Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DERELYE RECEPTEK 5.

2019.10.04

RECEPTMIX

Káposztás derelye
Hozzávalók:
a tésztához 50 dkg finomliszt, 3 tojás, 1 teáskanál só, kb. fél dl víz
A töltelékhez
30 dkg édes fejes káposzta, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál cukor, teáskanál só, 1 késhegynyi törött fekete bors
A tetejére
2 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejföl.

Elkészítése:
A tésztát összegyúrom, kinyújtom, majd a tölteléket rákenem.
(A káposztát pontosan ugyanúgy készítem, mint amikor káposztás kockát főzök.) A megfőzött derelyéket, a közben megpirított zsemlemorzsában megforgatom, és tejföllel lelocsolva tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.

Kirántott barátfüle
(Mami szakácskönyve)
Liszt, 3 sárgája, kupa rum, kevés tejföl. Barátfülét baracklekvárral készíteni, forró zsírban kisütni.

Krumplis derelye
Elkészítése:
Jól nyújtható gyúrt tésztát igényel, esetleg egy tojással többet teszünk bele, mint más egyébkor, hogy a kifőzésnél is tartsa magát.
Még a tésztagyúrás előtt felkészítünk hajában krumplit, hogy megfőljön, mire pihenni félretesszük a meggyúrt tésztát.
Négy-öt levél tésztához úgy másfél kilónyi krumplit.
Ha a megfőtt krumplit megtisztítottuk és áttörtük, egy nagy fej vereshagymát apróra vágva zsíron megfonnyasztunk.
Ezt, és egy kevéske sót hozzádolgozzuk a krumpli-masszához.
(Ez már magában véve olyan kelletős, hogy fele eltűnik, elmámmad csak úgy kézen-közön, mire az öt levél derelye elkészül.)
Minden egyes levél tésztát szép nagy karikára nyújtunk, jó vékonyra. Felszabdaljuk olyan négyujjnyi négyzetekre.
Ennek közepére rakjuk a krumplitölteléket, diónyit csipegetünk a három ujjunkkal.
Majd egymásra hajtjuk háromszögletűre, és a széleit körbe-körbe összenyomogatjuk.
Vigyázzunk ám, hogy a krumplinak hagyjunk egy kis férőhelyet, mert kifőzésnél még dagad!
Az elkészített derelyéket egy fehér ruhára rakjuk szép rendben, egy-egy oszlopba annyit, amennyit majd egyszerre vetünk vízbe.
Ha ezzel elkészültünk, akkor kétujjnyi füstölt szalonnát apróra vágunk, és enyhén rózsaszínűre pirítjuk.
A derelyét bő, forrásban lévő vízben három-négy percig főzzük.
Kiszedve egy nagy tálba, megpergetjük a sült szalonnadarabkákkal, elkeverjük bőven tehéntúróval, majd szedésnél ki-ki tetszés szerint meglöttyinti jóféle házi tejföllel.

Kunsági lekváros derelye
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg burgonya, 40 dkg liszt, 1-2 dkg só, 2 tojás, 1 púpos evőkanál zsír vagy 3 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg cukor, 30-40 dkg szilvalekvár.

Elkészítése:
A meghámozott krumplit megfőzzük és megtörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a sót, a lisztet, a tojásokat, és jól összedolgozzuk. Lisztes deszkán vékonyra nyújtjuk, a fele részére szilvalekvár halmokat teszünk, és ráhajtjuk a tészta másik felét. A lekváros csomók között a tésztát az ujjunkkal összenyomjuk, derelyevágóval kockákra szabjuk, és sós vízben kifőzzük.
Egy edényben olajon vagy zsíron zsemlemorzsát pirítunk, ízlés szerint megcukrozzuk, majd rátesszük a leszűrt derelyét és összeforgatjuk.
Megjegyzés:
Legjobb azon melegében.

Lekváros barátfüle
Hozzávalók:
Liszt 1 kg, tojás 3 db, zsír 15 dkg, lekvár 30 dkg, morzsa 10 dkg, esetleg dió, mák 10 dkg.

Elkészítése:
Gyúrunk a lisztből nem nagyon kemény tésztát, vékonyra kinyújtjuk. Az egyik felét tojásfehérjével bekenjük, és a lekvárból kis halmokat rakunk reá 3 cm távolságban, a tészta másik felét ráhajtjuk, a közöket ujjal lenyomkodjuk, és csörögemetélővel elmetéljük, sós vízben kifőzzük. Végül zsírban pirított morzsában megforgatjuk, lehet dióban is.

Lekváros derelye 01.
Elkészítése:
A gyúrt tésztát vékonyra elnyújtjuk, majd hirtelen kettéhajtjuk az élét, a hajtásnál kissé megnyomjuk, hogy meglátszódjék. Ezután szétterítjük a gyúródeszkán. Az egyik felére - körülbelül egymástól háromujjnyi távolságra - szilvalekvárból kis halmocskákat rakunk. Utána ráhajtjuk a tészta másik felét, és a halmocskák között jól összenyomkodjuk, hogy ott a tészta egymáshoz ragadjon.
Ezen a vonalon vágjuk föl derelyecifrázóval.
Kifőzzük, vajjal lelocsoljuk, hogy ne álljon össze.
Lehet egy lábasban búzadarát pirítani, forrón egy gyűszűnyi vízzel puhítani, és erre rászedni a derelyét.

Lekváros derelye 02.
Elkészítése:
A gyúrt tésztát vékonyra kinyújtjuk, de nem hagyjuk szikkadni, mint más tésztánál, mert megszáradva a tészta nem ragad össze.
Szilva, vagy barack-lekvárból kávés kanállal keveset teszünk 3 ujjnyi távolságra egymástól, a tésztát felülről ráhajtjuk, és kerekecskével kis párnaalakú darabokra osztjuk.
Ezt ismételjük ameddig a tésztából telik, azután szitára rakjuk.
Sós vízben kifőzzük, lábosba, melybe egy kanál zsírt tettünk, beletesszük és tálalásnál, vagy pirított zsemlyemorzsával öntjük, le, vagy darált diót cukorral keverve szórunk meg.
Ez utóbbit még külön is adhatunk fel.

Lekváros derelye 03.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 tojás, 3 evőkanál olaj, 30 dkg szilvaíz, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg cukor, fahéj

Elkészítése:
A lisztből és a tojásból nagyon vékony tésztát nyújtunk és egyik felére a szilvalekvárból kanál, és kis kés segítségével mogyorónyi halmocskákat rakunk, egymástól 4-5 cm távolságra. Gyorsan dolgozunk vele, hogy a tészta meg ne szikkadjon. A lekvár közötti részt tojásfehérjével megkenjük, amit az egyik tojásból félretettünk.
A tészta másik felét ráhajtjuk, és a lekvár-halmocskák között a tésztát jól lenyomkodjuk.
Derelyemetszővel egyenlő nagyságú négyszögeket vágunk, hogy mindegyik közepében lekvár legyen.
Sós vízben valamivel tovább főzzük, mint más tésztát.
A morzsát az olajban aranysárgára pirítjuk, és a kifőzött tésztát beletéve, óvatosan összekeverjük.
Tálaláskor fahéjas porcukorral meghintjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RECEPTMIX - DERELYE RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.