Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


POM - POM FALATKÁK 1.

2019.11.29

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

Pom Pom egy ágon ült, és belesett a konyhaablakon.
A konyhában Bogyó szaladgált fel-alá, az egyik sarokból a másik sarokba, s közben ilyeneket mondott: "Ez sincs!
Meg az sincs! Sőt, ha meggondolom, semmi sincs! "
Pom Pom követte szemével a rohangáló Bogyót, majd az ablakpárkányra ugrott, és beszólt, mert már szédült a sok szaladgálástól.
- Szia Bogyó! Miért rohangálsz a konyhában?
- Szia Pom Pom! Most nem érek rá beszélgetni, fő a fejem a sok gondtól!
De Pom Pomot nem lehetett ilyen könnyen lerázni.
- Állj meg egy pillanatra, és mondd el, hogy miért fő a fejed?
Bogyó megállt egy pillanatra.
- Azért fő a fejem, mert meghívtam mindenkit, és nincs itthon semmi!
- Mi lesz? Névnap? Születésnap? Évforduló? - érdeklődött Pom Pom.
- Egyik se - felelte Bogyó. - Csak arra gondoltam, hogy jó lenne találkozni! Csak úgy, barátságból!
- Jó gondolat! Nagyszerű gondolat! - helyeselt Pom Pom. - A barátság nagyszerű dolog! Nincs szebb dolog a világon!
- Szép dolog, szép dolog! De most mit főzzek? Nincs itthon semmi!
- Segíthetek? - kérdezte Pom Pom, de nem várta meg a választ, beugrott a konyhába, és elkezdett kutatni.
Kinyitotta a szekrényajtót, kihúzgálta a fiókokat, bekukkantott a hűtőszekrénybe, benézett a kamrába.
Majd mosolyogva kijelentette:
- Semmi vész!
Van minden!
Úgy értem, hogy van minden, ami egy uzsonnához kell.
Mert ha nem ebédre és nem vacsorára hívtad meg a vendégeket, akkor hívd meg őket uzsonnára!
Tudom, hogy az ebéd meg a vacsora ünnepélyesebb, de azért az uzsonna se kutya!
De nem ám!
És egy baráti összejövetelre az uzsonna éppen megfelel!
De meg ám!
Bogyó abbahagyta a rohangálást, és kíváncsian figyelt.
- De mit adjak uzsonnára, mikor semmi sincs itthon?
- Figyelj!
Van itthon egy csomó dolog, ebből is egy kis maradék, meg abból is egy kis maradék, amiből egy kis ügyességgel pompás uzsonnát lehet készíteni!
Például van itthon jó néhány kifli, meg sok keksz.
Ezzel már el lehet kezdeni az uzsonna készítését!
- Kifli és keksz? - csodálkozott Bogyó. - Csak úgy, üresen?
- Nem, nem! - mosolygott Pom Pom.
- A kifli és a keksz csak a kezdet.
Boszorkányos ügyességgel nagyszerű szendvicseket varázsolunk belőle!
Figyelj!
Hipp-hopp! Kezdődik a varázsolás!
Vagyis kezdjük a hideg falatokkal.
Azért hideg, mert nem kell se sütni, se főzni.
Rengetegféle hideg falatot lehet készíteni.
Bogyó izgatott lett.
- Értem már! Akkor fogjunk hozzá, és csináljuk gyorsan!
Pom Pom felugrott a szekrény tetejére, onnan harsogott.
- Vigyázz!
Kész!
Indulj!
Először is szeleteld fel a kifliket!
Utána szedj elő mindent a kamrából, a hűtőszekrényből!
Bogyó szélsebesen szeletelte a kifliket, kibontotta a sós kekszes csomagot, és szé-pen egy tálcára rakosgatta őket.
Majd felnézett Pom-Pomra.
- És mit tegyek rájuk?
- Figyelj! Diktálom!
Különösen akkor jó, ha hirtelen döntitek el, hogy csak úgy összejöttök a barátokkal egy kis beszélgetésre, játékra.
Nincs különösebb alkalom a vendéglátásra, nincs születésnap, névnap, nem rendezel farsangi bulit.
De jólesik egy kis harapnivaló, hiszen jobban telik az idő akkor is, ha van mit eszegetni.
A leggyorsabban ezek a hideg falatkák készíthetők el, s rengeteg variációjuk létezik.
Tulajdonképpen csak a fantázia szab határt neki, mert a megismert hozzávalókkal tetszés szerinti összeállításban készíthetők.
Az alapanyag, amire a falatokat teszed, legtöbbször kifli, de nagyon finom a sós keksz is.

HIDEG FALATOK
Kiflis falatkák

Hozzávalók:
kiflik, vaj, és ami eszedbe jut.

Vágd karikára a kiflit, vékonyan vajazd meg, és díszítsd tetszés szerinti finomságokkal.
Tűzd össze egy fogpiszkálóval, és úgy szolgáld fel.
Készíthetsz többemeletes falatkákat.
Néhány javaslat:
- kolbász, sajt, paprika;
- szardínia, citrom;
- paradicsom, sajt, uborka;
- főtt tojás, sonka, paprika;
- főtt tojás, kaviár, citrom;
- kagyló, citrom;
- ringli, olívabogyó;
- párizsi, füstölt sajt, alma;
- téliszalámiba csavart gerezd narancs;
- ementáli sajt, egy szem szőlő;
- trappista sajt, egy szelet ananász;
- egy kocka sült csirkehús, egy kis szelet őszibarack;
- sonka egy karika uborkával;


Látjátok, hogy a variáció végtelen.
Nézzetek körül a hűtőszekrényben és a kamrában, és látni fogjátok, hogy mi mindent lehet még kitalálni.
Díszítheted egy kis "Piros Arany" krémmel, egy késhegynyi szardellapasztával, egy kevéske majonézed tormával.

 

Sós kekszes falatkák
Hozzávalók: 1-2 csomag sós-sajtos keksz (cseh vagy lengyel általában kapható), különböző krémek.

Krémsajt ananásszal
Hozzávalók:
10 dkg krémsajt, 2 evőkanál joghurt vagy kefir, 2 púpozott evőkanál apróra vágott ananász (konzervből), só és bors.

Elkészítése:
Keverd jól össze a hozzávalókat, kend meg a kekszet, és apróra vágott zöldpaprikával vagy paradicsompaprikával díszítheted.

Szardíniakrém
Hozzávalók:
1 szardínia, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál ketchup, vaj, só, bors.

Elkészítése:
A haldarabokat villával jól törd össze, adj hozzá egy kevés vajat, tejfölt, ketchupot, és keverd habosra.
Ízesítsd sóval, borssal.
Kend meg vele a kekszet, és tégy rá egy citromkarikát.

Krémsajt dióval
Hozzávalók:
10 dkg krémsajt, 5 dkg apróra vágott dió, kis kockákra vágott uborka.

Elkészítése:
Keverd össze a hozzávalókat, és kend meg vele a kekszeket, díszítsd egy-egy fél dióval.

Kapros sportsajt
Hozzávalók:
2 sportsajt, 5 dkg vaj, egy csomag kapor, só.

Elkészítése:
A sajtot, vajat keverd simára az apróra vágott kaporral. Ízlés szerint sózd, és már kenheted is a kekszekre.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
REGGELIK - POM- POM FALATOK
Szerző:

 
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.