Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


REGGELIKRE, UZSONNÁKRA 14.

2019.04.12

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

SZERELEM-CSIGA (ESCARGOTS Á L'AMOUR)
A csigaételeket általában laktatósabban, burgundival szokták elkészíteni. Azonban van ennek könnyedebb változata, ami serkentő hatású.
Próbálja ki egyszer egy laza villásreggeliként.

Hozzávalók:
2 közepes paradicsom, 1 zöldpaprika, 5 dkg zellergumó, 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, "hangyányi" sáfrány, csipet morzsolt kakukkfű és zsálya, ízlés szerint só, 1 doboz konzerv éti csiga
Elkészítése:
Hámozza meg a paradicsomokat, és a magokat kaparja ki belőlük. A paprika csumáját szintén távolítsa el. Vagdalja fel apróra ezeket, keverje össze a reszelt zellerrel. Pár másodperc alatt kézi mixerrel zúzza pépessé a keveréket. Olvassza fel a vajat, majd nyomja bele a fokhagymát. Fűszerezze a sáfránnyal, a kakukkfűvel és a zsályával. Sózza meg, majd tegye félre pár percre. Ekkor keverje bele a zöldségkrémet. Az éti csigáról öntse le a levet. Kissé kivajazott tűzálló tál alját borítsa be a zöldséges péppel. Rendezze el rajta a csigákat, majd takarja be a maradék krémmel. 250 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt süsse készre, mikor is a teteje kezd barnulni.
Friss kenyérrel tálalja.

SPEKTUNG
Szuloki recept
Elkészítése:
A spektung***hoz a füstölt szalonnát szeletben vagy apróra vágva ki kell sütni, a zsírjába fokhagymát, kevés lisztet, babérlevelet és kevés ecetet tesznek, vízzel fölengedve sűrű mártássá főzik. Kenyérrel mártogatva igen kiadós reggeli étel.

***Spektung - Szalonnamártás:
Hozzávalók: 10 evőkanál apróra vágott zöld-fűszer, 5 dkg baconszalonna, vagy 5 dkg kolozsvári szalonna, 1 csipet kristálycukor, 1 evőkanál tárkonyecet, 1 dl fehérbor, 1 szál póréhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, ízlés szerint frissen őrölt bors, ízlés szerint só

Elkészítés:
Aprítsuk kockákra a szalonnát, majd futtassuk meg az olajban.
Metéljük fel a hagymát és a fokhagymát, a pórét pedig vágjuk csíkokra. A hagymaféléket dinszteljük üvegesre a szalonnával.
Öntsük hozzá a bort, keverjük bele az ecetet és takarékon rotyogtassuk 5-6 percig.
Vegyük le a tűzről az edényt, adjuk a mártáshoz a felaprított vegyes zöld-fűszert, majd ízesítsük.
Jól illik a sajt-fondükhöz.
Forrás:
Stern László mesterszakács - Internationale private chefs, a MNGSZ.rapporteure

TOJÁSKRÉM
Hozzávalók:
10 db főtt tojás, 2 dl tejföl, 12,5 dkg margarin, kevés ételízesítő, újhagyma, petrezselyem
Elkészítése:
A főtt tojást kicsi kockákra vágjuk, az újhagymát is felszeleteljük, a margarint önmagában kikeverjük habosra. Az összes alapanyagot fakanállal belekeverjük. Pirítósra vagy friss kenyérre kenve reggelire ajánlom. A petrezselyem kihagyható.

TOJÁSOS BURGONYAKRÉM
Hozzávalók:
1 nagy, héjában főtt burgonya, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 db keményre főtt tojás, 1 púpozott mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál mustár, 1 csapott teáskanál só, 1 dl kefir, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A meghámozott burgonyát, és a kemény tojást ledarálom, vagy péppé zúzom, és összekeverem a kefirrel, a fűszerekkel, meg az összezúzott fokhagymával. végül belekeverem a mustárt és a megpuhított vajat. Jóízű, egyszerű és olcsó szendvicskrém vacsorára vagy reggelire.

TOJÁSOS-UBORKÁS BURGONYASALÁTA
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 2-3 nyers uborka, 2 kemény tojás, 1 dl majonéz, őrölt bors, só
Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, kihűtjük és felkarikázzuk. Salátástálba tesszük, hozzáadjuk a karikára vágott uborkát, majd sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a majonézt, összekeverjük, majd rátesszük a kemény tojás karikákat. Óvatosan átforgatjuk.
Húsételekhez köretként vagy önmagában, mint diétás reggelit fogyasztjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
REGGELIKRE, UZSONNÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.