Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


POM - POM FALATKÁK 3.

2020.01.04

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

Mikor már a sok-sok finom falat ott sorakozott a tálcán, Bogyó merengve nézte, s így szólt:
- Akár hiszed, akár nem, eszembe jutott valami!
Pom Pom buzgón bólogatott
- Hiszem, hiszem! Mondd gyorsan, míg el nem felejted! Mi jutott eszedbe?
- Az jutott eszembe, hogy a múltkor ettem valami finom mártást! Olyan furcsa neve volt... Tatármártás!
- Nem tartármártás? - mosolygott Pom Pom.
- Lehet... De akkor is nagyon finom volt! Annyira ízlett, hogy meg is kérdeztem, miből és hogyan kell csinálni. Nem gondolod, hogy jó lenne egy kis tartármártás?
- Nagyon jó lenne! - helyeselt Pom Pom. -
Egy csomó mindenhez hozzátehetjük, illetve egy csomó mindent nyakon önthetünk vele! És borzasztóan jóízű lesz tőle a tojás meg a hús!
Mondd el, hogy mi kell hozzá.

Tatármártás Bogyó módra
Hozzávalók:
2 tojássárgája, 2 dl olaj, 2 kávéskanál mustár, 1 evőkanál porcukor, 1/2 citrom leve, só, bors, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A tojássárgákba állandó keverés mellett cseppenként keverd bele az olajat, és ami-kor már sűrű, kemény massza lesz belőle, akkor tedd bele az ízesítőket, majd utoljára a tejföl következik.
Ha sok fűszered van otthon, akkor különleges, pikáns ízeket is kaphatsz.
Tégy bele egy teáskanál curryt vagy egy evőkanál ketchupot, esetleg 1-2 kanál ecetes tormát, vagy egy csomag apróra vágott kaprot.
Íme néhány recept, amihez feltétlenül szükség van tartármártásra:

Sonkás kaszinótojás
Hozzávalók:
10 dkg sonka, 8 kemény tojás, salátalevelek (ha van), 1 adag tartármártás, só, bors, 1 evőkanál mustár, szerecsendió

Elkészítése:
Hámozd meg és vágd félbe a tojásokat, óvatosan vedd ki a sárgájukat, villával törd össze és add hozzá a mustárt, az apróra vágott vagy darált sonkát.
Jól keverd össze, és ízlés szerint fűszerezd.
A masszát töltsd vissza a fél fehérjékbe, öntsd nyakon a tartármártással, és tálalás előtt jól hűtsd le.
Ha van saláta, akkor a tojásokat azon tálald, és ha akarod, akkor még retekkel is díszítheted.

Libamájas tojás
Hozzávalók:
8 kemény tojás, 10 dkg vaj, 1 kis doboz libamájkrém, só, bors, snidling, 1 adag tartármártás

Elkészítése:
Ugyanúgy készül, mint a kaszinótojás, csak itt a vajat és a májkonzervet kell össze-dolgozni a tojássárgájával.
Ehhez jön még egy evőkanál apróra vágott snidling.
Visszatöltés után ne öntsd le rögtön tartárral, hanem tedd külön kis tálba, és az asztalnál ki-ki kedve szerint locsolja.

Szardíniás tojás
Hozzávalók:
8 kemény tojás, 1 doboz szardínia, 1 evőkanál mustár, 1 kávéskanál citromlé, só, bors, curry, 1 adag tartármártás

Elkészítése:
Az előkészítés itt is a szokásos, villával törd össze a szardíniát és a tojások sárgáját.
Adj hozzá egy kevés olajat a konzervből, keverd hozzá a többi hozzávalót, és töltsd vissza.
A tartármártás felével locsold meg, a másik felét az asztalnál add hozzá.
Tálalás előtt jól hűtsd le.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
REGGELIK - POM- POM FALATOK
Szerző:

 
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.