Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FONDŰ RECEPTEK 2

2019.05.25

RECEPTMIX

Bélszínfondü (húsos)
Hozzávalók:
1200 g bélszín, 6 dl napraforgó étolaj, frissen őrölt fekete bors, asztali só
Ajánlott mártás:
1 üveg ketchup, 1dl mustár, 1 üveg Worcester, remoulad mártás***, svéd mártás
Ajánlott köret:
200 g karikára vágott lila-hagyma, 300 g sózott paradicsomcikkek, 300 g sózott uborkaszeletek

Elkészítése:
A bélszínt lehártyázzuk, faggyútól megtisztítjuk, mustárral és olajjal bekenjük, majd zsírpapírba felcsavarva, hűtőszekrényben 3-4 napig pácoljuk, illetve érleljük. Az érett bélszínt 1,5 x1,5 cm-es kockákra daraboljuk. Ezután sóval és őrölt borssal fűszerezzük, és mély tálkába rakjuk, majd 1 dl étolajat öntünk rá. Ebben megforgatjuk. A fondü-edényben megforrósítjuk a többi olajat és a spirituszégő fölé, az asztal közepére tesszük. A mártásokat és az ajánlott köreteket a fondü-edény köré helyezzük. Tálkában lévő fűszerezett bélszínfalatokat a forró, gyöngyöző olajban fondü-villára szúrva-, ízlés szerint megsütjük a köré rakott mártásba mártogatva, a kiválasztott körettel fogyasztjuk.
A vendégek ízlésüknek megfelelően választhatnak a mártások és köretek közül.

***Remoulád mártás
Hozzávalók: 3 tojás, 2-2 ek. olaj, citromlé, 1 mk. finomra vágott hagyma, capri, petrezselyem, 1 cs. kapor, 2 kisebb ecetes uborka, 4-5 parajlevél, 2 tárkonylevél, 1 kk. snidling, 2 ek. tejföl, só. Elkészítés:
A 2 tojást keményre főzzük, a sárgáját szitán átnyomjuk.
Hozzáadjuk az olajat, 1 tojás nyers sárgáját, citromlevet.
A felsorolt hozzávalókat apróra vágjuk és a tejföllel, sóval jól összekeverjük.

***Svéd mártás
Hideg, sült szárnyasok és bélszínfodű mellé kínáljuk.
Hozzávalók:
20 dkg majonéz, 20 dkg alma, 5 dkg torma, 1 dl tejszín, 1 citrom, fél dl fehér bor, cayenne-i bors, só, cukor ízlés szerint.

Elkészítés:
A reszelt almát és reszelt, leforrázott tormát a majonézbe keverjük, tejszínnel és fehérborral hígítjuk.
Végül sóval, egy kevés cukorral és citromlével ízesítjük.

Boros fondü
Hozzávalók: 30 dkg reszelt sajt, 20 dkg füstölt sajt, 2,5 dl rizling bor, 2 citrom leve, 2 ek. finomliszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl brandy, só, fehér bors, 1 mk. szerecsendió

Elkészítése:
A borba belekeverem a citromok kicsavart és átszűrt levét, meg a lisztet. Simára keverem. Egy teflon lábost bedörzsölök a megtisztított fokhagymával, beleszórom a megreszelt sajtokat, és ráöntöm a lisztes-boros levet, majd simára keverve felforralom. Addig főzöm kis lángon, amíg a sajt megolvad. Ezután beleöntöm a brandyt, és beleszórom a fűszereket. Éppen csak egyet forralok rajta, majd a fondü-edénybe öntöm.
A spirituszlángon állandó, csendes forrásban tartom.
Többféle fajta kenyérkockát kínálok hozzá, amit mindenki a hosszú nyelű villájára szúrva mártogat a forró sajtba.

Boros sajtfondü
Hozzávalók:
30 dkg reszelt ementáli sajt, 20 dkg reszelt füstölt sajt, 2,5 dl rizling fajtájú bor, 2 citrom leve, 2 púpozott evőkanál finomliszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl brandy, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint, 1 csapott mokkáskanál reszelt szerecsendió

Elkészítése:
A borba belekeverem a citromok kicsavart és átszűrt levét meg a lisztet. Simára keverem. Egy teflonlábost bedörzsölök a megtisztított fokhagymával, beleszórom a megreszelt sajtokat, és ráöntöm a lisztes-boros levet, majd simára keverve felforralom. Addig főzöm kis lángon, amíg a sajt megolvad. Ezután beleöntöm a brandyt, és beleszórom a fűszereket. Éppen csak egyet forralok rajta, majd a fondü-edénybe beleöntöm a masszát.
A spirituszlángon állandó, csendes forrásban tartom. Többféle fajta kenyérkockát kínálok hozzá, amit mindenki a hosszú nyelű villájára szúrva mártogat a forró sajtba.

Csirkefondü 1.
Hozzávalók:
1 kg lebőrözött, kicsontozott csirkemell, 100 g kolozsvári szalonna, 150 g főtt, apró gombafej, 6 dl olaj. Elkészítése:
A kockára vágott csirkemelleket sózzuk, a vékony szelet szalonnákkal és a gombafejekkel fondü-villára szúrva, forró olajban megsütjük. Köretként lila-hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, ananászbefőttet, majonézt és ketchupot kínáljunk.

Csirkefondü 2.
Hozzávalók:
1,5 kg csirkemell, só, olaj, 2 adag tiroli mártás (én nem szoktam, sajna nem ismerem), 2 adag diós-almás majonéz, 2 adag currys majonéz, 2-3 adag idénysavanyúság, 2 adag mandarin- vagy ananász befőtt, 20 dkg főtt gombafej (apró), kifli.

. Elkészítése:
A csirkemelleket lebőrözöm, kicsontozom.
A színhúst 2-3 cm-es kockákra vágom, és picit megsózom.
Fondü-serpenyőben felforrósítom az olajat, és az asztal közepén levő állványra teszem.
Az asztalra készítem a húskockákat, a mártásokat, a savanyúságot, a mandarin- vagy ananász befőttet, a gombafejeket, és a péksüteményt.
A hosszú fondü-villára felhúzott húsdarabok, gombafejek a gyöngyöző olajban gyorsan megsülnek.
Közben mindenki ízlése szerint vehet a mártásokból, salátából és befőttből.
Jól hűtött, illatos fehérbort kínálunk hozzá, gyerekeknek savanykás szörpöt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RECEPTMIX - FONDÜ RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.