Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTMIX - FONDÜ RECEPTEK 1

2019.02.07

RECEPTMIX

Előszó egy különleges gasztrofeelinghez
Gyanítom, csak az nem szereti a fondüt, aki még soha nem próbálta, nem kóstolta.
Azt azonban elismerem, hogy ezt az étkezési módot a svájciak nem a gyorsan és mohón jól lakni vágyóknak találták ki a század elején.
A fondü-parti valóságos szertartás, amelynek elmaradhatatlan tartozéka a társaság. Miközben ugyanis mindenki maga süti-főzi-mártogatja a hosszú villákra szúrt falatkákat, ráérősen jó nagyokat lehet beszélgetni. Így lesz az étkezésből szórakoztató élmény.
A fondü-készlet nyeles kerámia- vagy fémedényből áll, amelyet mindenki számára elérhető helyre állítunk az asztalra.
Alája kerül a spirituszos, illetve éghető pasztával vagy olajjal működő melegítő, amely melegen tartja az edény tartalmát.
Szükség van még a megszokottnál jóval hosszabb és vékonyabb szárú fondü-villára, a mártásokhoz tálkákra, és osztott tányérokra, hogy ne keveredjen, folyjon össze, amit rájuk szedünk.
A fondü - nemcsak speciális sajtétel készítésének és elfogyasztásának vidám szertartása - színesebbé teszi a baráti együttléteket.
A szó francia eredetű.
Arra utal, hogy készítéséhez különféle sajtokat - lehetőleg minél többfélét - kell megolvasztani.
A fondü evés egy svájci mondás szerint, az életöröm légkörét teremti meg.
A fondü kísérőjeként gyomornedveket gerjesztő pikáns salátákat szoktak adni.
Italnak a fehérbor a legajánlatosabb.
Természetesen nem maradhat el a kávé és a konyak sem, amely kellemesen egészíti ki a fondü ízharmóniáját.

Sajt-fondü hibáinak kijavítása
Szükséges: meleg fehérbor.
Ha a fondü túl vastag lett, akkor állandó kavarás mellett megmelegített fehérbort adunk hozzá.
Szükséges: burgonyaliszt, fehérbor, citromlé.
Ha a fondü szétesik, akkor gyors kavarás mellett kevés fehérborban és pár csepp citromlében elkevert burgonyalisztet adunk hozzá.

A fondü eredete:
A fondü eredetileg svájci sajtétel, ma már számos egyéb változata is létezik. Így készíthetünk zsíros fondüt, amikor húsdarabokat és zöldségeket forró zsírban sütünk ki a fondü edényben, vagy sovány fondüt, amikor erőlevesben főzünk meg nyers hozzávalókat. Létezik azonban édes fondü is. A számos változatnak közös jellemvonása, hogy egy edény köré gyűlik a társaság, és olajba, levesbe, olvasztott sajtba vagy csokoládéba mártogatnak különböző alapanyagokat.

Alapfondü
Elkészítése:
Lehetőleg rézedényben főzzük.
A megtisztított, szárazra törölt edényt fokhagymával kikenjük, és így tesszük spirituszláng fölé.
Miután az edény falai már átmelegedtek, kellemes fehérborral indul a főzés.
A bor felforrása után hozzáöntjük a citromlét, majd hozzátesszük az alapsajtokat: legalább 50 % ementáli, 25 % parmezánjellegű sajt és a maradék 25 % tetszés szerinti - de nem füstölt - sajt, majd kevéske kukorica-, szója- vagy búzalisztet adunk hozzá.
Miután a sajtok mind megolvadtak, folytonos keverés közben bármilyen gyümölcspárlatot (cseresznyepálinka, borpárlat, whisky) öntünk hozzá.
A spirituszfőző lángját annyira lecsökkentjük, hogy éppen csak bugyborékoljon a már elkészült alapfondü.

Angol fondü
Hozzávalók:
1 adag fehér csokoládé (35 g), 3 evőkanál tejszín, búza- vagy zabpehely, puffasztott rizs és mazsola csokoládéhoz

. Elkészítése:
A melegítés közben többször keverje meg, majd egy kis kanállal vegye ki, és kedvenc likőrjével fogyassza.

Angol sörös fondü
Hozzávalók:
300 g vegyes kemény sajt (részben füstölt), 100 g vaj, késhegynyi csípős pirospaprika, 1 ek. mustár, só, bors, 0,5 l barna sör

Elkészítése:
Felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és állandó keverés mellett melegítjük, amíg krémszerűen felolvad, besűrűsödik. Pirított zsemlekockákkal vagy kifli-karikákkal mártogatjuk.

Apenzelli fondü
(svájci recept)
Hozzávalók:
személyenként 13 dkg reszelt sajt, fél pohár száraz fehérbor, fél pálinkáspohár cseresznyepálinka, bors, fokhagyma, kenyér.

Elkészítése:
Cserépből készült vagy zománcozott, nyeles serpenyőt fokhagymával bedörzsölünk, majd a személyek számának megfelelően, reszelt sajtot és bort öntünk bele.
Erős lángon folyamatosan addig keverjük, amíg folyékony egységes anyaggá nem ömlik meg. Ekkor cseresznyepálinkát és ízlés szerint borsot keverünk hozzá.
A serpenyőt spirituszláng fölé helyezve tesszük az asztal közepére, kenyérből vágott kockákat készítünk, és hosszú nyelű villára szúrva mártogatjuk a serpenyőből a fondüt.

Berni fondü (sajtos)
Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma, 2 dl Csopaki rizling, 500 gr ementáli sajt, 4 tojássárgája, 5 evőkanál tejszín, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 késhegynyi paprika, 1 késhegynyi őrölt fehérbors
Ajánlott köret:
francia kenyér.

Elkészítése:
A fondü edény belsejét fokhagymával bedörzsöljük.
Beleöntjük a bort.
Óvatosan hevítjük, de nem forraljuk fel.
Beletesszük a durvára lereszelt sajtot, és addig keverjük, míg sima lesz.
A tejszínnel elkevert tojássárgákat is belekeverjük. Fűszerekkel ízesítjük, és kis lángon addig keverjük, amíg egészen sűrű és krémszerű lesz.
A francia-kenyeret 2,5 cm-es kockákra vágjuk és ezzel tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RECEPTMIX - FONDÜ RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.