Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


REGGELIKRE, UZSONNÁKRA 13

2019.04.02

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

SONKÁS PARASZTREGGELI
Hozzávalók 3 személyre:
75 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 vastag szelet (kb. 12 dkg) sonka, 3 csemegeuborka, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejszín, 3 tojás, fűszersó, fehér bors, a díszítéshez petrezselyemzöld

Elkészítése:
A vöröshagymát felkockázzuk. A meghámozott burgonyákat felszeleteljük, és 3 evőkanál felforrósított olajon 10 percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, és további 5 perc alatt készre sütjük. Közben a sonkát és az uborkát felkockázzuk. A petrezselyemzöldet felaprítjuk. A burgonyát megsózzuk, megborsozzuk, majd a tejszínnel felöntve felforraljuk. Alacsony hőfokon, fedő alatt körülbelül 4 percig főzzük. Sóval, borssal utána még ízesíthetjük.

Serpenyőben a maradék olajat felhevítjük, és 3 tükörtojást sütünk. Sóval, borssal meghintjük. A burgonyát a sonkával, az uborkával és a petrezselyemzölddel megszórjuk. A tükörtojásokat tetszés szerint a burgonya tetején vagy külön kínáljuk. Petrezselyemzölddel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 30 perc

SONKA-TOJÁS REGGELI (BACON & EGG BREAKFAST)
Hozzávalók:
6 db császárzsemle, 3 szelet bacon, 15 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 6 tojás, 0,6 dl tej, 3 szelet gépsonka, 3 szelet füstölt sajt

Elkészítése:
A zsemléket alsó harmaduk magasságában vágja félbe. Az alsó részekből kaparja ki a belsejüket. (Ezt megszárítva elteheti más alkalomra.) Serpenyőben süsse ropogósra az elfelezett bacon szeleteket. Vegye azokat ki, csepegtesse le, és minden alsó zsemle-félbe illesszen egyet-egyet. A visszamaradt zsiradékra tegye rá a vékonyra szeletelt gombát, a finomra vágott hagymát és a felkockázott paprikát. Párolja öt percig, mialatt a gomba elfövi levét. Ekkor öntse rá a felütött és a tejjel alaposan elkevert, megsózott öntetet. Időnként megkeverve süsse, míg a tojás elveszti folyósságát, és kissé megszilárdul. Ossza a rántottát a zsemlékbe. Tegyen mindegyikre egy-egy elfelezett gépsonkát és sajtszeletet, végül grillsütőben olvassza rájuk a sajtot. Fedje le a tetejükkel, és melegen tálalja.

SPANYOL OMLETT
Hozzávalók:
3 tojás, 2 nagyobb burgonya, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, só

Elkészítése:
Ez az omlett nagyon népszerű a spanyoloknál. Tálalják reggelire, vacsorára vagy előételként is. Készíthetjük gombából, zöldpaprikából, sonkából, csirkehúsból, spárgából is. Ilyenkor csökkentsük vagy hagyjuk el a burgonyát. A kockákra vágott burgonyát keverjük össze a kockára vágott hagymával. Egy teflon serpenyőben melegítsük fel az olajat, és tegyük bele a hagymás krumplit. Sózzuk meg, és fedő alatt pároljuk 15-20 percig. Szedjük ki a krumplit az olajból, lehetőleg csepegtessük le, majd keverjük el a felvert tojásokkal. A serpenyőből öntsük ki az olajat, csak egy kevés maradjon benne, forrósítsuk fel, majd öntsük bele az omlettet. Kis lángon süssük meg, néha rázogassuk meg, hogy oda ne ragadjon. Ha az alja megsült, fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük aranyszínűre. Egy lapos tányért tegyünk a serpenyőre, így borítsuk rá a tortillát. Melegen és hidegen is finom.

SPANYOL PARASZTREGGELI
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg burgonya, 8 dkg parasztkolbász, 8 tojás, 1 kis doboz hámozott paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg fekete olajbogyó, 3 evőkanál olívaolaj, só, bors, petrezselyem, pirospaprika

Elkészítése: A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük és félretesszük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt. Kis lángon 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, a csíkokra vágott zöldpaprikát, a kimagozott olajbogyót és a burgonyát. Meghintjük pirospaprikával. Állandó keverés mellett 5 percig főzzük. Átöntjük egy lapos tűzálló tálba. A krumplis keverékbe 8 mélyedést nyomunk és egyenként beleütjük a tojásokat. Sóval, borssal ízesítjük.
Előmelegített, 220 C-os sütőben 5-6 percig sütjük, amíg a tojásfehérje megszilárdul. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Pirítóst kínálunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
REGGELIKRE UZSONNÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.