Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTMIX - DERELYE RECEPTEK 1.

2018.12.12

RECEPTMIX

A szilva ízes derelye(Zilahy)
Elkészítése:
Egy kilónyi lisztből - a rendes módon - gyurjunk tésztát; de valamivel mégis lágyabbat, mint a közönséges tészta. E tésztát nyujtsuk ki olyan vékonyra, mint a levesbe való tésztát szoktuk. Egyszerre csak egy levél tésztát nyujtsunk ki, mert e lekváros derelyéhez nem lehet megszikkadt tésztát használni; csak egymásután, sorban készithetjük el a frissen nyujtott levelekből a derelyéket. Minden levél tésztára egy-egy ujjnyi távolságra, kávéskanállal apró csomócskákban szép szorosan szilva izt kell rakni. A levél tésztát félig rakjuk igy tele szilva-izes csomócskákkal; a tészta másik - üres - felét pedig boritsuk a lekvárral megtöltött tésztára. Ilyen formán minden lekvár csomó kimagasló dombocskát fog képezni; e dombocskák körül a tésztát ujunkkal nyomkodjuk meg, azután rendre szalagonként vágjuk ki a tésztát éles derelye-metszővel. E szalagokat derelye metszővel aprózzuk fel koczka formákba, ugynevezett "derelyéknek". Nagy fazékban forró vizben főzzük meg. Főzés közben ügyeljünk, mert ez a tészta azonnal a forró viz tetejére szalad; de azért még nincs megfőve.
Sokáig nem szabad főzni, ment akkor meg mind kifakad a lekvár belőle.
Hat-hét percznyi főzés után kiszedhetjük lyukas kanállal.
A tetejét tálaláskor öntsük le forró zsirral és hintsük be piritott zsemlyemorzsával.
Azon forrón kell asztalra adni.

Baracklekváros derelye (Baracklekváros barátfüle)
Hozzávalók:
1 adag ravioli-tészta, baracklekvár, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj, porcukor, 1 tojássárgája.
Elkészítése:
A derelyetésztát baracklekvárral töltöm meg, majd az előírás szerint kifőzöm.
A zsemlemorzsát 2 evőkanálnyi olajon gyakori kevergetés mellett megpirítom.
A kifőtt tésztát lecsepegtetés után a pirított morzsába forgatom.
Tálaláskor porcukorral szórom meg.

Barátfüle
Recept Iharosból
Iharosban régóta kedvelt eledel a barátfüle. Receptjét Kisházi Ferencné osztotta meg velünk

Hozzávalók:
fél kiló burgonya, liszt, egy egész tojás, egy kávéskanál só, egy kávéskanál margarin, 15 deka búzadara, szilvalekvár Elkészítése:
Megfőzzük a burgonyát, és burgonyanyomón áttörjük. A margarinnal, tojással és sóval, valamint annyi liszttel, amennyit az anyag fölvesz, összedolgozzuk.
A tésztát gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk, és apró lekvárhalmokat helyezünk el rajta egy sorban, egymástól egyenlő távolságra. A lekváros csíkra a tésztát visszahajtjuk, majd barátfüle-szaggatóval kiszaggatjuk a négyszög alakú lekváros táskákat.
Forró vízben megfőzzük.
A búzadarát kevés zsiradékon olajbarnára pirítjuk, s ebben megforgatjuk a barátfülét.
A tetejét meghintjük porcukorral.

Barátfüle sütve
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojássárga, 1 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál tejföl, csipetnyi só, 3-4 evőkanálnyi kemény meggydzsem. A tetejére vaníliás porcukor, olaj a sütéshez. Elkészítése:
A lisztet, a tojássárgát, a cukrot és a sót annyi tejföllel gyúrom össze, hogy jó rugalmas tésztát kapjak. Vékonyra kinyújtom, és kis négyszögekre vágom. Mindegyik tészta közepére egy kis meggydzsemet teszek, majd átlósan összehajtva, széleit körben jól lenyomkodom.
Bő, forró olajban pirosra sütöm.
Papírtörülközőre teszem, hogy az a felesleges olajat elszívja, majd vaníliás porcukorral meghintve kínálom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RECEPTMIX - DERELYE RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.