Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DERELYERECEPTEK 8.

2020.05.11

RECEPTMIX

Túrós derelye
(Túrós barátfüle)
Hozzávalók:
1 adag ravioli tészta, 25 dkg tehéntúró, 1 tojás, 5 dkg cukor, 3-4 kanál tejföl, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj, porcukor, 1 tojássárgája.

A túrót áttöröm, összekeverem a cukorral, a tojással és a tejföllel.
Elkészítése a továbbiakban megegyezik a baracklekváros derelyével.

Túrós derelye mákos vajjal
Hozzávalók - Tésztához:
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 csipet só, 2 tojás, 1 evőkanál olaj, 1-3 tojássárgája, liszt a nyújtáshoz

Töltelékhez:
1 citrom, 25 dkg sovány túró, 1 tojás, 2 evőkanál 20% zsírtartalmú tejföl, 2,5 dkg cukornád-granulátum vagy teljes értékű cukor, 1/4 kávéskanál mézes sütemény-fűszerkeverék, 10 dkg durvára reszelt kétszersült teljes kiőrlésű lisztből, 10 dkg mazsola , 7,5 dkg apróra vágott dió

Mákos vajhoz:
1 narancs, 2 evőkanál citromlé, 0,5 dkg vaj, 1 evőkanál darált mák, 1 evőkanál méz

Elkészítése:
A lisztet gyúrja össze a sóval, a tojásokkal, az olajjal és egy tojássárgájával.
Ha a tészta túl száraz és morzsolódik, apránként hozzáadhatja a többi tojássárgáját is.
Ha túl lágy, kávéskanalanként némi lisztet dolgozzon bele.
Göngyölje zsírpapírba, és szoba hőmérsékleten, 1 órán keresztül pihentesse.
A töltelékhez a túrót a tojással, a tejföllel és a cukornád granulátummal vagy a teljes értékű cukorral keverje simára, majd a lereszelt citromhéjat, a mézes süteményf-űszerkeveréket, a kétszersültet, a mazsolát és a diót is keverje bele. Felezze meg a tésztát, és lisztezett deszkán vékonyra nyújtsa ki, vagy tésztagéppel két vékony lapot készítsen belőle, majd hagyja szikkadni 10 percig. Az egyik tésztalapra helyezzen egymástól 10 cm-es távolságban 1-1 evőkanál tölteléket, és a kupacok között kevés vízzel kenje meg a tésztát.
A második lapot tegye az elsőre, a töltelékkupacok közötti részeken enyhén nyomkodja be, és rádlival vágjon derelyéket.
Két adagban bőséges mennyiségű sós vízben addig főzze a derelyéket, amíg a víz felszínére nem jönnek, majd vegye ki és tartsa melegen.
Melegítse elő a tányérokat.
A narancs héját reszelje le, levét facsarja ki, majd a citromlével, a vajjal és a mákkal állandóan kevergetve addig hevítse, amíg a vaj habos nem lesz.
Végül a mézet jól keverje el a mákos vajban.
Rakja a derelyéket a tányérokra, és mákos vajat csepegtessen rájuk.

Túrós-ízes derelye másképpen
Hozzávalók (4 személyre):
1 csomag fagyasztott túrós derelye, 1 csomag fagyasztott ízes derelye, 5 dkg porcukor, 1 dkg vaníliás cukor, 0,5 dl olaj.

Az olajat felhevítjük, és a derelyét beletéve megsütjük.
A kisült derelyét szalvétával bélelt tálcára szedjük.
A szalvéta felszívja a lecsepegő olajat.
Tálaló edényre halmozzuk és megszórjuk vaníliás porcukorral.

Velős vagy hasés barátfüle
Hozzávalók - Tészta:
liszt 21 dkg, vaj 3 dkg, tojás 1.5 sárgája, só késh.

Töltelék:
borjúvelő 1 egész, tojás 2 db, zsír 5 dkg, bors, só 1 késh., petrezselyem 1/2 kis csomó, zsír 1/4 kg.

Elkészítése:
A lisztet, a vajat másfél tojás sárgáját sóval, kevés vízzel összegyúrunk, és vékonyra kinyújtjuk.
Velővel, vagy haséval töltjük, és forró zsírban kisütjük.
Forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RECEPTMIX - DERELYE RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.