Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


REGGELIKRE, UZSONNÁKRA 11.

2019.03.20

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

PARASZTREGGELI 09.
Hozzávalók:
3-4 db közepes héjába főtt krumpli, 10-15 dkg füstölt szalonna, 6 db tojás, 2-3 db közepes hagyma vagy újhagyma zöld szára, 10-20 dkg maradék szalámi vegyesen is lehet, 10 dkg reszelt sajt (maradék)

Elkészítése:
A burgonyát felkockázom 1x1 cm kockára, a szalonnát is apróra kockázom, a hagymát vagy az újhagyma szárát (ez a finomabb, jobb), és a szalámi maradékokat.
A szalonnát kisütöm, majd a hagymát megdinsztelem rajta, a krumplival, és a szalámi maradékkal is átsütöm az egészet. Végül a rántottának felvert, és ízlés szerint sózott tojást ráöntöm, és készre sütöm. A tetejét esetleg megszórom maradék reszelt sajttal.

PARASZTREGGELI 10.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 2 tojás (személyenként), 2-3 burgonya karikára vágva (személyenként), 15 dkg füstölt szalonna (kockára vágva, ha nincs szalonna, jó a kolbász is, karikára vágva), csipet őrölt pirospaprika, bors, 1-2 dl víz

Elkészítése: Megpirítom a szalonnakockákat, vagy a kolbász karikákat. Kiszedem és a visszamaradt zsíron megfuttatom a vöröshagymát, ha üveges, beleteszem a karikára vágott burgonyát és felöntöm kb. 1dl vízzel. Beleteszem a félretett szalonnakockákat, vagy a kolbászkarikákat. Lassú tűzön párolom, míg a burgonyák meg nem puhulnak.
Ezek után teszem rá a borsot és a pirospaprikát. Beleütöm a tojásokat és összekeverem.

PARASZTREGGELI - AKÁR EBÉDNEK IS
Hozzávalók:
2 db közepes burgonya, 15-20 dkg mangalica szalonna, 8-12 cm hosszú parasztkolbász, 4 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika

Elkészítése:
A szalonnát elszíneződött - sült állapot után kivesszük, a kiolvadt zsírban a karikára vágott krumplit színesre sütjük, kivesszük és félretesszük. 1 fej vöröshagymát szálasan, 1 db zöldpaprikával üvegesre pirítunk, rátesszük a félre rakott szalonnát, krumplit, mellé tesszük a karikákra vágott 8-12 centiméteres parasztkolbászt. Ha összeértek, ráütjük a felvert tojásokat.

PÉKNÉ REGGELIJE
Hozzávalók 4 személyre:
3 zsemle, 4 tojás, 8 dkg vaj vagy főzőmargarin, 1-2 dl tej, 10 dkg sonka, 6 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál finom zsemlemorzsa, só

Elkészítése:
A zsemléket felkockázzuk, tejbe áztatjuk, majd kinyomkodva elmorzsoljuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. A vaj nagyobbik részét habosra kikeverjük, összedolgozzuk az áztatott zsemlével, a 4 tojás sárgájával, az apróra vágott sonkával és a reszelt sajttal. Ha kell, teszünk bele egy kis sót, belekeverjük a 4 tojás keményre vert fehérjét, s a maradék vajjal kikenünk egy tűzálló tálat vagy tepsit. Beszórjuk zsemlemorzsával. Elsimítjuk benne a masszát, még egy kis vajat morzsolunk a tetejére, és forró sütőben kisütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
REGGELIKRE, UZSONNÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.