Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


REGGELIKRE, UZSONNÁKRA 15.

2019.05.03

REGGELIKRE, UZSONNÁKRA

TÖLTÖTT KIFLI REGGELIRE
Hozzávalók:
5 kifli, 1,5 pohár tejföl, 2 szelet füstölt tarja, kb. 15 dkg trappista sajt, só, fehérbors, szerecsendió

Elkészítése:
A kifliket középen félbevágom, a belsejüket kiszedem. A sajtot lereszelem, a füstölt tarja szeleteket nagyon apró kockákra vágom. Egy kis tálkában összekeverem a sajtot, a tejfölt, a kockára vágott tarját, ízlés szerint sót, fehérborsot és kb. egy késhegynyi szerecsendiót. Ha nem elég sűrű, teszek még bele reszelt sajtot.
A masszát beletöltöm a kiflikbe és grillezem.

TÖLTÖTT ZSEMLYE
Hozzávalók:
3 zsemlye, 6 tojás, 12 dkg sonka, 1 ecetes uborka, 9 dkg vaj, 3-3 evőkanál tej és majonéz, 1 evőkanál mustár, őrölt feketebors, 1 csokor kapor

Elkészítése:
Vágja félbe a zsemléket, kenje meg a vajjal, és locsolja meg a tejjel. Az uborkát és a sonkát vagdalja nagyon apróra, keverje össze, ízesítse borssal és mustárral. A tojásokat verje fel és ossza el a zsemlékben. Tegye rá a sonkás keveréket, és 200 fokra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt süsse aranybarnára. Forrón szórja meg a finomra vagdalt kaporral.
Hidegen, melegen egyaránt kitűnő reggeli.

TÖPÖRTYŰS POGÁCSA (GRAMMELHIEBES)
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg tepertő, finomliszt, só, 8 dkg zsír, 3 dl tej, 3 tojás, 1 mokkáskanál kristálycukor, 2 dkg élesztő

Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral kikeverjük, majd hozzáadunk két egész tojást és egy tojássárgáját. Belekeverjük a tejet, a vajat vagy zsírt, pici sót és annyi lisztet, amennyi a puhább tésztához szükséges. Félórát pihentetjük, majd hozzákeverjük az apróra vágott töpörtyűt. Átdagasztjuk, kinyújtjuk másfél centi vastagra és újabb félóráig pihentetjük. Forró késsel kisebb négyzetekre vágjuk, a maradék tojásfehérjével megkenjük.
Forró sütőben 20-25 percig sütjük.
A pogácsa önmagában, reggelire vagy vacsorára egyaránt finom, teával vagy kávéval kísérve.
Ha már megszáradt kicsit, a szászok tejbe áztatva és cukorral megszórva eszik.

Elkészítési idő: 60 perc

ÚJBURGONYA PARASZTOSAN
Hozzávalók:
1 kg újburgonya, 12 dkg bacon, 2 csomag újhagyma, 1 db pritaminpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál erős paprikakrém, 2 csokor petrezselyemzöld, só, őrölt bors

Elkészítése:
A tisztított újburgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a karikázott újhagymát, a csíkokra vágott paprikát, a zúzott fokhagymát. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, paprikakrémmel, majd az újburgonyával összeforgatjuk.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg.
Parasztreggeliként kitűnő tojással kiegészítve, de köretként is fogyasztható húsok mellé.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
REGGELIKRE, UZSONNÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.