk.
A töltelékek közötti részt megkenjük tojással, a tészta másik oldalát ráhajtjuk, jól összenyomkodjuk, hogy összeragadjon, és derelyevágóval rombusz alakúra vágjuk.
Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és kiolvasztott szalonnakockák zsírján átforgatva, tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Készíthetjük szilvalekvárral, édes túróval és gombás tojással is.
Finom és egyszerű egytálétel.

Kapros-túrós derelye
Hozzávalók - A tésztához
50 dkg liszt, 2 egész tojás; a töltelékhez 25 dkg félzsíros tehéntúró, 1 evőkanál sűrű tejföl, 2 egész tojás, 1 csokor kapor, csipetnyi só, 2 evőkanál porcukor;
A tetejére
5 dkg vaj, 2 dl tejföl, kevés porcukor.

Elkészítése:
A lisztet a tojásokkal és egy-két teáskanál vízzel kemény tésztává gyúrom, és két egyforma cipóvá osztom.
Mindkettőt vékonyra kinyújtom, és a deszkán hagyom szikkadni.
Az áttört tehéntúrót összekeverem a tojássárgájával, a tejföllel, a nagyon finomra vágott kaporral, sóval, cukorral.
Az egyik kinyújtott tésztalapra egymástól 4-5 centiméter távolságra kis diónyi halmokat teszek a túrós töltelékből, majd a felvert tojásfehérjékkel a töltelék között lévő üres helyeket kenőtollal bekenem.
A másik kinyújtott tésztalapot ráborítom, és ahol nincs töltelék, illetve ahol a tojásfehérjével bekentem, óvatosan lenyomkodom.
Lisztbe mártott derelyemetszővel a lapos részek mentén kis négyszögekre vagdalom, majd forrásban lévő sós vízben megfőzöm.
A kis derelyéket leöblítem, és az olvasztott vajra szedem, végül a porcukorral elkevert tejföllel meglocsolva kínálom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RECEPTMIX - DERELYE RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.